Rosół

Szklanka rosołu waży 200g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 49 kcal 98 kcal
Białko 5,6 g 11,2 g
Tłuszcz 2,7 g 5,4 g
Węglowodany 1,2 g 2,4 g
Błonnik 0,5 g 1,0 g

Rosół kalorie w 100g: 49kcal

Zobacz więcej: 200g szklanka rosół zupa

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.21

Ważenie dodano: 2010.01.05 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: kurczak, marchew, pietruszka, seler, cebula

Mamy 67 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czy 200g to to samo, co 200ml?
  • w przypadku rosołu, doku, mleka - tak
  • soku *
  • Patrycja 2011/05/15 16:08
    Jak to możliwe, żeby w szklance "wody" było 11g białka?
  • Ania1105 2011/05/15 16:21
    kurczak to źródło białka, więc podczas gotowania część przechodzi do wywaru, tak myślę.
  • tak to dlatego, niestety jak ktos dba o klarownosc rosołu to całe białko znika. Np moja babcia gdy woda na rosół kipi i na wierzchu robi się taka biała piana to moja babcia pozbywa sie tego łyżką. ale to właśnie jest to białko ktore potem by się ścieło i by pływały takie małe białe grudki.
  • bayaderka 2011/07/02 20:59
    czy tradycyjnie przygotowany rosół z bażanta może mieć podobne wartości ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/02 21:27
    @bayaderka: no proszę, ale oryginalne pytanie!
    Jeżeli chodzi o rosół z kurczaka, to będzie miał naprawdę bardzo dużą rozpiętość względem wartości odżywczych w zależności od jakości i ilości użytych surowców.
    A wracając do odpowiedzi na zadane pytanie: nie wiem, jak będzie się przedstawiać wartość odżywcza w stosunku do powyższego ważenia (niestety nie widzę w swojej bazie z obliczeniami tego rosołu (gdzieś umknęło ;), nie pamiętam więc, jakich części i ilości użyłam...) ale jeżeli chcesz taki wykonać posłużą Ci następujące informacje:
    wartość odżywcza dla 100 g części jadalnych mięsa z bażanta:
    energia: 181 kcal
    białko: 23 g
    tłuszcz: 9,3 g
    węglowodany: 0 g
  • wow nigdy bazanta nie jadlam... smaczny jest?
  • bayaderka 2011/07/03 16:01
    zdaję sobie sprawę, że ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, ale dane, które Pani podała są wystarczająco pomocne :) Właśnie czegoś takiego potrzebowałam, żeby porównać wartości odżywcze kurczaka (wybrałam zważone na stronie udko) i bażanta. A więc dziękuję :D
  • potiomkini 2011/08/26 09:14
    Witam, ile kalorii może mieć rosół z szyi lub golonek indyka (w 100ml), plus włoszczyzna?
  • Właśnie doprawiłam sobie rosoł pieprzem, curry i cząbrem i popijam...Pycha!
  • a ja mam pytanie czy ten rosół w którym do gotowania użyty jest kurczak/ jego części ze skórą czy bez?
  • Zastanawiam się, jak rosół będzie wyglądał jeśli chodzi o indeks glikemiczny? nie mogę znaleźć informacji na ten temat.I ogólnie zupy, jak wypadają w ig?
  • przyłączam się do pytania. Jeśli mamy tam seler i marchew gotowaną, to IG może być wysokie. Z kolei obecne są tłuszcz i białko, które liczyły niemal jako 0. Nie wiem jak ostatecznie więc np przy diecie Montignaca należy kwalifikować ten posiłek. Ja uznaję go za tłuszczowo-białkowy i ignoruję ten niewielki procent węgli, nawet jeśli możemy wnioskować, że mają wyższe IG od 35.
  • A czy wie może pani jakie wartośći będzie miał rosół ugotowany na kośćiach wieprzowych?
  • Jak samodzielnie policzyć wartość odżywczą czystego rosołu? wydaje mi się, że nie można tak po prostu sumować np. białka z mięsa i warzyw. Przecież część bialka przejdzie do "wody", a częśc zostanie w surowcu. wiadomo jaki procent przechodzi do wody?
  • @Hanka: też mi się to sumowanie wydawało zawsze zbytnim uproszczeniem. Zwłaszcza w daniach gotowanych wieloskładnikowych, gdzie jak piszesz część wartości (być może znaczna) może ulec zmianom, o których nie mamy pojęcia.
    Jak zwykle w takich sytuacjach szacujemy jedynie wartość dania, a nie liczymy dokładnie :)
  • Prowadzący strone podkreślają w 90% ważeń,że takie "domowe" wyroby mają szacowane wartości. Jedyną prawodłową metodą sprawdzenia dokładnej kalorycznosci rosołu i wielu innych prod. na tej stronie przygotowanych przez p.Izabelę byłoby badanie kalorymetrem, ale nie jest to ani łatwe ani ogólnodostepne.
    Jednakże chyba w codziennym żywieniu normalnej osoby te kilka kalorii potencjalnego błędu nie jest aż tak ważne, prawda?
  • Witam. Czy jeżeli mój rosół jest zrobiony na bazie piersi z kurczaka to ilość tłuszczu będzie minimalna, znacznie mniejsza niż w tym rosole z badania, prawda? Wydaje się to logiczne, w moim rosole nie widać nawet charakterystycznych oczek (a smakuje bardzo dobrze).
  • Witam, ja sie zastanawiam nad kalorycznoscia rosolu, z ktorego zostanie sciegniety tluszcz. Ja, kiedy rosol sie zastoi sciagam lyzka z niego te tlusta skorupe - mam nadzieje, ze dobrze mysle, ze w ten sposob bo odtluszczam:P
    I pytanie brzmi: o ile mniej taki rosol ma kalorii?
  • ta szkl. ma 98 kcal i zawiera 5,4g tł, a licząc 1g tł jako 9kcal, wychodzi, że szklanka tego rosołu całkowicie bez tłuszczu może mieć ok 50kcal (5,4g tł to ok 48,6 kcal) Wiadomo, że całego tłuszczu "nie ściągniesz", powiedzmy, że zostanie się go ok.2,4g to szklanka twojego rosołu może mieć ok 72kcal, piszę wszystko szacując, to tak naprawdę nikt nie da ci dokładnej odpowiedzi na to pytanie.
    Mam nadzieję, że dobrze rozumuję i choć w miarę dobrze oszacowałam energetyczność dla twojego rosołu :D
  • Ten rosół był gotowany na piersi, tak?
  • W skladzie kurczak, więc albo porcja rosołowa albo pierś, znając twórców strony, to pierś :P chociaż wielu robi na skrzydełkach z kurczaka =]
  • Rosół na piersi? Nie no wydaje mi się, że byłby dużo chudszy...
  • u mnie wrzucają zawsze skrzydełka z kurczaka, seler, zielenine (na koniec) pietruszke, marchewke , o wydaje mi sie że jest najsmaczniejszy z takim zestawem. Jak byłem w niemczech, robiłem rosołek na nóżce z kurczaka i wychodził dość tłusty, nie wspominając o podudziu z indyka wtedy to już wogóle tłuste, ale mgoe powiedzieć że był pyszny każdy :)
  • Dziękuję za stronę ,znalazłam dopiero niedawno i jest bardzo przydatna:)
    chciałabym zapytać o rosół gotowany na chudej wolowinie,tzn gotuje np 200g wolowiny,i doprawiam jakąs jarzynką,wolowinę zjadam jako posiłek mięsny,a wywar w którym się gotowała,zaprawiam jajkiem i mam zupkę...tylko jak liczyć kalorycznośc samego wywaru,bo wołowina to ok 224 kcal,a wywar?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 10:06
    @joanna: przykro mi, ale bez obliczeń wynikających z udziału wszystkich składników (podanych w gramach) nikt nie udzieli Ci takiej odpowiedzi. Możesz włożyć sobie składniki do naszego kalkulatora, jednak pamiętaj, że wartości (całe, nie dla 100 g) jakie wyjdą będą adekwatne do całego garnka zupy. Musisz wówczas podzielić na ilość porcji.
  • Ktoś tu pytał o IG. Moim zdaniem nie ma sensu patrzeć na IG, szczególnie, gdy węgli jest bardzo mało. Dlaczego? Dlatego, że przykładowo mleko 3% ma IG 27, więc niziutkie, ale II (Indeks insulinowy) wynosi aż 148! Pisałem o małej ilości węgli - a to dlatego, że przykładowo mleko ma taki II przy spożyciu minimum 500ml naraz.
    Tak więc, ile musielibyście zjeść gotowanych marchewek, by IG czy II miało znaczenie? Nie wiem, to wychodzi wszystko w badaniach, ale na pewno dużo. Warto przeczytać temat o IG vs II - szukać w Google.
  • Pani Izo,
    jeśli gotuję rosół z typowymi warzywami i udkiem z kurczaka bez skóry to jego wartość odżywcza równa jest sumie wszystkich składników ( mam tu na myśli sam płyn ), prawda? Jeśli mój posiłek będzie składał się z takiego właśnie wywaru plus tego udka z kurczaka, użytego do przygotowania zupy, muszę po raz kolejny doliczyć jego kaloryczność? Tj. powiedzmy 150 kcal płynów plus te 200kcal mięsa z kurczaka, czy już nie( bo kaloryczność udka została już przecież wliczona do samej zupy)? Pytanie pogmatwane ale bardzo liczę na Pani pomoc.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/03 13:09
    @Misia: Wszelkie wywary są trudne do szacowania, bo tak naprawdę nie ma dobrej metody na obliczenie ile wartości odżywczych ze składników wywaru do niego przejdzie.

    W Twojej sytuacji jest to o tyle prostsze, że zjadasz udko, na którym zrobiłaś wywar, więc założenie, że wartość odżywcza całości jest sumą wartości energetycznych składników jest poprawne.

    Błędem jednak było by liczenie wartości udka dwa razy (jedno udko nie może dwa razy dostarczyć wartości odżywczych), po prostu sumujesz składniki i gotowe (udko uwzględniasz raz).
  • Strasznie sie nad tym glowilam i chyba rzeczywiscie przekombinowalam z liczeniem tych wartosci podwojnie.Bardzo dziekuje za wyjasnienie!:)
  • Ja z kolei mam pytanie dotyczące kaloryczności samego kurczaka po ugotowaniu. Skoro ok. 11 g białka może zostać w wywarze - to czy w samej, załóżmy, piersi kurczaka będzie go o jakąś połowę mniej..?
    Interesuje mnie, jak dużo białka marnuje się, jeśli po ugotowaniu np. 200 g piersi z kurczaka wylewa się wywar (nie przepadam za zupami)?

    Przepraszam, jeśli odpowiedź na moje pytanie już gdzieś tutaj zaistniała - czytałam komentarze, ale mogło mi to umknąć.

    P.S. Już chwilę tu zaglądam i naprawdę jestem pełna podziwu oraz wyrazów szacunku - robicie państwo kawał wspaniałej roboty. Właściwie żadnego portalu nie doceniam aż tak bardzo, jak ilewazy.pl. (:
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/28 17:42
    @kill-a-kaloria: Trudno tutaj udzielić liczbowej odpowiedzi, bo czynników jest bardzo dużo. Znalazłem fajny link, zobacz ile może być różnych zależności wpływających na smak i właściwości rosołu (i mięsa użytego do jego przygotowania): http://akwawita.blox.pl/2010/07/Zasady-gotowania-rosolu.html
  • Dziękuję bardzo za odpowiedź. Rzeczywiście, ciekawy artykuł - z pewnością uczyni gotowanie mojego pierwszego rosołu w życiu łatwym i efektywnym. ; )
  • a czy z rosołu był zbierany ten tłuszcz, który wydziela się w trakcie gotowania? Zmienia to wartości rosołu ? I czy dla wołowego rosołu można przyjąć wartości tego z kury?
  • jedno pytanko : czy rosol gotowany na porcji rosolowej , czyli miesie + kurczaku ze skora i wloszczyznie bedzie mial wiecej kalorii ? :)
  • @maaniax oczywiście, że więcej, tłuszcze z mięsa i jakieś wartości z warzyw zawsze do wody przenikną
  • a jak duzo ? tak na 'oko' ?
  • @maaniax: tego Ci nikt nie powie :) nie da się oszacować, jaka część kcal przeniknie do wody. Wiadomo- im chudsze mięso (i mniejsza jego ilość) tym mniej kcal. Najlepiej po prostu zsumować wszystkie składniki zupy przed gotowaniem, podzielić na porcje i policzyć kcal dla porcji składającej się z 'wody', mięsa i warzyw. Wtedy masz szanse względnie poprawnie oszacować kcal :)
  • czemu nie ma porcji rosołu z makaronem?
  • olcia może dlatego, że masz rosół oddzielnie i oddzielnie makaron? dodaj sobie w kalkulatorku. a inna sprawa, że jeden lubi parę nitek makaronu w zupie a inny zupę traktuje jako dodatek dla makaronu.
  • Witam, chciałam obliczyć orientacyjną wartość białka i tłuszczu, jakie przechodzą do wywaru z udka z kurczaka. Posłużyłam się w tym celu tymi dwoma ważeniami: http://www.ilewazy.pl/udko-z-kurczaka; http://www.ilewazy.pl/ugotowane-udko-z-kurczaka. Za porcję mięsa przyjęłam 160g. Dla porcji surowej B - 26,9g; T - 16,3g; dla porcji ugotowanej B - 23,2g, T - 14,1g. Odjęłam drugie od pierwszego i wyszło mi mniej więcej, ile zostało w wodzie-zupie po wyjęciu - czyli B - 3,7g; T - 2,2g. Czy moje rozumowanie jest słuszne? :) Wiem, że wchodzi tu oprócz tego mnóstwo różnych czynników, i te parę gramów białka i tłuszczu na cały gar zupy nie ma większego znaczenia, niemniej wyciągam jednak później to udko i wykorzystuję do innych potraw, a dziwnie byłoby całkowicie pomijać je w liczeniu kaloryczności i wartości odżywczych wywaru, albo wliczać je całe.
  • witam czy przedstawiony tu rosol zostal zgotowany na calym kurczaku? bo w skladnikach widnieje jedynie slowo kurczak i nie wiem czy rozumiec to jakos kurczaka w calosci? jesli tak to rosol ugotowany na zwyklej porcji rosolowej bedzie mnie kaloryczny? bede wdzieczna za odpowiedz
  • ja gotuje rosuł na piersi z kurczaka - żeby był mniej tłusty - ile może mieć kcal taki chudy rosół ?
  • A ja jestem ciekawa ile kcal bedzie mial oszukany rosol czyli gotowany na samych warzywach bez zadnego miesa?
  • Wiadomo ile gram kurczaka jest w składzie tego 200g rosołu?
  • od dawna zachodzę w głowę, jak obliczyć kaloryczność takiego rosołu, bo przecież nie wszystkie białka, tłuszcze i węglowodany z włożonych do rosołu warzyw i mięsa w nim zostają, bo potem je wyrzucamy - więc jak obliczyć ile z nich zostało w czystym rosole/bulionie?
  • Tralalo9 2014/05/16 14:53
    Ja nie nawidzę pić zup ze szklanek. ;[]
  • Zastanawiam się jak obliczać kaloryczność takich dań, jak np. risotto. Jeśli gotuję ryż na rosole, to czy wlewając szklankę, należy liczyć kalorie dla całej szklanki czy mniej (podczas gotowania część wiadomo, że wchłonie ryż, ale część wyparuje).. Przygotowywałam ostatnio tzw. pęczotto (kasza pęczak na bulionie), zużyłam litr rosołu i zastanowiło mnie czy aż tyle kalorii powinno się wliczać w całość dania. Byłabym wdzięczna za odpowiedź i rozwianie wątpliwości.
  • @kinga_bn - z reguły paruje raczej woda, nie kcal. :) Jeśli całość rozołu "znika" (większość się wchłania, a część wody paruje), to moim zdaniem powinnaś uwzględnić całą kaloryczność bulionu/rosołu.
  • Czy białko w rosole to głównie pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego?
  • Ten rosół wygląda jak woda :/ To chyba nie jest rosół robiony z kury z hodowli domowej.
  • @Joos Przypuszczam, ze nie. Tak czy siak jak widac na zdjeciu jest to sam bulion bez gotowanych w nim warzyw i kurczaka wiec dlatego wyglada jak "woda"
  • Zdezorientowana 2014/12/29 20:09
    A jesli chodzi o wywar z samych kosci drobiowych? Gdzies przeczytałam ze ma tylko 5 kcal, to prawda? Pani Izabelo prosze o opinie... Pogubiłam się już w tych rosołach...
    I w takim razie czy rosół gotowany na kościach to dietetyczna wersja rosołu gotowanego na udku?
  • Może mi pani powiedzieć jak to wkocu jest z gotowaniem mięsa i "przechodzeniu" kcal z mięsa do wody?
  • Oraz jak zmienia się kalorycznosc zup w zależności od rodzaju mięsa,na którym są gotowane?
  • Ma dwa pytania:
    Jeden talerz to ile takich szklanek?
    I drugie- ile kalorii będzie miał rosół z kostki rosolowej, kury/kurczaka i warzyw?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/07 12:50
    @shinigami: "Jeden talerz to ile takich szklanek?" Wszystko będzie zależeć od tego, jaką pojemność posiada talerz. Zachęcam do wlania szklanki wody i przekonania się, jak będzie to wyglądać w przypadku talerza, którego sama używasz.
    "ile kalorii będzie miał rosół z kostki rosolowej, kury/kurczaka i warzyw?".
    Odsyłam do następujących ważeń (polecam zapoznać się również z moimi komentarzami znajdującymi się pod ważeniami):
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-bulionu-z-kostki-rosolowej
    http://www.ilewazy.pl/porcja-bulionu-z-kostki-rosolowej
    http://www.ilewazy.pl/kostka-rosolowa-rosol-z-kury
    http://www.ilewazy.pl/kostka-bulionu-warzywnego
  • Według informacji od szpitalnej dietetyczki, rosół, obojętne na czym gotowany, jeśli jest przecedzony (kilkukrotnie złożona gaza i sitko), czyli zupełnie przezroczysty - nie zawiera białka.
  • Nadieninho 2015/05/31 15:34
    Witam, przepraszam jeśli pisze w złym miejscu ale liczę na odpowiedź. Czy mógłby mi ktoś udzielić odpowiedzi na pytanie, ile kalorii i wartości odżywczych znajduje się w 100g mięsa wyciagnietego z rosołu? Często zajadam takie mięsko i nie wiem ile z tego kalorii itd
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/31 18:09
    @Nadieninho: Wartości będą uzależnione przede wszystkim od gatunku i rodzaju mięsa. Inaczej będzie w przypadku wołowiny, a inaczej w przypadku skrzydełka ze skórą.
  • Nadieninho 2015/05/31 19:02
    W przypadku w miarę chudej wołowiny?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/31 20:25
    @Nadieninho: Chuda wołowina to np. polędwica: http://www.ilewazy.pl/porcja-wolowiny. Nie powiem Ci, jaka będzie różnica w liczbach, ponieważ nie przeprowadzałam takiego doświadczenia. Ale uważam, że śmiało możesz w tym przypadku oszacowywać bilans, biorąc pod uwagę wartości z mięsa surowego.
  • Ktoś mógłby zmienić w końcu te wartości, jak rosół może mieć tyle białka, przecież to jakaś komedia. Jak gotujemy kurczaka to białko z kurczaka wytapia nam się do wody? Nie, wszystko zostaje w mięsie, wytopi się jedynie tłuszcz.
  • @Izabela w innym miejscu podaje Pani, że filet surowy 260g 257kcal B 55,9 T 3,4 filet gotowany 170g 257kcal B 55,9 T 3,4
    Zatem jeżeli ktoś pokusi się o wypicie wody z tej piersi nie spożyje żadnych kcal? Więc jeśli ugotuję rosół na dajmy na to kurczaku to kurczak zachowuje swoją kaloryczność a rosół jej nie ma? czy może kcal się podwajają?
    Zastanawiam się w jaki sposób wyliczyła Pani kcal?

    Szukałam dzisiaj szacunkowych % kcal które zostają w zupie a które w mięsie liczyłam, że Państwa strona pomoże mi wyliczyć taki orientacyjny wskaźnik, ale wzięłam się za wyliczenie tego rosołu tak mniej więcej jak go się robi i wyszło mi, że w wywarze zostaje 68% wartości surowych produktów... żeby się upewnić czy podobnie robimy rosół szukałam na Państwa stronie produktu surowego i tego samego ugotowanego, niestety trafiłam na tę nieszczęsną pierś.
    Jeżeli ktoś z Państwa wie jaki mniej więcej procent zostaje w ugotowanym mięsie a jaki w wodzie to bardzo proszę o odpowiedź i na przyszłość nie wprowadzanie ludzi w błąd bo dam sobie rękę uciąć, że woda po kurczaku 1700g nie ma 2686kcal i jednocześnie ten sam kurczak ugotowany 2686kcal. Ponieważ jeżeli ktoś zje najpierw cały rosół a później tego kurczaka wyjdzie mu 5372kcal, oczywiście jeśli ktoś zamierza zjeść to mięso to tego nie zsumuje, ale dajmy na to z kurczaka do rosołu wpada 50% to jeśli ktoś zje cały rosół faktycznie zje 1343 kcal a nie prawie 3tys i tak samo jeśli zje tylko ugotowane mięso. Zapewne nie jest to 50%.
    Jeżeli ten wywar nie był obliczany jakoś procentowo tylko sumowany jak leci to sądzę, że różnica może być znacząca i wprowadzacie ludzi w błąd.
  • Drachenfels 2016/09/21 04:43
    @krzesia

    To co pani pisze to z mojej perspektywy malo akademicka praca.

    Najpierw pani wziela dane:

    Filet surowy 260g -> 257kcal
    Filet gotowany 170g -> 257kcal

    A nastepnie zastanawia sie Pani ile bedzie kalorii w wodzie ktora zostala po gotowaniu kurczaka. Zarzucajac autorom brak rzetelnosci. Jakkolwiek nie pracujemy w laboratorium, nie liczymy kazdego mola bialka ktore odpadlo czy wody ktora z miesa wyplynela. To co chemy wiedziec to ile mieso surowe ma kalorii a ile gotowane. Bardzo zdrowym zalozeniem jest przyjac ze roznice sa w granicach bledow pomiarowych, bo te sa zalezne od techniki gotowania, ilosci wody czy jakosci samego miesa. Taki sam problem jest z pomarancza, pomarancza ma 42kcal a sok z pomaranczy 42kcal. A co z tymi drobinkami owoca ktore w procesie wyciskania przepadly? A co z owocem ktory mial mniejsza ilosc cukrow? Na potrzeby dietetyki mozna z cala pewnoscia zaokraglic, tym bardziej ze dziennie zapotrzebowanie na kalorie tez ma tendencje sie odchylac od 'normy'.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę