Zupa z pieczarkami

Porcja zupy z pieczarkami i makaronem waży 350g.

  100g na zdjęciu (350 g)
Energia 53 kcal 186 kcal
Białko 4,7 g 16,5 g
Tłuszcz 1,8 g 6,3 g
Węglowodany 5,8 g 20,3 g
Błonnik 1,6 g 5,6 g

Zupa z pieczarkami kalorie w 100g: 53kcal

Zobacz więcej: makaron porcja zupa 350g pieczarki

Ostatnia aktualizacja: 2018.10.22

Ważenie dodano: 2010.01.12 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: pierś z kurczaka, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, cebula, oliwa z oliwek. Porcja zawiera 30 g makaronu z pszenicy durum

Mamy 42 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • wyglada pysznie
  • można byłoby prosić o przepis na tę zupę?
  • moja ukochana ;)
  • ponawiam prośbę o przepis na tę zupę
  • Zupa wygląda rewelacyjnie :)
  • ta wygląda smakowicie... niestety ja mam obrzydzenie do pieczarkowej, mieszkając 3 lata w internacie i jedząc w szkolnej stołówce ;/
  • To się nie dziwię...
  • A moim zdaniem wygląda okropnie. W ogóle nie lubię zup, a w szczególności nie cierpię tak zwanych "śmieciówek". Jak już bym miała zjeść jakąś w wielkich bólach, to by nic nie mogło w niej pływać. Chociaż właściwie lubię te "Gorące kubki", teraz od czasu do czasu jem ich bezglutenowe zamienniki.
  • Ja lubię zupy, ale bez makaronu, ryżu itp, najwyżej z grzankami. I koniecznie bez mięsa! Tylko na kostkach rosolowych. Gorące kubki tez mi smakują chociaż staram sie pic jak najmniej bo dużo w nich soli :P
  • okropnie wygląda zupa z takimi kluskami, już sobie wyobrażam ich rozmiękłą struktrę i smak zupy ;/ wrr. nigddy nie używam innych dodatków niż pełnoziarniste grzanki!
  • BaŁaMuTkA 2011/04/07 21:52
    A mnie podoba się ta zupa, wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco
  • No właśnie dlatego nie lubię w zupie makaronów albo ryżu - potem zawsze jest to takie "rozmemlane" blee
  • wygląda apetycznie,nie rozumiem co wam się nie podoba ;]
    można prosić przepis?
  • Jak dla mnie to zupa pieczarkowa wygląda tak http://kominek.blox.pl/resource/zupa_pieczarkowa.jpg ale ok...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/23 18:07
    Oczywiście: wygląd, smak oraz zapach danej potrawy dla każdego będzie indywidualną kwestią. Dla mnie osobiście ta z podanego przez Ciebie linka wygląda znowu na "szaroburą" i nawet gdybym była głodna, nie skosztowałabym jej.. czyli każdy preferuje to, co uważa dla siebie za słuszne :)
  • Ania1105 2011/05/23 18:29
    u mnie w domu zawsze jadało się zupy z dużą ilością warzyw, raczej bez makaronu. pieczarkowa wyglądała tak, jak ta z ważenia ;-) a zupa z linka 'dm' przypomina mi taką podawaną na szkolnych stołówkach...
  • @Ania1105 może to przez ten stołówkowy talerz w krate :)
  • fascinated 2011/05/23 19:49
    Dm - ja też jadam tylko w takiej postaci pieczarkową, bo nie lubię za wielu dodatków ;D
  • fascinated 2011/05/23 19:50
    Pani Izo, to w takim razie ile kcal miałaby taka pieczarkowa, jak w linku "dm"? Na pewno niewiele, bo to przecież "sama woda" ^^
  • Pani Izabelo, ile średnio chochelek pełnych składników, "gęstego ' ;p , mieści się w takiej jednej porcji zupy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/25 19:27
    @dushka: hehe, to zależy od wielkości chochelki ;) teraz to już mogę tylko gdybać. Na oko mogę powiedzieć, że mogły to być 2 pełne chochelki (większego rozmiaru) :)
  • So Lovely 2011/05/30 15:42
    Odpowie mi pani?..
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/30 16:59
    @So Lovely: Nie widzę tutaj żadnego postu, który by wymagał odpowiedzi? (takie "wywoływanie" nas do odpowiedzi nic nie zmienia, ani nie przyspiesza, odpowiadamy w miarę możliwości i staramy się czytać wszystko co piszecie, dodatkowe bodźce nie są potrzebne ;)
  • So Lovely 2011/07/22 13:44
    Och, pewnie nie dodało się. napisałam, że podpisuje się pod tym, co napisała fascinated. I spytałam się, czy mi odpowiedzie, hm? Ile by miała taka zupa: http://kominek.blox.pl/resource/zupa_pieczarkowa.jpg
  • A ja ponawiam co do tej zupy, ile miałaby takowa kalorii?
    http://kominek.blox.pl/resource/zupa_pieczarkowa.jpg
  • dodaj do kalkulatora wszystkie jej skladniki i juz. przeciez kazdy zupy robi inaczej, roznica w kcal jest czesto BARDZO duza.
  • Dziewczynyy -MARUDZICIE!!!
    Zupa wygląda prze,prze,prze apetycznie!!!!:) Pani Izo, gdybym mogła prosić o przepis ?:)
    pozdrawiam serdecznie!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/03 16:39
    Proszę, poniżej znajduje się przepis na zupę pieczarkową z makaronem z pszenicy durum:
    W mojej bazowej recepturze znajdują się składniki przeznaczone dla dwóch porcji, więc jeżeli będziecie robić ją tylko dla siebie, można użyć np. połowy składników. Od razu nadmienię też, że nawet gdy kilkadziesiąt osób sporządziłoby w jednym czasie tą zupę według podanych przeze mnie składników, wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić. Jest to oczywiście spowodowane tym, że np. "mała marchewka marchewce nie równa", "mała pojedyncza pierś z kurczaka w jednym sklepie może ważyć 80 g, a w innym 160". Można oszacować, że dużej rozbieżności nie będzie. Jednak gdybyśmy zamiast piersi z kurczaka użyli karkówki, wartości w większym stopniu uległyby zróżnicowaniu. Ok, wracamy do przepisu:

    Składniki na 2 porcje:
    - pierś z kurczaka 1 mała pojedyncza ok. 100 g: http://ilewazy.pl/piers-z-kurczaka lub kawałek filetu z indyka o takiej wielkości: http://ilewazy.pl/porcja-filetu-z-piersi-indyka
    - marchew 1 średnia
    - pietruszka korzeń 1 mała
    - seler korzeniowy 1 plaster
    - pieczarki 5 sztuk średniej wielkości
    - czosnek 1 ząbek przeciśnięty przez wyciskacz
    - cebula kilka plastrów posiekana lub pokrojona w kosteczkę
    - tłuszcz roślinny (olej, oliwa) 1 łyżka
    - makaron z pszenicy durum (osobiście wykorzystuję makaron razowy) 30 g ugotowanego
    - woda - ilość zależy od Waszych preferencji - czy wolicie zupy gęste czy rzadkie
    - przyprawy, np. ziele angielskie, listek laurowy, świeżo zmielony kolorowy pieprz, sos sojowy o obniżonej zawartości sodu, przyprawy ziołowe bez dodatku soli
    - zielenina, np. natka pietruszki (można zamiast niej dać koperek, bazylię, rzeżuchę)

    Sposób przyrządzania
    - mięso z kurczaka lub indyka kroimy w kostkę.
    - wkładamy do zimnej lub gorącej wody (w zależności od preferencji) wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim
    - gotujemy kilka minut
    - w międzyczasie warzywa korzeniowe obieramy, dowolnie rozdrabniamy (np. krojąc w plasterki lub kostkę albo ścierając na tarle o grubych oczkach)
    - warzywa oraz dowolne przyprawy dodajemy do mięsa i gotujemy kilkanaście minut. Jeżeli dysponujecie małą ilością czasu, mięso można gotować z warzywami w jednym garnku
    - pieczarki kroimy w plasterki albo ścieramy na tarce o grubym tarle
    - rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, wlewamy łyżkę tłuszczu, a następnie pieczarki, cebulę i czosnek
    - smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia się cebuli oraz czosnku
    - dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez kilka minut
    - na talerz wykładamy ugotowany makaron, zalewamy zupą, posypujemy zieleniną
  • Najlepsza na swiecie, wlasnie takowa zjadlam. Ugotowalam wg przepisu podanego przez izabelle. BTW dziekuje za wszytkie zdrowe przepisy, sa swietne (dla mnie i mojej rodzinki). Czasem dotatowo dodaje ulubione dodatki lub przyprawy ale to juz kwestia indywidualna, Generalnie wiekszosc przepisow przetestowalam i sa genialne w smaku:D Pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/30 21:32
    @zubikacja: Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa i cieszę się ogromnie, że zarówno zupa, jak i inne dania smakowały zarówno Tobie, jak i rodzinie :) Polecam się na przyszłość !
  • haruka
    2011/04/07 19:23
    Ja lubię zupy, ale bez makaronu, ryżu itp, najwyżej z grzankami. I koniecznie bez mięsa! Tylko na kostkach rosolowych. Gorące kubki tez mi smakują chociaż staram sie pic jak najmniej bo dużo w nich soli :P
    Blanka
    2011/04/07 21:02
    okropnie wygląda zupa z takimi kluskami, już sobie wyobrażam ich rozmiękłą struktrę i smak zupy ;/ wrr. nigddy nie używam innych dodatków niż pełnoziarniste grzanki!

    Trochę śmieszne są te komentarze. Nikt nie mówi przecież aby ryż czy makaron gotować w zupie. Przeważnie gotuje się osobno, na twardość jaką się lubi i miesza dopiero w talerzu tuż przed spożyciem więc co ma się "rozmemłać"? To prędzej grzanki (jeśli mowa o takich które wrzuca się do zupy) wyglądają nieapetycznie chwile po zalaniu gorącą zupą jak stają się miękkie.
    Zupa z obrazka jest super! Nie lubię marnowania jedzenia, a niektórzy właśnie po ugotowaniu wywaru wyrzucają warzywka. Ja wczoraj robiłam zupkę pieczarkową, marchewkę po ugotowaniu pokroiłam w plasterki i z powrotem do zupy, a ugotowanego pora i cebulę zmiksowałam na koniec z jogurtem naturalnym i w dietetyczny sposób zagęściłam zupę. Widzę, że fajny pomysł to podsmażyć pieczarki przed wrzuceniem do zupy, ja na to nie wpadłam ale następnym razem spróbuję:)
    Pozdrawiam
  • Hej, dzis znow wrocilam do tego przepisu i postanowilam wyprobowac sposob gabi86 na zmiksowanie pots i cebuli:-D Musze przyznac, ze smak, gestosc i pomysl extra. Polecam
  • Ile tak około kcal będzie mieć taka zupa bez mięsa ,makaronu i przy nakladaniu naloże na talerz samo chude. Z góry dziękuję
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/11 17:47
    @nehva: Trudno tak bezpośrednio określić bez przeprowadzania obliczeń. Ale skoro zostaną tylko same warzywa + woda + przyprawy + śladowa ilość oliwy, to zapewne taka porcja na talerzu dostarczyłaby niewielkiej ilości kcal.
  • "niektórzy właśnie po ugotowaniu wywaru wyrzucają warzywka" - jeśli wywar gotuje się długo i powoli, to te warzywa mogą być dosyć mocno wygotowane i mało atrakcyjne
  • sama woda
  • maryniusz 2017/02/01 15:19
    Pani Izabelo, wiem, że post jest dość stary, ale właśnie jem taką zupkę bez makaronu i miesa. Kilka komentarzy wcześniej powiedziała pani, że taka zupa będzie mało odżywcza, ale ja chciałabym zapytać o konkrety, bo jak wiadomo mało to dla każdego coś innego ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/02 09:53
    @maryniusz: Zupa na bazie samych warzyw będzie dostarczać głównie same węglowodany proste. Dodatkowo, część labilnych substancji (np. witaminy), może ulec zniszczeniu pod wpływem temperatury.
  • mamma mia 2018/05/08 13:21
    nie jest takie dobre
  • W pieczarkowej mogą pływać jedynie pieczarki, ewentualnie cebula ;) Ja gotuję z użyciem drobnego suszu warzywnego (jeśli nie mam gotowego wywaru) oraz zabielam zupę śmietaną lub jogurtem greckim, do gotowej porcji dodaję ugotowany osobno makaron. Dzisiaj jadłam z ryżem bo został mi z obiadu, też fajnie pasuje.
    Czasami zupę miksuję na dość gęsty krem i wtedy podaję z grzankami z chleba.
  • Muszę kiedyś spróbować takiej jak na zdjęciu, bo w sumie takie wieloskładnikowe zupy z dodatkiem grzybów robiłam dotychczas jedynie na sposób orientalny; z tofu, limonką, krewetkami, makaronem ryżowym itp ;)

    Zupka to jest świetny posiłek na kolację, zwłaszcza w chłodne dni: fajnie rozgrzewa, lekko syci ale przesadnie nie zapycha :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/22 08:20
    @Tvk_91 a taka zupa jak na zdjęciu z piersią kurczaka i makaronem to nawet za dobry obiad zrobi :)
    Z zup grzybowych to ja najbardziej na świecie kocham barszcz z gąsek (ten grzyb co rośnie schowany pod piaskiem). Robiła mi go babcia, niestety dziś już rzadko jadam.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę