Filet z piersi kurczaka w panierce

Filet z kurczaka w panierce smażony

Filet z piersi kurczaka z panierką (mąka, jajko, otręby) usmażony w niewielkiej ilości oliwy z oliwek waży 240g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 268 kcal 643 kcal
Białko 20,9 g 50,2 g
Tłuszcz 19,2 g 46,1 g
Węglowodany 6,9 g 16,6 g
Błonnik 3,6 g 8,6 g

Filet z kurczaka w panierce smażony kalorie w 100g: 268kcal

Zobacz więcej: pierś z kurczaka filet drób kotlet kotlety

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.23

Ważenie dodano: 2010.01.11 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 41 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Karolina 2010/07/28 09:36
    AŁA !!!!!!! tak duzo ??????
  • A jakby tak przekroić pierś na pół i zamiast całego jajka panierke zrobić na samym białku, oczywiście w otrębach (ja robie w samych pszennych) ile to mogłoby ważyć i mieć kcal?
  • Również jestem ciekawa ile kalorii ma tej samej wielkości kotlet, ale z piersi kurczaka. Nie mam na myśli całego fileta, tylko normalnych wymiarów ( jak na zdjęciu) kawałek w tradycyjnej panierce z jajka, mąki i bułki. Warto by było uwzględnić wartości dla kotleta smażonego na normalnym oleju, gdyż mało która, typowa polska rodzina stosuje "niewielkie ilości oliwi z oliwek" :)
  • Ten kotlet jest z calej czesci filetu? Ja zazwyczaj robie z takiej jednej kilka, przecinam na pol rozbijam i wychodza mniejsze, w takim razie zjesc pol w panierce to jakies 350kcal, wiec chyba bez tragedii. Do tego surowka i mozna zjesc smacznie :)
  • gosia2326 2011/02/20 12:11
    a co jeśli zamiast mąki i otrębów da się bułkę tartą??
  • @gosia panierka po prostu bedzie inna, ale tez smaczna. kcal sie duzo nie zmienia ale nie bedzie błonnika z otrab
  • jak dobrze, ze nigdy nie lubilam panierek, nawet jak bylam mala to zawsze zeskrobywalam :D a juz panierownie ryby to wg mnie jej zmarnowanie ;)
  • @haruka ja jak bylam mała to zawsze lubiłam panierke na schaboszczakach itp ale jesli chodzi o smazone ryby to przez nie przez pierwsze 12 lat zycia myslalam ze nie lubie ryb, a potem okazało sie ze je uwielbiam w kazdej postaci oprócz- smazonych oczywiscie. ale wrocmy do tego miesa bo to o nim mowa- moja mama zawsze takie najpierw spłaszczała młotkiem a dopiero potem w panierke i na tłuszcz.
  • serenada 2011/02/24 22:16
    Ja ostatnio zrobiłam filet z kurczaka w następujący sposób: najpierw lekko rozbiłam go tłuczkiem, zamarynowałam w przyprawach, później obtoczyłam w jajku i na koniec w płatkach owsianych górskich, które lekko docisnęłam przed położeniem kotletów na patelnię. Wyszły chrupiące i pyszne. Polecam wszystkim, bo to smaczna alternatywa dla tradycyjnej buły tartej czy mąki. :)
  • a ja robie bułke tartą sama:) chleb razowy luz zytni starsze kromki susze i miele:) zdrowo, tanio i pysznie:)
  • Pani Izabelo, prosimy o odpowiedź na pytanie dotyczące panierki z bułki tartej. :)
  • a ile ważyło mięso bez panierki i wg? 200g?
  • nie wierze, ze tak duzo, bzdura jakich malo
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/05/13 14:28
    @pola: niestety nie pamiętam (ważenie jest z początku 2010r.)
    @Kasia: a masz jakieś argumenty na poparcie swojej tezy?
  • @Maciej, wystarczy przejrzec inne tabele kalorii i argumentów znajdzie sie mnóstwo. Szkoda, ze tego nie robicie, bo moze mniej bzdur by tu bylo. Zreszta, ten filet wyglada tak nieapetycznie, ze nawet gdyby mial 0 kcal to nie chcialabym go spróbowac :) Pozdrowienia dla panstwa nieomylnych :D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/05/17 12:56
    @Kasia: "wystarczy przejrzec inne tabele kalorii i argumentów znajdzie sie mnóstwo" - Poproszę konkretnie, stwierdzenie "argumentów znajdzie się mnóstwo" to żaden argument. Masz prawo kwestionować nasze obliczenia, jednak rób to w sposób merytoryczny (POKAŻ gdzie mamy błąd). Nie widzę nic szokującego w wartości kalorycznej tego ważenia, dość spory kawałek piersi (który przed obróbką ze względu na ubytek wody przy smażeniu był jeszcze większy), panierka z jajkiem, otrębami i mąką, która chłonie tłuszcz jak gąbka - naprawdę uważasz, że to jest mało kaloryczne?

    "Szkoda, ze tego nie robicie, bo moze mniej bzdur by tu bylo." - Wskaż proszę bzdury i pokaż, że nasz tok rozumowania jest tu (czy przy innych ważeniach) niewłaściwy.

    "Zreszta, ten filet wyglada tak nieapetycznie, ze nawet gdyby mial 0 kcal to nie chcialabym go spróbowac :)" - Zmieniasz temat, nie ma to żadnego związku z Twoimi wątpliwościami co do dokładności naszych danych. Ma prawo Ci się nie podobać, ale nie wpływa to na kaloryczność, którą kwestionujesz.

    "Pozdrowienia dla panstwa nieomylnych :D" - Trzymajmy się faktów, osobiste docinki nic tu nie wniosą. Wskaż błąd, na pewno go poprawimy (tak jak to robiliśmy wielokrotnie po sensownych uwagach użytkowników).
  • filet-gigant :P
  • Dla tych co lubia piers ale nie lubia kcal proponuje taka panierke. 2 lyzki oliwy w miseczke. po lyzeczce. papryki slodkiej, pieprzy, bazyli,rozmarynu wlasciwie dobor przypraw jest bardzo szeroki. Piers pociac na chude paski, zamoczyc w panierce i na patelnie lekka posmarowana oliwa z oliwek. smarzyc na srednim/duzym ogniu mieszajac co jakis czas. Gdy piers "pusci wode" dusic pod przykryciem. Gdy woda gdzies po 10 min wyparuje trzymac jeszcze piers na patelni zeby sie lekko przypalila- to nada jej posmak jak z grila. Gotowe.
  • Pani Izabelo, pamiętam, że jak byłam dzieckiem, to moja mama po usmazżeniu kotletów zawsze tłuszczem, który pozostał na patelni, polewała ziemniaki. Czy jest to zdrowe? Czy kaloryczność potrawy się bardzo podnosi?
  • A jak sądzisz? Równie dobrze można polać masłem ;p
  • u mnie też polewali ziemniaki tłuszczem z patelni :/
    nienawidziłam tego mimo, że pojęcia kalorii było mi nieznane i dziś też bym nie zjadła, po prostu uważam to za wstrętne...

    co do kurczaczka na zdjęciu, to ja swojego czasu pochłaniałam takie 2 na obiad, do talerza frytek i musztardy, oczywiście odbiło się to 6 zbędnymi kilogramami :P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/26 15:28
    @Paulaa: "moja mama po usmazżeniu kotletów zawsze tłuszczem, który pozostał na patelni, polewała ziemniaki. Czy jest to zdrowe?" taki tłuszcz niewiele wniesie wartości odżywczych do organizmu ... "Czy kaloryczność potrawy się bardzo podnosi?" Wszystko zależy od składników sosu, zawartości w nim tłuszczu oraz ilości, która znajdzie się na ziemniakach.
  • Ja tez zdziwilam sie bardzo ze filetz piersi kurczaka jestaz takkaloryczny. Wiadomo ze rzeczy smazone zawieraja multum kalorii ale az tyle?
  • Hm, tylko tak się zastanawiam, kto panieruje filet z kurczaka i smaży taki duży? U mnie największy kotlet z kurczaka waży maksimum 170g i nie wyobrażam sobie go zjeść całego na obiad. Kurczak to praktycznie samo białko, więc jest baardzo sycący.
  • Nie znam nikogo, kto panierowałby całego fileta z kurczak, skąd taki dziwny pomysł? Fileta kroi się na mniejsze części, rozbija i tworzy panierowane kotlety, a nie panieruje całego!
  • Ja z jednej piersi robię kotlety, zazwyczaj wychodzą 2-3 z jednej połówki o wadze surowej piersi 100-150g, wilgotną pierś(płuczę, wycieram ręcznikami papierowymi) obtaczam w łyżce bułki tartej pszennej bądź razowej, oczywiście cała się nie przylepi do takiej piersi ale ważne żeby docisnąć i taką pierś smażę pojedynczo na patelni posmarowanej papierem z olejem, myślę,że nie więcej jak mała łyżeczka oleju tam będzie. I po prostu smażę na średnim ogniu dociskając mocno filet do patelni, żeby się zarumienił i po minucie przesuwam go po całej patelni żeby bułka zabsorbowała resztę tłuszczu, gdy ta strona będzie gotowa podnoszę filet znowu natłuszczam patelnie i czynność powtarzam. Jak mówiłem nie idzie więcej jak łyżeczka oleju(większość zostaje na papierze) a kotlet chrupiący jak normalnie. Kaloryczność takiego 1 kotleta to 180-240 kalorii o ile się nie mylę w zależności od masy piersi i przy założeniu, że wykorzystamy całą łyżeczkę oleju i łyżkę bułki tartej :)
  • Ojej, spory on! Ja przepraszam za pytanie, ale czy on jest roztłuczony czy tak "z biegu" wrzucony w panierkę i na patelnie? I czy był smażony na mocno rozgrzanym tłuszczu czy dopiero na rozgrzewającym się? (Boże... jak a pisze :D poloniści się załamią jak zobaczą ten post :D ) Bo podobno od temperatury oleju zależy wchłanianie tłuszczu przez taki panierowany filecik. I jeszcze jedno pytanie : czy istnieje możliwość podania wartości kalorycznej dla podobnego fileta tylko w panierce tradycyjnej, takiej z bułki tartej? Z góry bardzo dziękuję :)

    Do wszystkich uważających, że ważenia są nieprawidłowe (zaniżone/zawyżone) : PRZECIEŻ ZAWSZE AUTORZY TEJ STRONY PODKREŚLAJĄ, ŻE W RZECZYWISTOŚCI KALORYCZNOŚĆ MOŻE SIĘ RÓŻNIĆ, CHOĆBY ZE WZGLĘDU NA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY LUB POCHODZENIE PRODUKTÓW!
  • aneciakotlecia 2014/07/20 16:16
    dziwne ze tak mało ;p. policzyłam swojego zważyłam wszystko pierś, jajko , bułke tyle ile wziełam i olej. i wyszło mi że kotlet około 110 g ma 348 kalori ;[
  • Tak, tak xD pierś ma 200kcal a w panierce 650kcal. Przestaje tu wchodzić, boże ile razy musiałem się naciąć.
  • Ech...
    Podliczmy:
    200g piersi z kurczaka, 2 łyżki otrębów owsianych, łyżka mąki, 4 łyżki oleju, pół jajka L - 294g (minus woda), B 50,4g, T 46,5g, W 15,5g, 683kcal. Nie do końca to samo, ale mniej-więcej wartości podobne do ważenia.. Czy to faktycznie takie niemożliwe? Jestem pewna, że w wielu domach smaży się na większej ilości niż łyżka oleju.
  • 4 łyżki oleju to "niewielka ilość"? :o
  • Nawet nie spojrzałam, że w opisie jest "niewielka ilość", dobierałam, żeby BTW się mniej-więcej zgadzało. Sama pierś zawiera niewielką ilość tłuszczu, a nie sądzę, żeby ktoś dodawał do panierowania jednego fileta więcej niż jedno jajko, więc nie widzę innej opcji, żeby "nabić" 46g tłuszczu.
    Czy 4 łyżki oleju to niewielka ilość to wg mnie kwestia względna. Na pewno nie jest do minimalna ilość "dla poślizgu", ale też nie głęboki tłuszcz, nie przesadzajmy. Warto zwrócić uwagę, ze filet jest duży, przez co panierki wchłaniającej tłuszcz też jest dużo. Moje kotlety (wprawdzie niepanierowane, bo nie lubię) mają ok 60-100g, a nie blisko 200, jak tutaj.
  • @cuckoo "4 łyżki oleju to "niewielka ilość"? :o "
    Na mojej starej patelni to jest minimum, żeby cokolwiek usmażyć, inaczej się przypala ;)

    A mam pytanie techniczne do p. Izabeli: jak usmażyc taki filet? Skoro on jest taki gruby, nie rozbity tłuczkiem, to chyba panierka zacznie sie przypalać, a w środku będzie jeszcze surowy?
  • U mnie to samo, 2-3 gulgniecia z butelki to minimum na mięsko ;) Do obliczeń zawsze biorę 10-15g oleju na 100g mięsa/200g warzyw. Czas to podstawa w kuchni :)
  • a ja pięke fileta z kuraka w panierce w piekarniku.wychodzi pyszny i wcale nie suchy. jajo mieszam z jogurtem i przyprawami,a tym marynuję mięso 2-3 godziny,a potem bułka tarta,otręby lub płatki kukurydziane jako panierka,do piekarnika i samo się robi,najlepiej zrobić w małych kawałkach jak nugetsy. ostatnio nawet krokiety w panierce w piekarniku piekłam zamiast smażyć na oleju. mąż powiedział ze sa lepsze niż te smażone :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/24 21:17
    @Tvk_91: "A mam pytanie techniczne do p. Izabeli: jak usmażyc taki filet? Skoro on jest taki gruby, nie rozbity tłuczkiem, to chyba panierka zacznie sie przypalać, a w środku będzie jeszcze surowy?"
    Od razu powiem, że raczej nie mam doświadczenia w smażeniu, szczególnie jeżeli chodzi o panierkę. Na co dzień wykorzystuję inne techniki obróbki termicznej :) To ważenie było robione typowo pod ilewazy.pl. Jakoś się udało ;)
    Ps. Białko piersi kurczaka bardzo szybko ulega ścięciu, stąd zwyczajowo nie wymaga długiej obróbki termicznej.
  • To chyba cały filet (pół piersi samego mięcha, ok.200g. plus jajko, mąką i tłuszcz? Pewnie panierka odpowiada za połowę kalorii...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/20 08:21
    @jo_tka: Tak, w przypadku piersi z kurczaka podwyższona wartość kcal będzie wynikać z udziału panierki oraz dodatku tłuszczu.
  • Pani Izo bedac w temacie piersi z kurczaka, ile moze miec kalorii taka, ale z rożna?
  • a jakie są kalorie, tłuszcz dla udka smażonego z kurczaka, bądź pałki ? albo całego kurczaka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/23 14:51
    @danula: Tutaj powinnaś znaleźć interesujące Cię informacje: https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/food/fried-chicken

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę