Filet z piersi kurczaka bez panierki

Filet z kurczaka bez panierki smażony

Filet z piersi kurczaka bez panierki po usmażeniu w małej ilości oliwy z oliwek waży 140g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 239 kcal 335 kcal
Białko 24,6 g 34,4 g
Tłuszcz 15,7 g 22,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Filet z kurczaka bez panierki smażony kalorie w 100g: 239kcal

Zobacz więcej: pierś z kurczaka filet drób kotlet kotlety

Ostatnia aktualizacja: 2022.06.20

Ważenie dodano: 2010.01.11 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jesli piers surowa ma kalorycznosc ponizej 100 kcal, to znaczy ze reszta kcal w tym produkcie pochodzi z oliwy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/01/13 19:19
    Witam Pani Marto,
    Wpływ na wartość energetyczną gotowej potrawy (filet bez panierki) ma:
    - pierś z kurczaka (zawartość wody w surowym mięsie wynosi ok. 75%, podczas smażenia część ulega odparowaniu),
    - ilość tłuszczu, która została wchłonięta przez mięso podczas smażenia.
    Pozdrawiam serdecznie
    Izabela
  • a takie pytanko ile Pani dodala oliwy do smazenia tej piersi?
  • wychodzi na to ze kalorycznosc oliwy wynosila okolo 140 kcal, czyli dodala Pani ok 1,5 lyzki oliwy, dobrze wnioskuje?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/04/26 14:52
    Ilość użytej w gramach oliwy z oliwek, odpowiadałaby około 1 łyżce. Pod wpływem smażenia, następują różne procesy (m.in. ubytek wody) i to wpływa na końcową wartość energetyczną potrawy.
    Izabela
  • A ilę ważył filet przed usmażeniem ?
  • Karolcia 2011/02/09 14:26
    Ile moze wazyc taki filet (kotlet) z piersi kurczaka ale nie taki gruby, tylko taki cienki jak na zwyklego kotleta przed panierowaniem???
  • gosia2326 2011/02/27 06:59
    to znaczy, że upieczony kurczak będzie miał mniej kcal?
  • @gosia2326 najlepiej policz sobie wartość dla kurczaka surowego zanim go upieczesz i osobno dla dodatków, z którymi go upieczesz :) w trakcie pieczenia sam kurak zmniejszy swoją objętość bo wyparuje woda (co już pisała pani Izabela), ale kcal będzie miał tyle samo.
  • gosia2326 2011/02/27 10:38
    @haruka dzięki. masz rację, tak zrobię :)
  • Dlaczego skoro użyto do usmażenia powyższego fileta jedynie łyżki oliwy, to tłuszcz w 140g wynosi 22g? Przecież 22g tłuszczu znajdują się w około 2,5 łyżki rzeczonej oliwy.
    Ja zawsze (kiedy jeszcze liczyłam) przyjmowałam, że filet ważący 130g będzie miał ok. 130 kcal, a smażę go na łyżce oleju, czyli + 90 kcal = 220. Często kładłę na to jeszcze plasterek (cienki) sera żółtego i doliczałam 60 kcal, więc w sumi wyszło 280. A jeśli chodzi o tłuszcz - liczyłam z łyżki 10g tłuszczu i z sera 4 (był na prawdę cienki). Czy nie miałam racji myśląc, że w moim kotlecie jest 280 kcal i 14 g tłuszczy?
  • @emma sama piers z kurczaka tez ma troche tluszczu (ja go zawsze wykrawam), pozatym liczylas dla "surowych" 140g, a tu podana jest wartosc dla 140g po przyrzadzeniu, czyli surowa piers byla ciezsza. nie zmienia to jednak faktu, ze rzeczywiscie te 22g jakos nie pasuja do samego kurczaka i lyzki oliwy...
  • @ haruka: właśnie. Ja tu nie patrzę na kaloryczność, bo zdaję sobie sprawę, że powyższe 140g piersi z kurczaka diametralnie różni się od mojej surowej ważącej te 130-140. Bardziej zastanawia mnie tłuszcz. Pierś kurczaka faktycznie ma jego znikome ilości (chyba jakieś 1-2g na 100g), ale przecież to się nijak ma do powyższych 22g, dlatego mnie to zastanowiło. Pani Izabelo? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/27 16:51
    Przeczytawszy dzisiejsze opinie, otworzyłam swoją bazę z obliczeniami i spojrzałam na dane dotyczące powyższego produktu. Otóż, z moich obliczeń wynika, że użyłam dwie łyżki oliwy do sporządzenia piersi z kurczaka bez panierki. Umieszczając produkt na ilewazy, pod zdjęciem dopisałam wówczas: "... w małej ilości oliwy z oliwek". I taka informacja jest prawdziwa.
    Odwołując się do swojej wypowiedzi z dnia 2010/04/26 at 14:52, pospiesznie odpowiedziałam "Ilość użytej w gramach oliwy z oliwek, odpowiadałaby około 1 łyżce". Ale już teraz jest wszystko jasne :)
  • Dziękuję bardzo za wyjaśnienie niejasności, teraz wszystko jest zrozumiałe :).
  • Być może padła już jednoznaczna odpowiedź, ale chciałabym się upewnić czy wartość kaloryczna mięsa na 100g wraz z obróbką termiczną sama z siebie wzrosła czy wpływ na nią miała tylko użyta do smażenia oliwa?
    Jeśli by tak było to 239 kcal / 100g mięsa smażonego odjąć 164 kcal z dwóch łyżek oliwy równa się 75 kcal dla mięsa po smażeniu bez oliwy, dobrze rozumiem ?
    A tymczasem 100g surowego mięsa to 99 kcal czyli wartość ta wręcz spada po obróbce termicznej ?
    Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości :)
  • Ale przecież nie cały tluszcz ze wchlonie sie w mięso podczas smarzenia, a z patelni go raczej nie spijasz ;) wiec wydaje mi sie, ze nie były tu w kalorycznosc wliczone pełne 2 łyżki :)
  • So Lovely 2011/06/19 15:23
    A ile będzie miał grillowany filet wyglądający dość podobnie jak tu? Najlepiej z indyka, bo właśnie takie coś zjadłam ;). Proszę o odpowiedz.
  • 150.
  • Pani Izabelo , czy dodając oliwę do przyrządzenia takiej piersi sugerowała się pani smakiem, czy wartością odżywczą? właściwie zawsze robię kurczaka na teflonie , na sucho , i chcę wiedzieć czy oliwa ma jakiś konkretny cel w tym przedsięwzięciu :)
  • Witam! prosze o wyjaśnienie, bo już mi się wszystko pokręciło. mam surowy kawałek piersi o wadze 150 gram. przyjmuję, że ma ok. 150kcal. Czy po usmażeniu na łyżeczce oliwy (40 kcal) będzie miał 190kcal, czy musze jeszcze jakies kalorie dodac?
  • Ania1105 2011/07/30 17:18
    jeśli smażysz bez żadnej panierki itp., to nic już nie musisz dodawać. całość będzie miała ok. 190kcal
  • jakie zostały użte przyprawy? tylko pieprz i sól?
  • czyli ile ważył przed usmażeniem?
  • ciekawi mnie jedna rzecz- filet z piersi kurczaka przed usmażeniem ważył 170g, czyli 1,7x99kcal= 168kcal, po usmażeniu jego waga wynosiła ok. 110g (smażony w kawałkach, bez oliwy, na teflonie, soki wypłynęły)- czyli teoretycznie kaloryczność powinna być mniejsza, 1,1x99kcal= 109kcal
    wg. tego co podajecie to jednak powinno byc 263kcal
    to jak to jest? po smażeniu kaloryczność wzrasta?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/19 16:05
    @Agata: Jeśli nie dodałaś tłuszczu to kaloryczność po obróbce cieplnej się nie zmieni. Zakładając, że filet surowy ważył 170 g to tak jak piszesz dostarczy ok. 170 kcal. Tyle samo (170 kcal) dostarczy po zdjęciu z patelni. Różnica jest taka, że przed smażeniem ważył 170 g (czyli dostarczył ~100 kcal / 100 g), a po ważył 110 g nadal dostarczając 170 kcal (przeliczając na 100 g po smażeniu: 110 g / 170 kcal = 100 g / x, gdzie x po obliczeniu = 155 kcal).

    Skoro wartość energetyczna przed i po jest taka sama, a po smażeniu bez tłuszczu pierś waży mniej, to zmieni się ilość dostarczanych kalorii w przeliczeniu na 100 g. Przed mamy ~100 kcal / 100 g po ~155 kcal / 100 g (pierś po obróbce ma mniej wody i przez to wartości odżywcze "zagęszczają" się dla 100 g). Sama obróbka cieplna nie zmieniła wartości odżywczych, jednak zmieniła się masa piersi (wyparowała woda) co wpływa na wartości w przeliczeniu dla 100 g.

    > "po usmażeniu jego waga wynosiła ok. 110g (smażony w kawałkach, bez oliwy, na teflonie, soki wypłynęły)- czyli teoretycznie kaloryczność powinna być mniejsza, 1,1x99kcal= 109kcal"

    To jest błędne założenie, pierś po smażeniu bez tłuszczu ma 155 kcal / 100 g, więc poprawnie jest: 1,1x155kcal=~170kcal (wynik przed i po będzie taki sam)



    To ważenie nie jest adekwatne do porównań, bo dodany był tłuszcz (a u Ciebie go nie było), bardziej właściwe porównanie było by z piersią gotowaną, gdzie była obróbka bez dodatku tłuszczu. Jak spojrzysz tam, to zauważysz, że pierś gotowana dostarcza ~151 kcal / 100 g co jest praktycznie taką samą wartością jak dla Twojej piersi przy smażeniu bez tłuszczu.
  • wielkopolanin 2013/03/04 18:28
    normalnie 100g fileta ma okolo 1,3g tłuszczu a tutaj widze w zestawieniu końcowym 22g czyli ma sie rozumiec ze te okolo 20g to z oliwy.

    Zawsze można upiec w piekarniku albo na grilowej patelni lub poprostu uzyc jak najmniej oliwy ale znowu nie ma co przesadzać oliwa z olwek to samo zdrowie .
  • Chciałbym wiedzieć ile kcal i gram tłuszczu będzie miało 100g smażonej piersi kurczaka po odsączeniu jej ze smażonego oleju (za pomocą ręcznika papierowego)??
  • Oliwa z oliwek to samo zdrowie, jednak oliwa z oliwek nie jest dobrym tłuszczem do smażenia ponieważ ma stosunkową niską temperaturę spalania, a co za tym idzie, podczas smażenia na niej szybciej wytwarzają się substancje szkodliwe dla organizmu. Dlatego nie poleca się jej do smażenia, jak większość sądzi.
  • Witam, zastanawia mnie jedna rzecz, skąd tak duża różnica w ilości biłka w 100g gotowanej piersi z kurczaka i smażonej bez panierki? W trakcie gotowania \\\"ucieka\\\" więcej wody z mięsa niż w trakcie smażenia? Jesli to możliwe to prosze o informację, jaką wagę miała pierś przed obróbką termiczną (smażeniem bez panierki).
  • Witam,

    zastanawiam się (również jak wielu innych ludzi tutaj) jak jakim cudem z piersi kurczaka, surowej, która ma w sobie 1,3g tłuszczu bierze się 15,7g T, jeśli się smaży na płytkim, bardzo płytkim oleju?

    Na inne stronie (kalkulatorkalorii.net) znalazłem takie wartości, proszę powiedzieć która jest prawdziwa?
    W te dwie pierwsze, jestem skłonny sam uwierzyć ale dwie następne... to jest dość duża różnica. Masa poszczególnych produktów - 100g.
    Kalorie Białka Tłuszcze Węglowodany
    Pierś z kurczaka (surowa) 99 21.5 1.3 0
    Pierś z kurczaka (gotowana) 151 32.9 2 0
    Pierś z kurczaka bez skóry (smażona) 184 33.34 4.68 0
    Pierś kurza bez panierki (smażona) 239 24.6 15.7 0
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/25 14:09
    @qbek te wartości odżywcze wynikają z ilości oliwy z oliwek użytej do smażenia piersi z kurczaka. To są wartości rzeczywiste, nie z bazy danych, stąd różnice, jakie obserwujesz.

    Izabela w komentarzach powyżej dokładnie to wyjaśniła. Prześledź proszę wątek, a wszystko powinno się stać się klarowne.
  • No dobra; tłuszczu w gotowej piersi jest mniej więcej tyle ile doda ile oleju do smażenia. Tłuszcz z piersi kurczaka + olej. A co z wartościami białka?
    Ubytek wody, ok. Wartość energetyczna jest bardziej skoncentrowana. Ale to czy oleju jest więcej czy mniej, nie decyduje, a na pewno nie w takim stopniu, że na 100g jest różnica prawie 9g białka.

  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/26 08:51
    @qbek ciężko mi jest powiedzieć, skąd dane w konkurencyjnym portalu.
    My korzystamy przede wszystkim z danych Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Hmmm... Obejrzałam dane na ilewazy.pl
    Dla piersi surowej i gotowanej są bardzo podobne. Również jeśli chodzi o białko. I zapewne wynika to z wygotowania wody i tłuszczu. Procentowo białka będzie więcej (piszę: procentowo, bo mówimy o masie 100 g., nie o porcji).

    Dla piersi smażonej mamy:
    - pierś kurzą smażoną bez panierki, która ma liczby identyczne jak powyższy filet (szczerze powiedziawszy, nie wydaje mi się to możliwe, chyba że zwyczajnie ściągnęli);
    - pierś z kurczaka bez skóry smażoną, który może być z panierką, bo na ten temat nie ma informacji, a wtedy należałoby dodać zawartość panierki (jajko? bo brak węglowodanów jednak wyklucza tartą bułkę...)



  • Może trzeba też zadać pytanie o stopień wysmażenia tego "fileta bez skóry"
    (tzn. o stopień utraty wody i tłuszczu w wyniku obróbki cieplnej). Dodali znacznie mniej tłuszczu, jest go niespełna jedna trzecia. Jakaś patelnia grillowa z odrobiną oleju? Jeśli wysmażyli porównywalnie z wygotowaniem piersi, to tak im wyszło... Niewiele różni te cyfry od piersi gotowanej...
  • Dzień dobry,

    Proszę o zmianę danych ponieważ wprowadzają one w błąd użytkowników.

    Na 100g smażonej piersi kurczaka przypadają wartości.

    kaloryczność: 164 - 184 kcal
    białko: 30 - 33 g
    tłuszcz: 4 - 8g
    węglowodany: 0g
    (w tym cukry: 0g)
    błonnik: 0g
    sol: 0.5 - 1g

    Dane zostały obliczone przeze mnie samodzielnie. Poniżej kilka ważnych rzeczy, na które należy zwrócić uwagę.

    1. Surowa pierś z kurczaka ma na 100g od 21 - 23g białka. Po smażeniu jej waga spada średnio o 40% (odparowuje woda oraz wycieka tłuszcz)

    2. Nie ma znaczenia ile tłuszczu użyjemy do smażenia piersi. W miejsca wyparowanej wody nie wejdzie tyle samo tłuszczu ze względu na efekt kurczenia, który blokuje dostęp gęstych składników z zewnątrz. Tłuszcz może gromadzić się na zewnątrz mięsa ale na zdjęciu wyraźnie widać, że pierś jest sucha.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/04/25 08:34
    @Mauricz to ważenie zostało wykonane przez poprzednich właścicieli strony, którzy są specjalistami i naocznie widzieli tą pierś. Zarówno Maciej jak i Izabela w powyższych komentarzach wyjaśniali, dlaczego podano takie wartości. Ja nie jestem w stanie ocenić stopnia otłuszczenia tej piersi na podstawie zdjęcia. Znacznie miała tu z pewnością także temperatura smażenia. Ufam ocenie Izy i Macieja, dlatego postanowiłam nie zmieniać wartości odżywczych.
    Warto pamiętać, że korzystając z kalkulatora kalorii można dodać oddzielnie mięso z piersi kurczaka i odpowiednią ilość tłuszczu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę