Kiełbasa biała

Kiełbasa biała waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 270 kcal 270 kcal
Białko 14,5 g 14,5 g
Tłuszcz 23,8 g 23,8 g
Węglowodany 0,3 g 0,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Kiełbasa biała kalorie w 100g: 270kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g kiełbasa biała Wielkanoc

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.26

Ważenie dodano: 2016.03.26 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • aliceglass 2011/02/15 16:56
    oj narobiliście mi smaku! chyba będzie trzeba zrobić sobie na śniadanko..
    uwielbiam z ćwikła lub samym chrzanem.. niebo w gębie hehe
  • Sebisław 2011/02/15 17:51
    hehe... tak, pieczona z cebulką, dzięki za zważenie, a najlepiej smakuje w Święta ;) do tego musztarda chrzanowa, albo francuska
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/15 18:07
    Sebisławie,- pozostałe składniki dodaj sobie do kalkulatora... chociaż będzie jednak problem, bo smalcu jeszcze nie fotografowaliśmy... tyle osób pyta o ten tłuszcz, że w końcu chyba kupię ten produkt na straty do umieszczenia na ilewazy hehe.
  • O, wreszcie sie doczekalam :) Dziekuje!!
  • Sebisław 2011/02/15 19:30
    Ale nie pytałem o smalec i o zważenie innych składników, ale i tak dzięki za radę, poza tym nie używam smalcu, preferuję tłuszcze roślinne, ew. masło, ale do smażenia to gł. oliwa i olej z pestek winogron. A co do kiełbasy, to można ją upiec bez dodatku smalcu.
  • miałam przez chwilę wrażenie, że odpowiedź Izabelli jest na jakieś inne pytanie
  • dziekuję bardzo! a duzo sie zmieni kalorycznośc takiej kiełbasy drobiowej ?
  • o fu o fu o fuu najgorsze
  • ale fajnie, dziękuję!
    Przyda się na święta wielkanocne.
  • nieapetycznie wygląda, jak dla mnie ;p
  • to fakt - nieapetycznie. zreszta ja nigdy nie lubilam bialej kielbasy (nawet na swieta tylko plasterek symbolicznie zjadam)
  • dziekuje za zważenie :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/16 09:00
    Sebisławie, w gwoli wyjaśnienia: rzeczywiście, moja powyższa opinia zabrzmiała trochę tajemniczo - szczególnie dla innych czytających ją osób, ale odnosiłam się do Twojego zapytania przez formularz z dnia 30 marca 2010: "kiełbasa biała, pieczona z cebulą z dodatkiem smalcu" I dlatego poprosiłam, żeby dodać pozostałe składniki przez kalkulator :)
    Ale już wszystko mamy wyjaśnione. Pozdrawiam!
  • oO, nie spodziewałbym się takiego stosunku białka do węglowodanów :)
  • Ja polecam fantastyczny przepis na tą kiełbaskę: kiełbaskę obtoczyć w oliwie z oliwek z dodatkiem majeranku, naciąć ją delikatnie w odstępach ok.1cm,w nacięcia włożyć kawałeczki czosnku, obłożyć kiełbaskę cebulką pokrojoną w piórka i piec w piekarniku ok. 40min w piekarniku. Pychota:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/16 13:48
    @Piotr: zapewne gdyby zbadano 10 kiełbas od różnych producentów metodami laboratoryjnymi, wyniki różniłyby się od siebie ;)
  • Jednak wolę tradycyjną kiełbasę , bądź suszoną. :)
  • a własciwie co sie tam w tej kielbasie mieli ze jest "biala" a nie jak wszystkie inne brazowa. (oprocz tluszczu oczywiscie, ktorego jest sporo)
  • Ania1105 2011/04/29 20:58
    haha, żartujesz? każda kiełbasa przed procesem wędzenia/parzenia jest ,,biała" ;-)
  • wisniaa555 2011/04/29 23:57
    a nam w szkole mówili (technikum weterynaryjne), że różnią się zawartością polifosforanów- brązowa ma ich więcej
  • Ania1105 2011/04/30 09:31
    ale skład mięsa niewiele się różni. białą też inaczej się przyprawia.
  • Mam pytanie. Czy jeśli ugotowałabym tą kiełbasę nacinając tu i ówdzie to kaloryczność znacznie uległaby zmianie? Trochę tłuszczu wycieknie...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/13 20:45
    @Sandra: ugotowana kiełbasa, z której wycieknie tłuszcz na pewno dostarczy mniej kcal w porównaniu z surowym odpowiednikiem, jednak niestety nie da się w warunkach domowych oszacować ilości wycieku tłuszczu oraz wchłoniętej wody przez kiełbasę.
  • czegoś tu nie rozumiem. Skoro
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-zurku-z-biala-kielbasa-i-jajkiem

    ma 248 kcal to czemu ta kiełbasa ma 270 kcal?
    Mógłby mi to ktoś wytłumaczyc?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/04/06 16:40
    @dzasta1555: w tej szklance zupy, do której linkujesz nie ma całej kiełbasy z tego zdjęcia powyżej. Jedna albo dwie (nie pamiętam dokładnie ile) takie kiełbasy były użyte na całą dużą porcję żurku. Z tej dużej porcji odlaliśmy szklankę i w takiej szklance jest statystycznie tylko kilka kawałków kiełbasy (ciężko powiedzieć ile i nie ma to znaczenia, po prostu tyle ile się akurat nabierze). Czy to wyjaśnia Twoje wątpliwości?
  • tak. Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)
  • Magda991 2012/05/31 14:38
    A taka biała kiełbasa zdaje się, że ona jest parzona będzie miała mniej czy więcej kalorii ? Bo ta jest surowa ?
  • Witam

    Ktoś wie jakie składniki ma taka biała kiełbasa ? W sklepie kupując na wagę nigdzie nie podają składu. Ma jakieś konserwanty, polepszacze itp ?
  • Nie chodziło mi o ilość mięsa w kiełbasie, ale jak pisałem o wszelkie polepszacze, konserwanty itp.

    Co sądzicie o białej kiełbasie Intermarche ? Z tego co wiem jest robiona bezpośrednio z w sklepie.
  • Ale przecież nikt Ci nie napisze co jest w kiełbasie, bo każdy producent, ma inny skład, co zresztą widać w poście @neutrino.
    Co do konserwantów, to wiadomo, że w większości wędlin, a także w białych kiełbasach będą różne azotany, które zapobiegają tworzeniu się jadu kiełbasianego, a jako polepszacz często dodawany jest glutaminian sodu.
  • Jako, że niedzielny świąteczny poranek spędziłam w gościach, jadłam nieco inaczej niż zwykle. Co roku na Wielkanoc sama robię kiełbasy z mielonego mięsa drobiowego - wiem dokładnie co tam w środku i niczym się nie truję. Natomiast moi dzisiejsi gospodarze niestety nie przykładają wagi do składu produktów i często domowe obiady zastępują gotowcami, które wystarczy odgrzać i voila. Tak było też dzisiaj - zakupili białą kiełbasę surową pakowaną firmy Gzella. Na opakowaniu był skład, co mnie zdziwiło, ale nie było wartości odżywczych. Z tego co pamiętam, to w środku takiej kiełbasy (a przynajmniej tak było napisane) znajdowało się m.in.: 79% mięsa wieprzowego, tłuszcz i białko zwierzęce, skrobia ziemniaczana, maltodekstryna, polepszacz smaku E621 (glutaminian sodu), substancja konserwująca E262 (octan sodu), sól, cukier i jeszcze kilka cudów,ale ich nie pamiętam. Skład był dość długi.

    Więc takie niestety rzeczy znajdują się w niby to zdrowych produktach, ale swoją drogą ciekawi mnie ile taka kiełbaska może mieć kalorii w 100g - mąż mojej siostry osiągnął dzisiaj chyba rekord - wsunął na śniadanie takich 6, a każda jest dosyć sporawa :D :D :D
  • Z jednego programu telewizyjnego (nie wiem czy mogę napisać jakiego, więc powstrzymam się :)) dowiedziałam się, że ta sama biała kiełbasa (100 g) ugotowana ma 220 kcal, upieczona 350 kcal, a smażona aż 467 kcal... Czy to prawda?
  • Portugalia 2013/08/13 16:39
    Tak, też oglądałam ten program i wydaje mi się że raczej nie kłamali:-)
  • Ta kiełbasa jest z mięsa wieprzowego które jest bardziej kaloryczne od drobiowego. Na rynku jest biała kiełbasa drobiowa - na pewno mniej kaloryczna. Czy można określić jej kaloryczność stosunkiem kaloryczności mięsa drobiowego do kaloryczności mięsa wieprzowego?
  • Mmmm biała kiełbaska na gorąco i z kartofelkami ^^ [komentarz edytowany, usunięta nachalna reklama jednego z producentów wędlin. Maciej]
  • nienawidzę(kupnej) białej kiełbasy. zapach i wygląd skutecznie mnie odrzucają.... kilka razy robiłam swoją,domową, z wyselekcjonowanego mięsa(drobiowe+ chudsze częsci wieprza) .... o niebo lepsza!
  • albercikk27 2015/06/23 12:10
    gdzie mozna przeprowadzić badania ile dany produkt ma kalorii ? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/23 16:47
    @albercikk27: Badania w postaci analizy składników i wartości odżywczej żywności wykonują na przykład takie firmy, jak: TÜV Rheinland, Instytut Żywności i Żywienia, J.S. Hamilton Poland S.A., SGS Polska Sp. z o.o., Silliker Sp. z o.o.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę