Żeberka wieprzowe

Porcja żeberek wieprzowych waży 140 g. Po usunięciu części niejadalnych waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 321 kcal 321 kcal
Białko 15,2 g 15,2 g
Tłuszcz 29,3 g 29,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 10,3 g 10,3 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,1 g

Żeberka wieprzowe kalorie w 100g: 321kcal

Zobacz więcej: 100g porcja żeberka wieprzowe

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.28

Ważenie dodano: 2011.09.18 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 42 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • W mojej rodzinie zeberka to potrawa obowiazkowa. Nigdy nie lubilam, zawsze dla mnie byly za tluste, nawet, jak o tluszczu mialam pojecie dwulatka. Poza tym zawsze podaje sie je u nas z takim zawiesistym sosem, ktorego tez nie cierpie. Koszmar niedzielnych obiadow.
  • summertime 2011/09/19 07:25
    Duszone żeberka z kasza gryczaną i ogórkiem kiszonym... mmm...
  • lekkajaklen 2011/09/19 08:29
    nie mam nic do żeberek, ale przyznam, że kawałek prezentowany na zdjęciu wygląda wyjątkowo nieapetycznie...
  • Fuuuj paskudny tluscioch
  • atrociraptormarshalii 2011/09/19 11:38
    Taka ciekawostka - tłuszcz w żeberkach wieprzowych jest tylko w 35% nasycony.
    Reszta (aż 65%) jest nienasycona, głównie (50%) jednonienasycona, podobnie jak oliwa.
  • parę razy do roku nawet lubię, ale te na zdjęciu wyglądają paskudnie - sam tłuszcz!
  • So Lovely 2011/09/19 14:56
    obleśnie wygląda.
  • aliceglass 2011/09/19 15:46
    przesadzacie. są pyszne. poza tym od czasu do czasu można zjeść żeberka. przecież nikt nie każe wam ich jeść codziennie...
  • lubię żeberka, ale zgadzam się - te na zdjęciu wyglądają (delikatnie mówiąc) nieco nieciekawie.
  • a co jest pysznego w praktycznie samym tluszczu? :|
  • wiesz, ja lubię smalec, więc mnie nie pytaj.
    ale żeberka wolę chudsze, te tutaj są wyjątkowo... nieciekawe.
  • Sara XXS 2011/09/19 17:29
    Dobrze że nie jem takich rzeczy bo dość dużo kalorii ma jak na tak malutką porcję ;))
  • oj, haruka, zawsze musisz sie czepiac tego tluszczu :P nie wszyscy obsesyjnie przestrzegaja zasad zdrowego zywienia i ilosci kalorii, nie musisz ich na kazdym kroku potepiac (: niektorzy to lubia i final, rozne sa gusta.
    ja nigdy zeberek nie jadlam :o
  • caroline 2011/09/19 18:18
    Wow! Nie wiedziałam, że mają aż tyle kalorii!
  • Fuj, to jedno z bardzo niewielu dań, które mi nie smakuje.
  • jak to widzę to utwierdzam się w decyzji o eliminacji mięsa z diety.
  • Nikogo nie potepiam ;) bardzij sie dziwie poprostu, bo np masła lyzeczka raczej nikt nie je, oliwy "z gwintu" tez nie pije, ale już takie coś wole osób zjada ze smakiem :]
  • no dobrze, ale to chyba nie smakuje jak maslo czy oliwa, chyba, ze sie myle :P
  • Jak dla mnie czuć to slonina, wiec na jedno wychodzi ;)
  • Pojęcia o smakołykach nie macie. Rock n' roll Ribs :) Polecam odwiedzić TGI Friday's w Warszawie i spróbować porcję Baby Back Ribs glazurowanych w sosie Jack Daniels, podanych z grilla. Poezja. Do tego Big Backed Potato obowiązkowo z porcją śmietany, skwarków i szczypiorku.
    Po to człowiek się na co dzień pilnuje, aby od czasu do czasu pokosztować czegoś grzesznego :)))
  • dla mnie smakolyki to wszystko co slodkie, ale rozumiem te idee :P
  • Oj, przecież chodzi o to, żeby sobie urozmaicać jedzenie i smaki :) Ja za bardzo kocham jeść, żeby eliminować wszystko, co tłuste, bo w niektórych potrawach to jest sedno smaku. Takie żeberka można przyrządzić bez lania dodatkowego tłuszczu, wytapiając ten, który mają w sobie. Smak zostanie, i dla zdrowia korzystniej. Bardzo lubię żeberka od czasu do czasu, nie samą chuda rybą człowiek żyje;p
  • Przecież te żeberka są ekstremalnie tłuste! Można przecież kupić chudsze, ładniejsze. Zapewniam wszystkich, którzy na ten tłuszcz sarkają, że można znaleźć żeberka o mniejszej ilości tłuszczu, a naprawdę są smaczne.
  • zastanowilibyscie sie lepiej ile cukru zjadacie kazdego dnia a nie nlamentujacie tak nad tluszczem, ktory od zawsze byl czlowiekowi ptrzebny. Daj psu karkowe i daj piers z kurczaka...jak myslisz co wybierze? Jak myslisz co wybralby czlowiek pierwotny? a Ty co bys wybral? czekolade? ciekawe ze nikt na widok cukru nie krzywi sie i nie wygaduje jaki to on straszny. Niestety taka wiedza ludzi na temat odzywiania.
  • Ja wiem ze cukier jest szkodliwy, problem w tym, ze słodycze są dla mnie ekstremalnie smaczne, a tłuste mięso wcale mi nie smakuje. Nie ciągnie mnie do boczkow, karkowek, czy zeberek kompletnie, a do słodyczy bardzo. Sama świadomość co szkodliwe a co nie wcale nie oznacza, ze po niezdrowe produkty sie nie sięga.
    Nie wiem co wybralby Twoj pies, ale mój kot wariuje jak czuje surowe mięso z indyka...
  • moj pies zje nawet surowa marchewke, salate, banenem tez nie pogardzi....wiec chyba si enie a co na nim wzorowac heh :P
    a swoja droga miesa z kurczaka nie dostaje, bo to saame hormony, przynajmniej takie sklepowe kurczaki.
  • a jak zmienia sie kalorycznosc zeberek w momencie pieczenia ich w piekarniku, zakladajac, ze nie dorzucam dodatkowego tluszczu w postaci oliwy do naczynia zaroodpornego czy 1-2 łyżek w marynacie? i nie używam wytopionego tluszczu podczas konsumpcji żeberek.
  • a ile ma kcal takie gotowane zeberka? Mam wlasnie 824 g w garnku, wiec bedzie dlugo sie gotowac duzo tluszczyku sie wygotuje:)
  • Dołączam się do pytania "kasiulkaapunk", ile może mieć taki kawałek wygotowany np. w krupniku? Część tłuszczu chyba zostaje w wywarze?
  • ile będa miały po odkrojeniu/odgryzieniu tych warstw tłuszczu - oto jest pytanie!
  • Mnie zastanowiło: czy przez części niejadalne uznane były kosci tylko, czy również te ''apetyczne'' tłuste białe kawałki na górze i po prawej? :)
  • optymalny 2014/07/06 21:00
    czy podane wartosci bialka I tluszczu,to wartoci juz po ugotowaniu I oddzieleniu od niejadalnych czesci czyli 100 gram jadalnej czesci???? czy jest to liczone na surowo po oddzieleniu od kosci czy w jakis inny sposob?????
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/07/06 21:16
    @optymalny: Wartość odżywcza i energetyczna podana jest dla surowego mięsa bez kości.
  • AnnaAnnaAnna 2014/11/23 16:22
    Witam.
    ja wcinam żeberka na diecie i chudne :).
    Zazwyczaj wycinam tą tłustą część (rozcinam na pół i wycinam) i w ten sposób obniżam kaloryczność :). Później marynuję a później piekę w prodziżu aż się rozpadają :) pozdrawiam
  • U mnie żeberka dziś na obiad:) Nie ma to jak wcinać tłuste żeberka i chudnąć :)
    pozdrawiam optymalnie;)
  • Kate_bi_n 2015/02/24 20:01
    Mnie od czasu skrupulatnego liczenia kalorii nurtuje pytanie - ile może mieć wywar z żeberek: powiedzmy 2 l wywaru na surowym żeberku 100 g z niewielką ilością mięsa, do tego jedynie przyprawy. Czy ilość kaloryczna będzie na tyle istotna, żeby była uwzględniana w przygotowywaniu zupy? Mam dietę 1300 Kc i zawsze robiąc zupę dodawałam nieco kalorii, bo mimo, że żeberka nie są bardzo mięsiste, to jednak zawierają sporo tłuszczu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/26 11:22
    @Kate_bi_n: Po przeczytaniu tego zdania "Mnie od czasu skrupulatnego liczenia kalorii", oraz tego: "Mam dietę 1300 Kc" przeszły ciarki po plecach. Nie znam motywacji i szczegółów dotyczących takiego postępowania, ale zachęcam do głębszego zastanowienia się w tej kwestii. Proszę nie odpisywać w komentarzu, ponieważ strona ta nie zajmuje się tego typu sprawami...
    Odpowiadając na twoje pytanie - wartość kcal wywaru będzie zależna od kilku czynników. To, czy później to mięso skonsumujesz czy nie, od jakiej temperatury gotowało się mięso, jak długo się gotowało itp, itd...
    W każdym razie, oprócz zastanawiania się nad kcal, warto zastanowić się nad wartościami odżywczymi konsumowanego na co dzień jedzenia.
    Przy menu zawierającym 1300 kcal, nawet ze skrupulatnymi obliczeniami makro i mikroskładników (do swojej normy zapotrzebowania) można szybko doprowadzić organizm do niedoborów. Nie mówiąc już o tym, jak trudno jest później dojść do prawidłowego stanu...
    Wielokrotnie spotkałam się z tą sytuacją w swoim gabinecie.
  • Patrykkkkk 2015/03/28 19:53
    Produkty z tkanki tłuszczowej zwierząt (za wyjątkiem ryb) potrzebne są człowiekowi jak wesz do tyłka. Podobnie jak cukry wyrządzają one jedynie szkody w organizmie nie dostarczając mu żadnej witaminy (stąd cukrzyce, nadciśnienia i kolejki otyłych 40-50 letnich wraków w przechodniach). Kto mądry spożywa same białko i węglowodany złożone, en - wyjątek tłuszczowy tran, warzywa i owoce. Siła i energia pochodząca z wartości odżywczej gwarantowana. Zero nadwagi, chorób, a w wieku 60 lat można się czuć kilkadziesiąt lat młodziej. Wniosek: zamiast tłustego gówna lepiej spożyć gotowany mięsień indyczy (tłuszcz z garnka obowiązkowo do śmietnika - bo tam jest miejsce na trucizny, zresztą śmietnik to miejsce ogólnie dla patelń - bo jak wiadomo patelnia niszczy witaminy z potraw), makaron, ziemniaki, warzywa (surowe lub gotowane) i owoce na deser bez żadnych gówien typu śmietana i po kilku godz. obowiązkowo ćwiczenia! żeby były mięsnie .
  • Ile kcal będą miały takie żeberka gotowane ale po wycięciu całkowitego tłuszczu ☺
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/02 13:00
    @Nevha: Na pewno będą dostarczać mniej kcal, ale myślę, że nikt nie jest w stanie podać Ci dokładnej wartości liczbowej. Należałoby przeprowadzić badanie w specjalnej aparaturze.
  • Natalia_B 2016/04/28 14:47
    Ile BTW będą miały żeberka duszonepieczone?
    Prawdopodobnie zwiększy się ilość białka a zmniejszy ilość tłuszczu, ale jak to dokładnie wygląda?
    Na niektórych stronach jest informacja, że białka jest 29g / 100g produktu - to prawie dwa razy tyle, co w surowym mięsie.
    Czy to możliwe?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/28 15:52
    @Natalia_B: Może te informacje okażą się dla Ciebie pomocne:
    https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/food/ribs ?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę