Suszona wołowina

Kawałek peklowanej, suszonej wołowiny (Beef Jerky) waży 5 g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 273 kcal 14 kcal
Białko 50,2 g 2,5 g
Tłuszcz 5,4 g 0,3 g
Węglowodany 5,8 g 0,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Suszona wołowina kalorie w 100g: 273kcal

Zobacz więcej: sztuka wołowina 5g suszona kawałek beef jerky

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.01

Ważenie dodano: 2012.02.26 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: wołowina (93 %), sól (max. 5 %), brązowy cukier, dekstroza, czarny pieprz, maltodekstryna, nasiona gorczycy, curry, imbir, aromat dymu wędzarniczego, antyoksydant: kwas askorbinowy, konserwant: azotyn sodu. Pochodzenie mięsa: Urugwaj.
Producent: V.G.A. Kaubandus AS

Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • lenuskaaa21 2012/02/26 21:15
    z czym, jak to się je? ;/
  • Jak i z czym to sie je? :p pierwsze skojarzenie - do chrupania jak czipsy :D
  • lenuskaaa21 2012/02/26 21:19
    niezbyt "smacznie" to wygląda,moze dlatego,ze nie lubię mięsa ;/
  • @suszalka dokładnie tak :D to jest mega przepyszne mogłabym jeść tonami :D
  • Zawsze chciałam spróbować tej beef jerky :)
    Gdzie to można kupić?
    Smaczne? Pewnie mocno słone?
  • a jest też "suszony drób" ?
  • wydaje mi się że wysuszenie wołowiny jest możliwe dzięki dużej zaw. tluszczu co wyklucza drób z takich procesow!
  • @Blania beef jerky robi sie akurat tylko z chudej wołowiny :]
  • http://en.m.wikipedia.org/wiki/Jerky
  • Dzieki haruka :) musze sprobowac! Mozna kupic w ktoryms z marketow? Tesko, czy cos? :>
  • Uwielbiam Beef Jerky! Ale w większości marketów jej nie ma, w Pl widziałam chyba tylko w Almie
  • Tą wołowinę chyba je się głównie jako przekąskę do piwa.
    Ja ostatnio zakupiłem taką na allegro. W almie też widziałem.
    Drogie to jest niestety, dobre, ale za drogie. Za 50g trzeba zapłacić między 11 a 14zł (mniej więcej). Są różne "smaki". A propos suszonego drobiu, ja spotkałem się jeszcze z suszonym indykiem. Są także suszone krewetki i ryby.
  • Aele haruka- ogolnie wołowina jako mięso jest tłustsza od drobiu, nieważne jak chudy kawałek weźmiemy.
  • @Blania generalnie jest tlustsza, ale niektore kawalki nie maja duzo wiecej fatu niz taka piers z indyka, wrecz niektore "czesci" indyka czy kurczaka sa tlustsze od takiej ligawy wolowej ktora kupuje, i ktora ma 2g tluszczy w 100g ;)
    @suszalka mozesz kupic w Almie albo w Leclercu. W tym drugim jest za niecale 10zl za 50g.
    @betinka w Polsce nie widzialam ani suszonej wieprzowiny ani drobiu, ale "na swiecie" jest ;) oprocz suszonej wolowiny jadlam jeszcze suszona piers z indyka, ryby (rozne) i wieprzowine. Ta ostatnia wypada najgorzej :P
  • Można ją kupić i w Almie i w Bomi ok 12 zł za opakowanie. Są też przekąski z suszonego kurczaka. Na allegro z klei można kupić suszone ryby, krewetki, kalmary i suszone mięso antylopy :)
  • antylopy? o boże! nie zjadłabym nawet gdyby to było dobre. nawet wołowiny raczej nie jadam
  • Sebisław 2012/02/27 18:56
    ehh... suszyć powinno się w sumie tylko wołowinę, ew. wieprzowinę, dziczyznę, czy koninę, to jest najbezpieczniejsze, bo takie mięso jest jednak nadal surowe, tylko pozbawione jest prawie całkowicie wody, zaś drób to spore ryzyko rozwoju salmonelli

    Jeśli chodzi o dostępność, to Beef Jerky jest w stałym asortymencie Piotra i Pawła.

    Co do zastosowania, to zazwyczaj jako przekąska, według mnie najlepiej do mocnego alkoholu, np. do wódki, można też dodać do jakiejś nieskomplikowanej sałatki, w której "złamie" smak. Z kolei w Afryce takie mięso stosuje się jako "ostatnią deskę ratunku" kiedy skończy się nam prowiant na pustkowiu.
  • Miesi antylopy? Muszę znaleźć :D jeszcze mi sie przypomnialo,ze kiedyś jadlam suszonego strusia
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/02/27 22:20
    Dzięki temu ważeniu miałem okazję posmakować beef jerky pierwszy raz w życiu. Jak dla mnie bardzo smaczne i jako przekąska praktyczne (łatwo gdzieś ze sobą zabrać: lekkie, poręczne, łatwe w przechowywaniu, dobre źródło białka). Mogło by być trochę mniej słonę, ale to może być kwestia wariantu, który mieliśmy. Stosunkowo drogie, ale biorąc pod uwagę, że wg producenta 50 g gotowego suchego produktu powstaje z 175 g to cena zaczyna mieć większy sens. Polecam spróbować.
  • carolotta 2012/02/28 02:20
    Babcia opowiadała mi, że kiedyś na wsi jadło się właśnie suszone mięso, ogólnie mięso było rarytaskiem. Ponieważ nie było zamrażarek a nawet lodówek trzeba je było jakoś konserwować i tak właśnie w koszach przywiązanych do belek na strychach przechowywano mięso, przywiązane do belek ze względu na myszy i inne stworzenia.
  • Plastry suszonej wołowiny to obowiązkowy prowiant bohaterów książek fantasy ;) Spróbowałabym, ale właśnie boję się, że to bardzo słone jest.
  • Też bym chciała spróbować, bo lubię suche mięso. Pierś z kurczaka z piekarnika albo grilla, suche kabanosy dębowe i suche kiełbaski, wysmażone na patelni plastry boczku i w kawałkach, tzw. skwarki do pierogów ruskich. Wszystko co ma wytopiony tłuszcz, ciężko się gryzie i jest takie jakby włókniste w smaku ;). To da się przyrządzić w domowych warunkach? Taty kolega ma jakby "domową masarnię". Robią tylko na użytek własny, a żeby się opłacało część sprzedają znajomym.
  • Ania1105 2012/02/28 16:44
    mój tata zawsze przywozi mnóstwo tego z ameryki. raz spróbowałam - okropność. chociaż on i mój pies są zachwyceni ;-D
  • Najbardziej slone są z reguly wersje classic ;)
  • cfelisko 2015/03/20 04:36
    W Kanadzie 200 gram jerrky beef 6 Dol.
  • Przepis:

    Ze względów zdrowotnych suszymy jedynie mięso wołowe, spożycie bądź co bądź surowego mięsa wieprzowego grozi tasiemcem lub innymi nieprzyjemnościami. Podobnie z mięsem drobiowym.

    Chudą wołowinę np. ligawę, zmrażamy przez 1-2 godziny w zamrażalniku, żeby lepiej się kroiła (kto próbował robić w domu carpaccio wie o co chodzi). Kroimy cienkie plastry tak 0,5cm do 1 cm, a nastepnie wycinamy paski. Mięso marynujemy przez dobę w wybranej przez siebie zalewie, ja robię na ostro skład oliwa,ostra papryka, trochę soli, zioła prowansalskie. Można również na słodko, do wyboru są dziesiątki różnych marynat, wyobraźnia nas ogranicza :) Następnego dnia mięso wstępnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nawlekamy na patyki grillowe. Takie szaszłyki umieszczamy w piekarniku 50-75 stopni, najlepiej z termoobiegiem i suszymy kilka godzin. Suszymy aż będą suche, ale lekko sprężyste (szkoda suszyć do stanu drewnianej dechy). Mięso nalezy jeszcze podsuszyć gdzieś w domu przez 1-2 dni pod przykryciem (jak wyrastające ciasto). Mięsko gotowe, przechowujemy w suchym, zamknietym pojemniku. Jeżeli dobrze wysuszyliśmy to spokojnie 2-3 miesiące może leżeć.

    Smacznego :)
  • Od piekarnika dużo lepiej sprawdza się suszarka do grzybów. Moja ma moc 520W i na max temperaturze czas suszenia to około 8 godzin (zależy jak grube kawałki suszymy - ja robię pasy max 5mm grubości i około 2cm szerokości - tutaj rzeczywiście przydaje się 30-40 minutowe mrożenie mięsa przed krojeniem - im cieńsze uda nam się zrobić paski tym lepiej). Moja marynata na 1kg ligawy to 20ml sosu sojowego jasnego, 30 ml sosu worcester, 3g pieprzu, 5g czosnku granulowanego i 30g miodu. Ilość marynaty jest tak dobrana, żeby mięso "wciągnęło" ją w całości - nie będziemy musieli się bawić w osuszanie i nie będzie problemów z czyszczeniem suszarki, bo nic z mięsa nie będzie kapało. Dlatego też marynatą bardziej należy nacierać mięso niż je w niej moczyć (ja dodaję po jednym kawałku wołowiny do miski z marynatą cały czas mieszając - w ten sposób każdy kawałek będzie z każdej strony przyprawiony). Soli i żadnego tłuszczu (typu oliwa) nie używam w ogóle! Dodane sosy zapewniają odpowiednią słoność a tłuszcz spowoduje szybsze psucie się suszonego mięsa. Marynowanie około 3 godzin (polędwica i ligawa nie wymagają dłuższego marynowania tak jak np pieczeń wołowa, szczególnie, że mamy do czynienia z małymi kawałkami mięsa). Po suszeniu najlepiej pokroić ponownie mięso tym razem na porcje "na raz do buzi :)" tnąc pasy mięsa na około 2cm kawałki.
  • Tak mało jest ważeń wołowiny , może czas to zmienić ? . Choćby przepyszne ogony wołowe :-) .
  • Podpinam się do prośby. Policzki wołowe są coraz popularniejsze i proste do przyrządzenia. Do tego jakaś porcja rybnych ważeń zimą to na przykład śledź świeży ;) Z wędlin kiełbaska polska surowa.
  • Również podpinam się pod prośbę TatiQ :-) . Wręcz uwielbiam poliki wołowe ! .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę