Kostka czekolady bez dodatku cukru z migdałami

Czekolada bez cukru z migdalami

Kostka ciemnej czekolady bez dodatku cukru z migdałami waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 509 kcal 51 kcal
Białko 9,9 g 1,0 g
Tłuszcz 39,5 g 4,0 g
Węglowodany 38,3 g 3,8 g
Błonnik 9,0 g 0,9 g

Czekolada bez cukru z migdalami kalorie w 100g: 509kcal

Zobacz więcej: sztuka 10g migdały czekolada kostka gorzka ciemna bez cukru

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.02.25 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: maltitol, masa kakaowa, migdały 25 %, masło kakaowe, emulgator (lecytyna sojowa), aromaty. Całkowita zawartość kakao: min. 52 %. Węglowodany 38.3, w tym cukry 0,5 g / 100 g. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Producent: Valor Hiszpania

Mamy 26 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Oduzależniłam sie od czekolady! Teraz nie zjem juz nawet tej bez cukru, kiedyc potrafilam całą tabliczke "na raz" zjeść.. okropniść!
  • bez cukru, ale ma tyle kcal co zwykła ;( i pewnie nie jest taka dobra
  • ale pewnie dużo zdrowsza
  • Jadłam tą czekoladę;) Jest bardzo dobra.
    Ja zjadam dziennie ostatnio jedną koste gorzkiej czekolady 85 % i nie sądze aby to było coś złego. Magnez jest istotny :d
  • n-neutrino 2012/02/25 21:19
    Na pewno zdrowsza, bez białego cukru, a maltitol to nie żaden obrzydliwy słodzik, tylko cudowna substancja prosto z natury :-)
  • Maltitol to chyba nic zdrowego...
  • @UnhappyHippie: kilokalorie w tej czekoladzie podbijają migdały.
    Nie jadłam tej czekolady,ale wszystkie bez cukru, które wchłonęłam były smaczne. Zresztą jeżeli chcemy panować nad cukrem (na przykład w ciastach) lepiej jest rozpuścić taką "gorzką bo bez cukru" i samemu posłodzić.
  • n-neutrino 2012/02/25 21:21
    Pani Izabelo, gdzie Pani zakupiła tę czekoladę?
  • n-neutrino 2012/02/25 21:28
    Maltitol to substancja zapasowa u krasnorostów, poliol. Nie przyczynia się do próchnicy jak cukier, nie podbija tak poziomu glukozy we krwi... Jedyna wada - jak wszystkich alkoholi z wieloma grupami -OH - jest taka, że w nadmiernych ilościach może powodowac efekt przeczyszczający. Ale kto każe na raz jeśc całą tabliczkę?
  • Nie zauważyłam, ze jest tam maltitol. Myślałam, że to czekolada ze zmniejszona ilością substancji słodzących, ale w zasadzie zawartość kakao też jest niska... Ciekawie czy zdrowiej jeść czekoladą 50% z maltitolem, czy 70%+ ale z cukrem.
  • Wydaje mi sie ze lepsza ta bez dosypywanego cukru :) a ta czekolada nie jest glownie dla cukrzykow?
  • Może i gorzka czekolada ma pewne dobre właściwości, jednak dla mnie takie tłumaczenia jak "istotny magnez" są trochę śmieszne. :) Od wieków wiadomo, że w kostce czekolady nie ma go bóg-wie-ile i więcej jest go w innych, zdrowszych produktach :)
  • A już myślałam ze to jakaś czekolada ze slodzikiem ;)
  • Klaritka 2012/02/26 08:01
    Uwielbiam taką 50% kakao z normalnym cukrem i migdałami albo mleczną z migdałami.:) Jak miałam niski cukier to zjadałam całą dużą 200 gram i nie czułam, że jest słodka. Teraz już nie mam na nią tak ogromnej chęci, ale od czasu do czasu jak mnie najdzie to jem. Dla mnie cała na raz to nie problem, po jednym pasku dopiero zaczynam wyzuwać smak.:)I nie ważne czy jest dużo kakao, czy mało. Indeks glikemiczny na mnie nie działa.:)Tej z bardzo dużą ilością kakao nie zjadłabym więcej niż jedna kostka nie dlatego, że niski indeks itp. tylko dlatego, że jest według mnie nie dobra.
  • Czekolada bez cukru? Hmm to na pewno nie dla mnie :)
  • Czekolada gorzka

    100 g produktu zawiera:
    Białko Tłuszcze Węglowodany (strawne) [g]
    6.7----- 34.3----- 54.9

    Wartość energetyczna [kcal]: 554
    Odpadki [%]: 0
    Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 21.35
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 10.12
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1.35
    Węglowodany ogółem [g]: 56.6
    Cholesterol [mg]: 0
    Sacharoza [g]: 38.3
    Błonnik pokarmowy [g]: 1.7
    Sód [mg]: 4
    Potas [mg]: 581
    Wapń [mg]: 42
    Fosfor [mg]: 244
    Żelazo [mg]: 2.1
    Magnez [mg]: 165
    Witamina A* [µg]: 4
    Beta-karoten [µg]: 23
    Witamina D [µg]: 0
    Witamina E [mg]: 0.24
    Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0.044
    Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0.013
    Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.46
    Witamina C [mg]: 0


    A ja się nie zgodzę, bo gorzka czekolada (80%) faktycznie jest dobrym źródłem magnezu i kostka dziennie nikomu by nie zaszkodziła-moja babcia to praktykuje od długiego czasu i ma się świetnie, zarówno pod względem wagi jak i zachorowalności.
  • N. - faktycznie, to na pewno od tej kostki czekolady :) Z pewnością ratuje jej życie każdego dna.
  • Nigdy nie lubilam czekolady, no moze do picia, ale o dziwo zime przezylam i bez tej czekolady do picia.
    Kazdy organizm jest inny, reaguje inaczej. To ze Twojej babci nie szkodzi, nie znaczy,ze Tobie rowniez nie bedzie szkodzic.
    Moim zdaniem codziennie mozna jesc orzechy ( raz wloskie, raz laskowe, jest ich przeciez duza roznorodnosc),tylko tez w ograniczonych ilosciach, bo jakby nie patrzec czekolada jest "sztuczna", jest produkowana, a orzechy sa naturalne, chyba dobrze to ujelam.
  • n-neutrino :nie wprowadzaj w blad, musze sprostowac: substancja zapasowa krasnorostow nie jest maltitol, a skrobia krasnorostowa (podejrzewam ze pomyliles z alkoholem - mannitolem, ale tu tez bylby blad, bo magazynuja go stramenopile czyli np. brutatnice)
    maltitol jest uzyskiwany przez uwodornienie maltozy znajdujacej sie np. w ziarnach zboz czy pochodzacej z hydrolizy skrobii
  • Pani Izabelo lub Panie Macieju, gdzie dostanę taką czekoladę? W jakiej cenie Państwo ją kupili? Jestem ciekawa smaku.
  • w Bomi jest szeroki wybór smakowy tych czekolad
  • Zuzzz - zgadzam się, też mnie śmieszy ten argument o magnezie. To już prędzej proponuję dodawać naturalne kakao do posiłków. Ja uwielbiam dosypywać go w sporych ilościach, ale gorzkich czekolad nie jestem w stanie zdzierżyć. Większość i tak ma spore dawki cukru, a tracą na 'mleczności'. Zdecydowanie jestem fanką słodkości mających koło 30 % kakao w składzie. Tylko wtedy nie wmawiam sobie, że to "dla zdrowia". Wiem, że po prostu uległam pokusie ;).
  • Klaritka 2012/02/29 07:04
    A mnie śmieszy mówienie, że jedząc czekoladę ktoś ulega pokusie Ma ochotę to je.
  • Czekolady bez cukru są na fruktozie , więc są tak samo smaczne jak te na sacharozie tylko zdrowsze bo nasz organizm lepiej ją przetwarza. Są one produkowane głównie dla cukrzyków ,nie chodzi tu jakoś bardzo o to żeby obniżyć kaloryczność wiec nie marudźcie że jest tak samo kaloryczna jak ta na sacharozie .Spokojnie nie ma w tym aspartamu więc nie będzie smakować gorzej i nie będzie nie zdrowe .
  • n-neutrino 2012/03/21 21:00
    Zależy, które czekolady, np. te z Wedla "lekkie" są na słodzikach. Natomiast bodajże z Biofana są tabliczki 50g (gorzkie, mleczne, białe) właśnie z fruktozą, bardzo smaczne. Ostatnio spróbowałam też wafli z fruktozą orzechowych Dietto (taki zdrowy studencki obiad :P) i są naprawdę pyszne, polecam.
  • nie tylko czekolady wedla sa na normalnych slodzikach, jednak kcal w czekoladzie nabija zawsze tluszcz. A fruktoza wcale nie jest taka zdrowa jak wam sie wydaje ;) Dla cukrzykow tez nie jest taka dobra - "Do tej pory uważano, że fruktoza to idealne rozwiązanie dla diabetyków, którzy mogli stosować ją na co dzień bez skutków ubocznych dla zdrowia. Panowała opinia, że fruktoza nie przyczynia się do próchnicy zębów w takim stopniu jak "biały" cukier i że poprzez ograniczenie ilości spożywanych kalorii zapobiega otyłości. Jednak według najnowszych badań sytuacja jest wręcz odwrotna. Fruktoza spożywana w dużych ilościach zwiększa ryzyko otyłości i przyczynia się do wystąpienia wysokiego ciśnienia, cukrzycy, otyłości i przewlekłej choroby nerek. Przez ostatnie 30 lat spożycie fruktozy znacznie wzrosło, podobnie jak liczba ludzi otyłych i chorych na cukrzycę, chorobę nerek i nadciśnienie." - http://abccukrzyca.pl/fruktoza-a-cukrzyca

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę