Porcja zupy ogórkowej z warzywami

Zupa ogórkowa z warzywami

Porcja zupy ogórkowej z warzywami waży 330g.

  100g na zdjęciu (330 g)
Energia 53 kcal 175 kcal
Białko 4,4 g 14,5 g
Tłuszcz 2,3 g 7,6 g
Węglowodany 5,0 g 16,5 g
Błonnik 1,3 g 4,3 g

Zupa ogórkowa z warzywami kalorie w 100g: 53kcal

Zobacz więcej: porcja 330g zupa ogórkowa

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.24

Ważenie dodano: 2010.02.02 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: udko z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mocno kaloryczna jest ta zupa...mimo ze na składniki raczej niskokaloryczne...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/11 14:04
    Hmmm... nie rozumiem...
    53 kcal / 100 g zupy z mięsem - nie jest to duża wartość...
    Proszę zauważyć, że zupa jest "zagęszczona" w naturalny sposób dużą ilością warzyw i ziemniaków. Taki talerz zupy dla osób, które spożywają normatywną ilość kalorii względem prawidłowej masy ciała, będzie pierwszym daniem..
    Jeżeli ktoś stosuje dietę obniżającą masę ciała, proponuję sporządzić tą zupę na piersi kurczaka lub indyka. Będzie równie smaczna, a jej wartość energetyczną ulegnie pewnemu obniżeniu.
    Izabela
  • a ten pomarańczowy kolor to koncentrat pomidorowy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 14:20
    Marto: wszystkie składniki wchodzące w skład zupy opisane są pod zdjęciem. Spora ilość marchwi w naturalny sposób zabarwiła rosół i dlatego można odnieść wrażenie, że zupa została czymś "podprawiona".
  • Uwielbiam spaghetti i zupy!Dlatego też postanowiłam znowu zwrócić się do Pani z prośbą,lecz tym razem o podanie przepisu na 6 porcji tej wspaniałej zupy(moja rodzina uznała,że Pani przepisy są naprawdę dobre -szczególnie ten na leczo ,do którego dodałam kilka pieczarek-i chcą jeszcze więcej,dlatego proszę o przepis na tyle porcji).Gdyby znalazła Pani chwilkę wolnego czasu mogłaby Pani przesłać na mój adres e-mail przepis na 6 porcji : zupy pomidorowej i zupy z pieczarkami.
    PS Zarówno Pani strona internetowa jak i blog są wspaniałe!,gdy tylko mam jakiekolwiek wątpliwości od razu otwieram ileważy.pl i wszystko staje się jasne!Mogłaby Pani jeszcze ,,zważyć``kluski lane i pokazać jak zrobić ciasto light do średniej pizzy?Tak czy inaczej Pani strona i blog to ogromny sukces ,a ja życzę kolejnych!!!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/09/25 12:32
    Pani Joanno,
    dziękuję za miłe słowa.
    Wprawdzie minęło już trochę czasu od Pani prośby o przesłanie przepisów na zupę pomidorową z pełnoziarnistym ryżem oraz z pieczarkami i pełnoziarnistym makaronem, ale już dzisiaj może się Pani nimi cieszyć :). Znajdują się mailowym w załączniku.
    Z przyjemnością chciałabym przeczytać opinię po ich sporządzeniu i spożyciu.
    Tymczasem życzę przyjemnego weekendu :)
    Izabela Soja
  • Przepraszam, ale na zdjęciu mamy ewidentną marchwiankę! Ogórkowa wygląda ZUPEŁNIE inaczej.
  • jak zmieni się kaloryczność tej zupy jeśli nie jest ugotowana na bazie mięsa? same warzywa.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 14:36
    @Ma: nie masz za co przepraszać. Ile osób gotujących zupę ogórkową (i zresztą każdą inną), tyle pomysłów. To jest mój pomysł :) Jak najbardziej możesz tą zupę sporządzać po swojemu :)
    @anteaa: myślę, że w talerzu będzie kilkadziesiąt kcal mniej.
  • Przepraszam, że zawracam głowę, ale mam jedno pytanko. Czy ta porcja to 250ml?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 15:10
    @Klaudia: pojemność tego talerza to 250 - 300 ml. Nie wiem natomiast, czy 330 g tej zupy, to 250 ml (nigdy nie sprawdzam zup w ten sposób, bo nie mam takiej potrzeby).
  • rzeczywiście jest to fajne wyliczenie jeśli się gotuje zupę w domu z tych samych składników. Jednak ja np. jestem na o wyjeździe i żywię się "kuchnią domową" w pensjonacie. Ile kalorii może mieć talerz tradycyjnej ogórkowej o umiarkowanej ilości warzyw, z ziemniakami, zabielanej?
  • A dokładny przepis mogę otrzymać ? :)
  • Proszę o pomoc w obliczeniu kaloryczności, problem może błahy ale niepewność jest ;)
    Zrobiłam ogórkową z następujących składników:
    -cebula 250 g. = 75 kcal.
    -marchew 250 g. = 68 kcal.
    -pietruszka 250 g. = 48 kcal.
    -ziemniaki 250 g. = 193 kcal.
    -2 udka 320 g. = 506 kcal.
    -ogórki kiszone 400 g. = 44 kcal.
    -woda (na oko może 1 litr?)
    Razem te składniki dają 934 kcal.
    Mam z tego 6 porcji, żeby więc obliczyć kaloryczność jednej wystarczy podzielić 934/6= 156, czy muszę dodać jakieś kalorie z rosołu, który powstał na bazie mięsa? Czy jeśli dodam więcej wody, a liczba porcji z takich samych składników nie zmieni się (porcje będą większe, a zupa rzadsza), to czy kaloryczność dla jednej porcji nadal będzie taka sama? Wiem że woda nie ma kalorii, ale ten Rosół gdzieś mi w głowie siedzi ;)
    A zupka dobra wyszła :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/05/09 16:57
    @traszka: Nie sprawdzałem kaloryczności poszczególnych składników, ale jeśli ich suma się zgadza to dobrze kombinujesz, jeśli podzielisz zupę na 6 porcji to 1 porcja dostarczy ok. 150 kcal. Niezależnie ile wody dodasz to jeśli podzielisz na 6 porcji i zjesz jedną taką porcję to obliczenia będą poprawne.

    Przy czym trzeba pamiętać, że takie dokładne liczenie pod kątem praktycznym nie ma sensu, to nie jest tak, że np. udka mają dokładnie 506kcal (mogą mieć zarówno 450 czy 600, tego nikt nie będzie wiedział). Można powiedzieć, że taka porcja zupy to będzie w przybliżeniu około 150 kcal (ale ze świadomością, że równie dobrze może to być 120, czy też 180 kcal)
  • a czy kaloryczność bardzo zmieniłaby się gdyby nie było tej marchwi, pietruszki i selera? po prostu tylko udko, ogórki i ziemniaki .
  • Przypuszczam, że gdyby zrezygnować z marchwi, pietruszki i selra - to wartość energetyczna się zbytnio nie zmieni, to raczej niskokaloryczne warzywka. Moim zdaniem traszka użyła zbyt dużo mięska... Ja dla siebie robię ogórkową tak:
    - porcja rosołowa (obdarta ze skóry - dzięki temu zupa będzie mniej tłusta) - potem z porcji mięsko wyskubuję do zupki - ok 132 kcal
    - 1 marchewka 27 kcal
    - ćwiartka małego selera 16 kcal
    - 1 pietruszka (korzeń) 30 kcal
    - 5 ogórków kiszonych 38 kcal
    - ok 4 cm poru 27 kcal
    - 1 łyżka jogurtu nat (2%) 18 kcal
    - 1 litr wody
    - 3 małe zimniaki gotowane 115 kcal

    Robię wywar z warzyw i mięska, potem wyciągam wszystko z wywaru. Ogórki kiszone trę, wrzucam do wywaru. Do słoika wlewak 3 łyżki wywaru z ogórkami, dodaję jogurt i potrząsam do wymieszania (żeby zupka się nie zważyła) po czym wlewam do garnka. Kroję ziemnkaki w kostkę, marchew w plastry i skubię mięsko z porcji i wrzucam do zupki. Mieszam, doprawiam i gotowe. WYCHODZI OKOŁO 4-5 porcji. Z czego
    WARTOŚC PORCJI (1,5 chochli - to równo 100 KCAL) - przepis pochodzi z książeczki, którą dostałam od Pani Dietetyk

    POZDRAWIAM WSZYSTKICH
  • Jak za dużo mięsa? to co wy chcecie jeść? troche ćwiczeń, i będzie lepiej, nie zapominaj jak ważne jest w naszej diecie mięso. :)
  • @Mikado

    Ciekawy przepis, ale te ogórki kiszone, to chyba "mega ogóry"

    Tutaj "http://www.ilewazy.pl/ogorek-kiszony" w 100 g jest 11 kcal.

    Ogólnie mniejsza o większość, ale takie małe spostrzeżenie :)
  • jam_jest 2014/05/20 18:47
    A jak wygląda kaloryczność zupy w przypadku , gdy tak jak tutaj ugotujemy ją na udku, a potem nie dodamy do zupy, powiedzmy damy pieskowi? Ile kcal mniej mniej więcej można wówczas liczyć?
  • pokoloamd 2015/04/02 17:04
    Ile kcal bedzie miala szklanka samego "rzadkiego" bez mięsa i ziemniaków
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/02 17:59
    @pokoloamd: Trudno tak bezpośrednio określić bez przeprowadzania obliczeń. Ale skoro zostaną tylko same warzywa + woda + przyprawy, to zapewne taka porcja na talerzu dostarczyłaby niewielkiej ilości kcal.
  • pokoloamd 2015/04/02 19:49
    Czyli szklanka ok 50 kcal?
  • Skad w takiej zupce tyle bialka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/24 11:13
    @Bulcyn: 4,4 g / 100 g to nie jest jakaś nadzwyczajna ilość. Wartość ta wynika przede wszystkim ze znajdującego się w zupie mięsa.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę