Kostka rosołowa Rosół z kury

Kostka rosołowa Rosół z kury

Kostka rosołowa Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 300 kcal 30 kcal
Białko 10,0 g 1,0 g
Tłuszcz 20,0 g 2,0 g
Węglowodany 10,0 g 1,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Kostka rosołowa Rosół z kury kalorie w 100g: 300kcal

Zobacz więcej: sztuka 10g kostka bulion rosół z kury kostka rosołowa

Ostatnia aktualizacja: 2015.09.08

Ważenie dodano: 2011.11.18 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: sól, tłuszcz roślinny, substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy), skrobia, tłuszcz kurzy (3 %), aromat (w tym gorczyca), kurkuma, marchew, ekstrakt drożdżowy, cukier, natka pietruszki, nasiona selera, lubczyk, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ekstrakt mięsa kurzego suszony (0,1 %), barwnik: karmel amoniakalny.
Producent: Knorr

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/18 13:26
    Otrzymujemy od Was sporo zapytań o bulion sporządzony z kostki oraz o zważenie samej kostki. Najwięcej próśb dotyczyło kostki rosołowej oraz warzywnej, w związku z czym takie postanowiliśmy zważyć (zresztą z ciekawości obejrzałam w sklepie różne "smaki" i wszystkie posiadają zbliżone wartości - różnią się nieco składem).
  • Nienawidzę zup z mięsem lub gotowanych na normalnym rosole, którego już kompletnie nie znoszę, dlatego uznaje tylko takie kostki ;)
  • A czy może Pani napisać coś o soli w tych kostkach rosołowych. Z tego co widzę jest na pierwszym miejscu w składzie. Jak się to ma do dziennego zapotrzebowania na sól. Często robię zupy na kostkach rosołowych i obawiam się, że w ten dostarczam swojemu organizmowi sporą dawkę tej przyprawy.
  • Niby niezdrowe, ale mega wygodne przy szybkich, dietetycznych zupach np. z mrożonki. Paczka warzyw, kostka rosołowa, jogurt naturalny i przyprawy i zupka gotowa.
  • No soli w nich dużo strasznie, ale jak dla mnie jedna na 2,5l starczy, więc aż tak złe nie jest ;) oczywiście dla innych taka ilośc "rosolu" będzie pewnie stanowczo za mała :]
  • Ania1105 2011/11/18 15:03
    ja, podobnie jak haruka, nie lubię zup z/na mięsie. brrrr. dlatego taka kostka to fajne rozwiązanie dla mnie - wrzucam do garnka, zalewam sokiem pomidorowym, przyprawiam, dorzucam bazylii, gotuję, ściągam z ognia, przelewam do miseczki, dodaję łyżkę jogurtu naturalnego, pietruszkę i ugotowany na parze kalafior - pycha obiad.
  • Przepraszam, ale mam pewne wątpliwości co do podanej kaloryczności jednej kostki. Z informacji na stronie producenta http://www.knorr.pl/produkt/buliony/buliony-1/rosol-z-kury-3 wynika, że 100 g kostki rosołowej ma 15 kcal. Skoro więc jedna kostka waży 10 g to czemu tutaj podana kaloryczność dla kostki to 30 kcal?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/18 16:03
    @Annnnnn: powyższe dane są przeze mnie poprawnie przeliczone z informacji znajdujących się na opakowaniu. Przecież producent podaje: "Wartości odżywcze jednej porcji" czyli dla 250 ml rozpuszczonego bulionu.
  • fuj fuj fuj! Sama chemia!
  • Kostki nie można dodać do kalkulatora ;)
    Mi wychodzi wg tabel kalorii że koło 26kcal ma kostka ;)) ale 4 kcal w te czy w tamtą ;))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/19 10:00
    @Aaaasia: "A czy może Pani napisać coś o soli w tych kostkach rosołowych. Z tego co widzę jest na pierwszym miejscu w składzie. Jak się to ma do dziennego zapotrzebowania na sól." Na kanadyjskiej stronie Knorr: http://www.knorr.ca/en/products/ProductInfo.aspx?ENCSUQ9Ym4wMDI=, znalazłam informację, że 6 g - to jest pół kostki rosołowej, z której powstaje szklanka bulionu, dostarcza 1130 mg sodu, to jest 2,8 g soli (połowa łyżeczka soli).
    Dla połowy zważonej kostki (5 g), dającej również szklankę bulionu byłoby to 942 mg; 2,3 g soli.
    Ciekawostka: po przeliczeniu w 100 g kostek rosołowych znajduje się 18833 mg sodu (oczywiście na szczęście nikt takiej ilości nie spożywa jednorazowo ;))
    Średnia dopuszczalna ilość spożycia sodu / dobę dla dorosłego człowieka wynosi około 1500 mg, a w przypadku soli ok. 5 g, czyli płaska łyżeczka. Oczywiście te liczby uwzględniają wszystko: sól znajdującą się naturalnie w produkcie, dodawaną w procesie technologicznym oraz wykorzystywaną w kuchni np. przyprawiając jakieś potrawy.
    Czyli jak widzimy, kostki rosołowe zawierają ogromne ilości soli, której wciąż jest i tak za dużo w całodziennym menu przeciętnego człowieka.
    "Często robię zupy na kostkach rosołowych i obawiam się, że w ten dostarczam swojemu organizmowi sporą dawkę tej przyprawy."
    Dla osób, które nie mogą się powstrzymać od używania tego typu kostek, myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie zakup tego produktu: http://www.ekosmakosz.pl/pl/p/Kostki-rosolowe-warzywne-bez-soli-BIO-8g-Rapunzel/459
    Kostki z linka oprócz tego, że nie zawierają soli (którą sami możemy miarkować, bo o to w tym właśnie chodzi), nie zawierają też między innymi substancji wzmacniających smak i zapach (np. glutaminian sodu, który również jest źródłem sodu).
    Z drugiej strony, ja osobiście przynajmniej dwa razy w tygodniu gotuję zupy. Nie wyobrażam sobie, żeby psuć ich smak tego typu kostkami. Wywar sporządzam np. na udku bez skóry, piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczce, króliku bez skóry, dodaję bardzo dużo warzyw, kasze i mnóstwo aromatycznych przypraw. Takie zupy są wyśmienite i naturalne w smaku.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/11/19 12:38
    @fiolka: "Kostki nie można dodać do kalkulatora ;)" Dziękuję za zwrócenie uwagi. Poprawione.
  • Muszę rozejrzeć sie za tymi kostkami bez soli :) dla mnie to właśnie mięso psuje smak zupy, ale to już kwestia gustu ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/19 18:20
    @haruka: będąc dzisiaj na zakupach w Piotrze i Pawle, na dziale ze zdrową żywnością rzuciły mi się w oczy kostki tej firmy. Należy zwrócić uwagę, bo wprawdzie są 3 rodzaje, jednak tylko te w niebieskim opakowaniu są bez soli.
  • Gabriela 2011/11/21 03:16
    Pani Izabelo, otworzyła mi pani oczy w kwestii tych kostek. Myślałam, że to "takie nic", a tu proszę - mały, ale jaki złośliwy chochlik.
    Bardzo dziękuję, już ich nie użyję. :)
  • Szybkość i wygoda na pewno przemawiają na ich korzyść, ale... właśnie sól i tłuszcz!
    Myślałam, ze te z obniżoną wart. soli będą droższe, a tu niespodzianka. Bo do tej pory ewentualnie wybierałam Bulionetkę- te żelowe bodajże Knorr, z 50% mniej soli i 25% mniej tluszczu, ale za 2 szt płaci się ok 2.5-3 zł więc już eko-kosteczki bez soli wychodzą korzystnioej no i są jeszcze zdrowsze!

    Pani Izabelo- jak można ugotować żeby mialo smak zupę na piersi z kurczaka? o_0
  • dzisiaj zajrze do PiP w poszukiwaniu tych kostek :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/21 14:52
    @Blania: "jak można ugotować żeby mialo smak zupę na piersi z kurczaka?" Zapraszam do siebie na degustację, aby się przekonać osobiście ;) A tak na poważnie, to podam jeden przykład:
    - pierś z kurczaka lub indyka kroję w kostkę
    - do garnka wkładam listek laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone mięso
    - zalewam wodą (niektórzy wolą zimną inni gorącą)
    - gotuję ok. 15 minut
    - dodaję: kaszę gryczaną paloną; mrożone warzywa, w tym przypadku: brokuł, kalafior, marchewkę, seler, pietruszkę; czosnek i / lub cebulę (można przesmażyć na patelni); przyprawy: szczypta świeżo zmielonej soli morskiej, świeżo zmielony kolorowy pieprz, mieszanka 18 przypraw ziołowych: http://www.zdrowazywnosc.lompart.pl/produkt,-10004
    gotuję ok. 15 minut
    - po wyłączeniu zupy, posypuję całość zieleniną w postaci koperku lub natki pietruszki.
    Najlepiej taka zupka smakuje na drugi dzień, dlatego gotuję ją wieczorem :) Czasami taką zupę blendowałam i wychodził świetny krem (wówczas kaszę dodawałam osobno, ale mięso również rozdrabniałam).
  • Jak policzyć kaloryczność bulionu _ przykładowo rozpuszczam 2 kostki w litrze wody _ ile będzie miał kalorii litr bulionu z 2 kostek _ 60 kcal ? ( licząc kostki po 30 kcal )?
  • dokładnie tak :)
  • W końcu ktoś to zważył i podał, ile kalorii ma jedna kostka. Na opakowaniu jest tylko podana kaloryczność bulionu, a ja jestem taka noga z matmy, że za Chiny ludowe nie wiedziałam, jak to cholerstwo policzyć.
  • Alexander 2013/06/03 19:42
    Ciekawi mnie, czy podany w składzie tej kostki tłuszcz roślinny nie jest czasem tłuszczem utwardzonym. Czytałem, że ten szkodliwy rodzaj tłuszczu można znaleźć praktycznie wszędzie (masło, kostki bulionowe, słodycze). Jednak producent nie ma obowiązku umieszczania informacji o tym, czy tłuszcz użyty w produkcie jest utwardzony czy nie. Sam natknąłem się tylko na lakoniczną nazwę "tłuszcz roślinny" na wielu opakowaniach (Milka, chipsy, ciastka, gotowe muffiny...). Jak to w takim razie jest, utwardzony czy naturalny? O tłuszczach trans i ich ogromnej szkodliwości czytałem m.in. tutaj: http://fitnesi.pl/artykul/co-to-sa-tluszcze-utwardzone-i-dlaczego-powinienes-ich-unikac PRZERAZIŁEM SIĘ!
  • Czy na pewno kostka rosołowa bez soli Rapunzel nie zawiera glutaminianu sodu? A "ekstrakt z drożdży" to przypadkiem nie jest synonim glutaminianu sodu? Wprawdzie w opisie produktu zaakcentowano brak tego składnika, ale właściwie kto redagował ten tekst? Hmmm... Podobno producenci zręcznie ukrywają glutaminian sodu pod innymi nazwami np. ekstrakt drożdżowy. Czy ekstrakt z drożdży to coś innego niż ekstrakt drożdżowy?
  • Ja gotuje zupki na skrzydełkach,czasem rosbeft dobry składni na rosołek.Kostki dla mnie to chemia a bulionetki to już wogóle.Dobry zwyczaj to natura.Młodzi są wygodni i sięgają po szybki przepis.Proponuję zakupić dużą porcję warzyw latem typu marchew,pietruszka z korzeniem,seler itp.przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa i zamrozić np. w pojemniku na lód.Macie pewne sprawdzone kostki rosołowe:))))
  • maaniakaa 2014/06/14 10:54
    Wygląda na to, że producent oszukuje ponieważ wartości się nie sumują, na 100g: kcal z węglowodanów jest 40 (4*10) + kcal z tłuszczów 180 (9*20) + kcal z białka 40 (4*10) = 260 a nie 300kcal
  • Olcia Fasolcia 2015/09/08 12:48
    maaniakaa, niekoniecznie. Kiedyś miałam podobną wątpliwość jesli chodzi o kakao z Biedronki. Też liczyłam kalorie i nie wychodziło. Napisałam do biedronki, oni skierowali sprawę do producenta i ktoś z firmy produkującej kakao (wow :P) odpisał mi, że nie wzięli pod uwagę błonnika, który jest węglowodane, bo kalorie z niego i tak nie są przyswajalne przez człowieka. Może podobnie jest w tym przypadku. A tak poza tym ja właśnie robię zupę pomidorową przy użyciu takiej właśnie kostki. Ma mało kalorii a i tak wyeliminowałam z jadłospisu prawie wszystko, co przetworzone, więc jeśli mogę szybko użyć takiej kostki zamiar bawić się w wielogodzinne gotowanie zupy i robienie wywarów, to jednak wybieram tę kostkę.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę