Kasza manna z truskawkami i płatkami migdałów

Kasza manna z truskawkami i płatkami migdałów

Kasza manna z truskawkami i płatkami migdałów waży 424 g.

  100g na zdjęciu (424 g)
Energia 70 kcal 297 kcal
Białko 3,2 g 13,6 g
Tłuszcz 2,3 g 9,8 g
Węglowodany 10,0 g 42,4 g
Błonnik 1,0 g 4,2 g

Kasza manna z truskawkami i płatkami migdałów kalorie w 100g: 70kcal

Zobacz więcej: truskawki porcja płatki kasza manna migdałowe 424g

Ostatnia aktualizacja: 2015.11.11

Ważenie dodano: 2011.06.12 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: kasza manna (2 łyżki), mleko o zawartości tłuszczu 1,5 % (szklanka), truskawki (szklanka lub 2 garście), płatki migdałów (łyżka).

Mamy 61 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/12 17:38
    W formularzach czytam prośby o ważenia typu: "kasza manna na mleku", "kasza manna po przyrządzeniu", "kasza manna na ciepło", "gotowana kasza manna" itp ...
    Przygotowując ostatnio przepis dla jednej ze swoich pacjentek, pomyślałam, że przy okazji mogę również podobną wersję umieścić na www.ilewazy.pl
    Przyznam szczerze, że sama od lat nie spożywałam kaszy manny, ale jak spróbowałam powyższą wersję, to kombinuję z nią na różne sposoby (między innymi z bananem i truskawkami posypane rozdrobnionymi niesolonymi pistacjami lub z bananem i karobem posypanie orzeszkami piniowymi).
    W internecie znalazłam również wersję razową kaszy manny oraz orkiszową. Próbowaliście? (to będzie mój następny zakup :))
    A jak sporządziłam danie ze zdjęcia?
    - połowę porcji truskawek zmiksowałam blenderem, drugą użyłam na przybranie
    - płatki migdałów uprażyłam na suchej patelni teflonowej
    - do gotującego się mleka wsypałam kaszę i intensywnie mieszałam, aby nie zrobiły się grudki
    - gdy kasza lekko napęczniała, dodałam mus truskawkowy i jeszcze chwilę mieszałam
    - gotową kaszę wylałam do miseczki, ozdobiłam truskawkami i posypałam płatkami migdałów.
  • wygląda bardzo ładnie :) dosyć sporo wyszło tej kaszy, biorąc pod uwagę, że to 2 łyżki.

    a poza tym z matematyki wynika, że sama kasza ugotowana z mlekiem, bez truskawek i migdałów będzie miała 100 kcal mniej :)
  • wreszcie moja ugotowana kasza! :D mmm, przepyszny zestaw, jest sezon na truskawki, wiec takie danie niedlugo sobie przyrzadze
    ja osobiscie robie kasze manne z jablkiem, cynamonem i rodzynkami. cudo!
    mam pytanie - czy kasza wyszla tak samo gesta jak wyglada na zdjeciu? :D moja taka nie wychodzi :(
  • a jak robisz kaszę z jabłkiem, to i ja spróbuję. ;)
  • jak byłam malutka, zawsze jadłam kaszę właśnie z jabłkiem. Kasza była gotowana, jabłko utarte (żeby powstał mus) i wszystko razem wymieszane. Temperatura była akurat do spożycia :)
  • i znowu mniam :D ale i tak moja ulubiona wersja to z kokosem ;]
  • super!! taka porcja, mozna zjesc na obiad, zrowe smaczne i tak malo kcal :D kto by pomyslal
  • Pysznie to wygląda! A zna Pani jakąś bezglutenową kaszę, która nadawałaby się do tego zestawienia?
  • @ nimfaa - oo, możesz powiedzieć jak robisz wersję kokosową? uwielbiam wszystko co z kokosem! ;D
  • Alex, a gdybyś spróbowała kaszkę dla dzieci?? i po prostu dodała truskawki i migdały?? nie będzie to samo, ale bezglutenowo :)
  • Jo, właściwie masz rację. Uwielbiam te kaszki, ale zwykle wybieram wersję malinową i kakaową, a zapomniałam, że jest też bez żadnych dodatków. Bardzo dziękuję!
  • nie ma za co :) a wersja truskawkowa ze świeżymi truskawkami?? :)
  • ale alex uwazaj, (kupuje kaszki- mam małą sioste) dosypują do nich sporo cukru. może poszukaj w sklepie kaszki ryżowej (nie musi być dla dzieci). A jeśli chodzi o jakieś inne bezglutenowe rzeczy to powiem że kupowałam siostrze kleik kukurydziany, i z dodatkiem jakiś owoców jest przepyszny :)
  • Pani Izabelo, ile wynosiłaby kaloryczność tej kaszy, gdyby nie używać płatków migdałowych?
  • @ Nyu - wystarczy odjąć kalorie z łyżki płatków - tutaj masz wartość http://www.ilewazy.pl/lyzka-platkow-migdalowych. Jest to 58 kcal, czyli wychodzi 239 kcal :)
  • Ola, wiem, że dodają tam cukier. Ja nie mam młodszej siostry, ale często kupuję je dla siebie. Wiem, że to trochę dziwne, ale przy moim ograniczonym menu, jest to jedna z najlepszych rzeczy. Kleik kukurydziany oraz ryżowy też jadłam i równiesz bardzo je lubię. Zresztą za każdym razem można dodawać inny rodzaj.
  • mniaaaaam jakie pyszności tylko przeraza mnie ta ilośc kalorii niestety z glebi wiem ze to nie jest duzo jak na sniadanie np ale nie umialabym tyle zjesc (ED)
  • Ania1105 2011/06/12 21:08
    Pani Izo, czy można liczyć na to, że pojawią się jakieś wariacje śniadaniowe z tą kaszą na zdroweconieco ? ;-)
  • Paula, to ile kcal ma Twoje śniadanie?? :( i pomyśl, że oprócz walorów smakowych to same niezbędne składniki odżywcze i witaminy.
  • kaligula 2011/06/12 21:30
    @jo - "same niezbędne składniki odżywcze i witaminy" ? Tu nie ma nic wartościowego przecież, może z wyjątkiem mleka. Kasza z oczyszczonej mąki o wysokim IG, truskawki to podobnie jak wszystkie inne owoce bardzo niewiele witamin (zwykłe żółtko czy wątróbka bije je na głowę pod tym względem), ponadto bardzo słabo przyswajalnych (witaminy z owoców są przyswajane w ok. 1%, z mięsa w 22%), fruktoza obciążająca wątrobę i utrudniająca schudnięcie, migdałów tak mało, że składniki odzywcze z nich praktycznie się nie liczą.
  • aliceglass 2011/06/12 21:31
    czy kasza manna ma jakieś hm specjalne właściwości odżywcze? tzn czy jest tak samo wartościowa tak jak inne kasze? np. kasza gryczana itp bo nie wiem czy warto uwzględniać ją w menu. bo ostatnio właśnie jem płatki owsiane z jogurtem, owocami na zmianę z otrębami i podoba mi się to połączenie :)
  • Kasza jaglana jest bezglutenowa i nadawałby się jako zamiennik.
  • to wspaniałe ,że z okazji pory roku pojawiają się tutaj takie pomysłowe dania :))
  • Kaligula, głównie chodziło mi o zawartość węglowodanów.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/12 22:34
    W nawiązaniu do powyższych zagadnień:
    W zależności od stopnia przemiału, w obrocie handlowym rozróżniamy kaszę mannę razową z pełnego ziarna i oczyszczoną, tzw. jasną.
    Zapewne każdy z Was zna z doświadczenia (smakowego, wizualnego) jasną kaszę mannę. Dla zainteresowanych przedstawiam kaszę mannę pszenną razową: http://tobio.pl/media/products/9a0cc907d3fd46108b1296e05bc11a6a/images/thumbnail/large_kaszka-pszenna.jpg?lm=1298545096; oraz kaszę mannę razową orkiszową: http://tobio.pl/media/products/133/images/thumbnail/large_Kaszka_orkiszowa_-_manna_ciemna_500g.jpg?updated_at=1298456488
    W związku z tym, że aby uzyskać kaszę mannę jasną, musimy dostać się do samego środka ziarna (po bielmo, które składa się ze skrobi) i wyrzucić to, co po drodze (okrywa owocowo - nasienna), będzie w stosunku do swojej koleżanki razowej uboższa w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy.
    Jednak nie można jednoznacznie powiedzieć, że ta kasza jest "be". Istnieją pewne grupy osób, które właśnie potrzebują takiej kaszy. Dla zdrowej osoby polecam wersję razową, ale jeżeli od czasu do czasu zje nawet taką oczyszczoną, tragedii nie będzie. Sama jestem zwolenniczką wyrobów razowych, pełnoziarnistych, ale z braku takiego wyboru w sklepie zakupiłam powyższy wyrób i skonsumuję ją do końca (a następnym razem poszukam wersji nieoczyszczonej). Poza tym na kilkadziesiąt zapytań z formularza dotyczących przyrządzonej kaszy manny, w żadnym nie było mowy o razowej.
    @kaligula: zauważyłam, że od samego początku, kiedy udzielasz się na www.ilewazy.pl, w Twoich wypowiedziach dominuje polecanie kwasów tłuszczowych nasyconych, jako dominatorów w każdych posiłkach, ale uwierz mi, dla wielu z nas sezon truskawkowy jest oczekiwanym sezonem i wciąż każdą potrawę dosmaczalibyśmy i ozdabialibyśmy tymi smacznymi, kolorowymi i wartościowymi owocami. Tobie też życzę trochę urozmaicenia od smalcu, żółtek, wątróbek, etc...
  • @kaligula nie każdy sie odchudza, wiec nie koniecznie musi tak uważać na te fruktoze... Jak sie tylko utrzymuje wagę to pewna ilosc owoców przecież nie szkodzi i nie idzie w sadlo. Chyba nikt odzywiajacy sie w miarę zdrowo nie opiera swojej diety na owocach, jako dodatek czy tam deser są ok.
  • kaligula 2011/06/12 22:58
    @haruka - polecam poczytać trochę o biochemii. Fruktoza ma większy wpływ na choroby serca niż inne cukry.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/12 22:59
    @natalka: kasza miała taką "pośrednią" konsystencję. Nie była ani za gęsta, ani za lejąca. Myślę, że po kilku próbach, uzyskasz właściwą dla Ciebie konsystencję :)
    @Alex: myślę, że pod względem Twojej nietolerancji i zachowania smaku, najbardziej zbliżona byłaby kaszka gryczana instant http://www.ilewazy.pl/lyzka-gryczanej-kaszki-instant. Wbrew pozorom, nie posiada charakterystycznego gryczanego posmaku, ponieważ przed zmieleniem, nie została poddana procesowi prażenia. Producent na opakowaniu również podaje propozycję sposobu przyrządzenia, jak tradycyjnej kaszy manny :)
    @Nyu: wartość energetyczna bez płatków migdałów wynosiłaby ok. 240 kcal. Jeżeli nie przepadasz za nimi, dodaj jakieś inne orzechy, np. w postaci rozdrobnionej. Wzbogacisz wartość dania :)
    @mala mi: dokładnie, nawet posiadam w swojej bazie przepisów taką wersją: kasza jaglana + powyższe dodatki :)
  • @kaligula z egzaminu z biochemii miałam 4,5 wiec troche o niej poczytalam... Pare truskawek czy innych owoców Cię nie zabije.
    A odnośnie tłuszczów zwierzęcych to lekarz kazał mojemu ojczymowi je ograniczyć z powodów zdrowotnych, wiec tez szkodzą. Wszystko w nadmiarze szkodzi.
  • Na opakowaniu kaszy manny firmy kupiec są podane proporcje na kaszkę gęstą i rzadką, bodajże 2,5 łyżki na szklankę lub dwie szklanki płynu, więc żeby uzyskać stan między rzadkością a gęstością, trzeba dać 1,5 szklanki płynu. Ja zawsze daję szklankę mleka i pół szklanki wody ;)
  • @lena: po prostu gotuje kaszkę z dodatkiem wiórków kokosowych, żeby zmiękły i żeby kaszka przeszła ich aromatem ;] jedyny minus jest taki że wiórki wchodzą niekiedy między zęby, ale co tam ;)
  • Pani Izabelo dziękuję bardzo za przypominanie takich dań, przekąsek, na bazie prostych od wieków używanych składników! w tym przypadku kasza, wcześniej ziemniaki i kefir, naprawdę ludzie byliby zdrowsi sięgając po prostsze dania które przygotowują sami! pozdrawiam, gratuluję sukcesu jaki odnosi Państwa strona!
  • Ale to bosko wygląda!
  • BaŁaMuTkA 2011/06/13 12:48
    coś pysznego...! ;) ja do kaszy manny też sobie czasem dodaje sok malinowy a płatki migdałowe mnie nie opuszczają;D
  • Też jestem zdania,że gdyby ludzie żywili się tymi prostszymi daniami i parkowali 3 przecznice dalej od pracy, to byliby i zdrowsi i szczęśliwsi. A wymyślne propozycje dietetyczne polegające na oparciu swojej diety o jedną z grup spożywczych poszłyby w zapomnienie jako niedorzeczne. Nie wiem,po co poprawiać naturę i nadmiernie kombinować z jedzeniem, wystarczy unikać(ograniczyć spożycie) gotowych dań,słodyczy i tego,co wysokoprzetworzone. A niedobór cukrów w diecie, nawet tych prostych spowoduje wilczy apetyt na wysokoskoncentrowane słodkie - batoniki, cukierki, wafelki itd. Przecież człowiek z natury jest wszystkożerny, po co poprawiać naturę i wykluczać całe duże grupy "naturalnych" (kasze,owoce,nabiał,źródła białka..) produktów?
  • Właśnie zjadłam kaszkę orkiszową razową inspirowaną tym przepisem - moje jedyne zmiany to mleko roślinne (owsiane z błonnikiem) i zamiana płatków migdałowych na pestki słonecznika, siemię lniane i orzechy laskowe. Przepyszne, polecam wszystkim!
  • Mufffinka 2011/06/29 15:58
    Mówicie tutaj o kaszkach razowych, wgl orkiszowych itp. , ale ja nigdzie jeszcze takich nie widziałam! :( Gdzie je można kupić?? :( Mieszkam we Wrocławiu :)
  • Mufffinka, ja kupuję w sklepie ze zdrową żywnością :)
  • Mufffinka 2011/06/29 16:58
    Byłam w jako takim i nie widziałam... To się chyba udam na rejs po sklepach, bo uwielbiam kaszki :D Jak dziecko hehe... z polewą z zmiksowanych truskawek i malinkami z syropku... :D
  • @Mufffinka orkiszowe kaszki widuje w leclarku w dziale z mlekiem sojowym, otrebami itd. Sprzedaja tam tez jakas kaszke z amarantusa, czy jakos tak to sie pisze - nie jadlam, bo nie przekonuje mnie manna, ale ponoc to zdrowe i smaczne jest ;)
  • Ja jestem wegetarianką i nie zgadzam się z tym co powiedziała Kaligula... Moim zdaniem owoce mają bardzo dużo witamin i to b.dobrze przyswajalnych,tak samo i warzywa i nie muszę podpierać się faktami 'prosto z książki'bo wiem to z własnego doświadczenia.

    A kaszka wygląda cudnie,a jak przeczytałam o tej dziecięcej to,aż mi się czasy dzieciństwa przypomniały(nawet tego straszego 8-12 lat) kiedy czasami babcia pozowliła mi na kaszkę dlamaluszków;)
    jutro idę do sklepu i sobie taką zakupie ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/23 08:59
    Dzisiaj na śniadanie zrobiłam wersję z kaszą manną orkiszową razową. Dodałam jeszcze banana pokrojonego w plasterki oraz malinki. Pychotka :)
  • Amarantus jest najbardziej polecanym zbozem dla biegaczy!!!
  • ja do kaszy manny dodaje startego selera. oczywiscie podczas gotowania wrzucam :) potem go wogole nie czuc a porcja zwieksza sie dwukrotnie!
    posypuje kokosem, orzechami itp. jem takie sniadanie od 2 lat :)
  • @hgfghh: świetny pomysł! ja jestem fanką dodawania do owsianek startej marchwi, pietruszki, selera czy pasternaku, ale na dodatek selera do mannej nie wpadłam ;) muszę wypróbować!
    dziś miałam na śniadanie kaszę manną (a właściwie "pełnoziarnistą krupiczkę orkiszową", która przyrządzam jak mannę i smakuje prawie identycznie, a przynajmniej ma jakieś wartości odżywcze poza węglami) z chałwą, która rozpuściłam w gorącym mleku i z truskawkami właśnie ;)
  • Ania1105 2012/05/30 19:57
    ja też dziś jadłam 'mannę' :-D a dokładniej kaszę orkiszową z truskawkami i nerkowcami na mleku, pycha!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/06 21:30
    Nam z Maciejem zasmakował ostatnio następujący wariant: kasza manna + mleko + kakao + banany pokrojone w plasterki i lekko podgotowane w mleku z kaszą + mus truskawkowy + orzeszki piniowe. Polecam !
    Ciekawa jestem, czy ktoś z Was oprócz mnie używa również podczas gotowania kaszy manny - płaskiej silikonowej trzepaczki http://www.modnakuchnia.pl/pliki/produkty/oryginalne/-1486779171.jpg ?
    Kupiłam ją z myślą o sosach, a okazuje się, że jest idealna sporządzania do porannej manny :) Nie pozostawia nawet najmniejszych grudek :)
  • czy kasza manna to dobry pomysł na śniadanie po grypie żoladkowej? jeśli tak to czy lepiej ugotować ja na wodzie czy mleku? czy w takiej sytuacji zrezygnować z dodatków czy wręcz przeciwnie?
  • Ja nie używam trzepaczki, bo w kaszy mannie najlepsze są właśnie te grudki! Zawsze robię tak, zeby ich było jak najwięcej :)
  • Aileen, dokładnie ;) ja też zawsze staram się żeby grudek było jak najwięcej, dlatego też nie używam trzepaczki :)
  • Pani Izabelo, od dawna borykam się z problemem zaparć. Codziennie jadam owsiankę, lecz chciałabym urozmaicić jadłospis i przygotowywać także kaszę mannę, lecz właśnie znalazłam informacje, iż nie jest polecana przy mojej przypadłości, czy to prawda? To samo dotyczy bananów? Z góry dziękuję za jakieś wskazówki. :)
  • Natalie77 2012/11/18 20:38
    Kasza manna to najlesze co może być !
  • Właśnie jem tę kaszkę, odrobinę zmodyfikowałam (zamiast migdałów orzechy włoskie) i jest pyszna:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/20 08:49
    @Linda: tak, tak - z orzechami włoskimi jest równie pyszna !
  • Portugalia 2013/08/11 18:12
    Pani Izo, mam prośbę, mogłaby pani zważyć kaszkę mleczno-ryżową z bobovity o smaku brzoskwiniowym?
  • Pani Izabelo, ile mililitrów ma ta miseczka?
  • Uwielbiam kaszę manną ! Super sprawdza się jako deser właśnie. Dziś była kasza manna z cukrem waniliowym (ma wtedy lekko słodki smak i cudowny zapach) , z jabłkiem i posypana cynamonem <3 pyycha !
  • Kasza na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie :) Do truskawek bardziej mi pasuje wanilia niż migdały, ale to oczywiście kwestia gustu.
    Manna jest super, dopiero odkrywam jej zastosowanie, można z niej zrobić świetne desery, zamienniki tych sklepowych syfów ;)
  • Wykorzystałam dzisiaj pani propozycję, tylko zamiast migdałów dałam nerkowce i truskawki mrożone, bo świeżych niestety już nie ma.
    Wyszło bardzo dobre, dziękuję za inspirację :)
    Następnym razem spróbuje może z madarynkami lub bananem :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/11 13:12
    @Ily_xx: Cieszę się oraz życzę przyjemnego sporządzania i konsumowania kolejnych wariantów.
    Ja w lecie rozdrabniam blenderem na mus różne owoce jagodowe razem oraz osobno i później zimą sporządzając powyższe danie polewam kaszę musem truskawkowym:http://www.ilewazy.pl/szklanka-musu-truskawkowego Z mrożonych truskawek również można sporządzić taki mus. Polecam :)
  • Dziękuję bardzo :) Robiłam taki mus często do posiłków w gorące dni :) żałuję, że nie pomyślałam o zamrożeniu wiekszych ilości, byłoby teraz jak znalazł, w przyszłym roku na pewno to zrobię.
    makaron+twaróg+jogurt+płatki migdałów+kilka truskawek do ozdoby, wszystko polane właśnie takim musem, to chyba moja ulubiona letnia kompozycja :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę