Leczo z kiełbasą

Porcja leczo z kiełbasą waży 250 g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 74 kcal 185 kcal
Białko 5,2 g 13,0 g
Tłuszcz 4,0 g 10,0 g
Węglowodany 6,5 g 16,3 g
Błonnik 1,9 g 4,8 g

Leczo z kiełbasą kalorie w 100g: 74kcal

Zobacz więcej: papryka kiełbasa porcja 250g pomidory chili koncentrat leczo

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.17

Ważenie dodano: 2012.04.04 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: papryka (czerwona, żółta, zielona), papryka spiczasta, papryka chili, pomidory, kiełbasa, cebula, koncentrat pomidorowy, olej, przyprawy.

Mamy 44 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/04 17:34
    Od kilku dni chodziło za mną leczo ;) Postanowiłam, że po przyrządzeniu i obliczeniach zamieszczę je na ilewazy.pl, ponieważ przysłaliście kilkaset zapytań o nie. Dotychczas odsyłałam Was do przepisu znajdującego się na zdroweconieco: http://www.zdroweconieco.pl/leczo-z-cielecina.html.
    Można znaleźć mnóstwo wersji na wykonanie tego dania. Ja też za każdym razem sporządzam inną opcję: raz z mięsem drobiowym, innym razem z mięsem czerwonym lub kiełbasą, a od czasu do czasu bez dodatku mięsa. Dzięki urozmaiceniom powstają inne smaki :)
    Układając listę zakupów, wpisałam pomidory z puszki, ale będąc rano na giełdzie - moim oczom ukazały się pierwsze polskie pomidory (kaliskie). Cena wprawdzie nie jest jeszcze mocno przystępna (16 zł / kg), ale nie mogłam się oprzeć i kupiłam kilka dorodnych sztuk. Wiadomo, że nie smakują jak pomidory wyrośnięte na słońcu w okresie sezonu, lecz mimo wszystko ich konsumpcja sprawiała nam przyjemność (bez porównania do tych jasnoczerwonych holenderskich).
    Zanim podam przepis, jestem ciekawa, jakie wersje leczo Wy najbardziej preferujecie, może jakieś oryginalne dodatki ? Miło mi będzie przeczytać (może wykorzystam nawet jakiś pomysł :))

    Składniki:
    • papryka czerwona 1 średnia
    • papryka zielona 1 średnia
    • papryka żółta 1 średnia
    • papryka czerwona spiczasta 1 średnia
    • papryczka chili 1 malutka
    • pomidory 2 duże
    • cebula 2 duże
    • olej 1 łyżka
    • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    • kiełbasa sucha wysokiej jakości 150g
    • przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, świeżo zmielony kolorowy pieprz)

    Sposób przyrządzania:
    • kiełbasę oraz cebulę kroimy w pół krążki
    • dusimy na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu (możemy zacząć od kiełbasy, a po chwili dorzucić cebulę)
    • umyte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w słupki
    • pomidory sparzamy wrzątkiem, po chwili ściągamy skórę i kroimy w cząstki
    • rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię lub naczynie, dodajemy łyżkę oleju a po chwili papryki, gdy się lekko podduszą, dokładamy pomidory (gdyby nie były bardzo soczyste, w razie potrzeby podlać gorącą, przegotowaną wodą)
    • przyprawiamy
    • na kilka - kilkanaście minut przed końcem duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, a po dokładnym połączeniu się go z warzywami - kiełbasę z cebulą.
  • zdecydowanie cukinia jeszcze :)
  • tylko po co ta kiełbasa?
  • ja też dodaje jeszcze cukinię :) bardzo lubie :)
  • U mnie z kolei nigdy nie dodawało się cukinii :) I zamiast kiełbasy, mama dodawała mortadelę. Ale, teraz będzie za mną to leczo chodziło i pewnie jutro sobie zrobię, by nie zwariować ;)
  • jeszcze cukinię albo bakłażana do tego można dorzucić ;)
  • pycha!!! ja kroje drobniej ale te tez smakowicie wyglada
  • Rzeczywiście, z cukinią nie ma sobie równych ;) I w moim przypadku, bez dodatku mięsa :) Pycha (;
  • Na ile porcji jest podany przepis?
  • peendeef 2012/04/04 22:50
    Ja lubię bez mięsa, za to z pieczarkami i czerwoną fasolą :D
  • Zgadzam się, mięso i ryż w leczo to zbędne składniki. Same warzywka dają idealną kompozycje smakową!
  • bleee ja bez ryzu bym nie zjadla
  • Też dodaję cukinię zawsze, bo daje bardzo przyjemny smak :) Dziękuję za ważenie, bardzo przydatne!
  • Pani Izabelo, jakiej kiełbasy pani użyła? Może znajdzie się jakiś link w Internecie?
  • Też skusiłam się dziś na polskie pomidory, 17 zł/kg, masakra. Ale pyszne ;)
  • Bez kiełbasy zapewne będzie miało ok. 100 kcal ? :)
  • szkoda tylko, że t kiełbasa.... Nawet nie wiedziałam, że z wegetariańskiego dania można zrobić mięsne://
  • wegetariańskie jest, jeśli stosuje się je jako dodatek do dania, jako samodzielna potrawa jest serwowane jak najbardziej z kiełbasą;P a z cukinią;> jakieś udziwnienie.. u nas w domu zawsze opierało się na papryce, cebuli i kiełbasie
  • koniecznie z cukinia albo kabaczkiem!
  • Moja mama też robi z kabaczkiem ,zazwyczaj , mówi że z cukinią i dynią też jej się zdarzyło.Ja kiedyś myślałam że podstawą lecza jest kabaczek XD ,i że bez kabaczka nie można robić leczo.
  • dzisiaj zrobiłam własną wersję leczo. trochę zielonej i czerwonej papryki, startej cukinii, trzy pomidory z ogródka, pół cebuli podsmażonej na niewielkiej ilości oleju, 2,5 ząbka czosnku (uwielbiam!). odrobina pieprzu i soli. brakowało mi w tym białka :D więc dodałam dwa pokrojone w kostkę plastry takiej chudej rolady z polędwicy albo szynki. orientacyjnie czuję, że było podobnie kaloryczne do tego przedstawionego tutaj więc jestem w miarę zadowolona :)
  • Tosieńka 2012/10/02 18:43
    Moja mama robi z papryki, cukini, pieczarek, cebuli, ogórek konserwowy, jabłko, koncentrat pomidorowy, keczup pikantny, opcjonalnie zielony groszek i w to parówkę pokrojoną na duże kawałki które w cieple wywijają sie na takie niby gwiazdki. Wszystko to przygotowuje w woku, dlatego ilość tłuszczu jest minimalna, po za tym jest to oliwa z oliwek :P
  • Ja ostatnio jem leczo co dziennie jak mam! Robie raz na tydzien wiec mam na 3 dni ;) robie z papryki czerwonej, zółtej, pikantnej (jej to duuuzo mam!), pomidorów, pomidorów z puszki (dają taki gesty fajny sos) :), na patelni podsmażam cebulke z piersią kurczaka i wrzucam. Do tego odrobine cukinii przypraw i voila! :) Polcam wszystkim którzy lubią ostre leczo ;)
  • Leczo obowiazkowo z cebulka, pieczarkami, ogorkiem kiszonym, papryka, kurczak/ kielbasa ( niepotrzebne skreslic) , koncentrat pomidorowy/pomidory ;-)
  • Ile ludzi tyle sposobów na leczo:) Ja wlasnie szamam studecki czyli, papryka czewona i zółta, cebu;a, cukinia oraz parówki drobiowe:P. Wszystko gotowane za wyjątkim cebuli, ktora była smażona.
  • tinnyjustiny 2013/07/07 12:57
    Jak leczo to tylko z cukinią i fasolką szparagową. A i jeszcze świeży groszek. Bez kiełbachy bo psuje cały smak.
  • u mnie w domu też robi się z cukinią... mniam, tyle że ona chyba dosyć dużo tłuszczu pochłania :(
  • baranek koxx 2014/01/17 16:23
    WItam ja mam pytanie, ile kalorii mialo by leczo z kurczakiem. kcal , bialko, tluszcze.
  • Właśnie zrobiłem i powiem że mega, mega pyszne (polecam z kiełbaską myśliwską)
  • cukinia w leczo obowiazkowa !
  • Czy można dodać leczo bez kiełbasy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/21 10:20
    @kk3: Niebawem pojawi się na ilewazy.pl. Jest już zważone i czeka na swoją kolej ;)
  • Mam pytanie, czym można zastąpić koncentrat pomidorowy w tego typu potrawach? Chę przygotować na obiad podobne danie jednogarnkowe, mam kilka pomysłów, ale do żadnego nie pasuje mi smak pomidorów. Można zrobić przecier z innego warzywa, np. z kalafiora, cukinii albo brokułu? W smaku będzie pasować, ale czy konsystencja będzie w porządku? Nie rozwali się to podczas przygotowywania?

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/08 07:08
    @Tvk_91: Może warto wypróbować z pastą ajvar:
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-lagodnej-pasty-warzywnej-ajvar ?
  • Niewiedząca 2015/05/08 10:06
    @Tvk_91

    Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty może warto spróbować z kalafiorem lub brokułem (co do cukinii, obawiałabym się, że zostanie z niej lejąca papka, ale nigdy nie próbowałam)? W razie czego można dodać jakiegoś warzywa strączkowego, które wszystko sklei i zagęści (typu ciecierzyca, jakaś fasola, soczewica czy soja) albo dorzucić ugotowanego ziemniaka lub zagęścić całość innym sposobem, np. poprzez dodanie mąki, skrobii, siemienia, manny, kaszki kukurydzianej, itp.
    Ja chyba kiedyś robiłam coś takiego z pieczarek i jakiegoś strączka, było bardzo smaczne, ale kolor pozostawiał wiele do życzenia. :)
  • Dziękuję za odpowiedzi :)

    @ Izabela,
    Kiedyś kosztowałam ajvar, i było to paskudne w smaku- tłusta mieszanka octu, soli i cukru, a gdzieś tam na dalszym planie przebijała się papryka ;) Może dlatego, że to był polski, kupiony w markecie; ten podlinkowany wygląda fajnie, jak trafię gdzieś w sklepie, to kupię na próbę :)

    @ Niewiedząca,
    Kuchenne eksperymenty to podstawa mojego gotowania ;)
    Dzięki za ciekawe pomysły, a jak zrobić z tym ziemniakiem? Ugotowanego rozgnieść, dodać do sosu i wymieszać?
  • Niewiedząca 2015/05/09 06:49
    @Tvk_91

    Hmm, właśnie tak, w razie gdyby przecier był zbyt rzadki na sam koniec dodałabym rozgniecionego ziemniaka i wymieszała dokładnie, ewentualnie zblendowała całość (jeśli to gładka masa), powinno zgęstnieć. :)
  • a może doprawić curry? zagęścić zawsze mozna mąką:P
  • * pastą curry
  • zrobiłam właśnie z cukini( cebula,kiełbasa drobiowa,papryka,cukinia,ogórki kiszone i pomidory) niebo w gębie
  • Wszędzie cukinie w promocji, będę w najbliższych dniach robić podobne leczo :) Papryka, cukinia, cebula, pomidor. Dodam też ajvar, mam z Podravki; jest trochę ostry, ale do leczo powinien pasować, nie będę dawać już innych przypraw. A całość zrobię z kaszą, takie połączenie wydaje mi się ciekawe; albo pieczywo zapiekane z serem.
  • cukinia owszem sie szybko rozgotowuje dlatego dodaje się ją na sam koniec, a jeśli chodzi o kiełbase o która pytaa JO - to ja sobie nie wyobrażam aby leczo mogło by być wegetraiańśkie.. co kto lubi, ale niech sie głupio nie pyta, dobre leczo to takie z kiełbasą
  • Robię coś podobnego lecz dodaję jeszcze cukinię , bakłażan ,pieczarki i jeżeli chcę się najeść to mięso , może być wołowina lub dobra kiełbasa . Jestem miłośnikiem gałki muszkatołowej i nią i imbirem leczo doprawiam .
  • Zrobiłem ale zamiast kiełbasy dodałem pierś z kurczaka i super smakuje

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę