Porcja zupy krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Porcja zupy krem z zielonego groszku waży 335 g. Masa zupy 300 g + łyżka śmietany 12 % + łyżka groszku.

  100g na zdjęciu (335 g)
Energia 64 kcal 214 kcal
Białko 3,3 g 11,1 g
Tłuszcz 2,9 g 9,7 g
Węglowodany 8,4 g 28,1 g
Błonnik 2,3 g 7,7 g

Zupa krem z zielonego groszku kalorie w 100g: 64kcal

Zobacz więcej: porcja zielony wędzony groszek zupa boczek mięta krem 335g

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.01

Ważenie dodano: 2013.03.16 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: zielony groszek, boczek wędzony, cebula, ziemniaki, bulion warzywny, świeża mięta, przyprawy + do porcji 1 łyżka śmietany 12 % tłuszczu oraz łyżka zielonego groszku.

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/16 21:55
    Dzisiaj Karolina przygotowała dla Was krem z zielonego groszku z boczkiem i miętą. Lubicie wersję zupy na bazie zielonego groszku z takimi dodatkami, czy może preferujecie jakieś inne ? Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat. Zupa z wybranymi składnikami przez Karolinę jest dość mocno rozpowszechniona w internecie, w związku z tym ukazuje się również jej dzisiejsze ważenie. Jak dla mnie ciekawe jest połączenie groszku z miętą. Osobiście biorąc pod uwagę przede wszystkim względy smakowe, przygotowując tę zupę w przyszłości, zamienię boczek na inny surowiec. Zamiast śmietany, do swojego talerza dodałam kilka łyżek jogurtu greckiego. Całość posypałam posiekanymi listkami mięty. Bardzo smaczne zestawienie. Gęsta, kremowa konsystencja zupy zachęca do konsumpcji :)
    Poza zmianą ilości poszczególnych składników zupy, sposób przyrządzania pochodzi z tej strony: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2011/12/zupa-z-zielonego-groszku-z-mieta-i.html

    Składniki na 9 powyżej zaprezentowanych porcji (beż śmietany i dekoracji w postaci świeżego groszku):
    - groszek zielony: 900 g (około 6,5 szklanki)
    - boczek wędzony: 140 g
    - cebula: 2 średniej wielkości
    - ziemniaki: 3 średnie
    - bulion warzywny: 1,7 l
    - świeża mięta
    - przyprawy
    Zupa krem z groszkiem
  • wygląda przepysznie! Uwielbiam zupy krem. Uwielbiam zielony groszek. Na pewno wypróbuję tylko wersję bez boczku :)
  • to ważenie jest super! uwielbiam zupę krem z groszku :) tylko ja nie dodaje boczku ;)
    mniam!
  • wszystkie zupy gotuje na obranym ze skóry skrzydełku lub pałeczce z udka kurczaka. z powyższym kremem robię to samo. W smaku jest świetna, szczególnie z serkiem topionym zamiast śmietany. Ma boski kolor i zapach, jest sycąca i mało kaloryczna. Czego chcieć więcej ? : )
  • I nabrałam ochoty na krem :D W najbliższym czasie chyba wykombinuję coś takiego, ale bez boczku i z jogurtem + kawałki kurczaczka. Mniam, mniam na rozgrzanie, szczególnie gdy mamy teraz sroższą zimę niż w grudniu! ;D
  • Widuję tą zupke na prawie każdym blogu kulinarnym, chyba najwyższy czas, żeby ją w końcu zrobic :)
    @Kate też przekonałam rodzinę do gotowania zup ze skrzydełek. Niestety skory nie pozwalają mi obierac, ale to kwestia czasu :p
    @klaud mi się bardziej kojarzy z wiosną, zwłaszcza ze z kolei u mnie za oknem słońce w pełnym wymiarze, śniegu absolutny brak:)
  • Odejmę śmietanę, boczek i ziemniaki i już wiem co w niedzielę serwuję rodzince :)
  • jak groszek to tylko z Kwidzyna :D
  • nico, 3 ziemniaki na 9 porcji, to wcale nie jest dużo, a fajnie zageszczają zupy-krem
  • Bardzo lubię krem z groszku, robię go bez boczku (fuj!) i śmietany. Czasem dodaję na talerzu łyżkę mleka kokosowego lub śmietany ze słonecznika.
  • @Jola
    nie jem ziemniaków przez skrobię, więc nawet jakby był jeden potrzebny, to bym nie wrzuciła :) Ale mam sposoby jak fajnie zastąpić te produkty, więc nie będzie problemu z konsystencją :)
  • dlaczego tak często zupy robione są na boczku?
  • @nico zieloną wode z groszkiem
  • wygląda przepysznie może się skusze, tyko jak zastąpić ten boczek? może ktoś ma pomysł i jak to wykonać? prosze o podpowiedz;)
  • @olaa, możesz po prostu pominąć boczek, ale jeśli masz ochotę na "skwarki", to polecam tofu pokrojone w małą kostkę, zamarynowane w sosie sojowym i usmażone na teflonie bez tłuszczu :)
  • Karolina 2013/03/17 19:18
    Boczek daje ciekawego smaku i już. Odjąć boczek,odjąć ziemniaki,odjąć śmietanę,to może po prostu zmiksować groszek z wodą i wypić? Ludzie dajcie spokój. Spora porcja zupy a ma niewiele kalorii :) sądzę że się skuszę. Lubię śmietanę,ale tak jak Pani Izabela wspomniała zaczęłam zastępować ją greckim jogurtem-jest gęsty i kremowy. Tłuściejszy boczek można sobie zastąpić porcją wędzonego udka lub piersi z kurczaka. Wydaje mi się że smak będzie zbliżony?
  • BloodyMary 2013/03/17 22:34
    Ja znam przepis z fasolką szparagową pół na pół gotowaną i smażoną :) też calkiem calkiem ;)
  • Przecudnej urody naczynko na zupkę :)
  • Pycha! Uwielbiam zupy kremy, ale z tego boczusiu i śmietanki można faktycznie zrezygnować ;-)
  • Bardzo mała ta "porcja"...
  • @100krotka to nie jest sugerowana porcja, tylko tyle ile zmieściło się akurat w talerzu
  • Mmm...wyglada znakomicie:) musze w końcu namówić mamę żeby zrobila taka na obiad:D a odnosząc sie do poprzednich komentarzy, ja również zrezygnowalabym z boczku;)
  • Uwielbiam zupy! Nie majac pomyslu na kolacje przegladnelam wasza stone i juz nic mnie nie powstrzyma przed upichceniem tego zielonego szalenstwa :D @ nico mam nadzieje, ze w Twojej rodzinie nie ma dzieci albo chociaz serwujesz im normalne jedzenie
  • Ostatnio Zrobiłam taką zupę... Ta ma dość bogaty skład. Ja zrobiłam z groszku, serka ricotta i po prostu przyprawiłam - taki był przepis. Smakowało to po prostu przeobrzydliwie, po prostu jak groszek, w dodatku było mdłe. Jak troszkę posoliłam to zrobiło się jeszcze gorsze. Nie wiem czego ja się spodziewałam po zblendowaniu w sumie samego groszku :D W tej zupie zapewne boczek oraz ziemniaki zmienią posmak i chwała Bogu. Wiem jedno, choć lubię zupy to nigdy nie zrobię więcej zupy na bazie groszku, bo to jest po prostu coś przeobrzydliwego. Najwyraźniej wolę groszek jako dodatek a nie jako baza. Poza kolorem smak pozostawia wiele do życzenia. Pamiętam, że tę zupę jadłam z dość dużą ilością grzanek, bo inaczej nie szło tego w ogóle przełknąć. Okropieństwo!
  • alhaj
    Takie kremy to faktycznie najlepsze wychodzą z kalafiora , brokuła i dyni .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę