Zupa czosnkowa

Porcja zupy czosnkowej waży 250 g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 74 kcal 185 kcal
Białko 3,7 g 9,3 g
Tłuszcz 3,6 g 9,0 g
Węglowodany 7,7 g 19,3 g
Błonnik 0,7 g 1,8 g

Zupa czosnkowa kalorie w 100g: 74kcal

Zobacz więcej: porcja 250g czosnek zupa ser żółty czosnkowa

Ostatnia aktualizacja: 2014.08.24

Ważenie dodano: 2013.02.20 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: ziemniaki, ser (owczy Pecorino Romano oraz gouda), czosnek, olej z pestek winogron, zielenina, przyprawy.

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/20 21:20
    Dzisiejsze ważenie dopasowujemy do zimowej aury: zupa czosnkowa. Ma właściwości lekko rozgrzewające oraz uodparniające. Wprawdzie czosnek nie występuje tu w postaci surowej, jednak znajduje się w tak dużej ilości, że na pewno w pewnej części spełni dobroczynną rolę dla ustroju. Można też dodać rozmiażdzony czosnek prosto do talerza przed spożyciem - otrzymamy wówczas przy okazji silniejszy aromat potrawy. W przypadku sera możemy eksperymentować. Karolina, która przyrządzała zupę dodała oprócz tradycyjnej goudy owczy ser pecorino, który według mnie idealnie się wpasował w pozostałe składniki. Oczywiście ser tłusty lub pełnotłusty można wymienić na taki, w którym udział tłuszczu wynosi od kilku do kilkunastu % (np. piórko, hit z ryk). W niektórych schorzeniach czy otyłości będzie to wręcz wskazane. Zupę tę bardzo często podaje się z grzankami, jednak nie narzuciliśmy tego rodzaju dodatku. Sami spożywaliśmy z razowym chlebem na zakwasie i według mnie, była to idealna kompozycja. W kalkulatorze wartości odżywczych samodzielnie możecie dodać ulubiony rodzaj chleba, grzanki, groszek ptysiowy itd...
    Jestem ciekawa, czy lubicie zupę czosnkową i czy przyrządzacie ją w zbliżony sposób ? A jeżeli nie, to jakie inne składniki w niej figurują ?

    Karolina przepis na zupę znalazła na jednym z forów kulinarnych: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5151&st=0
    Zacytuję słowa użytkowniczki podającej przepis: "Podawana jest w krakowskiej restauracji Paese, gdzie serwowana jest kuchnia francuska, z Korsyki. Przepis podała dawno temu w jednym z pism właścicielka restauracji. Próbowałam niejednokrotnie tę zupę właśnie w „Paese”, wiele razy robiłam też ją w domu – ten sam pyszny smak, polecam!" My z Maćkiem również polecamy :)

    Składniki na około 7 porcji po 250 g

    - ziemniaki: 8 sztuk średniej wielkości
    - czosnek: 2 małe główki lub 1 bardzo duża
    - ser owczy Pecorino Romano: 8 łyżek startego
    - ser żółty gouda: 8 łyżek startego
    - olej z pestek winogron: 2 łyżki
    - przyprawy
    - zielenina - u nas koperek

    Sposób przyrządzania znajdziecie w powyższym linku.
  • uwielbiam tę zupę, tylko robię z innego przepisu - bez sera tylko:
    - masło,
    - 2 główki czosnku,
    - 2 cebule,
    - ziemniaki
    - mleko,
    - bulionu
    - sól, pieprz

    PYCHOTA,
    Ten przepis zapisuję i kiedyś spróbuje - szukam ideału jaki jadłam na szczcie Tatrzanskiej Łomnicy :) stooo lat temu chyba :)
  • Jaka świetna propozycja! zrobi się -będzie w sobotę :)
  • znowu mnie inspirujecie, będzie na obiad w piątek
  • Dorzuciła bym do tego kuleczki ptysiowe albo grzanki razowe domowej roboty jako wsad :)Pychota!
  • mmm działa na wyobraźnię, najchętniej zjadłabym cały talerz właśnie teraz :D
  • canella98 2013/02/21 01:23
    jeej, ja zawsze myślałam, że zupy są takie kaloryczne i się w nich ograniczałam, a tutaj co się okazuje? że w niektórych przypadkach 3x mniej kaloryczne od kawałka ciasta! o.O zupa czosnkowa , mmm... zjadłabym taką ze świeżym, chrupiącym chlebkiem pieczonym przez mojego tatę ;)
  • @canella98
    Wiesz co mówią Włoszki? "Dieta bez zupy? Niemożliwe!"
    Zupa to super posiłek!
    Czosnkowej jeszcze nie jadłem. Ta ze zdjęcia wygląda zachęcająco. Na pewno do zrobienia.
  • dziadova 2013/02/21 11:37
    Czosnkowa! Majne Libe!
    Najlepszą jadła w Czechach. Prawdopodobnie (jak odtwarzałam w domu, to udało mi się uzyskać podobny smak) nie ma w niej sera. Czosnek, woda, masełko, pieprz i majeranek (nadmiar przypraw to moim zdaniem zbrodnia na tej zupie. o tego grzanki z chleba i wbić do miseczki żółtko, które każdy sobie potem w tej zupie rozbełta. Mniam! :P
  • @krzych86
    Ale canella98 obwawiała się ich kaloryczności (jednym słowem tycia), więc Włoszki to chyba nie najlepszy przykład, aby przekonywać ją do zup :P

    Czosnkowej też nie jadłam jeszcze, chętnie bym spóbowała, ale to chyba z tydzień będzie trzeba sobie przerwę od wychodzenia z domu zrobić, aż zapachy miną hah :)
    Poza tym na pewno ugotowałąbym ją z innego przepisu, bo ani serów, ani ziemniaków, ani olejów nie jem. Eh, ale rodzince można ugotować ^_^
  • Zapisuję do zrobnienia :)
    Musi być pyszna.
  • mam taką sama miskę xD
  • Kocurrek 2013/02/21 15:51
    Zrobiłam dzisiaj tą zupę, ale na rybie (100g dorsza) z grzankami z chleba pełnoziarnistego, część sera pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do miski. Pycha!
    Zupa odpornościowa z dodatkową porcją białka, co w moim przypadku jest niezwykle istotne (8 miesiąc ciąży)
  • Czy w tej zupie jest bardzo wyczuwalny smak czosnku? Pytam bo od dzieciństwa mam do niego wstręt, ale łagodne produkty czosnkowe jeszcze toleruję :D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/21 18:05
    @Lilka: To dość mocno subiektywne wrażenie, ja lubię smak czosnku, więc weź na to poprawkę ;) Moim zdaniem smak czosnku w tej zupie nie jest intensywny, owszem da się go wyczuć i jak ktoś bardzo czosnku nie lubi to ta zupa nie jest dla niego, jednak nie jest to czosnek taki gryzący/intensywny, tylko delikatny, wzmacniający smak zupy.
  • bez mięsa?
  • Portugalia 2013/08/15 15:00
    250g czyli 250ml?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/08/15 15:10
    @Portugalia: Zgodnie z podpisem pod zdjęciem: 250 g
  • chudzinka40kg 2014/08/24 15:06
    250g czyli jakby 5 łyżek ? (chodzi mi o tą łyżkę do nalewania zupy)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/24 18:59
    @chudzinka40kg: Łatwiej oszacować jako mniej więcej pełna szklanka o pojemności 250 ml. Łyżki wazowe posiadają różne wielkości...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę