Porcja tłuczonych ziemniaków

Tłuczone ziemniaki ugotowane

Porcja tłuczonych ziemniaków (z dwóch średnich ziemniaków) waży 180g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 77 kcal 139 kcal
Białko 1,9 g 3,4 g
Tłuszcz 0,1 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 18,3 g 32,9 g
Cukry proste 0,5 g 0,9 g
Błonnik 1,5 g 2,7 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Tłuczone ziemniaki ugotowane kalorie w 100g: 77kcal

Zobacz więcej: porcja 180g ziemniaki

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.23

Ważenie dodano: 2009.11.07 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 61 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • czy to prawda, ze ziemniaki w polaczeniu z miesem sa niezdrowe? jem taki obiad co tydzien i po przeczytaniu takiej tezy w internecie, lekko sie przerazilam (:
  • jakby się dostosowywać do wszystkiego co piszą to nic nie powinniśmy jeść ani pić haha
  • aliceglass 2011/02/12 23:09
    ja nie łączę węglowodanów z białkami i jest mega. żołądek całkowicie odciążony.
  • tez staram sie nie laczyc :)
  • A z czym jecie kanapki?
    Jadacie zupy? Jogurty?
  • @ natalka: bzdura. ;)
  • pf.. ziemniaki jem niemal codziennie w połączeniu z mięsem.. i co? żyję.
    dlaczego ziemniaki uchodzą za zło? -.-
  • aliceglass 2011/02/13 13:54
    ziemniaki nie są złe, ale w połączeniu z mięsem są ciężkostrawne.
  • aliceglass 2011/02/13 13:57
    jeśli zupę gotuję na włoszczyźnie i mięsie to jem to mięsko z warzywami z wywarem. (białka + warzywa-neutralne)
    natomiast jeśli zupa jest na samej włoszczyźnie to wtedy ryż/makaron/ziemniaki/kaszę (węglowodany+warzywa)

    kanapki jem z warzywami;) a jeśli mam ochotę na wędlinkę to jem albo właśnie np. z jajkiem/serem żółtym/wiejskim + warzywa

    stosuję tą metodę odżywiania już od długiego czasu i naprawdę jest godna polecenia:)
  • @emma ja nie jem kanapek w ogole :P zupy jem bez smietany, miesa, ziemniakow, makaronu itp. Jogurty jadam, najczesciej te 0%, chyba, ze akurat nie ma w sklepie... w kazdym razie zawsze bez cukrowe
  • @ ..: ja również :)
    @ aliceglass: hmm.. może lubisz tak jeść itd.. ale dla mnie to męczarnia. Jak rano wstaję, to biorę kromkę chleba, smaruję margaryną, kładę wędlinę, warzywo i jem. Prosto, szybko i zdrowo. I nie muszę się zastanawiać "aaa, chleb to nie będę jadła mięsa, nie mogę... a na obiad robię taką zupę, to..." - za dużo kombinowania. Jedzenie to dodatek do życia i nie powinno się na nim skupiać zbyt dużej uwagi. Co nie znaczy, że mamy nie patrzeć na jedzenie - zdrowe żywienie po czasie wchodzi w krew. Mimo to nie będe sobie odmawiać węgli i białka na jeden posiłek. Zbyt bardzo lubię ziemniaki z mięsem, sosem i surówką.
    @ haruka: jogurty bezcukrowe - ok, ale odtłuszczone to już krzywda dla organizmu... sama chemia.
  • moze i chemia, ale chociaz mniej kalorii. poprostu lubie duzo jesc wiec jesli moge zjesc czegos wiecej bo ma mniej kcal niz noralny produkt to wybiore light ;) a swoja droga to za kanapkami nie tesknie - szybko sie zjadja i nie da sie nimi delektowac ;)
  • haruka yhy.. lepiej jeść chemię bo te zdrowsze ma więcej kalorii.. haha. powodzenia! ; ))
  • wiesz kazdy ma wybor, jak pisalam - lubie duzo zjesc, ale nie chce tyc :P a pozatym teraz prawie wszystko to chemia :] inna sprawa, ze np. moja mama odkad pamietam pije TYLKO cole, bo mowi, ze niczym innym sie nie napije i wszystkie wyniki ma w normie... wiec chyba tak zle ze mna w przyszlosci tez nie bedzie ;]
  • aliceglass 2011/02/13 20:59
    @emma dla mnie nie stanowi to problemu, ponieważ stosuję taką metodę odżywiania już od bardzo długiego czasu i dopasowywanie grup produktów odbywa się u mnie już mechanicznie. nie muszę się zastanawiać co do czego pasuję itp. poza tym dla mnie to nie męczarnia. to sposób na życie:)
  • @aliceglass
    też stosuje taki 'system' łączenia, a raczej nie łączenia ze sobą pewnych produktów.
    Nie lubie tego gdy ktoś mnie krytykuje i ocenia za to w jaki sposób się odżywiam. Dla moich rodziców to jest jakiś kosmos. Nie rozumieją tego, że nie jem masła, ziemniaków, że jeśli jem coś smażonego to na śladowych ilościach oleju a i tak odsączam w papier ;p I namawiają mnie żebym jadła 'normalnie'.
    Ale co to znaczy 'normalne' jedzenie? Nie ważne co zjeść byle się najeść?
    I to nie ma nic wspólnego z odchudzaniem, po prostu taki styl życia :)
  • aliceglass 2011/03/29 15:56
    dokladnie z tego samego zalozenia wychodze @Lil :)
    ps a do czego zaliczasz kakao, kawe zbozowa - neutral?:)
  • A Ja na ziemniakach schudłam 12kg :) ale oczywiście nie było mowy o masełku , sosiku..ziemniak sam w sobie ma bardzo mało kalorii:)
  • Szkoda że nie podaliście ile gram ma 1 łyżka takich ziemniaków
  • A ile może ważyć łyżka tłuczonych ziemniaków??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/30 21:07
    @Paulina: Myślę, że będzie ważyć podobnie jak puree, ok. 25 g: http://www.ilewazy.pl/lyzka-puree-z-ziemniakow
  • Nigdy mi się takie ziemniaki nie podobały ;) w całości, czy tam w polowkach wyglądają o wiele prorok na talerzu :]
  • 'tłuczone' czyli jakie ??:P
  • jo, czyli nie całe, a ugniecione. to chyba oczywiste o_o
  • jo-potraktowane tluczkiem po ugotowaniu. Proste ;)
  • hmm a to nie jest to samo co purée? :P
  • No zdecydowanie NIE! Do puree daje się mleko/śmietanę i maslo a to są ZWYCZAJNE ziemniaki, tyle że potluczone! bez dodatków
  • masło do puree?? też pierwsze słysze:P całe szczęście ziemniaki jem tylko w samosach :P
  • ojej, a to masło, mleko i śmietana w ilościach tak mikroskopijnych, jak zaproponowali Autorzy ilewazy, to powoduje tak kolosalny skok kcal, że nie można przyjąc, że w łyżce mają tyle samo, nie?
  • Emma, ja nie mogę na tłuszcz patrzeć, bo mam odruch 'w' i gdybym miała chociaż odrobinkę masła czy czegoś w tym stylu nie przełknęłabym tego :S
  • Gabriela 2011/08/31 20:50
    Emma, nie rozumiem, dlaczego tak ofensywnie podchodzisz do osób, które unikają tłuszczu...

    Co do ziemniaków, raczej nie przepadam. A jeśli już, to w całości, nie tłuczone.
  • Gabriela: nie podchodzę ofensywnie do osób, które unikają tłuszczu (niech sobie unikają, życzę dużo pieniędzy w przyszłości, aby na lekarzy starczyło), ale do tych, którzy tak emocjonalnie podchodzą do każdej jednej kalorii.
  • Gabriela 2011/08/31 21:44
    Emma: no cóż, niektórzy nie zdają sobie sprawy, że niewielkie różnice w bilansie nie mają większego wpływu na sylwetkę... ale nie trzeba się od razu złościć i ironizować. ;) I tak każdy będzie jadł, jak mu się podoba.
  • Emma, uwierz mi: tu nie chodzi o jedną kalorię. (w nawet robię wszystko, żeby przytyć, ale nie unikając tłuszczu przychodzi mi to jeszcze trudniej). Po prostu każdy z nas ma jakiś smak, którego nienawidzi. Mój organizm nie toleruje tłuszczu i wyczuję nawet odrobinkę dodanego masła, albo oliwy do smażenia.
  • Ja widzę, ze jest tu generalnie podział na 2 "trendy" - tych liczących kalorie i kupujących wszystko light oraz tych, którzy na każdym kroku ich potepiaja.
    Autorzy akurat wykonali dość "odchodzone" purre, najczęściej dodatków jest w nim wiecej. Podobnie fasolke szparagowa z bułka nie jest tu jakaś tragedia jeśli chodzi o kcal, a jakby policzyć z takiej, która mój ojczym robi to by wyszedł dramat (cała kostka masła + masa bułki na ok 600g fasoli - warzywo ledwo pod tym widać, a to jego porcja na obiad...).
  • jo-znajdź mi jakikolwiek przepis na puree bez masla!!
    A co do rożnicy kcal to miedzy "samymi" ziemniakami a puree (tym wykonanym przez autorów ilewazy) jest rzeczywiście niewielka http://www.ilewazy.pl/porcja-puree-z-ziemniakow
    z tym, że bardzo mało dodali oni dodatków-podejrzewam że w większości domów jest sporo więcej masła, żeby było czuć ten smaczek.
    I akurat puree jest chyba najzdrowszą z wersji ziemniaków z dodatkami (nie licze pietruszki)
  • Blania, każdy ma swój sposób przyrządzania potraw i u mnie w domu dodawało się tylko mleko. Nie ma sensu dodawać tłuszczu 'bo tak trzeba'. Jeśli ktoś lubi, niech dodaje :)
  • @ jo: wierzę, bardziej zirytowała mnie zbyt emocjonalna odpowiedź Blani na to, co Ty napisałaś, cytuję: "No zdecydowanie NIE! Do puree daje się mleko/śmietanę i maslo a to są ZWYCZAJNE ziemniaki, tyle że potluczone!"
    ;-)
  • Na zdjęciu są ziemniaki potłuczone, co nie znaczy, że nie można zrobić puree bez dodatków. Puree oznacza "przetarty", a nie doprawiony śmietaną, mlekiem czy masłem i istnieje wiele przepisów z warzyw i owoców na puree bez tłuszczu.
    Puree z ziemniaków najlepiej robić starodawnym tłuczkiem z dziurkami, powstaje idealnie gładkie (gładsze niż to z praski) i nie ciągnie się, jak to z malaksera.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/18 14:39
    @Dorota: po przeczytaniu Twojego komentarza stwierdziłam, że dawno nie robiłam obiadu z dodatkiem puree z ziemniaków. Narobiłaś mi na nie ochoty :) Mi najbardziej smakuje puree z dodatkiem mleka i niewielkiej ilości masła :)
  • Bardzo mi miło.Ja też je bardzo lubię, czasami zamiast mleka i masła daję słodką śmietankę. Moje dziewczynki nie jedzą wtedy prawie nic poza ziemniakami na obiad :)
  • mampytanie 2012/03/17 14:52
    witam, mam jedno pytanie. mianowicie, czy mogłaby mi Pani powiedziec ile mniej wiecej lyzek tłuczonych ziemniaków jest w takiej porcji? chciałabym wiedziec ile kcal ma łyżka ziemniaków, które zjadłam, niestety nie miałam możliwości zważenia.
  • Do wszystkich które kupują produkty LIGHT i 0%
    Nie wiecie że tłuszcz jest NAJWAŻNIEJSZYM makroelementem w diecie kobiety? Chcecie sobie rozwalić cały układ hormonalny? Zaburzenia miesiączki, skopana trzustka, tarczyca, zwiększona produkcja kortyzolu? Dorosła kobieta powinna jeść 1g tłuszczu na 1kg masy ciała, a w okresie dojrzewania 1-1.5g/kgmc. Poza tym te wszystkie produkty light, 0% i ,,fitness" są napakowane cukrem, najzwyklejszy cukier prosty który obniża Waszą odporność insulinową, przez co każdy wyskok od diety kończy się dodatkowym balastem w postaci cukru. Nawet nie trzeba skakać w bok przy takiej ilości jak niektórzy spożywają ,,bo ma mało kalorii i zjem go dużo" Liczyliście kiedyś coś poza kaloriami? Białko? Węglowodany? TŁUSZCZE? Założę się że większość (nie mówię że wszyscy) ma same węgle (w większości proste), minimalne ilości białka i mikroskopijne ilości tłuszczu. Ludzie myślcie! Sami sobie szkodzicie, może stracicie na wadze ale kosztem zdrowia. Warto?
  • ,,balastem w postaci cukru." miało być w postaci tłuszczu*
  • ale sie dyskusja rozwinęła pod biednymi ziemniaczkami xD Nemulek ma sporo racji ale wg mnie nie powinnismy wpadac ze skrajnosci w skrajnosc :) wszystko w normie i przede wszystkim w spokoju aby wrzodów nie było :)
  • @Nemulek
    Jest różnica między tłuszczem a TŁUSZCZEM. Tłuszcz można znaleźć w rybach, drobiu i produktach mlecznych. Niestety "normalny" polaczek na słowo TŁUSZCZ wymieni słoninę, olej albo boczek. Nie mam ochoty oglądać spasionych fok na polskich plażach.
  • Za dużo niestety węglowodanów. Ziemniaki tuczą i to potwierdza każdy kogo znam. Ja gotuję pietruszkę korzeniową i w zależności od tego czy mam ochotę na całkowitą papkę czy większe kawałki używam blendera bądź tłuczka do ziemniaków. Na smaku nic nie traci, a ma mniej węglowodanów i więcej białka od ziemniaków. Czasem dodaję do tego łyżeczkę masła i koperek bądź podaję z różnymi sosami na bazie jogurtu. Polecam jak ktoś szuka smacznych zamienników tradycyjnych dodatków obiadowych. Od razu mówię, ze indeks glikemiczny tak przyrządzonej pietruszki jest taki sam jak indeks ugotowanych ziemniaków - wysoki. Jednak ja nie tyję mimo wszystko, więc polecam.
  • Przed chwilą z ciekawości zważyłam w końcu łyżkę ziemniaków tłuczonych, bo jednak tak je sobie zazwyczaj nakładam. Dla zainteresowanych - 30g. :)
    A ziemniaki uwielbiam, często jem, może nie pół kg na raz, ale jem. Nie polewam żadnym tłuszczem z patelni czy skwarkami, ani też nie dodaję jakiegoś sosu. Jedynie moja mama uwielbia strasznie je dosalać, więc jak mam w perspektywie obiad z ziemniakami to niczego wcześniej już nie solę. :)
  • Tylko tyle? O.o'
    Jadłam dzisiaj w barze i myślałam, że to było takie małe szaleństwo, a tu proszę...
  • Ziemniaki nie są nie zdrowe, chyba że polejemy je tłustym sosem lub takim z tytki. Ja np jem raz w tygodniu tłuczone np z koperkiem i żyję :)
  • A ja 700g pieczonych kartofli z wołowiną w każdą sobotę :D
  • Ziemniaki sa bardzo zdrowe i MAŁO KALORYCZNE! Widzieliście ile jeden ziemniak ma? Szybko zapychają i na długo (przynajmniej mnie ). Ale jesli nawalicie sosów i omaski to się nie dziwcie że tyłki rosną.
  • @Vera mnie tam zapycha dopiero 1kg pieczonych ziemniaków, czesto sobie robie z czyms :P
  • Wiecie dlaczego "ziemniaki tuczą"?
    Ponieważ na obiadek przeważnie jemy je z dużą ilością dodatków (masło, tłuszczyk, sosy) które są bardzo kaloryczne. Gdzie wyście takie głupoty przeczytali o tuczących ziemniakach? Ktoś głupote powiedział, a teraz internet ślepo powtarza... A w kwestii produktów "0% tłuszczu" to powiem tak: Widząc jak ktoś wybiera takie coś w sklepie wręcz chce mi się śmiać. Może i takie produkty mają te 10-20kcal/100g mniej niż te "nie light", ale... co to jest 20kcal? Dla tych żarliwie liczących kalorie powiem tylko, że w większości produktów tylko szacujecie kalorie. NP: Mimo, że jabłko ma teoretycznie 50kcal/100g to może ich mieć 40, a może 70. Tak więc liczenie pojedyńczych kalorii nie ma kompletnie sensu. Szkoda, że bardzo trudno to niektórym wytłumaczyć.
  • Ziemniaki tuczą bo łatwo przesadzić z ich iloscią. Plus niektórzy nie kumają, że to skrobia i raczej do "dziennej porcji warzyw" się ich nie wlicza.
  • Te na zdjeciu sa bez dodatku tluszczu? :)
  • Witam, ja tlucze zirmniaki z jogurtem naturalnym, ilee moze wynosic lyzka kalorii pure z jogurtem, moge oszacowac iz lyzka to okolo 18-20 kcal?:)
  • @lady_s8 przecież nikt nie wie ile dajesz ziemniaków i ile jogurtu, kalkulator przecież działa, zważ wszystko co dodajesz, podziel i masz :P
  • @Pastelova
    Normalnie bym tak zrobila, ale niestety problemem jest chwilowy brak wagi kuchenej:) na garnek ziemniakow z 3-4 lyzki jogurtu.. eh skorzystam z danych z puree odjac 1-3 kcal na lyzce:)
  • Klaudia123456 2016/01/22 14:52
    Dlaczego 77kcal? 18,3g węglowodanów = 73,2kcal, 1,9g białka = 7,6kcal + znikoma ilość tłuszczu czyli ok. 1 kcal, ale razem to 81-82kcal/100g. Skąd tutaj wynik 77?
  • @Klaudia123456- błonnik należy do grupy węglowodanów, ale nie dostarcza on energii. Wobec tego od Twojego wyniku należy odjąć 1,5g błonnika (gdyż policzyłaś go jako 4kcal/g). Odejmuje się 6 kcal, co daje w przybliżeniu wynik 77.
    Nieścisłości rzędu kilku kilokalorii mogą być również wynikiem zaokrągleń przy obliczeniach.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę