Brownie

Kawałek klasycznego brownie waży 90 g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 458 kcal 412 kcal
Białko 7,4 g 6,7 g
Tłuszcz 30,9 g 27,8 g
Węglowodany 39,9 g 35,9 g
Błonnik 2,7 g 2,4 g

Brownie kalorie w 100g: 458kcal

Zobacz więcej: sztuka 90g orzechy włoskie czekolada kawałek brownie

Ostatnia aktualizacja: 2019.07.19

Ważenie dodano: 2013.02.19 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: cukier trzcinowy Demerara, czekolada o zawartości 70 % kakao, masło ekstra, mąka pszenna typ 500, jaja, orzechy włoskie.

Mamy 35 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/19 19:25
    Dzisiaj koleżanka Karolina przygotowała dla Was brownie. Przepis pochodzi stąd: http://www.chillibite.pl/2010/01/klasyczne-brownie.html
  • Bardzo tłuste to ciasto, ale pyszne! Mocno kakaowe :)
  • a właśnie wczoraj szukałam u Was brownie ... pojawiło się jak na zawołanie
    też sobie pokalkulowałam trochę i wyszło mi podobnie w jednym kawałku - generalnie moje ukochane ciasto ale jak widać zabójcze kalorycznie, a jakoś wersje "dietetyczne" (znalazłam sporo przepisów) do mnie nie przemawiają
  • a proponuje wrersję: 200g kaszy gryczanej zamiast mąki, cukier, masło 150g, 4 jajka, aromat, czekolada. Pani Izabelo, co Pani na temat ciasta gryczanego napisze?
  • najlepsze ciacho na świecie! <3
  • Bożydara 2013/02/19 23:42
    ja lubię jeść ciepłe z lodami waniliowymi i popijać malibu wymieszanym z mlekiem. Pychota
  • Może i dużo, ale pewnie bardzo syci. Wygląda też na ciężkie. Bardzo chciałabym kiedyś spróbować jak smakuje rezugnując na przykład tego dnia z masła tego dnia, bo staram się jeść 70 g tłuszczu dziennie aby nie przesadzać, a to ciasto ma połowę dziennego limitu na tłuszcz. :) Mmm pycha.
  • Wygląda bardzo apetycznie! Tak sobie myślę, że kawałek tego ciasta z filiżanką ulubionej kawy potrafiliby zapewnić mi dobry nastrój :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/20 12:33
    @Viola: Zdecydowanie! Idealny dodatek do kawy. Ciasto w tym wykonaniu jak dla mnie przepyszne, fajny głęboki smak czekoladowy, nie za słodkie, nie za gorzkie, rewelacja, dawno mi już żadne ciasto tak nie smakowało.
  • Drugie zdjęcie jest niesamowite. Ciekawe czy dla mnie, byłej czekoladoholiczki, to ciasto byłoby smaczne. A co sądzicie o jego "białej" wersji - blondie?
  • Właśnie spisuję przepis na brownie z kandyzowanymi wiśniami. Weszłam na ilewazy.pl żeby sprawdzić wagę banana i kalorie (mój dzisiejszy podwieczorek), a tu BROWNIE. Łatwiej byłoby mi nie wiedzieć, ile TO ma kalorii...;)
  • brownie to chyba jedno z najlepszych ciast na świecie ;)
  • Jadłam kiedyś i był to pierwszy i ostatni raz w życiu - jak dla mnie za mocno czekoladowe, ciężkie i strasznie zamula.
  • Ania1105 2013/02/20 20:00
    moim zdaniem jest cudowne! piekę dość często. pokusiłam się też o zrobienie blondie, bo uwielbiam białą czekoladę, ale bardzo mnie rozczarowało...
  • Ania1105 2013/02/20 20:02
    chciałabym jeszcze polecić brownie z awokado z przepisu Sylwii http://makaronirodzynka.blogspot.com/2012/01/brownie-awokado-na-czekoladowo.html jest pyszne i zdrowe :)
  • Ja piekłam sernikobrownie i też uwielbiam :D
  • Wygląda świetnie! Moja mama robiła, ale nie był jakiś super w smaku. Z drugiej strony użyła taniej czekolady, a to jednak wyrób w przypadku którego jej jakość jest bardzo ważna. Heh, niestety wzrasta wtedy też cena ciasta...
  • Robiłam z przepisu z Kwestii Smaku i było czarniejsze :)
    Ale jakie pyszne!
    Może mieć i 1000 kcal w kawałku, dla czekoladożercy to raj :D
  • Jedząc to ciasto po prostu trzeba zapomnieć o kaloriach, i tyle. Nie psujmy sobie rozkoszy spożywania brownie :D
  • brownie z lodami waniliowymi... poezja dla ust, lata w biodrach ;<
  • Właśnie zrobiłam to brownie: http://peachypalate.com/2013/01/11/protein-powered-brownies/ - upiekłam na wodzie, słodzone stewią i bez orzechów. Według moich wyliczeń kawałek (1/9 ciasta) to 102 kcal, 6,1 g białka, 1,6 g tłuszczu i 15,6 g węglowodanów.
  • O jeżuuuuś.... Jak to wygląda cudownie!
  • Hmmm, w sumie godzina jazdy na rowerze jest tego warta :D
  • MarrysiazKrakowa 2014/10/26 04:06
    Kupuje tak wygladajace, ale raczej nie z takiego przepisu, a klasycznego
  • MarrysiazKrakowa 2014/10/26 04:30
    (Powyższy komentarz wysłał się niechcący przedwcześnie, poproszę o usunięcie przy okazji)
    Kupuję tak wyglądające, ale raczej nie z takiego przepisu, a chyba klasycznego-obawiam się, że jeszcze więcej cukru i nie wykluczone, że mniejszy udział czekolady i kakao, a większy masła. Jest słodkie i tłuste, nawet zamrożone wewnątrz jest miękkie i daje się jakoś ukroić. Nie wiem, w czym tkwi sekret, ale oszalałam na jego punkcie. Mogę nie jeść innych słodyczy, odmawiać sobie pyz i pierogów, pizzy czy ziemniaków, ale do cukierni "Zając" idę jak lunatyk, by kupić Brownie... To co mnie zastanawia to, że pi nim nie tyję. Bardzo starannie liczę nie tylko kalorie, ale i udział białek, węgli, tłuszczów a także kontroluje urozmaicenie źródeł. Mimo szczupłej sylwetki dostrzegam jednoznaczny obtluszczający, na dluzszą mete zgubny dla mnie wpływ makaronu, pszennych przekąsek talarków, pieczywa, nawet ryżu z warzywami, podobnie lody- szybko mnie pasą. A to ciasto- taki tłusty zakalcowy ulepek, którego zjadam 2 lub 3 razy tyle co na tym zdjeciu- nie spowodował nigdy powrotu tłuszczyku na brzuch lub nawet chwilowego pogorszenia sylwetki. A przecież ja przez całą dobe spalam mniej, lub tyle, co ma zjadana przeze mnie porcja Brownie. To jakiś fenomen. Zastanawiam się, czy sekret nie tkwi w ciężkostrawności i długim czasie trawienia oraz odzyskiwania energii z niego. Do tego pewnie duża sytość, ale i tak wydaje mi się to aż nieprawdopodobne. Wszystkie wypieki, batony, kinder bueno zawsze w krótkim czasie rujnowały moją sylwetkę i powodowały ukrycie mięśni pod tłuszczykiem.
  • Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Boję się, że zasmakowałoby mi aż nadto :D
  • Uwielbiam! Ale tylko schłodzone. Kiedyś jadłam nie z lodówki i było ciężkie do przełknięcia. Dla uwielbiających gorzką czekoladę to jest strzał w 10!
  • Dietetyk Wrocław 2017/07/05 09:13
    Zapraszam do siebie po pyszne brownie z batata:
    http://www.akademiazz.com.pl/blog/135-brownie-bezglutenu-maliny-bataty
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/25 09:39
    @Dietetyk Wrocław: W ciągu najbliższych kilku dni nie będę miała możliwości wykonać zaproponowanego przez Ciebie brownie, ale przepis brzmi na tyle ciekawie, że zachowałam go sobie na przyszłość :)
  • Uwielbiam brownie z fasoli, ale tego od "normalnego" trzymam się z daleka. Składniki:
    -225g namoczonej fasoli (jeśli jest z puszki, trzeba dokładnie wypłukać, aby zabić ten 'słonawy' posmak)
    -mały bardzo dojrzały banan
    -2 jajka
    -łyżka oliwy
    -2 łyżki jogurtu
    -proszek do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao
    -2,5 łyżki ksylitolu
    Pieczemy w 180°C (termoobieg). W foremce do ciasta 50min lub w foremce od babeczek 25 min. Mi ma kawałek (1/10) nigdy nie wyszło więcej niż 100 kcal
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/07/16 08:20
    @LiddellTori ja również uwielbiam brownie z fasoli, daję troszkę więcej banana, bo lubię jego posmak. Przyznaję jednak, że i klasyczne z ciemnej czekolady zdarza mi się zjeść.
  • @LiddellTori polecam zamiast jajek dać jeszcze 2 banany, a zamiast jogurtu i oliwy - masło orzechowe. niebo w gębie ♥
    ja zawsze robię z podwójnej porcji, tzn dwie puszki fasoli zamiast jednej, banany też dubluję i zamiast ksylitolu daję namoczone suszone daktyle
  • @hiimmorgi nie wiem czy te 2 banany nie będą dla mnie za słodkie. I w jakiej proporcji dać masło orzechowe???
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/07/18 08:33
    @LiddellTori ja daję 2 łyżki.
  • @LiddellTori nie będą. :) możesz dać trochę mniej dojrzałe albo pominać ksylitol. ja daję jedną czubatą łychę z której od dołu cieknie :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę