Bób

Garść bobu waży 80 g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 76 kcal 61 kcal
Białko 7,1 g 5,7 g
Tłuszcz 0,4 g 0,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 8,2 g 6,6 g
Błonnik 5,8 g 4,6 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Bób kalorie w 100g: 76kcal

Zobacz więcej: garść 80g bób

Ostatnia aktualizacja: 2023.07.03

Ważenie dodano: 2023.07.03 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 96 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Katarzyna 2010/07/02 22:30
    hmmm, mam pytanie - podana wyżej waga i kaloryczność dotyczy bobu nieugotowanego, tak? ;-)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2010/07/05 21:50
    Dokładnie, to jest bób nieugotowany (produkty po jakiejkolwiek obróbce odpowiednio opisujemy).
  • Katarzyna 2010/07/06 15:56
    Dziękuję, jesteście wspaniali!
  • Przyznam ,ze jestem skolowana.
    W tabelach kalorii na roznych stronach bob ma w 100 gr 36 kcal. Tu czytam, ze 66, to duza roznica .
    To jak jest w koncu? http://zdrowezywienie.w.interia.pl/tabelekaloryczne.htm
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/09 21:38
    Informacje o wartości energetycznej i odżywczej powyższego produktu, pochodzą z następującego źródła:
    Tabele składu i wartości odżywczych żywności.
    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna;
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2005
  • Dziekuje za odpowiedz..
    Zaufam , ze ta wartosc jest wlasciwa,.
    Zawsze lepiej policzyc wiecej niz za malo :)
  • czyli taka 1 sztuka gdzieś ile kcal może mieć?:)

    p.ss. świetna stronka! uwielbiam was:)
  • Czy garść bobu ugotowanego ma dużo więcej kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/30 11:56
    @Marta: ugotowany bób będzie miał zbliżoną wartość energetyczną, jednak ulegnie podwyższeniu jego indeks glikemiczny.
  • Dziękuje ślicznie:). o to prosiłam!
  • ale w garści będzie go mniej (woda jednak spowoduje większą objętość) więc będzie pewnie trochę mniej kalorii (o 1-2 sztuki, ale zawsze)

    Co do kcal to ja też zawsze spotykalam się z wartościami 63-68 więc to jesr raczej prawidłowe obliczeniwe;)
  • BaŁaMuTkA 2011/06/07 16:18
    Raju jak ja nie lubie bobu ;D wciskany mi na sile w dziecinstwie ! nie wiem dlaczego bo inne warzywa uwielbiam ale wiadomo kwestia smaku;]
  • Hej, to nie tak strasznie! Zresztą zawsze latem wcinałam bób praktycznie na kilogramy (surowy, jako przegryzkę)i jakoś od tego nie utyłam.
    Swoją drogą - ciekawe, ile garści jest w szklance. Wie ktoś może?
  • A co z bobem bez skórki?;)
  • Nie wiem, czy mam rację, ale wydaje mi się (na oko), że bez skórki ważyłby jakieś 1/3 mniej. Czyli odliczyć 1/3 kcal?
  • nie raczej nie, skórka jest bardzo lekka a ziarno ciężkie, ale ja bym polecała jeść ze skórką bo to tam jest większość blonnika
  • a mam jeszcze pytanie, czy bób należy do roślin strączkowych? Jeśli tak to białka są pełnowartościowe, prawda?
  • Strączkowe.
  • A wiecie może jaka jest waga całej torebki/woreczka w jakim zwykle można go kupić? :)
  • W mrożonkach zwykle natykam się na 450 g. Jeśi chodzi o paczkowany np. na straganie, to już zależy od woreczka. U nas sprzedają półkilogramowe i kilogramowe.

    A ja nadal nie wiem, ie garści ma szklanka.
  • Właśnie przyniosłam do domu taki paczkowany ze straganu i zważyłam go razem z folią: 1005g czyli po odjęciu opakowania to pewnie niepełny kilogram.
    Przewinęło się w wiadomościach czy odejmować coś za skórki i myślę że jak najbardziej tak. Ale chyba nie więcej niż 1/4.
    Też jestem ciekawa ile w szklance, zważę jutro przed gotowaniem ;)
  • @Emilia to jesli mozesz zwaz rowniez ile ma bez lupin :) nie lubie ich poprostu
  • @ haruka: mówisz, że nie lubisz łupin..? Hmm, a w ogóle te łupiny są jadalne? :D
    ja nigdy ich nie jadłam, nie wiedziałam, że to się je :)
  • Mówisz teraz o łupinach w sensie: strąk, czy: skórka wokół nasiona? Strąki są chyba niejadalne. Skórki jedni lubią, inni nie, ale zjeść się jak najbardziej da.
  • haruka - zwykłam zdejmować łupiny/skórki (chyba myślimy o tym samym) przed zjedzenie każdej sztuki, ale tym razem - w celach nauko-badawczych - obiorę wszystko przed zjedzeniem, zważę i złożę raport jutro wieczorem ;)
  • Oczywiście chodziło mi o skórki wokół nasiona, o strajk nawet nie pomyślałam :D
    @Emilia z góry dzieki :D
  • @Emilia: i gdzie ten raport? :P
  • Czy możecie też zważyć i tak ładnie opisać już ugotowany bób?
    Może też to samo ale w szklance? Wiadomo, że bobu w sezonie je się przynajmniej szklankę ;).
  • ile sztuk bobu jest w tej garści?
  • tak ile mniej wiecej gram miesci sie bobu w szklance?
  • Magda991 2012/06/15 14:01
    Właśnie zjadłam cały kg hehe ;p Matko to aż 140g węglowodanów :( ale tego sobie nie odmówię uwielbiam go. Dzisiaj już kupiłam świeży nie mrożony :)
  • Wie ktoś może ile czasu się bób gotuje? Byłabym wdzięczna za tę informację.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/24 21:38
    @Kitek: chodzi Ci o gotowanie bobu w wodzie ? Generalnie zazwyczaj gotuję bób w parowarze, ale ostatnio 2 dni z rzędu z pewnych względów musiałam uczynić to w standardowy sposób. Otóż w pierwszym dniu, po wrzuceniu do wrzątku i od ponownego zagotowania, bób był idealnie nadający się do konsumpcji po 20 minutach. Na następny dzień (kupiony w innym miejscu), po 20 minutach był jeszcze twardawy i dopiero po 25 minutach był ok :) Warto nastawić sobie około 20 minut, a później samodzielnie testować :)
  • na innych stronach pisze ze bób w 150 g ma 127 kcal a tutaj jest o wiele mniej... mhm komu wierzyc?
  • ile mniej wiecej zmieni sie kalorycznosc bobu zjedzonego z łupami a ile bez?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/06/26 13:25
    @dzasta1555: u nas jak przeliczysz na 150 g to wychodzi ~99 kcal, różnica 30kcal w 150g nie będzie niczym szczególnym (wystarczy inna odmiana, inny sposób przechowywania czy jego długość wpływająca na zawartość wody w produkcie). Źródłem danych są tutaj najbardziej uznane polskie tablice wartosci odżywczych (Patrz pierwszy komentarz Izabeli powyżej)
  • @dzasta: łupiny stanowią ok. 25% wagi bobu. Akurat wczoraj z ciekawości to sprawdziłam, żeby wiedzieć ile wyrzucam do kosza.
    Odkryłam później, że taki młodziutki bób, jaki jest teraz dostępny nadaje się z powodzeniem do zjedzenia w całości z łupinami. Nie trzeba go też długo gotować, już po 5 minutach we wrzątku jest gotowy do jedzenia.
  • Tak Pani Izabelo, miałam na myśli właśnie gotowanie w wodzie. Dziękuję za wskazówkę ;-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/26 15:48
    @Dorota: widzę, że preferujesz bób ugotowany "al dente". Dla mnie osobiście po 5 minutach smakuje jak surowy. Chyba, że to taki wyjątkowo młodziutki o małych nasionach.
  • @Izabela: nie nie! Bób al dente nie byłby chyba smaczny :) I tak, jak piszesz jak surowy. Ziarenka były mniejsze od tych na zdjęciu i po ugotowaniu mięciutkie.
  • coś mi się wydaje, że będę musiała kupić sobie baterie do mojej wagi kuchennej...
    Patrząc na to ile ma błonnika chyba dziś się skuszę przekąsić bób
  • Jocelyne 2012/07/22 21:40
    A powie mi ktoś jak to smakuje?:) bo nigdy nie jadłam
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 11:48
    @Jocelyne: Zapach przy gotowaniu może być uznany za nieprzyjemny, ale nie zniechęcaj się nim, bo potem jest już lepiej ;) Jeśli rozpoczynasz swoją przygodę z bobem to warto ściągać skórki przed zjedzeniem (nie wiem dokładnie od czego to zależy, ale czasami można jeść całe ziarna ze skórkami, czasami te skóry są twarde - na początek na pewno polecam je ściągać, powinno pójść łatwo jak bób będzie dobrze ugotowany).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/25 10:00
    @Monija: Mając tak świetne narzędzie jak ilewazy.pl - po co tracić czas na samodzielne ważenia ? :)
    @Jocelyne: zachęcam do zakupienia w najbliższym czasie, bo lada moment się skończy i będzie tylko dostępny mrożony (choć według mnie jest równie smaczny, ale dwukrotnie droższy).
  • W sumie racja, ale z tym optycznym porównywaniem różnie bywa, dłoń dłoni nierówna, a różne produkty też mają różną wielkość :D
    Poza tym jednak ułatwia bardzo przygotowywanie posiłków jeśli jakichś konkretnych produktów nie znajdę na stronie :)
  • świnkers 2012/08/29 22:21
    Dokładnie Monija! Dobrze jakby była zobrazowana szklanka takiego bobu. Ktoś może mieć dłonie jak Mariusz Pudzianowski i wówczas porcja będzie ze 3 razy taka jak Pani Izabeli.
  • mam pytanie ponieważ ja uwielbiam bób jak zaczyna się sezon to muszę go jeść raz w tygodniu przynajmnie :) Właśnie wczoraj kupiłam i nie jadłam go przez rok i znając życie zjem prawie 1 kg wiem ze to straszne :D Czy bób źle wpływa podczas diety ? Ma strasznie dużo węglowodanów staram się trochę schudnąć bo jade na wczasy a tu taki brzuszek. Czy mi bardzo zaszkodzi ?
  • weronikaaaaaaaa 2013/07/21 22:13
    magda990, w diecie najwazniejszy jest umiar!! Roznicą bedzie, jesli uznasz pochloniete 1 kg bobu za zamiennik obiadu, a gdy 250g jako mala przekaske ! Pamietaj ze wszystko jest dobre ale w odpowiedniej ilosci ;)
  • Pół kilograma na obiad jest w sam raz :) - wiem, że to mało urozmaicone, ale bób je się tak rzadko, że póki jest muszę to wykorzystać :D
  • a skąd taka niska kalorycznosci skoro gram białka jak i węgla to 4kcal co daje nam 84,4 kcal plus tłuszcz 1g to 9kcal czyli razem równe 88kcal na 100 gram
  • @Allaszek84: Do węglowodanów wliczony jest także błonnik, który jako nietrawiony nie dostarcza nam kcal.
  • właśnie chciale swa tępa wypowiedz sprostowac :p nie zdarzylem hehe :p zawsze o tak cennym blonniku zapominam :p ze się niewlicza :p czyli dokładnie ma 64,8 :p ale ze te kcal to nie równe 4 tylko cos tam po przecinku minimalnie to 66 najbardziej zbliżone... wiec pogratulować dokładności :) najlepsza strona tego typu bezsprzecznie. pozdrawiam :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/06/15 22:51
    Allaszek84: Z błonnikiem to jest tak, że od 2010 r. się go wlicza (źródło. Więc tak naprawdę obliczenia tutaj powinny wyglądać tak: 7,1*4 + 0,4*9 +(14-5,8)*4 + 5,8*2 = 76,4 kcal na 100 g. W dłuższej perspektywie będziemy pracować, żeby tam gdzie to możliwe porządkować wartości (konsekwentnie podawać węglowodany jako przyswajalne i uwzględniać błonnik), jednak nie dla każdego produktu jest to możliwe, a różnice nie zawsze są znaczące, więc praktyczność obliczeń nie zostaje naruszona nawet bez tych zmian.
  • w jakim ja jestem szoku-pierwszy raz czytam komentarze i nie ma żadnych śladów agresji ,wymądrzania się-po prostu pełna kultura.ja również uwielbiam boberek miałam teraz ze 2latka przerwy w spożyciu bo kiedyś zobaczyłam takie małe kropki -przeciełam a tam taka tłusta glizda.koniec z jedzeniem go na 2 lata-aż do dziś.zamkne oczy i powcinam.
  • Ja też bardzo lubię bób młody jem z łupinami a dojrzały bez a co do wagi garści bobu to pisze pod zdjęciem 80g. Chociaż moja garść ważyła by pewnie ze 160g he...he a na poważnie do tej pory wcinałem bób bez umiaru bo myślałem że ma 34 kcal. (gdzieś wyczytałem) a tu się okazuje że ma dwa razy więcej. Trzeba będzie ograniczyć ilość bo jestem na diecie.
  • @miro - jeśli do tej pory się nie ograniczałeś i dieta skutkowała, to moim zdaniem nie ma powodu do zmian. :) Bób jest tak krótko, że warto się nim nacieszyć. No i w praktyce czy 34, czy 66 to żadna różnica. ;)
  • Skąd takie wartości odżywcze? W różnych miejscach spotykam się z wartościami podanymi jak tu: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4321/2
    To duża różnica. Choć tam wydaje się że jest to nieco zawyżone, ze względu na to, że przeliczając ile kalorii będzie miał bób według ilości makroskładników to rzeczywiście wychodzi taka kaloryczność (ok. 350kcal), ale licząc błonnik. Po odjęciu 25g błonnika od 58 g węglowodanów to będzie ok. 250kcal.
    U Was, rozumiem 14g węgli to całość. Bez błonnika to będzie 8,2g? :)
    pozdrawiam
  • Czyli licząc wartość odżywczą dla ugotowanego bobu, można przyjąć wartość bobu surowego?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/25 14:41
    @Rookie: Wartości z linka którego podałeś, dotyczą suchego bobu, który należy namoczyć, a następnie dopiero ugotować. Suche nasiona zawierają około 10% wody - stąd taka wysoka wartość kcal.
    Suche nasiona bobu wyglądają tak: http://goo.gl/1gXKwC
    @33KAZIK33: Oczywiście. Różnica pomiędzy surowym, a ugotowanym będzie wynosić ok. 10 kcal / 100 g. Czyli nie ma to w tej sytuacji znaczenia.
    Dla porównania dołączam linki:
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2354/2
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2355/2
  • Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g

    Wartość energetyczna - 110 kcal
    Białko ogółem - 7,60 g
    Tłuszcz - 0,40 g
    Węglowodany - 19,65 g
    Błonnik - 5,4 g

    Witaminy

    Witamina C – 0,3 mg
    Tiamina – 0,097 mg
    Ryboflawina – 0,089 mg
    Niacyna - 0,711 mg
    Kwas pantotenowy - 0,157 mg
    Witamina B6 - 0,072 mg
    Kwas foliowy - 104 μg
    Witamina A – 1 μg
    Witamina K - 2,9 μg

    Minerały

    Wapń – 36 mg
    Żelazo - 1,50 mg
    Magnez - 43 mg
    Fosfor - 125 mg
    Potas - 268 mg
    Sód – 5 mg
    Cynk - 1,01 mg

    Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
  • BożenaW 2016/07/06 13:03
    no właśnie jak to jest, teraz wszędzie pisza o bobie i 110kcal na 100gram ugotowanego bobu, to już spora różnica biorąc pod uwagę ze zjadłam go na raz 300g...jak to w końcu jest...
  • MarrysiazKrakowa 2017/03/19 20:06
    Dziś po raz pierwszy w życiu jadłam bób i od razu po zakupie pierwsze co to zajrzałam na tę stronę, by się czegoś o nim dowiedzieć! :) Miałam dylemat ile czasu go gotować i czy wolno jeść surowy.. na opakowaniu mrożonki zalecają gotować 20 minut, ale ku mojemu zaskoczeniu był miękki jeszcze przed zagotowaniem wody. Nie chciałam sobie zaszkodzić więc gotowałam dalej, nie będąc pewna czy ten czas można skrócić. Bardzo mi smakował i jutro na obiad chyba też będzie bób :D Wiem, że wiele osób odczuwa wzdęcia i ma gazy po tym i podobnych strączkach ale ja tego nigdy nie odczułam (np. po fasolce czy grochu). Jestem ciekawa od czego to zależy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/20 05:39
    @MarrysiazKrakowa: Gdy nadejdzie sezon na bób - gorąco zachęcam do spróbowania świeżego. Ja od dziecka uwielbiam bób, jednak przede wszystkim w wersji świeżej.
    "Jestem ciekawa od czego to zależy." Między innymi od indywidualnych predyspozycji organizmu w tym zakresie ;)
  • Jeżeli chodzi o bób to są miłośnicy tzw " mączytego " i zielonego młodego . Sam wolę ten drugi ale dobrze ugotowany . Oprócz bobu jadam jeszcze fasolkę szparagową , innych strączków się nie tykam gdyż szkodzą mi .
  • Z dniem wczorajszym rozpoczeliśmy sezon bobowy ;-);.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/06/21 12:34
    My z dniem dzisiejszym. Pasta do pieczywa z czosnkiem i natką pietruszki - mniam!
  • Łukasz83 2017/10/11 12:00
    A co oznacza w składnikach odżywczych "pozostałe"? Czy to jest woda w bobie? Proszę o informację.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/12 08:35
    @Łukasz83 dokładnie tak, to woda.
  • Ile można zjeść bobu naraz by nie obciążyć zbytnio układu pokarmowego? 200g może być?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/16 08:09
    @Owsiana nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, bo to zależy od tego:
    - ile błonnika pokarmowego jadasz zazwyczaj,
    - jak wrażliwy masz przewód pokarmowy,
    - jaki jest stan jelitowej mikrobioty (zwanej potocznie mikroflorą),
    - cz masz jakieś problemy z przewodem pokarmowym itd.

    Ja staram się nie przekraczać ilości 250 g, ale jestem błonniko-żercą, bo jem dużo warzyw.
    Zacznij od mniejszych ilości i zwiększaj stopniowo obserwując swoją reakcję.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/21 08:20
    Sezon na bób się rozkręca, dlatego polecam wam mój sposób na gotowanie bobu.
    Bób normalnie gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pęczka natki pietruszki i koperku.
    Do mikski wlewam kilka łyżek dobrej, nierafinowanej oliwy z oliwek, dodaję oregano, wędzona paprykę, sól, pieprz, odrobinę sosu sojowego.
    Ugotowany bób (jeśli mam cierpliwość) delikatnie nacinam, jeśli brakuje czasu nie robię z nim nic i wrzucam do mieszanki oliwy i przypraw.
    Odstawiam na minimum 30 minut, optymalnie 2-3 godziny, a najlepiej w ogóle na noc do lodówki.
    Cudownie mieszają się smaki, bób robi się niezwykle aromatyczny!
    Spróbujcie!
  • sprółbowałam i przepadłam! naprawdę go pokochałam, jest przepyszny.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/25 09:01
    @hiimmorgi nigdy wcześniej nie jadłaś? Podzielam twoją miłość! Pochwal się, w jakim daniu po raz pierwszy spróbowałaś bobu.
  • @Barbara o dziwo nie! szparagi też w zeszłym roku odkryłam... i brukselkę! masakra.
    oczywiście w curry, jak większość nowych smaków :) zielone curry z porem, brokułem, ziemniakiem, bobem i ciecierzycą. pycha!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/26 08:36
    @hiimmorgi za bób i szparagi dałabym się pokroić. Nawet ostatnio kupiłam szparagi zielone importowane, nie mogłam się powstrzymać. Już tak czekam na sezon, że aż przebieram nogami.
  • @Barbara gdyby importowane były tańsze, to kupiłabym... ja bardzo ubolewam nad zniknięciem brukselki z półek, teraz czekam własnie na szparagi - jednak kocham je bardziej, niż bób. :)
  • nigdy ale to nigdy bobu nie jadłam ;/ widziałam mrożony np.
  • @MalyKsiaze Musisz nadrobić zaległości bo ludzie dzielą się na takich co bób lubią bardzo lub nie lubią w ogóle:P
    A tak na poważnie warto spróbować i na surowo czy po zblanszowaniu, ale również lekko podgotowany czy wręcz rozgotowany... trzy różne smaki.
    Mnie najlepiej smakuje świeży, nierozgotowany, młody bób - taki lekko twardy, ale przed sezonem daje radę nawet mrożony i niezależnie czy solony gotowany czy upieczony np z czosnkiem i koperkiem.

  • Bób to jeden ze smaków dzieciństwa. Z masłem i solą. Jedliśmy nawet te brązowe łupinki, tak bardzo go lubiliśmy. Zrobiliście mi smaka, czekam na sezon!

    Pieczonego nigdy nie jadłam, spróbuję. I z tą papryką wędzoną też.
    Miałam za to gdzieś dwa rewelacyjne przepisy: jeden na zupę z bobem i młodymi ziemniakami, a drugi na tabouleh z bobu. Z fetą. Pycha! Muszę je odszukać :>

    A w którejś z książek Chmielewskiej jedna z bohaterek jest na bobowej diecie nie żywiąc się właściwie niczym innym, o ile dobrze pamiętam :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/28 08:20
    @maggaw po tej bobowej diecie to różnie potem mogły wyglądać relacje międzyludzkie :)
  • Nie moglam sie doczekac na sezon bobowy, mrozonego w zadnym sklepie osiedlowym nie znalazlam wiec zakupilam puszkowany. Podgrzalam w mikrofali z dodatkiem soli i odrobiny masla Szalu nie bylo. Jak jesc bób to tylko swiezy! Moglby sie jednak sprawdzic jako dodatek do salatek poza sezonem.
  • @zubikacja zamrażarki biedronki :)
  • @hiimmorgi tak ogolnie to wiem gdzie mozna byloby kupic mrozony bob ;) rzecz w tym, ze to byla takia nagla zachcianka a do pierwszego marketu mam zbyt daleko na to zeby biec w kapciach:P
    A jako ze mieszkam za granica do Biedronki niestety nie mam wogole dostepu i bardzo ubolewam nad tym faktem. Szukajac bobu w okolicy wlasnie pomyslalam, ze w Biedronce pewnie by byl;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/04/16 08:29
    @zubikacja ja dawno temu próbowałam raz jeden jedyny bobu z puszki i to był także ostatni raz. Zupełnie bez wyrazu.
  • Widziałam dzisiaj bób na straganach. Warto już kupować, czy lepiej poczekać ?
  • @BlackWidow W A R T O.
  • "z dodatkiem pęczka natki pietruszki i koperku" - toż to zbankrutować można; czy po czymś takim czuć jeszcze bób w bobie? ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/06/27 08:38
    @cuckoo czuć i to bardzo dobrze! Aromat ziół delikatnie wnika w bób i podkręca to, co w nim najlepsze! Spróbuj koniecznie :)
  • Just.a.Jane 2019/07/03 08:57
    Nadal kwestia ugotowanego nie roztrzygnięta :( jAK policzyć różnicę w wadze między ugotowanym a surowym? Widzę że w niektórych źródłach 100 g ugotowanego ma aż 110kcal a przecież tutaj a stronie jest o wiele mniej.
  • Kaloryczność ugotowanego to to samo co kaloryczność surowego. Jeśli robimy sami to wiemy ile wrzucilismy do gara, wiec nie widzę sensu przeliczania. Gorzej z jedzeniem na mieście. Jeśli ugotowany bob jest lżejszy/cięższy od surowego to nic dziwnego, że kaloryczność się będzie różnic w 100 gram. Pozostaje kwestia, czy jest sens sobie zawracać tym głowę :)
    Tak swoją drogą WARTO BYŁO :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/07/04 08:43
    @Just.a.Jane bób gotuje się w łupinach, woda nie przenika do jego wnętrza, a zatem nie zmienia się masa produktu. Kaloryczność pozostaje ta sama, co w produkcie surowym. Różne tabele podają różne wartości dla bobu i to jest zupełnie normalne - w zależności od kraju, odmiany poszczególne składowe mogą się zmieniać.

    My posługujemy się najnowszymi „Tabelami składu i wartości odżywczej żywności” Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow wyd. PZWL, 2017 i stąd pochodzą dane.
  • Sezon bobowy rozpoczęłam i ja! Według natchnienia następującego:
    - ugotowałam bób z solą, miętą i czosnkiem
    - udało mi się go nie zjeść od razu, choć był pyyyszny!
    - przestudziłam, dodałam pomidor, fetę (prawdziwą, ale favita też będzie dobra), czarne oliwki, miętę, oliwę, czosnek, pieprz i paprykę wędzoną
    - zjadłam całą wielką michę :)

    Aktualnie gotuję w ten sposób kolejną porcję, na kolację. Robię to specjalnie w stanie najedzenia, bo nie wiem, czy drugi raz udałoby mi się na głodniaka przejść przez punkt drugi :)))
  • Dopiero pod koniec sezonu "bobowego" udało mi się okryć nowy smak. Jako fan tego warzywa jestem zachwycony bobem kiszonym. - bób ugotowany na twardo lub lekko twardo, po obraniu wrzucić do słoika(czy tam słoiczka - mam problem z niejedzeniem bobu przy jego obieraniu) dodać ząbek czosnku, koperek (mogą być łodygi gdy nać się skroi do czegoś innego) i zalać wodą z solą.

    Po dwóch dniach gotowe, a trzymany w lodówce może przetrwać nawet tygodnie... to tak gdyby ktoś ugotował więcej niż jest w stanie zjeść...
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/09/08 10:50
    @jedzenie A podasz proporcje? Jak duży ten słoik, ile kopru najlepiej, ile soli? Żeby było jak najpyszniej :)?
  • Proporcji szczegółowych nie podam, trudno mi powiedzieć ile bobu trafiło do słoika a ile zjadłem podczas obierania.
    Proponuje słoik 400ml na początek lub mniejszy - nadmiar bobu można zjeść bezpośrednio przy obieraniu - jak zostanie miejsce w słoiku też się nic nie stanie.
    Bób wrzuć do gotującej się wody na ok 5-8 min( jeżeli nie jest zbyt młody to oczywiście może być na dłużej). Musi troszkę zmięknąć, by nie był surowy i stracił goryczkę.
    Następnie po obraniu z łupin/skorupek wrzucamy do słoika dodajemy jeden lub dwa ząbki czosnku i inne przyprawy (np. pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, gorczycę, koper). Wszystko zależy co i jak intensywnie ktoś lubi. U mnie się sprawdził ząbek czosnku i kilka łodyg po koperku który innego dnia wylądował w sałatce.

    Co do solanki to stosuje uniwersalne(moim zdaniem) stężenie czyli 1-2 pełnych łyżeczek soli na litr wody. Sok po ukiszeniu nie jest tak "mocny" jak przy kopiastej łyżce stołowej na litr wody, więc da się go wypić lub inaczej wykorzystać(ponowne kiszenie, dodatek do zup czy sosu), ale tutaj znowu - jak kto lubi tak niech robi.

    W przypadku słoika 400 ml będzie to maksymalnie szklanka zalewy.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/09/09 10:52
    @jedzenie Ojej, to już nie są nawet proporcje, ale dokładny przepis! Dziękujemy:))) Wyróbujemy asap, czy ktoś jeszcze?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę