Bób

Garść bobu waży 80g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 88 kcal 70 kcal
Białko 7,9 g 6,3 g
Tłuszcz 0,7 g 0,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 17,6 g 14,1 g
Cukry proste 9,2 g 7,4 g
Błonnik 7,5 g 6,0 g
Sól 0,1 g 0,0 g

Bób kalorie w 100g: 88kcal

Zobacz więcej: garść 80g bób

Ostatnia aktualizacja: 2016.07.06

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 61 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Katarzyna 2010/07/02 22:30
    hmmm, mam pytanie - podana wyżej waga i kaloryczność dotyczy bobu nieugotowanego, tak? ;-)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2010/07/05 21:50
    Dokładnie, to jest bób nieugotowany (produkty po jakiejkolwiek obróbce odpowiednio opisujemy).
  • Katarzyna 2010/07/06 15:56
    Dziękuję, jesteście wspaniali!
  • Przyznam ,ze jestem skolowana.
    W tabelach kalorii na roznych stronach bob ma w 100 gr 36 kcal. Tu czytam, ze 66, to duza roznica .
    To jak jest w koncu? http://zdrowezywienie.w.interia.pl/tabelekaloryczne.htm
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/09 21:38
    Informacje o wartości energetycznej i odżywczej powyższego produktu, pochodzą z następującego źródła:
    Tabele składu i wartości odżywczych żywności.
    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna;
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2005
  • Dziekuje za odpowiedz..
    Zaufam , ze ta wartosc jest wlasciwa,.
    Zawsze lepiej policzyc wiecej niz za malo :)
  • czyli taka 1 sztuka gdzieś ile kcal może mieć?:)

    p.ss. świetna stronka! uwielbiam was:)
  • Czy garść bobu ugotowanego ma dużo więcej kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/30 11:56
    @Marta: ugotowany bób będzie miał zbliżoną wartość energetyczną, jednak ulegnie podwyższeniu jego indeks glikemiczny.
  • Dziękuje ślicznie:). o to prosiłam!
  • ale w garści będzie go mniej (woda jednak spowoduje większą objętość) więc będzie pewnie trochę mniej kalorii (o 1-2 sztuki, ale zawsze)

    Co do kcal to ja też zawsze spotykalam się z wartościami 63-68 więc to jesr raczej prawidłowe obliczeniwe;)
  • BaŁaMuTkA 2011/06/07 16:18
    Raju jak ja nie lubie bobu ;D wciskany mi na sile w dziecinstwie ! nie wiem dlaczego bo inne warzywa uwielbiam ale wiadomo kwestia smaku;]
  • Hej, to nie tak strasznie! Zresztą zawsze latem wcinałam bób praktycznie na kilogramy (surowy, jako przegryzkę)i jakoś od tego nie utyłam.
    Swoją drogą - ciekawe, ile garści jest w szklance. Wie ktoś może?
  • A co z bobem bez skórki?;)
  • Nie wiem, czy mam rację, ale wydaje mi się (na oko), że bez skórki ważyłby jakieś 1/3 mniej. Czyli odliczyć 1/3 kcal?
  • nie raczej nie, skórka jest bardzo lekka a ziarno ciężkie, ale ja bym polecała jeść ze skórką bo to tam jest większość blonnika
  • a mam jeszcze pytanie, czy bób należy do roślin strączkowych? Jeśli tak to białka są pełnowartościowe, prawda?
  • Strączkowe.
  • A wiecie może jaka jest waga całej torebki/woreczka w jakim zwykle można go kupić? :)
  • W mrożonkach zwykle natykam się na 450 g. Jeśi chodzi o paczkowany np. na straganie, to już zależy od woreczka. U nas sprzedają półkilogramowe i kilogramowe.

    A ja nadal nie wiem, ie garści ma szklanka.
  • Właśnie przyniosłam do domu taki paczkowany ze straganu i zważyłam go razem z folią: 1005g czyli po odjęciu opakowania to pewnie niepełny kilogram.
    Przewinęło się w wiadomościach czy odejmować coś za skórki i myślę że jak najbardziej tak. Ale chyba nie więcej niż 1/4.
    Też jestem ciekawa ile w szklance, zważę jutro przed gotowaniem ;)
  • @Emilia to jesli mozesz zwaz rowniez ile ma bez lupin :) nie lubie ich poprostu
  • @ haruka: mówisz, że nie lubisz łupin..? Hmm, a w ogóle te łupiny są jadalne? :D
    ja nigdy ich nie jadłam, nie wiedziałam, że to się je :)
  • Mówisz teraz o łupinach w sensie: strąk, czy: skórka wokół nasiona? Strąki są chyba niejadalne. Skórki jedni lubią, inni nie, ale zjeść się jak najbardziej da.
  • haruka - zwykłam zdejmować łupiny/skórki (chyba myślimy o tym samym) przed zjedzenie każdej sztuki, ale tym razem - w celach nauko-badawczych - obiorę wszystko przed zjedzeniem, zważę i złożę raport jutro wieczorem ;)
  • Oczywiście chodziło mi o skórki wokół nasiona, o strajk nawet nie pomyślałam :D
    @Emilia z góry dzieki :D
  • @Emilia: i gdzie ten raport? :P
  • Czy możecie też zważyć i tak ładnie opisać już ugotowany bób?
    Może też to samo ale w szklance? Wiadomo, że bobu w sezonie je się przynajmniej szklankę ;).
  • ile sztuk bobu jest w tej garści?
  • tak ile mniej wiecej gram miesci sie bobu w szklance?
  • Magda991 2012/06/15 14:01
    Właśnie zjadłam cały kg hehe ;p Matko to aż 140g węglowodanów :( ale tego sobie nie odmówię uwielbiam go. Dzisiaj już kupiłam świeży nie mrożony :)
  • Wie ktoś może ile czasu się bób gotuje? Byłabym wdzięczna za tę informację.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/24 21:38
    @Kitek: chodzi Ci o gotowanie bobu w wodzie ? Generalnie zazwyczaj gotuję bób w parowarze, ale ostatnio 2 dni z rzędu z pewnych względów musiałam uczynić to w standardowy sposób. Otóż w pierwszym dniu, po wrzuceniu do wrzątku i od ponownego zagotowania, bób był idealnie nadający się do konsumpcji po 20 minutach. Na następny dzień (kupiony w innym miejscu), po 20 minutach był jeszcze twardawy i dopiero po 25 minutach był ok :) Warto nastawić sobie około 20 minut, a później samodzielnie testować :)
  • na innych stronach pisze ze bób w 150 g ma 127 kcal a tutaj jest o wiele mniej... mhm komu wierzyc?
  • ile mniej wiecej zmieni sie kalorycznosc bobu zjedzonego z łupami a ile bez?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/06/26 13:25
    @dzasta1555: u nas jak przeliczysz na 150 g to wychodzi ~99 kcal, różnica 30kcal w 150g nie będzie niczym szczególnym (wystarczy inna odmiana, inny sposób przechowywania czy jego długość wpływająca na zawartość wody w produkcie). Źródłem danych są tutaj najbardziej uznane polskie tablice wartosci odżywczych (Patrz pierwszy komentarz Izabeli powyżej)
  • @dzasta: łupiny stanowią ok. 25% wagi bobu. Akurat wczoraj z ciekawości to sprawdziłam, żeby wiedzieć ile wyrzucam do kosza.
    Odkryłam później, że taki młodziutki bób, jaki jest teraz dostępny nadaje się z powodzeniem do zjedzenia w całości z łupinami. Nie trzeba go też długo gotować, już po 5 minutach we wrzątku jest gotowy do jedzenia.
  • Tak Pani Izabelo, miałam na myśli właśnie gotowanie w wodzie. Dziękuję za wskazówkę ;-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/26 15:48
    @Dorota: widzę, że preferujesz bób ugotowany "al dente". Dla mnie osobiście po 5 minutach smakuje jak surowy. Chyba, że to taki wyjątkowo młodziutki o małych nasionach.
  • @Izabela: nie nie! Bób al dente nie byłby chyba smaczny :) I tak, jak piszesz jak surowy. Ziarenka były mniejsze od tych na zdjęciu i po ugotowaniu mięciutkie.
  • coś mi się wydaje, że będę musiała kupić sobie baterie do mojej wagi kuchennej...
    Patrząc na to ile ma błonnika chyba dziś się skuszę przekąsić bób
  • Jocelyne 2012/07/22 21:40
    A powie mi ktoś jak to smakuje?:) bo nigdy nie jadłam
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 11:48
    @Jocelyne: Zapach przy gotowaniu może być uznany za nieprzyjemny, ale nie zniechęcaj się nim, bo potem jest już lepiej ;) Jeśli rozpoczynasz swoją przygodę z bobem to warto ściągać skórki przed zjedzeniem (nie wiem dokładnie od czego to zależy, ale czasami można jeść całe ziarna ze skórkami, czasami te skóry są twarde - na początek na pewno polecam je ściągać, powinno pójść łatwo jak bób będzie dobrze ugotowany).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/25 10:00
    @Monija: Mając tak świetne narzędzie jak ilewazy.pl - po co tracić czas na samodzielne ważenia ? :)
    @Jocelyne: zachęcam do zakupienia w najbliższym czasie, bo lada moment się skończy i będzie tylko dostępny mrożony (choć według mnie jest równie smaczny, ale dwukrotnie droższy).
  • W sumie racja, ale z tym optycznym porównywaniem różnie bywa, dłoń dłoni nierówna, a różne produkty też mają różną wielkość :D
    Poza tym jednak ułatwia bardzo przygotowywanie posiłków jeśli jakichś konkretnych produktów nie znajdę na stronie :)
  • świnkers 2012/08/29 22:21
    Dokładnie Monija! Dobrze jakby była zobrazowana szklanka takiego bobu. Ktoś może mieć dłonie jak Mariusz Pudzianowski i wówczas porcja będzie ze 3 razy taka jak Pani Izabeli.
  • mam pytanie ponieważ ja uwielbiam bób jak zaczyna się sezon to muszę go jeść raz w tygodniu przynajmnie :) Właśnie wczoraj kupiłam i nie jadłam go przez rok i znając życie zjem prawie 1 kg wiem ze to straszne :D Czy bób źle wpływa podczas diety ? Ma strasznie dużo węglowodanów staram się trochę schudnąć bo jade na wczasy a tu taki brzuszek. Czy mi bardzo zaszkodzi ?
  • weronikaaaaaaaa 2013/07/21 22:13
    magda990, w diecie najwazniejszy jest umiar!! Roznicą bedzie, jesli uznasz pochloniete 1 kg bobu za zamiennik obiadu, a gdy 250g jako mala przekaske ! Pamietaj ze wszystko jest dobre ale w odpowiedniej ilosci ;)
  • Pół kilograma na obiad jest w sam raz :) - wiem, że to mało urozmaicone, ale bób je się tak rzadko, że póki jest muszę to wykorzystać :D
  • a skąd taka niska kalorycznosci skoro gram białka jak i węgla to 4kcal co daje nam 84,4 kcal plus tłuszcz 1g to 9kcal czyli razem równe 88kcal na 100 gram
  • @Allaszek84: Do węglowodanów wliczony jest także błonnik, który jako nietrawiony nie dostarcza nam kcal.
  • właśnie chciale swa tępa wypowiedz sprostowac :p nie zdarzylem hehe :p zawsze o tak cennym blonniku zapominam :p ze się niewlicza :p czyli dokładnie ma 64,8 :p ale ze te kcal to nie równe 4 tylko cos tam po przecinku minimalnie to 66 najbardziej zbliżone... wiec pogratulować dokładności :) najlepsza strona tego typu bezsprzecznie. pozdrawiam :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/06/15 22:51
    Allaszek84: Z błonnikiem to jest tak, że od 2010 r. się go wlicza (źródło. Więc tak naprawdę obliczenia tutaj powinny wyglądać tak: 7,1*4 + 0,4*9 +(14-5,8)*4 + 5,8*2 = 76,4 kcal na 100 g. W dłuższej perspektywie będziemy pracować, żeby tam gdzie to możliwe porządkować wartości (konsekwentnie podawać węglowodany jako przyswajalne i uwzględniać błonnik), jednak nie dla każdego produktu jest to możliwe, a różnice nie zawsze są znaczące, więc praktyczność obliczeń nie zostaje naruszona nawet bez tych zmian.
  • w jakim ja jestem szoku-pierwszy raz czytam komentarze i nie ma żadnych śladów agresji ,wymądrzania się-po prostu pełna kultura.ja również uwielbiam boberek miałam teraz ze 2latka przerwy w spożyciu bo kiedyś zobaczyłam takie małe kropki -przeciełam a tam taka tłusta glizda.koniec z jedzeniem go na 2 lata-aż do dziś.zamkne oczy i powcinam.
  • Ja też bardzo lubię bób młody jem z łupinami a dojrzały bez a co do wagi garści bobu to pisze pod zdjęciem 80g. Chociaż moja garść ważyła by pewnie ze 160g he...he a na poważnie do tej pory wcinałem bób bez umiaru bo myślałem że ma 34 kcal. (gdzieś wyczytałem) a tu się okazuje że ma dwa razy więcej. Trzeba będzie ograniczyć ilość bo jestem na diecie.
  • @miro - jeśli do tej pory się nie ograniczałeś i dieta skutkowała, to moim zdaniem nie ma powodu do zmian. :) Bób jest tak krótko, że warto się nim nacieszyć. No i w praktyce czy 34, czy 66 to żadna różnica. ;)
  • Skąd takie wartości odżywcze? W różnych miejscach spotykam się z wartościami podanymi jak tu: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4321/2
    To duża różnica. Choć tam wydaje się że jest to nieco zawyżone, ze względu na to, że przeliczając ile kalorii będzie miał bób według ilości makroskładników to rzeczywiście wychodzi taka kaloryczność (ok. 350kcal), ale licząc błonnik. Po odjęciu 25g błonnika od 58 g węglowodanów to będzie ok. 250kcal.
    U Was, rozumiem 14g węgli to całość. Bez błonnika to będzie 8,2g? :)
    pozdrawiam
  • Czyli licząc wartość odżywczą dla ugotowanego bobu, można przyjąć wartość bobu surowego?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/25 14:41
    @Rookie: Wartości z linka którego podałeś, dotyczą suchego bobu, który należy namoczyć, a następnie dopiero ugotować. Suche nasiona zawierają około 10% wody - stąd taka wysoka wartość kcal.
    Suche nasiona bobu wyglądają tak: http://goo.gl/1gXKwC
    @33KAZIK33: Oczywiście. Różnica pomiędzy surowym, a ugotowanym będzie wynosić ok. 10 kcal / 100 g. Czyli nie ma to w tej sytuacji znaczenia.
    Dla porównania dołączam linki:
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2354/2
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2355/2
  • Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g

    Wartość energetyczna - 110 kcal
    Białko ogółem - 7,60 g
    Tłuszcz - 0,40 g
    Węglowodany - 19,65 g
    Błonnik - 5,4 g

    Witaminy

    Witamina C – 0,3 mg
    Tiamina – 0,097 mg
    Ryboflawina – 0,089 mg
    Niacyna - 0,711 mg
    Kwas pantotenowy - 0,157 mg
    Witamina B6 - 0,072 mg
    Kwas foliowy - 104 μg
    Witamina A – 1 μg
    Witamina K - 2,9 μg

    Minerały

    Wapń – 36 mg
    Żelazo - 1,50 mg
    Magnez - 43 mg
    Fosfor - 125 mg
    Potas - 268 mg
    Sód – 5 mg
    Cynk - 1,01 mg

    Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
  • BożenaW 2016/07/06 13:03
    no właśnie jak to jest, teraz wszędzie pisza o bobie i 110kcal na 100gram ugotowanego bobu, to już spora różnica biorąc pod uwagę ze zjadłam go na raz 300g...jak to w końcu jest...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę