Śledź w sosie salsa

Porcja śledzia (ok. 7 kawałków ryby) w sosie salsa waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 128 kcal 128 kcal
Białko 6,5 g 6,5 g
Tłuszcz 6,0 g 6,0 g
Węglowodany 12,0 g 12,0 g
Błonnik 1,4 g 1,4 g

Śledź w sosie salsa kalorie w 100g: 128kcal

Zobacz więcej: 100g porcja śledź salsa

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.27

Ważenie dodano: 2009.10.22 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Zobacz przepisy na świątecznego śledzia: Śledzie w oleju z żurawiną, śledzie z piernikowym sosem, śledziowe bombki niespodzianki.

Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • zawsze mi się wyadawało, że ten sos jest strasznie tłusty, dlatego kupowałam rolmopsy
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/06 09:58
    Sos Salsa sporządzany jest najczęściej z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku, przypraw oraz tłuszczu roślinnego, przy czym rzeczywiście sprzedawany w sklepie może zawierać spory jego dodatek, dlatego optymalnym rozwiązaniem jest sporządzanie go samodzielnie. Wówczas mamy kontrolę nad ilością i rodzajem użytych składników.
  • ten śledź jest kupny?
  • Pyszne. Uwielbiam śledzie, a te w sosie salsa szczególnie.
    Zastanawiam się czy są zdrowe. (?) Może ktoś bardziej orientuje się we właściwościach odżywczych śledzi ?
  • wszystkie ryby sa zdrowe. zawieraja kwasy omega. wcinaj smialo. inne wlasciwosci tez pewnie maja.
  • Zastanawiam się,jak zmieni się wartość kaloryczna,gdy zamiast sosu salsa użyjemy sosu pomidorowego?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 10:19
    @skygirl: tak.
    @Pajjka: śledzie jak najbardziej są polecane w menu (przede wszystkim za swój ciekawy udział kwasów tłuszczowych, dobrej jakości białko, witaminy A, D, E, składniki mineralne min.cynk, miedź, fosfor, potas, jod). Ale należy zwracać uwagę na ich rodzaj. Najlepiej samodzielnie wykonać sałatkę itp. w domu. Te sklepowe mogą zawierać jakieś dodatkowe składniki, typu konserwanty, wzmacniacze smaku itd... których możemy uniknąć we własnej kuchni.
    Warto też śledzie solone dokładnie wypłukać w wodzie i namoczyć w mleku, aby pozbyć się nadmiaru soli. Dla urozmaicenia można też konsumować potrawy ze świeżego śledzia lub od czasu do czasu kupić wędzonego. Smacznego :)
    @q: "wszystkie ryby sa zdrowe" zgadzam się :) "zawieraja kwasy omega" ich ilość będzie uzależniona od rodzaju ryby. Czym tłustsza ryba, tym więcej będzie zawierać dobroczynnych kwasów tłuszczowych, ale to nie oznacza oczywiście, że tylko takie mamy spożywać. Ważne jest urozmaicenie :)
    @Daria: "jak zmieni się wartość kaloryczna,gdy zamiast sosu salsa użyjemy sosu pomidorowego" proponuję obliczenia wykonać samodzielnie, korzystając z kalkulatora kcal: http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii, dodając do niego np. śledzia solonego lub w oleju oraz sos pomidorowy.
  • Panga to tez ryba a ponoć zbyt zdrowa nie jest ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 11:57
    @haruka: dobre spostrzeżenie ! Masz rację. Zawsze znajdą się wyjątki od reguły. Pewnie gdyby jeszcze dalej węszyć, coś by się jeszcze znalazło :)
  • A nie lepiej jest po prostu "ograniczyć", że zdrowe ryby są MORSKIE, mniej oceaniczne, a rzeczne- to jak łowione z Wisły (i do nich zalicza się Panga)
    Nie jest to bardziej zgodne z prawdą Pani Izabelo?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 13:33
    @Blania: urozmaicać, urozmaicać i jeszcze raz urozmaicać.
    Przez kilka lat jadłam ryby łowione z czystych (a przynajmniej dość czystych) polskich rzek; głównie górskich (sama czasami jeździłam nad te rzeki dla towarzystwa, choć mnie osobiście łowienie ryb nigdy nie pociągało i zapewne tak zostanie - moczyłam stopy w rzece rozwiązując krzyżówki i czytając książkę lub gazetę :)) Jadłam między innymi wówczas: karpia, sandacza, pstrąga, szczupaka, leszcza. Oczywiście urozmaicałam pozostałymi rybami. I tak według mnie jest najlepiej. Nie ograniczajmy się w życiu zbyt mocno :)
  • No wiesz fugu to tez morka ryba ;)
    Ale w to juz szczegol... lepiej rzeczywiscie uznajmy, ze większość ryb jest zdrowa i warto je jeść :)
  • Odnośnie wedkowania - jak widzę ludzi lowiacych we wrocku z naszej zasyfionej Odry to sie zastanawiam czy ich zdobycz w ogóle jeszcze smakuje jak ryba XD
  • Jakiej firmy jest powyższy produkt?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę