Stek z rekina

Stek z rekina waży 70 g. Przed rozmrożeniem ważył 125 g.

  100g na zdjęciu (70 g)
Energia 130 kcal 91 kcal
Białko 21,0 g 14,7 g
Tłuszcz 4,5 g 3,2 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Stek z rekina kalorie w 100g: 130kcal

Zobacz więcej: stek rekin sztuka 70g

Ostatnia aktualizacja: 2015.12.31

Ważenie dodano: 2015.11.17 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 26 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/17 12:17
    Czy konsumowaliście powyższą rybę ? Jakie są Wasze spostrzeżenia ? Smakowała Wam ? W jakiej postaci i z jakimi dodatkami mieliście okazję ją próbować ? Mi oraz Maciejowi jej smak nie przypadł do gustu. Jednak mimo wszystko zobaczywszy rekina w wersji wędzonej w sprzedaży, skusiłam się aby zakupić tę rybę po raz drugi. I ponownie przekonaliśmy się, że to po prostu nie nasz smak.
  • Kiedyś jadłam w postaci pieczonej, też mi nie za bardzo smakowało... Nie wiem czy miałam jakiś "uszkodzony" kawałek, czy to tak po prostu smakuje - pamiętam, że był lekko kwaśny? Może źle przyrządziłam ;)
  • Pistacj@ 2015/11/17 13:18
    Jak spojrzałam tylko na to zdjęcie pomyślałam, że to coś słodkiego ;p
  • jak weszłam na stronę główną pomyślałam że to sękacz albo marcepan....ehh chyba powinnam zjeść coś słodkiego :o)
  • Ja również myślałam, że to coś słodkiego, haha :)
    Szczerze nigdy nigdzie nie widziałam i nie próbowałam, jak gdzieś zobaczę to może się skuszę. :)
  • Stasia914 2015/11/17 17:36
    ja jadłam :) w mojej wersji był rekin z cebulką i papryką zapiekany w piekarniku. Mniaaaaaam! smakuje jak kurczaczek :)
  • @Izabela gdzie i w jakiej cenie został zakupiony?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/17 19:03
    @shinigami: Steki z rekina zakupiłam w Piotrze i Pawle. Koszt: około 16 zł / 250 g mrożonych steków z glazurą (2 sztuki).
    Powyżej znajduje się stek po rozmrożeniu.
  • Dominiika 2015/11/17 19:41
    Steki z rekina bardzo często są w lidlu przy okazji jakichś specjalnych tygodni lub w biedronce podczas portugalskich smaków. Jakoś nie mogę się do nich przekonać.
  • czyli z 250 gram/16 zł zostało 140 gram mięsa? niezła cena za 40 % glazury...
  • @Pistacj@ ja rowniez myslalam ze to ciasto :D
    co do rekina jadlam dawno temu nad morzem. pamietam jak kuchach zawolał "rekin do odbioru" i wszyscy sie spojrzeli kto taki odwazny :D a tu mała dziewczynka :D (chyba do 3 klasy podstawowki chodzilam) pamietam jednak ze dokonczyla jesc mama bo bylo niedobre :D nie wiem czy teraz by mi smakowal
  • Obudźcie się na FB ;)
  • Oho, rekin, moje rodzinne klimaty. Osobiście najlepiej lubię zapiec dziada w mleku z pieprzem i solą lub podsmażyć i dokończyć w sosie z mleka, chili, pieprzu, soli, trochę pokrojonej papryki (czerwonej&zielonej), pomidora, cebuli, można mu dorzucić do towarzystwa trochę owoców morza.

    To, że Pani Izabeli nie smakował mnie nie dziwi. Często Pani pisze, że nie lubi Pani za słodkiego, za słonego... a rekin to specyficzna ryba, która potrzebuje solidnego kopa by "zaśpiewać" jak to mawia Ramsey.
  • Airam
    Skąd ty pochodzisz ? Również nie lubię kiedy potrawa jest zbyt słona lub słodka czy ostra . Za to może być bardzo ziołowa i korzenna :-) .
  • @Ijon - Ja jak ja, teoretycznie jestem z centralnej Polski, ale etnicznie ze strony babci z Wołynia (jej rodzina uciekła z rzezi Wołyńskiej), a ze strony dziadka aż z północnej części środkowego kawału Rosji. Stąd te rekiny, dziadek przywiózł zwyczaj ich konsumpcji do rodziny. W wojsku podczas II WŚ w kółko nimi ich karmiono (zwłaszcza kiedy siedzieli na kole podbiegunowym pod Archangielskiem) bo wtedy było to najtańsze możliwe mięso (ironia patrząc na to, że dzisiaj rekin chodzi podobnie jak świeży tuńczyk). W domu był zawsze robiony według tego krótszego przepisu na górze: mleko, sól, pieprz. Ja jako że lubię eksperymentować opracowałam tą dłuższą konfigurację.
  • Airam
    Praktycznie z urodzenia jestem mazowszaninem a od 40 latek mieszkam w Poznaniu :-) . Etnicznie i ze strony ojca i matki raczej niemieckie . Jakże ciekawe są ludzkie historie , jak bardzo z czasem zmieniają się kulinaria ! .
  • Polacy, Niemcy, Rosjanie... Robimy tu ciekawy koktajl narodowościowy ;) Ale, że wszystkie trzy narody mają ciekawą i dobrą kuchnię, to na stronie tyczącej żywności dobrze pasuje :D
  • Bardzo dobrze pasuje , kolorowych snów życzę :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/18 06:36
    @Olcia86: "czyli z 250 gram/16 zł zostało 140 gram mięsa? niezła cena za 40 % glazury..."
    Producent podaje informację na opakowaniu, że glazura wynosi 10%...
    W moim przypadku wyglądało to następująco:
    Zamrożone steki (2 sztuki) ważyły 250 g. Po rozmrożeniu w warunkach chłodniczych, masa ich wynosiła 165 g. Jednak były na tyle mokre, że do ważenia osuszyłam je delikatnie ręcznikiem papierowym, co spowodowało, że masa wyniosła 140 g. Następnym krokiem było ich upieczenie, co spowodowało, że z 70 g (jeden stek), zrobiło się 55 g: http://www.ilewazy.pl/stek-z-rekina-po-upieczeniu
    Dodatkową kwestią jest to, iż producent na opakowaniu podaje wartości odżywcze dla produktu zamrożonego, a wg USDA są to wartości dla surowego rekina: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4577?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=shark
  • Byłam pewna, że to babka piaskowa. Chyba nie jest ze mną dobrze... :D
  • @oleczka19971ola głodnemu chleb na myśli :D
  • yyy, ja myślałam, że to smalec...
  • @Izabela czyli producent ściemniał :-) poniosło go z tymi 10%
  • W rekinie jest najwyzsze stezenie rteci i innych metali ciezkich, ta ryba nie powinna w ogole istniec w naszej diecie.
  • Również myślałam w pierwszej chwili, że to jakieś ciasto ;)

    Skosztowałabym, ale cena skutecznie mnie odstrasza
  • gangrena33 2015/12/30 21:41
    Steki z rekina kupicie w kazdym sklepie rybnym..cena za kilogram to 16-17 zł.Pozdrawiam

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę