Racuch z mąki graham z jabłkami

Racuchy z mąki graham

Racuch z mąki graham z jabłkami, smażony na patelni teflonowej w niewielkiej ilości tłuszczu waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 154 kcal 62 kcal
Białko 5,1 g 2,0 g
Tłuszcz 6,0 g 2,4 g
Węglowodany 23,1 g 9,2 g
Błonnik 3,3 g 1,3 g

Racuchy z mąki graham kalorie w 100g: 154kcal

Zobacz więcej: sztuka 40g racuch graham

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.18

Ważenie dodano: 2009.11.15 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • jak zrobic takie ?:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/17 21:15
    Racuchy są bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Poniżej podaję przepis:

    Składniki:
    • Mąka pszenna Graham typ 1850 1,5 szklanki
    • Kefir lub zsiadłe mleko 1 szklanka
    • Jaja 1 sztuka
    • Jabłka 2 średnie
    • Oliwa z oliwek
    • Przyprawy, np. imbir, cynamon

    Sposób przyrządzania:
    • Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Łączymy z jajem.
    • Ciągle mieszając dolewamy kefir.
    • Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubym tarle.
    • Dodajemy do masy, mieszamy.
    • Warto odstawić ciasto na kilka minut – wtedy mąka napęcznieje i uzyska odpowiednią konsystencję.
    • Ciasto powinno być dość gęste, nie może ściekać z łyżki stróżką - w razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Gdyby było zbyt gęste- rozrzedzić kefirem.
    • Rozgrzać teflonową patelnię, dodać oliwę z oliwek i smażyć racuchy na złoty kolor.

    Pozdrawiam i życzę smacznego :)
    Izabela
  • a ile tak mniej więcej wychodzi tych racuchów z podanych składników?:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 16:29
    Ilość zawsze będzie zależała od naszych upodobań względem wielkości. Nie pamiętam już ile wyszło racuchów o wielkości przedstawionej na fotografii. Hmm.. być może mieściło się w granicach 5 - 8 sztuk.
  • witam,
    jak wyglądałaby wartość odżywcza jednego racucha smażonego bez oleju na teflonie?
    i jak by to wyglądało, gdybym zamiast mąki graham 1850 użyła pełnoziarnistej mąki od Lubelli? (http://www.okazje.info.pl/okazja/inne/lubella-maka-pszenna-pelnoziarnista-1-kg.html) - nigdzie niestety nie ma podanego typu dla tej mąki.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/01 17:49
    Taki racuch będzie zawierał mniej tłuszczu. Niestety, nie posiadam wartości odżywczych do powyżej wspomnianej mąki.
  • Znalazłam wartość kaloryczną dla mojej mąki - mniej więcej taka sama jak dla mąki graham typ 1850.
    Mam jednak pytanie odnośnie tych racuchów.
    Załóżmy, że chciałabym zjeść 8 racuchów ze zdjęcia: 8*60=480 kcal.
    Policzyłam jednak kalorie z przepisu podanego przez Panią powyżej dla 5-8 racuchów (załóżmy, że dla 8). Dane pochodzą ze strony ilewazy.pl:
    1,5 szklanki mąki - http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-pszennej-graham-1850 660 kcal
    szklanka kefiru - http://www.ilewazy.pl/szklanka-kefiru-naturalnego 120 kcal
    jajko - http://www.ilewazy.pl/jajo-kurze 80 kal
    2 jabłka - http://www.ilewazy.pl/jablko 70 kcal
    oliwa z oliwek (zakładam, że skoro niewielka ilość, to około łyżeczka) - http://www.ilewazy.pl/lyzka-oliwy-z-oliwek 40 kcal
    w sumie: 970 kcal
    Dlaczego z przepisu na 8 racuchów kaloryczność to 970 kcal, a dla 8 racuchów ze zdjęcia powyżej i wartości energetycznej podanej dla jednego racucha po przyrządzeniu to tylko 480 kcal? Jest to prawie połowa.
    Miałam dzisiaj ochotę na racuchy, ale skoro ich wartość energetyczna tak bardzo się waha, to nie wiem, czy mogę sobie na nie pozwolić :(. Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź.

    PS
    Bardzo proszę nie traktować mojego pytania jako złośliwości. Jestem po prostu ciekawa dlaczego tak bardzo różnią się te wartości kaloryczne dla jednego produktu. Ta strona (jak i również zdroweconieno.pl) jest rewelacyjna i niezwykle przydatna w moim życiu codziennym :). A wracając do racuchów.. Czy w moich obliczeniach jest błąd? To dla mnie bardzo ważne, uwielbiam racuchy, a nie chciałabym z nich zrezygnować. Pozdrawiam, Emma.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/03 22:41
    Witaj Emmo, po Twojej tak szczegółowej wypowiedzi, zajrzałam do swojej bazy z obliczeniami do przepisów i po przeanalizowaniu mogę oszacować, że gdyby z podanych składników każdy z racuchów ważył 40 g, wyszło by ich w sumie 16 (tak jak już wspomniałam w powyższym komentarzu - nie pamiętam ilości).
    Wówczas Twoje obliczenia byłyby bardzo zbliżone do moich.

    A tak przy okazji, czy warto tyle energii tracić na gnębienie się ilością kalorii? W żywieniu ważniejszy jest rodzaj składników oraz umiarkowanie i urozmaicenie w jedzeniu. Jeżeli powyższe składniki odpowiadają Ci, to zjedzenie racjonalnej ilości raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
  • Tak, wiem, że przesadzam z tymi kaloriami, ale coś mi się po prostu nie zgadzało w ilości. Gdyby różnica w moich obliczeniach wynosiła jakieś 100 kcal to nie pisałabym tutaj z moim zapytaniem. Jednakże bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem niesamowicie szczęśliwa, że mogę sobie pozwolić na więcej racuchów :). Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienie moich wątpliwości. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/05 13:23
    Emmo, bardzo się cieszę, że mogłam Ci pomóc. Życzę smacznego! Pozdrawiam.
  • świetne właśnie się za nie zabieram tyle, że z mąką razową, którą uwielbiam. Strona jest naprawdę trafiona w dziesiątkę, moja ulubiona jeśli chodzi o chęć rozeznania się w kaloriach i wielkości porcji! pozdrawiam serdecznie, 3 majcie tak dalej:)
  • super! mam już pomysł na sobotnie II śniadanie :)
  • zrobiłam tylko z mąki pełnoziarnistej bo nie mogłam znaleźć w sklepie graham, ale pyszne, naprawdę polecam!
  • ile kalorii miałyby 1 racuch, gdybym zamiast jabłek użyła cukinii? Czy jest to możliwe do oszacowania?
  • pewnie ok 8-10 kcal mnie, na pewno nie wiecej
  • Agniecha 2011/04/20 10:56
    Nie wiem, co zrobiłam nie tak, ale moje racuchy wyszły okropne - nie dało się tego jeść.
  • może po prostu nie jesteś przyzwyczajona do smaku takiej mąki, po usmarzeniu spróbuj polać racuchy miodem, są pyszne!
  • a ile kalorii maja racuchy na mące pszennej ? :)
  • wszystko ok, ale racuchy robi się z drożdży ;) to najwyżej są placki z mąki graham z jabłkami
  • No właśnie jakie wartości są dla prawdziwych domowych racuchów ?:)
  • takich drożdżowych smażonych na tłuszczu? też jestem ciekawa
  • Również się zastanawiam, u mnie racuchy wyglądają mniej więcej tak: http://www.przepis-kulinarny.pl/image/newsy/max/248.jpg
    i są smażone podobnie jak pączki.
  • 100 lat nie jadłam, ale pamiętam, że babcia właśnie tak przygotowywała. skoro są smażone w głębokim tluszczu, to ja chyba nie chcę wiedzieć.
  • peendeef 2012/03/02 13:56
    Robiłam ostatnio z podobnego przepisu z opakowania jakiegoś produktu Sante, tylko część mąki zastąpiłam otrębami. Były pyszne! Wyszło mi 10 lub 11 takiej wielkości racuszków. Tez smażone na teflonie, patelnia tylko zwilżona olejem poprzez pędzelek. :)
  • a takie z mąki pszennej i drożdży ile mają kalori ??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/12 08:53
    @justys: to zależy, ile dodasz poszczególnych składników wchodzących w skład racuchów, a także czy będziesz smażyć na tłuszczu czy bez jego dodatku. W tego typu dylematach najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne obliczenie z pomocą naszego kalkulatora: http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii
  • one są bez cukru?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/26 16:47
    @Aneta: "one są bez cukru?" Tak, dokładny skład znajdziesz w tym komentarzu: http://www.ilewazy.pl/racuch-z-maki-graham#comment-259
  • ile takie racuszki maja kalorii na bazie maki pszennej?
  • Bożydara 2013/01/05 14:00
    Kocham racuchy! Dzisiaj robię na obiad!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/12 09:21
    @dzasta1555: racuchy sporządzone na mące pszennej będę dostarczać bardzo zbliżoną ilość kcal, będą się nieznacznie różnić zawartością błonnika.
  • czy można użyć mąki owsianej ?
  • Dziś zrobiłam, wyszły pycha a to moje pierwsze racuchy w życiu. Mąki dałam orkiszowej i zrobiłam w ilośc na 400 kcal czyli dla 1 osoby na obiad:) Użyłam mniej więcej 1/3 każdego produktu z przepisu i jeszcze podzieliłam się z synkiem:) Synek zachwycał się tak jak i ja ale zmodyfikował obiad o plasterki truskawek położone na placuszkach:) Wszystkim polecam a ponieważ to mój pierwszy chyba post na tym portalu to jeszcze mała dygresja: stronę sprawdzam codziennie, korzystam i z przelicznika i z przepisów zamieszczonych na stronie, czytam coponiektóre (te mniej ortodoksyjne w kwestii liczenia wszystkiego co można włożyć do buzi:) i jestem zachwycona. Poleciła mi koleżanka i ja polecam wciąż innym i bardzo dziękuję za każde ważenie:) Pozdrawiam - mama 3latka która równo rok temu ważyła 8 kg więcej:) Dziś 54 kg:)
  • A czy moglibyście zważyć takie racuchy z truskawkami z mąki pszennej? Piszę tutaj, bo nie wiem jak inaczej to zgłosić :)
  • Pani Izabelo, jak zmieni się wartość kaloryczna racuchów, gdy usmażymy je na oleju? w jaki sposób można oszacować ile \"tłuszczu\" wypiły i ile więcej maja kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/21 20:07
    @BeciaBe: "Pani Izabelo, jak zmieni się wartość kaloryczna racuchów, gdy usmażymy je na oleju?" Bez przeprowadzenia doświadczenia ciężko mi podać liczbę. Wartość będzie uzależniona od wielu czynników.
    "w jaki sposób można oszacować ile \"tłuszczu\" wypiły i ile więcej maja kalorii?" Przede wszystkim zważyć wszystkie surowce przed obróbką cieplną i gotowy wyrób po obróbce termicznej. Następnie wykonać przeliczenia.
  • Dziś robiłam ;)
    Przepis inspirujący, idealny do modyfikacji (można dodać np suszoną żurawinę i miks mąk, np owsianej, amarantusa...). Moje były z płatkami jęczmiennymi, mąką z amarantusa, owsianą i orkiszową oraz z maślanką. Dorzuciłam rodzynek dDodatek maślanki/kefiru/innego fermentowanego napoju sprawia, że nawet z tak "ciężkich" rodzajów mąk uda się zrobić w miarę puszyste placuszki (bez sody!) a to duży plus przy moim zamiłowaniu do (jak to żartobliwie określam) trocinowych produktów zbożowych :D
    Jedyne, co muszę następnym razem poprawić, to grubość oczek tarki - nie doczytałam i starłam na małych, co było błędem - wyszły baaaardzo wilgotne, jednak w smaku obiecujące, więc na pewno będę wracać do przepisu. Smażone bez tłuszczu też dają radę! ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/18 17:18
    @Cassiopea: Dziękuję za informację. Twoja modyfikacja brzmi bardzo smakowicie :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę