Porcja spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem

Porcja spaghetti ze szpinakiem waży 400 g.

  100g na zdjęciu (400 g)
Energia 146 kcal 584 kcal
Białko 6,8 g 27,2 g
Tłuszcz 6,5 g 26,0 g
Węglowodany 15,6 g 62,4 g
Błonnik 2,1 g 8,4 g

Spaghetti ze szpinakiem kalorie w 100g: 146kcal

Zobacz więcej: szpinak porcja spaghetti 400g śmietana parmezan ser

Ostatnia aktualizacja: 2017.08.14

Ważenie dodano: 2013.04.08 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: makaron spaghetti, szpinak, żółty ser (ementaler), parmezan, śmietana 18 % tłuszczu, olej, cebula, czosnek, przyprawy.

Mamy 40 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/04/08 22:03
    Dzisiaj czas na odsłonę kolejnego dania z makaronem spaghetti. Gdy niedawno zapytałam się Was pod ważeniem carbonary, jakie spaghetti powinno zostać zważone, najchętniej podawaliście dodatek w postaci szpinaku. Dzisiaj wersja taka bardziej "standardowa", a niebawem ukaże się moja propozycja bardziej dietetyczna; również ze szpinakiem, ale z zupełnie innymi dodatkami.
    Przepis pochodzi z tej strony: http://qchnia.wordpress.com/2008/03/15/spaghetti-ze-szpinakiem (podane przeze mnie składniki są na mniejszą ilość porcji niż w przepisie)

    Składniki na 2 duże lub 3 małe porcje:
    • makaron spaghetti: 200 g
    • szpinak mrożony: 250 g (to np. 5 takich sztuk: http://www.ilewazy.pl/porcja-szpinaku-w-lisciach)
    • ser żółty starty na tarce o grubych oczkach: 7 łyżek
    • parmezan starty na tarce o drobnych oczkach: 2 łyżki
    • śmietana 18 % tłuszczu: pół szklanki
    • cebula: 1 sztuka średniej wielkości
    • czosnek: 2 ząbki
    • olej: 1 łyżka
    • przyprawy
  • A jaka jest opinia Pani, jeśli chodzi o doznania smakowe? ;)
  • A jak w smaku? :)
  • robię podobne ale z makaronem pene pełnoziarnistym bez cebuli i zamiast oleju masełko;P
  • Pyyyycha. Kocham szpinak. Najlepsze połączenie jest to z serem feta. Ja mimo redukcji czasami przed treningiem lubie ugotować sobie dwie-trzy łyżki makaronu i dodać 200 g szpinaku i 50 g sera feta tego 12 % ;). Pyszne, dużo energii daje na trening :)
  • Kocham was. Bardzo wam dziekuje za to zwazenie. Pomimo tego, ze jem tę potrawę bez sera i smietany oraz oleju to i tak pomoze mi to w obliczeniu kalorycznosci potrawy :) Wchodzenie na wasza strone stalo sie moim uzaleznieniem codziennym. Nie wyobrazam sobie nie wejsc tutaj przynajmniej 3 razy dziennie. Dziekuje :****
  • Biała mąka, żółty ser i śmietana to nie są produkty, które jadam... Danie zdecydowanie nie dla mnie, choć muszę przyznać, że bardzo estetycznie podane :)
  • z radością będę czekać na wersję dietetyczną!
  • mam nadzieję, że będzie z makaronem pełnoziarnistym :D
  • Weronika :) 2013/04/08 23:12
    Uwielbiam makarony i spaghetti w różnych formach, często słyszę ostatnio właśnie o szpinaku jako dodatku, lecz boję się spróbować, bo (wstyd się przyznać:) szpinak jadłam ostatnio w wakacje i do tego NIE PAMIĘTAM czy mi smakował! Mam słabą pamięć do smaków hehe ;) W lodówce zalega jeszcze prawie pełen jogurt grecki i jakoś nie mam do czego go użyć, dlatego od razu pomyślałam o nim jako zamienniku śmietany, czy to dobry pomysł? Pozdrawiam ;))
  • Ostatnio mam szpinakową obsesję :) Szpinak z rybką, z ziemniakami, z makaronem... Ach, uwielbiam! :) A taka propozycja gości również na moim stole, ale w wersji z makaronem pełnoziarnistym.
  • Spaghetti ze szpinakiem - py-cho-ta <3 Ja robiłam z siostrą trochę inaczej z tego co pamiętam, ale smak zapewne bardzo podobny. No i kalorycznie bardzo dobrze wg. mnie - troszeczkę więcej niż dwa razy mniejsza porcja Carbonary (która też jest pyszna tak przy okazji xd). Świetny obiadek :D
  • Uwielbiam, kiedy ważycie własnoręcznie zrobione potrawy. Zawsze wszystko jest bardzo estetyczne i aż chce się jeść! Byłam jedną z proszących o makaron ze szpinakiem, więc ten przepis idzie do wypróbowania. Mam tylko pytanie : porcja na talerzu to 1/2 czy 1/3 przepisu (w opinie znaczono, że przepis jest na 2 lub 3 porcje)?
  • Super! Uwielbiam połączenie makaronu i szpinaku. Chociaż myślałam, że ma to nieco mniej kalorii - nawet pomimo sera w składnie ;)
  • czym można zastąpić śmietanę? Macie jakieś lżejsze wersje które robicie w domu a są równie a nawet bardziej smaczne?:)
  • u mnie to danie ma odwrotne proporcje. to makaron orkiszowy leży na pokaźnej górze szpinaku z pomidorami, cebulą i musztardą, do tego całość posypuję nie serem, a prażonymi pestkami dyni. aż zrobię sobie dziś na obiad!
  • z musztardą? brzmi całkiem ciekawie :) dodajesz ją razem ze szpinakiem czy pod koniec smażenia?
  • Super, ostatnio miałam chęć na makaron tylko nie wiedziałam w jakiej postaci a tu mi Państwo pomogli :) Btw, komentarze o kaloryczności mnie rozbrajają- śmietanę wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym, makaron dać razowy, bez oleju i sera i kaloryczność od razu spada... no chyba że ktoś nie ma siły by trochę pomyśleć od braku kalorii. Ogarnijcie się ! :)
  • Ja z kolei podsmażam cebulkę, potem szpinak, nie dodając tłuszczu, a na koniec zaprawiam naturalnym jogurtem i przyprawiam. Próbowałam ze śmietaną, ale miało bardziej słodkawy smak i nie podchodziło mi, wolę wyrazistsze, z jogurtem.:) Posypuję tartym serem albo tuż przed podaniem dorzucam pokrojone kostki fety. Pełnoziarniste spaghetti lub penne, szpinakowa masa, na to kilka plasterków świeżego pomidora, pestki dyni lub słonecznika.:)
  • malaczarna: ja zamiast śmietany do tego typu dań używam chudego serka kanapkowego, np. linessa, albo turek figura ;-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/04/09 13:58
    @AgataaF: "A jaka jest opinia Pani, jeśli chodzi o doznania smakowe?" Hmmm... to danie nie jest w moim stylu.
    Brakowało mi w tej kompozycji makaronu pełnoziarnistego. Nie tylko ze względu na wartości odżywcze, jakie posiada, ale także ze względu na swój smak, jaki wnosi do potraw. Nie lubię też żółtego sera w potrawach przyrządzanych na ciepło. Parmezan owszem - ale tylko jak jest posypany na wierzchu - czyli tutaj spełnił moje oczekiwania ;) A szpinak wprost uwielbiam. Jeżeli chodzi o samopoczucie po posiłku, czułam lekkie obciążenie (ale co się dziwić - dużo białka i tłuszczu w jednej porcji), a tego nie toleruję ;). Lubię się czuć delikatnie syta, co dają mi na co dzień moje kompozycje. Podsumowując, danie nie trafiło w moje gusta smakowe, ale na przykład Maciejowi powyższe spaghetti bardzo smakowało. Danie sporządziłam z myślą o użytkownikach, którzy spożywają tego typu połączenie makaronu z dodatkami.
    @Kitek: "Uwielbiam, kiedy ważycie własnoręcznie zrobione potrawy. Zawsze wszystko jest bardzo estetyczne i aż chce się jeść!" Dziękujemy za miłe słowa :)
    "porcja na talerzu to 1/2 czy 1/3 przepisu (w opinie znaczono, że przepis jest na 2 lub 3 porcje)?" My z tego zrobiliśmy 2 porcje. Jedna (ta ze zdjecia) ważyła 400 g, a druga 600 g.
  • jak chcecie jakoś zastąpić śmietanę to polecam jogurt grecki, zwykły lub light ;)
  • Aż jestem zła na siebie, że nie umiem przyrządzić szpinaku :P
  • Czytając powyższe komentarze pragnę napomknąć o tym, że do szpinaku zawsze dodajemy nabiał - warzywo to zawiera kwas szczawianowy - wiąże on wapń tworząc szczawiany wapnia. Jeżeli nie dodamy do szpinaku nabiału będzie wiązac wapń z naszego organizmu.
  • @Izabela - pani to chyba nie widziała za dużo białka i tłuszczu w jednej porcji jedzenia. -,-\\\'
  • BloodyMary 2013/04/09 18:44
    Super, często tak jem :) z tym że bez żółtego sera.ile mogłaby mieć kalorii taka porcja bez sera?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/04/09 19:54
    @juliaislost: "pani to chyba nie widziała za dużo białka i tłuszczu w jednej porcji jedzeni" widziałam, widziałam ;) (na szczęście tylko widziałam). W tym przypadku chodzi nie tylko o liczby, ale przede wszystkim o stopień strawności. Pełnotłusty ser żółty, śmietana, parmezan ... niełatwy orzech do zgryzienia dla żołądka. Oczywiście wszystko też zależy od ilości spożytej porcji i jeszcze kilku czynników. Takie połączenie to po prostu nie dla mnie :)
  • No cóż, jak dla mnie zdecydowanie za mało sera, poza tym też wolę z pełnoziarnistym makaronem i uwielbiam szpinak. :) Poza tym to danie naprawdę nie jest wyzwaniem, jeśli spojrzę na niektóre moje zestawy obiadowo- deserowe. ;))
  • Smacznie wygląda, ale zdecydowanie wolę makarony w lżejszej wersji :)
    Makaron ze szpinakiem to jeden z moich ulubionych szybkich obiadów- podsmażam na odrobinie tłuszczu cebulkę, dorzucam ze 2-3 kostki brykietu ze szpinaku, podduszam, dodaję jakiś ser- w zależności od tego, co mam akurat w lodówce- zazwyczaj jest to duża łyżka ricotty, czasem łyżka serka typu philadelphia, czasami kawałek fety.. w akcie desperacji sprawdza się również serek wiejski ;) mieszam z makaronem i posypuję łyżeczką tartego parmezanu. Pycha!
    A w tej sekundzie zjadłam razowe spaghetti z piersią z kurczaka, cukinią i ricottą. Również polecam :)
  • co prawda trochę sporo kalorii, ale wyglada przepysznie ;p
    z niecierpliwościa czekam na wersje dietetyczna ;)
  • Szpinak podduszony na masełku z rozgniecionym czosnkiem plus ser lazur. Może być z makaronem spaghetti, ale najlepszy z makaronem tagliatelle (może być razowy, szpinakowy, z czosnkiem niedźwiedzim). Pyszota ;)
  • Chętnie bym zobaczyła ulubione danie makaronowe danie pani Izabeli :). Myślę, że to może być ciekawa inspiracja to przygotowania smacznego i pełnowartościowego posiłku :)
  • Wypróbowałam ten przepis, choć nieznacznie zmodyfikowany - śmietana 12% w mniejszej ilości, ser cheddar. Ogólnie smak bardzo dobry, ale już chyba nigdy nie kupię szpinaku mrożonego W LIŚCIACH. Był tak włóknisty i żylasty (?), że odebrało mi to całą przyjemność jedzenia. Z przepisu skorzystam jeszcze raz, gdy kupię szpinak rozdrobniony.
  • Jutro będę robić spaghetii ze szpinakiem na obiad, może zamiast sera żółtego dam fetę :)
  • Będzie jutro i pojutrze na obiad ;) Trochę inaczej przyrządzam sos; na porcję mam 125-150 g szpinaku (surowego), robię go duszony na łyżeczce tłuszczu i wodzie z dodatkiem czosnku, oregano (dużo!!!), i na koniec dodaję ser feta- na 1 porcję ok. 15-20 gram. Do tego makaron spaghetti, pasuje zarówno pełnoziarnisty jak i zwykły; ser do posypania- ja wolę łagodniejsze, np. Podlaski, parmezan w tym daniu jest dla mnie za ostry.
  • Ostatnio zrobiłam spaghetti z użyciem mrożonego szpinaku, ale u mnie ok. 220g mrożonego to poszło na 1 porcję ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/09 06:27
    @Tvk_91: Pewnie, przepis powinien być przede wszystkim inspiracją ;)
  • A jakby taki sos wyłożyć na ziemniaki zamiast makaronu, próbował ktoś? Bo z ryżem jest bardzo dobre
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/04/11 18:13
    @Tvk_91: Wydaje mi się, że dla mnie całość wyszłaby wówczas za mdła. Chyba, że dość intensywnie przyprawiłabym szpinak. Ja poeksperymentowałabym z dodatkiem palonej kaszy gryczanej :)
  • Z ziemniakami też jest bardzo dobre, jadłam ostatnio. Ja taki sos zawsze doprawiam czosnkiem i ziołami, dodałam też nieco pieprzu czarnego. A już połączenie szpinakowego sosu z ziemniakami i suszonymi pomidorami to jest rewelacja :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę