Naleśnik z mąki graham

Naleśnik z mąki graham, smażony na patelni o średnicy 28 cm waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 143 kcal 186 kcal
Białko 6,7 g 8,7 g
Tłuszcz 6,4 g 8,3 g
Węglowodany 16,5 g 21,5 g
Błonnik 2,1 g 2,7 g

Naleśnik z mąki graham kalorie w 100g: 143kcal

Zobacz więcej: sztuka 130g naleśnik

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.23

Ważenie dodano: 2009.10.03 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 39 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • lotopauanka 2010/05/27 11:33
    A z czego tennaleśnik jest ze jest aż taki kaloryczny?! Moje były nawet moze i troche wieksze i jak policzyłam co dałąm do ciasta przez ilość naleśników wyszło mi 81kcal...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/05/27 13:14
    Dobre spostrzeżenie! Sprawdziłam ponownie w swoich obliczeniach, rzeczywiście podałam inne wartości. Są już poprawione.
    Naleśnik został sporządzony z mąki pszennej graham typ 1850, jaja, mleka oraz oliwy z oliwek. Bardzo pożywny, sycący i smaczny. Szczególnie polecam w połączeniu z piersią z kurczaka i warzywami lub szpinakiem i serem feta, polany jogurtem :)
    Izabela
  • bandyta1983 2010/10/15 07:45
    a ja chciałam tylko dodać a'propos naleśników w ogóle, że można je zamrażać, rozmrażać i dalej są dobre:) Przetestowałam. Tylko koniecznie tzreba je poprzekładać folią aluminiową przed tym zamrożeniem.
  • Ja mam przepis na naleśnik na 50 kcal. Łyżka mąki i tyle wody, zeby masa byla dosc plynna zeby ladnie się rozlać po patelni. Bez tłuszczu. I gotowe. Wychodzi naprawdę smaczny, mozna dodac slodziku coby był na słodko.
  • iza jestes genialna :) zawsze sie zastanawialam jak tu wykombinowac przepis na 1 nalesnika i zeby malo wyszło a na twoj pomysl nie wpadłam
  • Nie wychodzi co prawda taki duzy jak ten, ale nawet ladnie wyglada taki mini. I trzeba dlugo trzymac na ogniu na pierwszej stronie bo inaczej trudno przewrócic, ale potem idzie jak po maśle.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/23 10:35
    Proszę bez skrajności, mąka i woda to nie jest naleśnik.. Taki duży naleśni jak ten z serkiem, czy ten u góry to zaledwie 1/10 dziennego zapotrzebowania energetycznego (średnie dzienne zapotrzebowanie dla kobiety to 2000 kcal), nie popadajcie w paranoje.
  • ale co to jest 1 nalesnik objetosciowo? najwyzej przekaska :|
    @iza moglabys okreslic ile dajesz tej wody tak powiedzmy "szklankowo" np. 1/2, 1/4? :D ja jestem bardzo kiepska kucharka i "dosc plynna masa" to dla mnie okreslenie zbyt abstrakcyjne, aby cos z tego wyszlo :( i ile dajesz slodzika?
  • Jak dla mnie to moj nalesnik, zalezy co dodam do srodka to wychodzi rozny posilek.
    @haruka hmm ciezko powiedziec, naprawde, lałam na oko,ale jak bede nastepnym razem robic to ci odmierze łyzkowo ;)
  • naleśnik? to rozwodniona mąka...przecież taki naleśnik będzie suchy, albo się od patelni nie odklei! To żeby zrobić tortillę, potrzeba więcej mąki...
    ZGadzam się z p.Izą. Co to za przyjemność ze zjedzenia tego czegoś?Lepiej zjeść mniej, ale smaczniej *jak powyższy naleśnik.:)
  • Bo mi nie chodzi o to, zeby bylo 50 kcal z jednego nalesnika i zjem 2 np tak jak normalne, tylko takich moich zjem powiedzmy 6 + farsz np z soczewicy.
  • Mi sie od patelni odkleja i jest calkiem smaczny.
  • Poza tym, nie mowie, ze jest to normalny nalesnik, ale nadaje sie dla osób na diecie bądz dla wegańczyków.
  • Panie Macieju, oczywiście, że mąka i woda to może być naleśnik ;) Tak jak wyżej napisała iza, jest to najprostszy sposób na otrzymanie naleśników wegańskich. Oczywiście można dodać mleka sojowego, bądź innego roślinnego i trochę mąki kukurydzianej zamiast jajka, ale sama woda i mąka też wystarczy za naleśnik ;) Choć sama nie jestem weganką, więc zazwyczaj jednak pozostaję przy tych tradycyjnych naleśnikach.
  • Mam pytanie kulinarne i bardzo proszę o radę :) Przyrządzam naleśniki z mąki graham zmieszanej z mąką pszenną z pełnego przemiału w proporcjach 3:1, ponieważ dodatek "zwykłej" mąki łagodzi smak, w takiej postaci lubi je moja rodzina. Smak jest naprawdę cudowny, ale nalesniki rwą się jak papier, ciężko przewrócić je na drugą stronę, ponieważ się rozpadają :( Proporcje składników takie jak zawsze stosowałam dla naleśników (szklanka mąki, troszkę ponad szklankę mleka i jajko). Co zrobić, że nalesniki były bardziej elastyczne i się nie rwały?
  • moze dodac jajko, ja dodaje na szklanke maki zawsze dwa :D
  • Właśnie też chciałam napisać o jajku. Z reguły działa jak spoiwo. No i wg mnie naleśniki z większą ilością jajek są po prostu smaczniejsze. :)
  • Najlepsze prawdziwe naleśniki, bardzo cieniutkie i elastyczne, wychodzą z tego przepisu: 4 duże wiejskie jaja, 3 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 szklanki wody. Dodatkowej elastyczności dodaje im smażenie na starodawnej patelni wysmarowanej słoniną, tak cienko, ze prawie bez tłuszczu (już słyszę Wasze ble fuj!), ale równie dobre są, gdy do ciasta wlejemy 1 łyżkę oleju. Z tej porcji wychodzą 24 cieniutkie naleśniki o średnicy 23 cm i wadze do 50 gram. Jedna sztuka ma jakieś 80 kcal. Pięknie się dają zwijać w ruloniki i nie pękają.
  • czy ktoś mógłby mi podać przepis na takiego jednego nalesnika z mąki graham? W mojej rodzinie nikt nie je "razowych nalesników" i ptorzebuję proporcje dokłądnie na jednego sporego dla siebie. Dałabym jedno jajko i pewnie z 0,5 szklanki mleka 0,5%, tylko ile mąki? Kiedys próbowałam zrobić, ale ciagle było za rzadkie lub w końcu za gęste i musiałam dolewac mleka. Znów było za rzadkie, wiec dodałam mąki:) i potem nie mogłam dokładnie wyliczyc kalorii,a le wyszło mi, ze mój naleśnik miał ich chyba z 300 :-/. oczywiscioe nie zużyłam całego ciasta;) robiłam z mąki pszennej razowej typ 2000
  • @nenufar: z jednego jajka wyjdzie, co najmniej kilka naleśników, musisz się z kimś podzielić, albo odłożyć na później. Proporcje są mniej więcej takie: 1 jajko, 1 szklanka wody (lub wody z mlekiem) i niepełna szklanka mąki (im bardziej zmielona, tym lepiej w przypadku ciasta naleśnikowego). Ciasto ma być takiej gęstości, żeby pokrywało łyżkę jednolitą warstwą i nie spływało z niej zbytnio. Im jest rzadsze, tym cieńsze powstają naleśniki. Jeśli nie potrafisz oszacować, czy ciasto jest ok, spróbuj jednego usmażyć na próbę. Do tych proporcji raczej będzie trzeba dodać płynu niż mąki. Naleśniki lepiej się smażą, jeśli ciasto odstawimy na pół godziny.
    Rano spróbuję, ile sztuk mi wyjdzie z tego.
  • @nenufar: Coś mi z tą mąką nie gra... Zytnia razowa 2000 czy pszenna graham 1850? Nie ma pszennej razowej 2000.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/06 20:45
    @Dorota: cytuję swój komentarz, który kiedyś już dodałam pod którymś produktem. Warto przeczytać :) "Według Polskich Norm PN-A-74022:2003 dla mąki pszennej:
    typ 2000: razowa, śruta chlebowa – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%
    wg PN-A-74032:2002 dla mąki żytniej:
    typ 2000 razowa – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%
    A teraz dla wyjaśnienia kilka informacji:
    Po pierwsze:
    Jaka jest różnica pomiędzy mąką graham typ 1850 a razową (pełnoziarnistą)
    Mąka pełnoziarnista (razowa), jak sama nazwa wskazuje powstaje z całego ziarna zbóż. W jej skład wchodzi również okrywa – czyli tzw. otręby. Oczywiście ziarno przed przemiałem przechodzi odpowiednie zabiegi związane z oczyszczaniem itp…
    Mąka taka zawiera wszystkie wartości żywieniowe ziarna – jest bogata w błonnik, składniki mineralne, witaminy.
    Jeżeli chodzi o mąkę pszenną graham typ 1850 – to proces przemiału wygląda nieco inaczej: oddziela się osobno: bielmo (na drobno), zarodki i otręby, a następnie łączy się wszystkie poszczególne części. Stąd widzimy, że mąka ta posiada widoczne otręby w swojej drobnej strukturze – prawda?
    Obydwie mąki należą do mąk otrzymywanych z wysokiego przemiału, są wartościowe i należy je uwzględnić w swojej diecie. Jeżeli ktoś ma delikatny żołądek, mąka graham z pewnością będzie łatwiej strawna niż z pełnego przemiału.
    Po drugie:
    Co oznacza znajdujące się słowo na opakowaniu: TYP np. 2000:
    TYP mąki oznacza zawartość w niej substancji mineralnych. Wyrażana jest w gramach na 100 kg mąki, czyli w mące typ 2000, znajduje się 2000 g na 100 kg mąki, czyli 2 % substancji mineralnych.
    Mąka typ 450 zawierać będzie 0,45 % składników mineralnych. Widzimy jaka różnica? 4 razy mniej składników, mniej witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego."
  • Dziękuję pani Izabelo, myślałam, że wiem o mące "wszystko", a tu... proszę. Czytałam o tym, o czym pani mówi, ale zwyczajnie nie spotkałam w sklepach mąki pszennej 2000 i uznałam, że się jej nie produkuje. Tym samym wymyśliłam sobie, że typ 2000 jest automatycznie zarezerwowany dla żytniej.
    @nenufar: zwracam honor, ale mogę dla Ciebie wypróbować ten przepis tylko z mąką 1850.
  • na mojej mące jest napisane "mąka pszenna razowa, typ 2000". Dziękuje za proporcje, na pewno wypróbuję:)
  • jesli mozesz wypróbowac, to poproszę:)
  • Usmażone! 1 duże jajo (bez skorupki ważyło 65 g), 3/4 szklanki mąki graham 1850 bardzo drobno zmielonej (75 g), 200 ml mleka z wodą, 1 malutka łyżeczka oleju. Wymieszać odstawić na pół godziny, można jeszcze kapnąć wody. Smażyłam na patelni 28 cm, której dno ma 23 cm. Z tej porcji wychodzi 5 naleśników o wadze niespełna 60 gram/sztukę. Wszystkie składniki mają około 400 kcal. Moje się nie rozrywają, dają się zwinąć w krokiety, ale są mniej elastyczne niż z białej mąki.
  • Witam,

    czy naleśnik z mąki pełnoziarnistej, będzie miał takie właśnie wartości odżywcze?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    PS.
    Czy mąka pełnoziarnista (Lubella), to mąką razowa?
  • Mąka Lubella to najprawdopodobniej typ 1850 :)
  • Z mąki pp 2000 trudniej jednak smażyć je na sucho, trzeba przecierać teflon natłuszczonym olejem ręcznikiem.
  • A Lubella Pełne Ziarno to bliżej nieokreślony typ mąki ;-)
  • hmmm zrobiłam z półtora szklanki mąki, dwóch jajek, dwóch szklanek mleko 1.5%, wody i wyszło 10 naleśników ok. 104 kcal każdy :> czy jeśli dodam oliwę na której smażyłam (taka przeciętna porcja - niecałe 2 łyżki) to wyjdzie aż ok. 190kcal na naleśnika??
  • martabeata 2012/05/20 11:24
    Dorota skad Ty masz takie wielgachne jaja?!;P
    A co do Twojego przepisu to moze zamiast jednej łyżki mąki (czyli 15g) dac 2 łyżki otrębów?? Gdzies widzialam ze dziewczyny pól łyżki mąki zamieniały na jedna łyżkę otrębów, wiec cała łyżka mąki to by byly 2 łyżki otrębów (kcal i węglowodanów mniej ;P)

    A tu proszę kolejny przepis na nalesniki light:
    1 jajko lub białko, pól szklanki mleka (oczywiście 0,0% lub 0,5) 2łyżki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wychodzą 3 sztuki. A smazy sie je troche jak omlet, czyli pod przykrzyką. Przepis jest sprawdzony (nie przeze mnie). Widzialam zdjecie tych naleśników i wyglądały bardzo smacznie;P nie mam jednak mąki graham (a musze sie teraz zdrowo odżywiać) wiec dopiero jak kupię to wypróbuje przepis (choc tamta pani robila te nalesniki ze zwykła. Myślicie ze z graham nie wyjda? Ciasto z takiej mąki różni sie od ciasta z takiej zwykłej?)
  • @martabeata: jaja najwyższej jakości to tylko od pani Sytnikowej, której szczęśliwe kury biegają po trawce i zajadają robaczki, a potem ekspresem jadą do miasta (150 km!), żeby trafić na mój stół :)

    Na pytanie, czy ciasto z mąki graham różni się od tego z mąki zwykłej... Tak, zdecydowanie. Naleśniki pełnoziarniste są twardsze i mniej elastyczne, łatwiej się rwą i pękaja przy zwijaniu. Niemniej są smaczne i przy odpowiednich proporcjach (patrz mój wpis wyżej) udają się doskonale, nawet do precyzyjnego zwijania.
    Ja jestem zwolenniczką używania wszystkich typów mąki i raczej nie demonizowałabym roli otrębów i pełnego ziarna do każdego przepisu, który zawiera mąkę. Wszystko z umiarem :)
  • martabeata 2012/05/26 20:22
    @Dorota: no ta, gdzie do tego sie mają moje L z Tesco ;P

    Twój przepis juz sobie zapisałam i w przyszłym tygodniu go wykorzystam ;D Jestem bardzo ciekawa jak smakują takie naleśniki
  • próbowałam ostatnio usmażyć sobie naleśnika z mąki razowej, ale okazało się to totalną porażką (przywarł do teflonu), co dziwne doskonale wyszły mi naleśniki, w których zamiast mąki dodałam białko w proszku - co prawda ze smakiem takiego naleśnika nie ma co się pchać na kuchnie do smoka czy manekina ale usmażyłam cieniutko że było czuć praktycznie sam farsz, poza tym eksperymentalna akcja ultimate low-carb była tego warta :p
  • tinnyjustiny 2012/09/11 13:29
    Ja ostatnio robię z mąki kukurydzianej. W domu wszyscy się nimi zachwycają. Jedno jajo, szklanka mąki(może być pół), szklanka wody, 3 łyżeczki brązowego cukru(niekoniecznie) i kilka kropel aromatu migdałowego. Z tym,że nie robię na całą patelnie tylko takie troszkę mniejsze.
  • lotopauanka: może dlatego, że ten naleśnik ma mniej zasranych węglowodanów niż naleśnik zrobiony z mąki pszennej.
  • weraaaaaa 2015/10/11 09:27
    Hej!
    Moglibyście dodać do swojej strony wage naleśników z restauracji Manekin? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/23 16:33
    @weraaaaaa: Przykro mi, ale w Koszalinie nie ma tej restauracji.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę