Szklanka ugotowanego makaronu jajecznego Tagliatelle

Makaron jajeczny tagliatelle ugotowany

Szklanka ugotowanego makaronu jajecznego Tagliatelle waży 120 g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 146 kcal 175 kcal
Białko 5,7 g 6,8 g
Tłuszcz 1,6 g 1,9 g
Węglowodany 27,1 g 32,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Makaron jajeczny tagliatelle ugotowany kalorie w 100g: 146kcal

Zobacz więcej: makaron 120g szklanka ugotowany świeży semolina durum tagliatelle jajeczny pszeniac

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.09.04 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka semolina z pszenicy twardej durum, jaja (20 %), woda.
Producent: Pastificio Rana S.p.A

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/04 19:49
    Dzisiejsze ważenie dedykowane jest dla osób preferujących świeże, a nie poddane wysuszeniu makarony :) Może część z Was w pierwszej chwili zdziwić fakt, dlaczego w 100 g świeżego makaronu http://www.ilewazy.pl/garsc-makaronu-jajecznego-tagliatelle, wszystkie wartości zostały zaniżone w porównaniu do większości poprzednio zważonych (nieugotowanych) ?
    A to właśnie dlatego, że odmienny sposób produkcji nie pozbawił go tylu wody, w stosunku do tradycyjnie wysuszonych :) Podczas gotowania chłonie mniej wody i w związku z tym wartości się wyrównują.
  • Wygląda świetnie!
    W jakiej sieci sklepów można go nabyć? Np. Bomi?
  • woow jak malutko kalorii! muszę wypróbować
  • I'm fine 2011/09/05 01:24
    zu, jakie "malutko", oglądałaś inne zważone makarony ugotowane? Mają podobną kaloryczność.
    Jajeczny makaron jest przepyszny, ale nie widzę sensu w wybieraniu go ze względu na kcal- po ugotowaniu wychodzi podobnie jak każdy inny.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/05 10:52
    @A.: my zakupiliśmy w sklepie z włoską żywnością, aczkolwiek myślę, że świeże makarony (z tej bądź innej firmy) mogą z powodzeniem znajdować się w sprzedaży w delikatesach i podobnych sklepach (w lodówkach). Ciekawa odmiana. Konsumując ten makaron, przypomniały mi się czasy z dzieciństwa, gdy Babcia samodzielnie sporządzała makaron do niedzielnego rosołu. Wprawdzie był robiony ze zwyczajnej pszenicy i kształtem przypominał nitki, jednak te chwile obudziły się we mnie podczas spożywania tego makaronu :)
    To był raczej taki jednorazowy zakup. Na co dzień wolę jednak bardziej zdecydowany smak i zapach makaronów wyprodukowanych z pełnoziarnistej mąki pochodzącej z różnych rodzai zbóż.
  • Moja babcia dalej sama robi makaron ;) i rożne ciasta, ciasteczka, bułki :]
  • A jeśli ten makaron w wersji pełnoziarnistej ma 351kcal/100g przed ugotowaniem to ile będzie miał po ugotowaniu w szklance (105g)?
  • Ponawiam poprzednie pytanie, bardzo mi zależy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/07 18:48
    @drugsx: nie rozumiem pytania...
    Jeżeli chodzi o powyższy makaron, to nie widziałam go w wersji pełnoziarnistej, więc nie wiem, ile pochłonąłby wody podczas gotowania. Ale gdyby nawet był z mąki nieoczyszczonej, to jego wartość energetyczna (mówimy o świeżym) kształtowałaby się na poziomie 250 - 280 kcal / 100 g suchego produktu.
    A Tobie zależy na info o tym konkretnym kształcie tagliatelle ? Chodzi o suchy czy świeży makaron ?
    Tutaj masz przykład makaronu pełnoziarnistego o wartości energetycznej 345 kcal / 100 g suchego produktu http://www.ilewazy.pl/szklanka-makaronu-swiderki
    i ten sam makaron ugotowany zważony w szklance: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-swiderki. Czy rozwiałam Twoje wątpliwości ?
  • I'm fine 2011/09/07 18:53
    drugsx, ale skąd my mamy to wiedzieć? masz na tej stronie zważone jakieś makarony pełnoziarniste, popatrz sobie, to może da ci to jakieś pojęcie.
    Na podstawie podanych przez ciebie danych nie da się obliczyć tego, o co pytasz.
  • i'm fine, no wlaśnie jak potem patrzyłam na inne makarony to rzeczywiście... cos mi się musiało pomieszać :>
  • Dobra, napiszę pytanie jeszcze raz i mam nadzieję - bardziej zrozumiale. Chodziło mi o ten makaron: http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Makarony/Lubella_Pelne_Ziarno/Gniazda_5_zboz
    Tak jak można na tej stronce przeczytać, w 100g suchego produktu jest 351kcal. Moja porcja PO UGOTOWANIU wynosiła 110g i nie wiem ile można liczyć za to właśnie po przyrządzeniu. Z tego co się orientuję, różnie makarony zwiększają swoją objętość, w związku z tym nie potrafię określić wartości energetycznych przyrządzonej porcji i myślałam, że ktoś może będzie w stanie udzielić mi informacji na ten temat.
  • I'm fine 2011/09/08 17:02
    Drugsx, ale tego się nie da obliczyć z podanych przez ciebie danych. Chyba, że mamy wymyślić jakąś liczbę z kosmosu, cokolwiek, żebyś dał/a spokój ;)
    Nie. Da. Się. Bo nie wiemy, ile wody ten twój makaron "wciąga" w czasie gotowania. Bardziej uporczywe domaganie się odpowiedzi tego nie zmieni. Właśnie dlatego n tej stronie są ważone różne gatunki makaronów, ryżu, kasz. Możesz zaproponować ten makaron, żeby go zważono, ale upieranie się tutaj nic nie zmieni.
    Na przyszłość możesz np. zważyć suchy makaron, zanim go wrzucisz do wrzątku, i liczyć jaką część bierzesz z tego wszystkiego co ugotowałeś/ugotowałaś (np. gotujesz 100g suchego makaronu, nakładasz sobie połowę- to odpowiada to 50g suchego makaronu, jakkolwiek po ugotowaniu wciągnęło sporo wody i waży więcej- ale woda przecież nie ma kcal).
    Możesz domagać się jeszcze natarczywiej, żeby ktoś ci obliczył, ile kcal ma szklanka tego cholernego makaronu, ale tego się nie da obliczyć. Gdyby się dało, to pani Izabela nie kupowałaby, i nie ważyłaby tych wszystkich makaronów przed i po ugotowaniu. Nie byłoby takiej potrzeby.
  • @I'm fine - poprzedni mój komentarz był w roli ścisłości - jeśli ktoś nie do końca zrozumiał, o co mi chodzi na początku to uzyskał pełniejsze wyjaśnienie. Nie domagałam się przecież tym samym informacji od tych, którzy nie wiedzą. A i pani Izabela zadała mi kilka pytań w komentarzu, więc odpowiedziałam na nie.

    Co do produktu, o wiele bardziej wolę jeść spaghetti z tym makaronem niż tradycyjnym do tej potrawy ;)
  • I'm fine 2011/09/09 10:24
    drugsx, ale tego się NIE DA obliczyć, nie to, że ktoś nie wie. Zresztą mogę wymyślić jakąś wartość "z sufitu", jeśli to cię uspokoi ;)
  • drugsx - jem ten makaron (gniazda Lubelli) nałogowo, bardzo mi smakuje - przyjmuję wartość ok 180 kcal w pełnej szklance po ugotowaniu i żyję ;) Sądzę, że tak się będzie to kształtować, nie widzę sensu bardziej dokładnego liczenia :)
  • @drugsx: kiedyś ważyłam całą paczkę makaronu Lubella Penne (pióra) po ugotowaniu i miałam 1060 g z 400 g suchego.
    Przyjmując że statystycznie wszytskie makarony są podobne, wykonuję proporcję żeby obliczyć to czego szukasz:

    400-1060
    x -110

    I wychodzi, że miałaś (MNIEJ WIĘCEJ!) 41,5 g suchego makaronu.
    Ale to był mój makaron-ugotowany w takim stopniu jak ja to zrobiłam, wiec mogą być rozbieżności..
  • totam i Blania - bardzo wam dziękuję, tego właśnie potrzebowałam :)
    totam - zgadzam się, gniazda z Lubelli można jeść codziennie i dłuuuugo się nie znudzi.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę