Szklanka ugotowanego makaronu nitki

Makaron nitki

Szklanka ugotowanego makaronu nitki waży 140 g.  

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 140 kcal 196 kcal
Białko 4,9 g 6,9 g
Tłuszcz 0,7 g 1,0 g
Węglowodany 28,7 g 40,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Makaron nitki kalorie w 100g: 140kcal

Zobacz więcej: makaron szklanka 140g nitki semolina durum

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.04.13 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: semolina z pszenicy durum, woda.
Producent: Podravka

Mamy 42 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • dzięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękujęęę!!!! jesteście kochani :)
  • oo dziękuje, prosiłam o to ważenie :)
  • ja rownież dziękuję :)
  • Jejku jesteście wspaniali, też zależało mi na zważeniu tego produktu :)
  • szkoda, że to wszystko jest takie kaloryczne, no ale cóż makaron to makaron
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/14 20:39
    @Szpetot: mam nadzieję, że nie segregujesz swojego menu pod względem samych kcal? Wprowadzając odpowiednią ilość potrzebnej skrobi do organizmu pod postacią makaronów razowych i pełnoziarnistych, nie będziesz musiała obawiać się np. o swoje zdrowie czy sylwetkę itp...
    - spójrz proszę na poniższe propozycje (sycą dłużej dzięki błonnikowi i dostarczają znacznie więcej witamin i składników mineralnych - aż żal byłoby taki produkt odrzucać z menu):
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-swiderki
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-zytniego-swiderki
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-gryczanego-swiderki
  • kalorie liczę, ale zwracam też uwagę na wartości odżywcze, schudłam już 10.6kg i jeszcze trochę przede mną. Uwielbiam makaron i staram się kupować te pełnoziarniste, ale ten też często jadam, po prostu nie umiem go sobie odmówić
  • ja również, przede wszystkim w zupie mlecznej. ;)
  • I Szpetot, ładny wynik. gratuluję. :D
  • @ Szpetot: przepraszam bardzo a co jest złego w powyższym makaronie z pszenicy Durum? To już tylko pełnoziarniste/razowe uważasz za zdrowe? Mąka z pszenicy Durum jest bardzo zdrowa i makarony wykonane z niej również, nie rozumiem zatem czemu mówisz, że starasz sie jeść pełnoziarniste ale "tego" sobie nie możesz odmówić jakby to był jakiś niezdrowy smakołyk?!
  • @ bronek
    nie twierdzę, że ten jest niezdrowy, ale jednak myślę, że pełnoziarnisty i razowy jest zdrowszy, no i pełnoziarnisty ma trochę błonnika.
    chodziło mi raczej o to, że przed odchudzaniem jadłam makarony praktycznie codziennie i prawie nigdy nie był to pełnoziarnisty. Raz na jakiś czas wiadomo, że i taki jest dobry, ale nie w takich ilościach w jakich ja go jadłam
  • Ale jadłaś z pszenicy Durum czy zwykłe "babuni jajeczne"? Bo to kolosalna różnica...
  • z pszenicy Durum zazwyczaj, za tymi "zwykłymi" nie przepadam
  • A czy Pani Izabela mogłaby obiektywnie i fachowo przedstawić, który makaron poleca czy pełnoziarnisty czy razowy czy ten z pszenicy Durum? Wiadomo, że odpowiedź urozmaicać na zmiane każdym po trochu jest najwłaściwsza, ale chodzi mi o wartości zdrowotne i odżywcze, który jest najlepszy z punktu widzenia odżywiania/dietetyki?
  • I co myśli jeszcze Pani o takim? http://www.lubella.pl/pl/Pelne_Ziarno/Pelne_Ziarno_Lubelli/Nowosc_Pelne_Ziarno_z_5_zboz czy to nie najlepsze rozwiązanie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/14 22:46
    Bronku, według mnie Twoje pytanie powinno stać się odpowiedzią :)
    Urozmaicenie jest jednym z ważniejszych punktów. Każdy z zaproponowanych przez Ciebie będzie dobry :) A tak wgłębiając się w szczegóły, to w zależności od surowca, z którego pochodzi makaron (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, gryka, proso itd...) będzie troszeczkę różnić się od pozostałych zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika - stąd ważne urozmaicenie, żeby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W przypadku pszenicy Durum - na podium wyjdzie makaron z pełnego przemiału (ten zaprezentowany powyżej to praktycznie czysta skrobia pozbawiona witamin, soli mineralnych i błonnika).
    A ten podlinkowany makaron wydaje się być świetny. Narobiłeś mi apetytu - dopisuję do listy zakupów :)
  • A może Pani polecić konkretny makaron z pszenicy Durum z pełnego przemiału? Zakupie wtedy dokładnie taki i uzupełnie go włączeniem makaronu pełnoziarnistego i razowego oraz tych 5 zbóż :) cieszę sie, że pokazałem Pani coś nowego ;)
  • @Szpetot gratuluje :D
    Co do tego makaronu to nie przepadam za takimi nitkami... Wydają mi sie mało sycace. Wole jakieś grubsze - choc moze to dlatego, ze z reguły jak jem makaron to w towarzystwie owoców :D
  • dziękuję bardzo :)
  • Mademoiselle 2011/04/15 08:54
    a ja nienawidzę makaronu.. tj.. jest on dla mnie bezsmakową papą, podobnie jak ziemniory. Żal mi miejsca w bilansie na takie bezsensowne kalorie. Ale jak będę miała kiedyś okazję, spróbuję z ciekawości tych pełnoziarnistych.
  • @Mademoiselle no właśnie dla mnie to tez raczej papka, ale jak sie za mocno nie rozgotuje takich swiderkow to z truskawkami i jogurtem smakują całkiem dobrze :)
    Do zupy w każdym razie nigdy makaronu nie dodaje
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/15 11:35
    Bronku, szczerze polecam Tobie i wszystkim innym makarony pełnoziarniste z pszenicy durum następującego producenta: (w 3 odsłonach - żeby dania były różnorodne). Ja kupuję go w Tesco.
    http://www.atlanta-am.pl/produkty/199.jpg
    http://img1.frisco.pl/products/zoom/5201193180417_z.jpg?56fd6475679175a48062fd52a12f3ab4
    http://img2.frisco.pl/products/zoom/5201193180400_z.jpg?56fd6475679175a48062fd52a12f3ab4
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/15 11:43
    @Mademoiselle: ja białego makaronu też nie lubię. Ale bez włączenia razowych nie wyobrażam sobie tygodnia swojego menu :)
    Warto wypróbować kilka różnych firm (po pewnym czasie jak z innymi produktami będzie się miało swoich faworytów ;))
    Ten powyższy w ramach wyjątku zakupowego na ilewazy.pl też konsumowaliśmy na obiad i w porównaniu do tych typu "Babuni" - o niebo lepszy. Czas gotowania - 3 minuty, jędrny, nie sklejający się. Oczywiście to zasługa mąki semoliny z pszenicy durum - różniącej się składem od naszej "tradycyjnej" polskiej pszenicy (przede wszystkim inny rodzaj białek).
  • O właśnie ten pierwszy z wymienionych makaronów kupuje ;)
  • I'm fine 2011/04/15 12:45
    Kiedyś jadłam pełnoziarnisty makaron, i mi bardzo nie smakował. Może ten konkretny był niedobry, ale może jednak coś w tym jest, że od wieków pszenicę je się raczej oczyszczoną, a np. żytni chleb- z pełnego przemiału?
    Ta obsesja, żeby wszystko czynić "trochę zdrowszym" też mi się wydaje... trochę niezdrowa :P
  • Czy ja wiem czy to taka reguła? Zobacz otreby to same "śmieci", które zostały po oczyszczeniu tego zboża, a jednak to pszenne uważam za najlepsze (smakowo)
  • Mademoiselle 2011/04/15 14:20
    bo w pełnoziarnistych produktach faktycznie jest coś takiego cierpkiego, gorzkawego a Polacy raczej mają zamiłowanie do rzeczy bezsmakowych (ziemniory, kluchy) jak już jedzą coś o jakimś konkretnym smaku to zazwyczaj są to te same bezsmakowe rzeczy z tą różnicą że mocno posolone. To nic dziwnego że w polskich przyzwyczajeniach kulinarnych nie ma miejsca na zioła, przyprawy, pełnoziarniste rzeczy- są one bowiem mniej łagodne niż tradycyjna buła czy kluski :) a te są dla mnie zbyt bezpłciowe
  • I'm fine 2011/04/15 19:17
    Mademosielle, to brzmi trochę tak, jakbyś czuła się trochę lepsza, i trochę gardziła ludźmi za to, co lubią jeść.
    Ja lubię niezwykłe smaki, ale pełnoziarnisty makaron (próbowałam raz, może tamtej firmy był niedobry) mi nie smakował i tyle. Kluchy- be? Ja jestem be, bo chyba wolę "zwykłe kluchy"?
    Podniecasz się pełnoziarnistym makaronem- a kasze? Wydają mi się mniej przekombinowane od pełnoziarnistych makaronów.
    Co do "bezsmakowości" polskiej kuchni, obrażasz ją, i się nie znasz. Żurek, barszcz, ogórkowa. Chrzan, ćwikła. Kiszona kapusta i ogórki. Więcej mi się nie chce wymyślać, ale te rzeczy mają wyrazisty smak bez morderczego solenia. Nie obrażaj więc polskiej kuchni, mdły, tani jadłospis szkolnych stołówek to nie jest "polska kuchnia".
  • a ja powiem, że lubię kasze, makarony i ryże pełnoziarniste, które i tak nie dorównują ulubionym kluchom.
    pjontka I'm fine, jedzmy kluchy. :D
  • Fajnie, że zważyliście, bo niedawno zastanawiałam się czy rosół z makaronem nitki będzie miał dużo kcal :)
  • witam, czy każdy makaron ugotowany niezależnie w jakiej ilości wody i jak długo, zwiększa swoją objętość o tyle samo, jak np. zważony ten makaron nitki tutaj zwiększył o ok. 0,4 raza?
  • w Twoim pytaniu jest odpowiedź np/ na temat długości gotowania-przecież im dłużej gotujesz tym więcej wody makaron wsiąknie (do pewnego momentu oczywiście, aż się rozgotuje i zamieni w papkę!) tak więc wartość 0.4 jest orientacyjna, ale mniej więcej podobna dla wszytskich "zwykłych" makaronów (inna będzie dla tych ekstremalnie cienkich lub ekstremalnie grubych). No i zawsze musisz porównywać świeże ze świeżymi i suche z suchymi bo to też ma znaczenie.
  • czyli im makaron jest grubszy tym wiecej chlonie wody i jest zarazem mniej kaloryczny? prosze o wytlumaczenie gdyż chce wykorzystac ta kalorycznosc w diecie na przytycie czyli szukam jak najabardziej kalorycznego makaronu. I własnie jak gotować do miekkosci czy al-dente?
  • mala poprawka: im makaron jest grubszy tym wiecej chlonie wody i jest zarazem bardziej kaloryczny?

    mam tu na myśli np. taki makaron http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-jajecznego-tagliatelle 146 kcal/100g w porownaniu do nitek 140kcal/100g
  • jedz taki jaki lubisz, te 6 kcal nie ma tu znaczenia. chwile dluzej/krocej pogotujesz i juz wartosci zmienia sie o pare kcal. A skoro chcesz przytyc to moze poprostu naloz wieksza porcje...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/12 18:19
    @agnes: wartości dla 100 g produktów po przygotowaniu są bardzo orientacyjne. Woda oczywiście nie ma żadnych kalorii, jednak jeśli chcesz przeliczyć wartości na 100 g gotowego produktu to wchłanienie wody będzie w ogromnym stopniu wpływało na wynik (bo nie liczysz tylko samego produktu tylko produkt + woda, która waży swoje i wpływa na przeliczenie na 100 g). Bardziej praktyczne jest szacowanie kalorii dla składników suchych: odmierzasz porcje makaronu i liczysz z niej kalorie i nie interesuje Ciebie ile wody taki makaron wchłonie i nie przeliczasz na 100 g gotowej potrawy (kalorie liczysz z suchych składników i tyle).
    "mala poprawka: im makaron jest grubszy tym wiecej chlonie wody i jest zarazem bardziej kaloryczny?" - nie można tak powiedzieć, kaloryczność makaronów jest bardzo zbliżona, lepiej wybierać je pod kątem wartości odżywczych (razowe są bardziej wartościowe) czy smaku.
  • dziękuję za odpowiedź, to fakt lepiej liczyć kalorie z suchych składników. Pozdrawiam!
  • jak to jest ze ten sam makaron z ta sama waga ( ugotowany i nieugotowany ) maja inna liczbe kalorii?
    140g ugotowanego ma 196kcal a nieugotowany 140g ma 486?
  • @dzasta: bo wodą nasiąka i zmienia się objętość- z jednej szklanki surowego makaronu robi się 1,5 albo i więcej- kaloryczność całości jest taka sama, ale kcal/cm3 jest mniej.
  • nigdy nie wiem jak liczyć makaron w diecie :). Mianowicie chodzi mi ile mniej więcej kcal i btw ma łyżka nitek ugotowana? Narazie liczę ją jako łyżka 4 rurek, która jest na tej stronie :p
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/11 16:33
    @hym hym: mam nadzieję, że jednorazowo do posiłku (oczywiście jako dodatek) nie spożywasz 1 łyżki makaronu ? Następnym razem weź szklankę o pojemności 250 ml, włóż tyle nitek ile spożywasz do potrawy,a następnie przyrównaj do naszego zdjęcia. To zupełnie wystarczy, aby oszacować ilość dostarczanych składników odżywczych oraz kcal.
  • Witam witam, mam pytanie do Pani Izabeli. Wpisałam w wyszukiwarkę hasło \"durum\". Ten produkt, gdyż ma w składzie coś z z tej pszenicy, dlatego postanowiłam zapytać się tutaj:
    Co Pani sądzi o makaronie z pszenicy durum? Czy to nie bujda? Ciężko mi uwierzyć, że makaron smakuje tak samo jak zwykły, a niby ma niemalże takie wartości odżywcze jak makaron pełnoziarnisty/żytni/orkiszowy itp. Plus znalazłam na półce sklepowej tylko taki z firmy Carrefour i nie wiem w co wierzyć.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę