Porcja spaghetti pełnoziarnistego z mięsem drobiowym

Spaghetti z mięsem drobiowym

Porcja spaghetti pełnoziarnistego z mięsem drobiowym waży 270 g

  100g na zdjęciu (270 g)
Energia 150 kcal 405 kcal
Białko 7,6 g 20,5 g
Tłuszcz 6,3 g 17,0 g
Węglowodany 16,0 g 43,2 g
Błonnik 1,6 g 4,3 g

Spaghetti z mięsem drobiowym kalorie w 100g: 150kcal

Zobacz więcej: 150g porcja spaghetti sos pomidorowy mięso drobiowe mielone z indyka

Ostatnia aktualizacja: 2013.08.27

Ważenie dodano: 2012.01.07 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: spaghetti pełnoziarniste, mielone mięso z indyka, sos pomidorowy, czosnek, cebula, bazylia, przyprawy, parmezan.

Mamy 36 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/07 23:32
    Moi Drodzy, w związku z tym, że praktycznie od początku istnienia ilewazy.pl otrzymujemy mnóstwo zapytań o wszelkie samodzielnie robione spaghetti, makarony z sosami itp... postanowiłam przygotować dwie wersje makaronów z sosem.
    Pierwsza z nich, zaprezentowana na powyższym zdjęciu stanowi pełnowartościowy posiłek. Użycie do potrawy makaronu wyprodukowanego z mąki z pełnego przemiału, dostarczy nam węglowodanów złożonych, błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Mięso mielone z indyka: http://ilewazy.pl/porcja-mielonego-miesa-z-indyka jest dość chudym mięsem, ale gdyby zależało komuś na zmniejszeniu tłuszczu nasyconego do minimum, to polecam samodzielnie zmielić pierś z kurczaka lub indyka. Sos pomidorowy (ja użyłam przecieru pomidorowego: http://ilewazy.pl/szklanka-przecieru-pomidorowego; można wymienić np. na pomidory z puszki z sokiem) dostarczy likopenu - barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne. Do wykończenia potrawy dołączam jeszcze cebulkę, czosnek, bazylię i przyprawy. Całość posypuję łyżką świeżo startego parmezanu. Można się tu spotkać z oburzeniem: "o rany, jaki on tłusty i kaloryczny", ale według mnie (poza tą informacją - bo to prawda) jest bardzo aromatyczny. Łyżka waży zaledwie 8 - 10 g, a nada potrawie niepowtarzalny aromat. Dla uzyskania podobnego efektu, zapewne potrzeba by znacznie większej ilości sera żółtego. A Wam, jak się podoba to połączenie ? Pewnie wśród czytających ten komentarz znajdą się osoby, które znają ten smaczek i danie tego typu nie raz pojawiło się na obiadowe menu :)
    Druga wersja to taka mocno klasyczna :) Sos bolognese z makaronem tagliatelle. Część z Was pewnie po prostu zamiast makaronu tagliatelle, używa spaghetti. Zdjęcia, wartości odżywcze i informacje znajdziecie tu: http://www.ilewazy.pl/porcja-sosu-bolognese-z-makaronem-tagliatelle
    To danie dostarcza więcej tłuszczu. Ale jego zawartość będzie mocno zależeć od rodzaju użytego mięsa. Ja w tym przypadku wykorzystałam mięso mielone z szynki: http://ilewazy.pl/porcja-mielonego-miesa-z-szynki. Ale zakupienie gotowego mięsa wieprzowo - wołowego lub wieprzowego w okolicznych sklepach, może znacznie podwyższyć udział tłuszczu. Najlepiej byłoby użyć mięsa z cielęciny :)
    Tak jak w oryginalnych przepisach na tego typu makaron, znalazł się włoski boczek Pancetta: http://ilewazy.pl/lyzka-boczku-pancetta, który znowu dostarcza nasyconego tłuszczu i cholesterolu. To danie jest po prostu stworzone dla osób, które ponad wartości odżywcze cenią sobie tego typu smak (oczywiście tutaj to kwestia smaku ;)) Takim dodatkowym punktem jest to, że "klasyczne" spaghetti sporządza się bardzo długo (nawet do kilku godzin), bo wówczas dopiero nabiera właściwego smaku. A spaghetti można wykonać w przeciągu 25 minut (a jak mamy zmielone mięso, to sprowadza się właściwie tylko do ugotowania makaronu, ponieważ w międzyczasie z drobiowego mięsa i przecieru pomidorowego z dodatkami szybko uzyskamy sos).
  • ile w tej porcji jest makaronu?:)
  • To jest w moim guście, bo wolę makaron pełnoziarnisty niż zwykły. Ten pełnoziarnisty ma głębszy smak, a zwykły to taki kleik według mnie:) Jak patrzę na te kalorie to stwierdzam, że ja chyba jem ich bardzo dużo dziennie, zjadam chyba z dwa razy taką porcję jak jest na zdjeciu a robię podobne tylko, że mięsa nie mielę, a drobno kroję. Chyba nie zawsze jest tak, że każda kobieta potrzebuje 2500 tys. kalorii.:) Ja na takiej liczbie chudnę.
  • Lavender 2012/01/08 08:40
    @Spytka - zazdroszczę... Ja - pomimo ruchu - tyję na diecie 2000 kcal :(
  • Gabriela 2012/01/08 10:03
    No proszę, wczoraj pod wpływem impulsu kupiłam przecier pomidorowy i nie wiedziałam, co z nim zrobić, a dziś z samego rana dostaję inspirację. :D Bardzo dziękuję.

    @Lavender, metabolizm da się przyspieszyć, może warto przejść się do dietetyka. :)
  • 401 kcal ale znikoma ilość sera, dla mnie duża porcja sera w spaghetti to podstawa :D Także moja porcja spokojnie miałaby z 600kcal.
    @Spytka - zgadzam się, różnie to jest z tym zapotrzebowaniem energetycznym. Ja średnio dostraczam organizmowi 2000kcal. Czasem mniej, czasem więcej.
    I to, czy chudniemy zależy też od jakości posiłków, bo np. takie danie jak to (makaron pełnoziarnisty, chudziutki indyk, sos pomidorowy i trochę białka w postaci sera) zostanie inaczej przyjęte, niż hamburger z budki ;)
  • drugsx chyba masz rację, to był rozwiązywało wątpliwość.:)
  • Mniamm ale mi smaka narobiliście jak aj dawno spaghetti bolognese nie jadlam :( Ale narazie nei ebdzie dane mi skosztowac bo nei jem ani miesa ani makaronów
  • Sporo kalorii jak na taką malutką porcję. Po 3 godzinach byłabym głodna (akurat na diecie jem co 3 godziny, ale nie mogę sobie pozwolić na takie potrawy ;)).
  • Ile gram ważyło spaghetti w tej porcji przed ugotowaniem?
  • Obstawiam ze z 55g ;)
  • porcja jak dla dziecka 10letniego...
  • Gabriela 2012/01/08 18:03
    A moim zdaniem ta porcja jest w sam raz. Choć zjadłabym dodatkowo jakieś zielone warzywa.
  • jeszcze niedawno porcja 500g makaronu wystarczała tylko dla mnie i mojego partnera na jeden obiad. czuję, że 1 porcja mojej potrawy mogłaby mieć 2 000 kcal :-)
  • Agnieszka 2012/01/09 19:01
    Nie zgadzam się, że ta porcja jest mała - to talerz jest duży. Zwróćcie uwagę na dłoń Pani Izabeli i porównajcie z własną - porcja jest całkiem w porządku!:)

    Co do przepisu to swoje spaghetti robię bardzo podobnie, z tym że używam mięsa mielonego wołowego, zmielonego w domu z chudego kawałka i połowę mięsa zastępuję pieczarkami.

    Sos pomidorowy robię w wersji szybkiej, z pomidorów z puszki, cebulki, czosnku, oliwy i ziół. Jednak ten prawdziwy, tradycyjny powinien gotować się kilka godzin - im dłużej tym lepiej:)
  • kasienka 2012/01/10 14:22
    O mamo tyle kalori... A tak bardzo smakuje
  • Nom, 400 kcal na obiad to dawka rzeczywiście zabójcza :>
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/10 17:29
    @marta; @Anna: do pełnoziarnistego spaghetti użyłam 50 g makaronu suchego, co daje około 120 g ugotowanego; jest to szklanka wypełniona w taki sposób: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-razowego-spaghetti. Natomiast do sporządzenia tagliatelle z sosem, użyłam 70 g makaronu świeżego, co dało około 130 g makaronu ugotowanego, czyli pełna szklanka przedstawiona tutaj: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-jajecznego-tagliatelle.
    Ilość makaronu ugotowanego w obydwu daniach była praktycznie taka sama, a różnica użytego 50 g lub 70 g makaronu polega na tym, że makaron tagliatelle był "świeży" a nie wysuszony, czyli zawierał w sobie już pewną część wody (w związku z czym, aby uzyskać podobny wynik, należało zwiększyć jego ilość).
    @haruka: "Obstawiam ze z 55g" No proszę, jak na podstawie zdjęcia i składników odżywczych potrafisz podać bardzo zbliżoną liczbę. Super !
    @Gabriela: "Choć zjadłabym dodatkowo jakieś zielone warzywa." Pewnie, ja też jestem za :)
    @Agnieszka says: "Nie zgadzam się, że ta porcja jest mała – to talerz jest duży." Racja, talerz jest duży, obiadowy. Często na takich podają dania w restauracjach.
  • to jest maleństwo.. porcja to 2 razy tyle ^^
  • effemeria 2012/01/11 21:01
    Czy gdybym dała makaron z mąki durum zamiast pełnoziarnistego, to wartość odżywcza potrawy zmieni się na niekorzyść? Pozdrawiam :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/11 22:11
    @effemeria: uporządkuję najpierw informacje. Z pszenicy durum uzyskuje się mąkę semolinę. Zawiera ona nieznacznie więcej białka w porównaniu do pszenicy zwyczajnej. Makaron z pszenicy durum występuje w handlu zarówno pod postacią razową, jak i oczyszczoną (białą). Pełnoziarnisty makaron (zarówno z pszenicy zwyczajnej, jak i z pszenicy durum) w porównaniu do makaronu bialego z pszenicy durum, będzie przodował pod względem zawartości błonnika, witamin i składników mineralnych, ale wartości liczbowe B, T i W tworzące kcal, pozostaną zbliżone.
  • Zjadłam właśnie bardzo podobne spaghetti tylko zamiast drobiu użyliśmy mięsa z szynki i były dwa rodzaje makaronu (zużywaliśmy resztki z wczorajszego dania) ;) No i ser o zawartości tłuszczu 26%, troszeczkę. Pychota! :D
  • a ile tu jest mniej więcej użytego mięsa?
  • czy dobrze rozumiem zostało użyte 120g makaronu i 100g mięsa?
  • czy wy też jak smażycie mielone do spaghetti to sie tyle tłuszczu wytapia??? bo niby indyk ma mało kcal ale jak sie go smazy to w moich oczach wyglada jakby mial 5 razy wiecej ;o
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/14 16:38
    @Ivona: a czy wiesz z jakiej części indyka to mielone pochodziło ? Jeżeli zostało zakupione jako "mielone mięso z indyka", to w składzie mogą się znajdować zarówno chude, jak i tłuste części. Jeżeli zależy Ci wyłącznie na chudych, to znacznie korzystniejszym sposobem będzie zakupienie kawałka piersi lub udźca i samodzielne zmielenie. Wówczas zapewniam Cię, że będzie chude :)
  • ...albo kupić i na miejscu poprosić o zmielenie, w wielu sklepach mięsnych robią to wręcz na widoku :D.
  • no właśnie niestety nie wiem z jakiej części było, (ale mam nadzieje), że takie przeciętne mielone mięso z indyka nie powinno mieć dużo więcej kcal. Tak myślę, że przed dodaniem sosu do mięsa mogę następnym razem odlać ten tłuszcz, wtedy będzie zdrowsze i mniej tłuste :) Dziękuję za odp. Pani Izabelo :)
  • Ile wynosilaby kalorycznosc dania bez miesa i sera? Chodzi mi o sam makaron z sosem...
  • n-neutrino 2012/11/08 08:52
    Ugotowany makaron to jakieś 200kcal/100g, sam sos pewnie 70-150kcal/100g, zależy od użytych składników. Czysty pomidorowy będzie bardzo lekki, wiadomo, że zabielaniem doda się dużo kalorii ;]
  • ile bedzie mialo kalorii to spaghetti bez dodatku sera?
  • dzasta1555: masz napisane w pierwszym komentarzu pani Izabeli pod tym ważeniem, że jest dodana jedna łyżka parmezanu, ważąca 8-10g. Jest nawet zważona na ilewazy... więc ok. 35kcal mniej... różnica warta zachodu? raczej nie.
  • nie rozumiem, 100 g w/w dania czyli makaronu z sosem to 150 kcal, natomiast 100 g samego makaronu spaghetti (co prawda nie pełnoziarnistego ale raczej od tego zwyklego pełnoziarnisty liczbą kalorii nie za wiele sie różni) wg tej strony to 345 kcal http://www.ilewazy.pl/garsc-makaronu-pelnoziarnistego-spaghetti więc jak to jest?
  • Ludzie czy wy mieliscie matematyke w szole?
    Eliana: przypuśćmy że sos ma 20 kcal/100 gram a makaron 100 kcal/100 gram (wiem ze liczby stanowczo odbiegaja od rzeczywistych, ale wybralam takie żeby uprościć rachunek). Mieszasz 100 gram sosu ze 100 gram makaronu - masz 200 gram gotowego dania. Kalorie z sosu wynosza 20 kcal, a z makaronu 100 kcal, czyli w sumie 120 kcal dla calego dania, ktore wazy 200 gram. Dla 100 gram dania ilosc kalorii wynosi 120 : 2 = 60 kcal. Gdyby danie skladalo sie z samego makaronu, to mialoby 200 kcal w 200 gram i 100 kcal w 100 gramach, czyli wiecej. Sos ma mniej kalorii w 100 gramach niz makaron w tym przypadku, wiec w przeliczeniu na 100 gram zawsze wyjdzie mniej.
  • @Eliana 345 to kaloryczność makaronu przed ugotowaniem... Po ugotowaniu makaron pęcznieje i kaloryczność w 100g się zmniejsza
  • Bardzo dziękuje za odpowiedzi, Moniko nie o to mi chodziło, miałam matematykę i to co napisałaś sama umię doskonale policzyć, zaczynam dopiero liczyć kalorie i po prostu zaskoczyło mnie że podana na tej stronie kaloryczność 100 g samego makaronu spaghetii - 345 kcal jest o wiele większa niż kaloryczność makaronu wraz z sosem 100g - 150 kcal, nie wiedziałam że przy kaloriach samego spaghetti chodzi o suchy a nie gotowy produkt, ale dzięki Dooly już wiem serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę