Sałatka śledziowa z jabłkiem i śmietaną

Sałatka śledziowa z jabłkiem i śmietaną

Sałatka śledziowa z jabłkiem i śmietaną waży 280 g.

  100g na zdjęciu (280 g)
Energia 150 kcal 420 kcal
Białko 5,1 g 14,3 g
Tłuszcz 12,2 g 34,2 g
Węglowodany 5,8 g 16,2 g
Błonnik 0,8 g 2,2 g

Sałatka śledziowa z jabłkiem i śmietaną kalorie w 100g: 150kcal

Zobacz więcej: porcja cebula jabłko śledź 280g sałatka śmietana śledziowa

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.29

Ważenie dodano: 2011.12.27 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: filet śledziowy korzenny lekko solony w oleju, mleko do namoczenia śledzi, jabłko, cebula, śmietana 18 % tłuszczu, cytryna.

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/27 22:59
    Zgodnie z obietnicą, którą dałam w komentarzu pod tym ważeniem: http://www.ilewazy.pl/salatka-sledziowa-z-burakiem-zurawina-i-orzechami-wloskimi, dziś kolej na trzecią sałatkę śledziową :) Osobiście nie przepadam za tą kompozycją, ale wykonałam ją na prośbę kilku osób :)
    Gdybym miała ją sama zjeść, zamiast śmietany wybrałabym jogurt.
    Składniki (oczywiście proporcje możecie dobrać według własnego uznania i zapotrzebowania organizmu):
    - filet śledziowy korzenny matjas w oleju (można użyć również solonego z zalewy lub solonego w oleju)
    - mleko do namoczenia śledzia, około 1 szklanki
    - jabłko 1 średnie
    - cebula czerwona kilka plasterków (gdy takiej nie dostaniecie, możecie wykorzystać żółtą, ale ta pierwsza znacznie lepiej się prezentuje :))
    - śmietana 18 % tłuszczu (oczywiście można zastąpić jogurtem) 2 łyżki
    - łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
    - dowolne przyprawy
    Sposób przyrządzania:
    - śledzia zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia (ja swoje moczyłam 2 godziny, czas będzie uzależniony od Waszych preferencji smakowych)
    - jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub kroimy np. w kosteczkę), skrapiamy sokiem z cytryny
    - śledzie odsączamy z mleka, kroimy w paseczki
    - na talerzu lub w salaterce układamy wszystkie składniki, polewamy śmietaną.
  • Agnieszka 2011/12/28 00:40
    Pani Izabelo, w proporcjach składników nie ujęła Pani ilości śmietany ani jej zawartości tłuszczu.

    Osobiście jest to moja ulubiona śledziowa kompozycja. Z tym że kroję zwykłą,żółtą cebulę na drobniutką kostkę i mieszam z jabłkiem startym na tarce.
  • Nie lubię takich rzeczy oraz jestem wegetarianką, ale pomimo tego uważam, że, jak na tak maleńką porcję, jest to ogromna ilość kcal.
  • Dla mnie to jest najlepsza opcja ze wszystkich ale i tak nie idealna, bo sałatke śledziową ze śmietaną mam z jajkiek, ogórkiem kiszonym, cebulą i jabłkiem - każdy, kto jej próbował, zachwyca się nią i gratuluje mojej mamie :D
  • Nie lubię śledzi, może dlatego tak rażą mnie wszystkie śledziowe kompozycję. Według mnie to kosmiczne połączenia smaków.:)
    Dziwi mnie ciągłe zastępowanie śmietany jogurtem. Nie w tej kompozycji, ale wogóle. Nie lubię śmietany, używam jej tylko jako dodatek do kilku zup. Jogurt jem tylko grecki, ale bez niczego. Do niczego go nie dodaję.
    Dziwi mnie jak ktoś dodaje np.: do ogórkowej zamiast śmietany jogurtu, bo tak niby zdrowiej. Przecież ta łyżka śmietany dodana do zupy nie zaszkodzi, a te trochę jogurtu zdrowiu nie doda. Nie rozumiem?
    Tak samo majonez. Majonez jem tylko z sałatką warzywną i to kilka razy do roku. Ostatnio słyszę, że to niezdrowe, lepiej z jogurtem. Uważam, że bez przesady. Smak też się liczy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/28 10:31
    @Agnieszka: dziękuję za spostrzeżenie. Informacje te dopisałam w komentarzu powyżej.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/28 10:34
    @Klarita: "Dziwi mnie ciągłe zastępowanie śmietany jogurtem" Nie ma się co dziwić, jeżeli komuś smakuje tak, a nie inaczej, to należy to zaakceptować.
    "Tak samo majonez. Smak też się liczy." Ja swojego podniebienia nie "uraczę" nigdy majonezem, ponieważ jego smak nie jest przeze mnie do zaakceptowania.
  • Ale niektórzy lubią majonez, wiadomo ;) Ja sama nie jestem jego fanką, ale nie wyobrażam sobie jedzenia jajka z jogurtem - wolę już nałożyć tego majonezu o wiele mniej. Co do zup - od jakiegoś czasu zamiast używać kubeczka jogurtu wolę dać łyżkę-dwie śmietany. I o wiele lepiej zupa czy jakiekolwiek inne danie smakuje.
    Jeśli chodzi o śledzie, spróbowałabym, bo ciekawskie ze mnie stworzenie, ale nie wiem, czy mi by spasowało, nie widzą mi się te kombinacje... ;)
  • ja nienawidze majonezu, a juz jajka z majonezem to na bank nie przelkne :/ strasznie duzo kcal jak na taka mini porcje ma ta salatka, ja bym dala do niej lightowy jogurt a nie smietane. Chociaz i tak srednio mi ta konpozycja pasuje
  • Pani Izabelo, jeśli chodzi tu o gust smakowy to ok. Ja też nie lubię majonezu, toleruję tylko z salatką warzywną, ale tak jak napisałam kilka razy w roku w dolnych przedziałach. Ja dziwię się zastępowaniu śmietany/majonezu jogurtem uzasadniając to zdrowiem a nie smakiem.
    Izoch - nie porównywalnie lepsza jest zupa z łyżką lub dwoma łyżkami śmietany niż ta z jogurtem.
  • W listopadzie spróbowałam śledzi po dłuuugiej przerwie (kiedyś nie mogłam na nie patrzeć) i pokochałam je! Mniam, to naprawdę jest dobre, a moja ciocia robi je tak samo, tylko cebulę kroi w drobną kosteczkę.
  • A co do majonezu - jest dobry, ale w malutkich ilościach, z umiarem. Moja babcia wali tego na potrawy tyle, że zabija ich smak. Teraz unikam jedzenia go, bo jest to zabójstwo, mnóstwo tłuszczu i pustych kalorii. A jogurt u mnie zastępuje śmietanę, bo ma mniej tłuszczu. Tylko do deserów daję kremówkę.
  • Moja wersja sałatki śledziowej: 1 - 2 płaty śledziowe solone w zalewie, 2 jabłka (starte na tarce z grubymi oczkami), 1 średnia cebula, 1/2 kubeczka małego jogurtu naturalnego, pieprz i odrobina cukru do smaku i koniecznie świeży koperek (zimą wyjęty z zamrażalnika). Do tego ugotowane ziemniaki i postny obiad gotowy;-))
  • nigdy nie jadłam śledzia, ani innej ryby, ale na słodko, z jabłkiem?? pierwszy raz widzę taki pomysł
  • Lavender 2011/12/29 08:28
    @Jo: "nigdy nie jadłam śledzia, ani innej ryby, ale na słodko, z jabłkiem?? pierwszy raz widzę taki pomysł"
    Jest to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. U mnie najczęściej sporządzana tak, jak to opisała Agnieszka, czyli ze śmietaną oraz z cebulą i jabłkiem startym na tarce (+ przyprawione solą, pieprzem i cukrem). W wielu regionach Polacy nie wyobrażają sobie bez niej Wigilii. U mnie z kolei zawsze podajemy ją w Wielki Piątek na obiad, a w ciągu roku też zazwyczaj jako postne danie piątkowe. Wszyscy w domu to uwielbiają, a połączenie smakowe - mimo iż jestem dość wybredna i też sceptycznie podchodzę do nietypowych zestawień - jest dla mnie wprost idealne! :)
  • Ja wolałabym nie jeść majonezu w ogóle, ale mama robiąc śledzie w śmietanie, zawsze doda te 2 czy 3 łyżki majonezu.. Ale raz na czas nic się nie stanie ;] Dziś właśnie podjadłam takich śledzików zrobionych na sylwestra xD
  • A ile ta sałatka miałaby kalorii ze jogurtem greckim ?? :)
  • @wunia122 mniej więcej tyle samo, jogurt grecki(zwykły, nie light) i śmietana 12% nie różnią się znacznie kalorycznością, (szczególnie,że pewnie, że jogurtu nabierze się więcej ze względu na konsystencje), nawet gdyby zastąpić zwykłym jogurtem naturalnym będzie to kwestia kilkunastu kalorii bo sałatka nie bazuje na śmietanie (jest jej raptem dwie łyżki). Kierowałabym się na twoim miejscu bardziej preferencjami smakowymi.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę