Placek ziemniaczany z łososiem, brokułem i kozim serem

Placki ziemniaczane z łososiem, brokułem i kozim serem

Placek ziemniaczany z łososiem, brokułem i kozim serem waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 161 kcal 161 kcal
Białko 9,6 g 9,6 g
Tłuszcz 7,5 g 7,5 g
Węglowodany 15,5 g 15,5 g
Błonnik 2,2 g 2,2 g

Placki ziemniaczane z łososiem, brokułem i kozim serem kalorie w 100g: 161kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g łosoś brokuł wędzony pieczony placek ziemniaczany kozi ser

Ostatnia aktualizacja: 2014.02.05

Ważenie dodano: 2012.10.29 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: ziemniaki, cebula, czosnek, zarodki, otręby, mąka pszenna pełnoziarnista, natka pietruszki, koperek, jaja, olej, łosoś wędzony, brokuł, serek kozi.

Mamy 13 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/29 22:34
    Pieczone placki ziemniaczane sporządzałam po raz pierwszy. Motorem do działania w tym kierunku byli moi pacjenci, którzy co raz częściej proszą o możliwość ukazania się w jadłospisie placków ziemniaczanych - lżejszych i pożywniejszych od tych standardowych placków smażonych w głębokim tłuszczu. Cieszę się, że w końcu je wykonałam i przy okazji chciałam się podzielić z Wami tym przepisem. Zarówno mi, jak i Maciejowi placki bardzo smakowały. Ciekawa jestem co Wy o nich sądzicie. A może już nie raz takie jedliście ? Z jakimi dodatkami mieliście okazję konsumować, albo jakie dodatki byłyby dla Was idealne ? Ja oprócz powyżej zważonej opcji, zrobiłam jeszcze wersję z pieczarkami uduszonymi z cebulą i czosnkiem, oprószonymi parmezanem. Obie wersje przypadły nam do gustu. Niebawem będę kombinować z kolejnymi ;)

    SKŁADNIKI (8 sztuk o wielkości podobnej do placka ze zdjęcia):
    • ziemniaki 5 sztuk średniej wielkości (ok. 500 g obranych)
    • mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki
    • zarodki pszenne 1 łyżka
    • otręby pszenne 1 łyżka
    • cebula 1 mała
    • czosnek 1 duży ząbek
    • natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
    • koperek 2 łyżki posiekanego
    • jaja klasa wagowa M 1 sztuka
    • olej rzepakowy 1 łyżka
    • przyprawy (sól, świeżo zmielony, kolorowy pieprz)

    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
    • obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dowolnych oczkach. Ja rozdrobniłam za pomocą blendera pól na pół
    • cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy
    • w misce łączymy ziemniaki oraz pozostałe składniki
    • starannie mieszamy
    • piekarnik rozgrzewamy do 180 C
    • blachę wykładamy papierem do pieczenia, pędzelkiem nasączonym olejem lekko natłuszczamy papier
    • łyżką nakładamy masę na papier, formując placki
    • pieczemy 20 minut, po czym obracamy na drugą stronę i pieczemy do zrumienienia - około 15 minut

    DODATKI:
    • wędzony łosoś
    • brokuły
    • kozi ser
  • Smakowicie wygląda!
  • Ja robiłam podobnie ale trochę biedniej:)tarlam ziemniaki do nich dodawałam jajko i przyprawy:)nastepnie na blache wylożoną papierem, piekałm tak samo:) powiem szczerze ze bardziej mi podchodzą od smażonych, czuć smak ziemniaka. No i zdrowsze. w grudniu będzie rok odkąd jem zdrowiej i straciłam 13 kg :)
  • chyba dzisiaj wypróbuję :)
  • stokrotka 2012/10/30 14:47
    Jakie piękne kolory!
    Mniam mniam:)
  • justysska 2012/10/30 16:18
    Wygląda przepysznie. Aż mam ochotę spróbować!
  • ale extra!!! wygląda pożywnie i najadłabym się taką porcją spokojnie. mało tłuszczu, super sprawa, niedługo na pewno spróbuję przyrządzić! jesteście debeściaki! :) pozdrawiam
  • cudo!
  • tinnyjustiny 2012/10/30 23:04
    Niedługo wypróbuje. Z całą pewnością są lepsze od smażonych, gdzie tylko olej czuć między zębami:)
  • evergreen 2012/10/31 13:30
    z piekarnika są najlepsze, przynajmniej czuć ziemniaki a nie olej. ja jadam z jogurtem naturalnym, keczupem + jakaś sałatka do tego.
  • Wygląda i brzmi fantastycznie! Muszę spróbować, koniecznie :)
  • Robiłam kiedyś takie zielone placki ziemniaczane, ale ze szpinakiem i były pysznościowe. :)
  • A skoro już tak mowa o plackach to skorzystałem z waszego przepisu na placki i praktycznie dosłownie zaczerpnąłem się pomysłem ich podania(ser zastąpiłem sosem koperkowym). Całość komponowała się dobrze i stanowiła smaczne danie, ale placki samodzielne to istna poezja.
    Nie dodałem mąki, ponieważ z reguły placki jej nie potrzebują. Wystarczy posolić przetarte już ziemniaki, odstawić, wycisnąć i przelać wodę przez sito. Na sitku zostanie część skrobi, która ląduje do ziemniaków a resztę płynu zostawiam na kilka minut. Potem wodę odlewam delikatnie i cienkim strumieniem i na dnie naczynia po odlaniu wody zostanie warstwa skrobi ziemniaczanej, która leci do placków. Może nie dużo, ale zawsze ograniczy się zbędne użycie mąki :P

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę