Pyza orkiszowa z musem truskawkowym i jogurtem

Pyza orkiszowa z musem i jogurtem

Pyza orkiszowa z musem truskawkowym i jogurtem waży 290 g.

  100g na zdjęciu (290 g)
Energia 109 kcal 316 kcal
Białko 4,9 g 14,2 g
Tłuszcz 2,9 g 8,4 g
Węglowodany 16,1 g 46,7 g
Błonnik 1,9 g 5,5 g

Pyza orkiszowa z musem i jogurtem kalorie w 100g: 109kcal

Zobacz więcej: porcja 290g jogurt naturalny pyza drożdżowa orkiszowa mus truskawkowy

Ostatnia aktualizacja: 2014.01.14

Ważenie dodano: 2011.09.11 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: pyza drożdżowa orkiszowa, mus truskawkowy, jogurt.

Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/11 18:04
    O pyzie orkiszowej więcej informacji znajdziecie w pierwszym komentarzu do tego linka: http://www.ilewazy.pl/pyza-drozdzowa-orkiszowa
    Jeżeli macie ochotę na zrobienie sobie powyższego smacznego deseru, zapraszam do odwiedzenia mojej strony z przepisami:
    http://www.zdroweconieco.pl/pyza-orkiszowa-z-musem-truskawkowym-i-jogurtem.html
    Mus sporządziłam w sezonie truskawkowym i zamroziłam go w plastikowych kubeczkach. Ale jeżeli nie posiadacie takiego, możecie sporządzić go o każdej porze roku z własnych lub kupionych mrożonych truskawek. Nie polecam truskawek (hmmm właściwie sama nie wiem skąd i jakiego pochodzenia są) dostępnych w delikatesach o tej porze roku (bądź każdej innej niż sezon). Kupiłam wczoraj tylko dlatego, żeby udekorować danie, przepięknie wyglądały, ale nie potrafiliśmy spróbować ani jednej z opakowania ... Co najwyżej mogą nadawać się na dekorację :)
    Czy Wam również smakują pyzy drożdżowe (pampuchy, parowce, buchty, bułki na parze itd ...) w powyższym zestawieniu ? (dla mnie niebo w gębie ;))
    A z jakimi innymi dodatkami je jeszcze spożywacie ? (mam zamiar robić je częściej, może jakieś Wasze propozycje mnie zainspirują :))
  • zauważalna tendencja do jedzenia 'na słodko' :S
  • z jogurtem, sosem pieczarkowym, myśliwskim są smaczne- nic nowego. moja koleżanka kroi pampucha na pół, smaruje kremem czekoladowym i składa :)
  • kathleene 2011/09/11 19:56
    U mnie to się nazywa blade twarze ;) I babcia zawsze je robiła z sosem jabłkowym - mus z jabłek podgrzany i wymieszany ze śmietaną i łyżką lub dwoma mąki, potem to trzeba zagotować. Pycha, smak dzieciństwa :)
  • Ja wczoraj kupiłam właśnie takie śliczne, wielkie truskawki. Smak odwrotnie proporcjonalny do ceny ;) serio były jak woda :|
  • lotopauanka 2011/09/11 21:38
    mniam mniam! ta pyza przypomina mi moje nieudane orkiszowe naan ;) - smaczne było tylko całkiem nie naan
  • i jeszcze odnosnie zamrozonych owocow - dobre sa tez zmiksowane bez rozmrazania, wtedy wychodzi taki sorbert :) pewnie dla niektorych same owoce beda juz wystarczajaco slodnie, ale ja miksuje je ze slodzikiem ;)
  • Zapomniałam, że coś takiego istnieje. Ostatnio jadłam to jak miałam 10 lat:DD Teraz metabolizm już nie pozwala, ale miło powspominać:)))
  • co to jest naan ? :P
  • Naan to taki jakby chleb (bułka?) podobny trochę do grubej macy. Hmmm smakuje inaczej niż normalny, nie wiem z czego dokładnie sie go robi, ale pieka go nie w piecu a na takich blatach :]
  • o, ciekawe danko, nigdy nie jadłam.
  • martinka 2012/06/11 16:27
    Pani Izabelo,
    proszę mi zdradzić pewien sekret. Taki zestaw ma prawie 47 gramów węglowodanów. Jakby zjeść taki zestaw nie z jedną pyzą ale z dwoma sztukami to uzbiera się już 80 gramów węgli (w poście pod pyzą napisała Pani, że taki zestaw przyszykowała Pani sobie na kolację).
    Mój trener, korzystając z jakiś trenerskich wzorów, obliczył, że jako osoba trenująca ze średnią inensywnością nie powinnam przekraczać 35 gramów węglowodanów jednorazowo (w posiłku), inaczej może mi się odkładać tłuszcz (nawet gdybym nie przekraczała sumarycznie dziennego zapotrzebowania na kalorie i na węglowodany).
    Co Pani o tym sądzi jako dietetyczka? Jaki ma Pani sekret na utrzymanie prawidłowej masy ciała?
  • martinka 2012/06/11 16:59
    Aha, już doczytałam. :)
    Rozumiem, że od czasu do czasu wyłom od tych wszystkich zasad nikogo nie zabije a i humor poprawi :)
  • Sharianka 2014/01/14 17:25
    Pochwalę się, że zrobiłam. :) Użyłam jednak trochę mniej mąki (nieznacznie, ale żytniej), mleka 0.5%, normalnych drożdży i posypałam otrębami... i upiekłam w piekarniku. Jestem zachwycona, smakowały jak bułeczki. Mam jeszcze kilka w zamrażalniku - po odmrożeniu nic się z nimi nie stało.

    Ale jestem zdumiona, że tyle osób potraktowało to jako "sycący" posiłek... nawet moja matka, jedząca nieporównywalnie gorsze jedzenie niż ja, dosłownie zapchała się dwiema na sniadanie. Ja zjadłam 2, zagryzłam małym jabłkiem, zapiłam kefirem... i zgłodniałam po 2 godzinach, serio.
    Ostatecznie wykorzystam je w ramach podwieczorku, jako zdrowszą wersję pieczywa cukierniczego. :P

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę