Szklanka ugotowanego czarnego ryżu Venere

Czarny ryż venere ugotowany

Szklanka czarnego, pełnoziarnistego ugotowanego ryżu Venere waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 174 kcal 261 kcal
Białko 3,5 g 5,3 g
Tłuszcz 1,5 g 2,3 g
Węglowodany 36,5 g 54,8 g
Błonnik 2,0 g 3,0 g

Czarny ryż venere ugotowany kalorie w 100g: 174kcal

Zobacz więcej: 150g razowy szklanka ryż pełnoziarnisty ugotowany czarny

Ostatnia aktualizacja: 2015.12.18

Ważenie dodano: 2011.09.12 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Riso Gallo

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Ale dużo ma ten ryż :O i nazwa niezbyt zachęcająca :P
  • hmm moze byc lepszy na diete na mase od tego bialego.Gdzie moza kupic??i jak smakuje?
  • Na masę biały najlepszy :P
  • [komentarz nie na temat] - Maciej
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/13 14:42
    @epileptyk: "Gdzie moza kupic?" myślę, że w większości delikatesów i tym podobnych sklepach lub zawsze można zamówić przez internet. Według mnie, firma Riso Gallo jest dość popularna. Zobacz, jakie ciekawe inne rodzaje ryżu proponuje:
    http://www.northcoast.com.pl/asortyment.php?kategoria=2&firma=19
    "jak smakuje?" Hmm.. oryginalnie ;) Ciężko mi przyrównać ten smak do jakiegoś innego produktu. Najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielnie skosztowanie go :)
  • [komentarz nie na temat] - uwagi co do moderacji proszę przesyłać przez formularz kontaktowy
  • Gabriela 2011/09/15 14:20
    Ten ryż ma wspaniały kolor... pięknie wyglądałby na talerzu w towarzystwie ciemnozielonej fasolki.
    Koniecznie muszę go dorwać.
  • Kupiłam dziś na bazarze na wagę "ryż czarny", wygląda trochę inaczej niż ten na zdjęciu, jest cieńszy i bardziej podłużny; nie mam pojęcia, jak go przyrządzić? Jak długo trzeba go gotować?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/29 08:05
    @Tvk_91: A może to jest ryż dziki http://www.ilewazy.pl/lyzka-ryzu-dzikiego ? Jeżeli tak, to ja gotuję go około 40 min. Po ugotowaniu traktuję go zupełnie tak samo jak inne ryże.
  • @ Izabela,
    W sumie wygląda podobnie; ale jak go kupowałam, to obok był waśnie "ryż dziki", obydwa wyglądały bardzo podobnie ale ten mój "czarny" był połowę tańszy ;)
    A ten czarny też gotuje się ok. 40 minut?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/22 06:32
    @Tvk_91: W nawiązaniu jeszcze do Twojego wcześniejszego stwierdzenia: "wygląda trochę inaczej niż ten na zdjęciu, jest cieńszy i bardziej podłużny", spójrz na surowy: http://www.ilewazy.pl/szklanka-czarnego-ryzu-venere. Zawsze prezentuje się trochę inaczej niż ugotowany.
    "A ten czarny też gotuje się ok. 40 minut?" Producenci najczęściej zalecają gotować taki ryż 30 - 40 minut.
  • Pani Izo, co jest lepsze, gotowanie ryżu w wodzie czy na parze? ma to znaczenie ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/22 07:33
    @MalyKsiaze: Z mojego punktu widzenia nie ma to znaczenia. Według mnie warto gotować ryż na wchłonięcie, a nie w dużej ilości wody. Wówczas nie wylewamy substancji rozpuszczalnych w wodzie do zlewu.
  • Pani Izo,a jaki wplyw na smak/konsystencje mają
  • Te dwa sposoby przygotowania?ps.pisze z telefonu,przepraszam ze komentarz podzielilam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/22 16:20
    @MalyKsiaze: Chodzi o różnicę między gotowanym w wodzie i na parze ? Czy między gotowanym w wodzie na wchłonięcie i w dużej ilości wody ?
    Jeżeli chodzi o ryż gotowany na parze, to przyrządzałam tylko raz w ten sposób. Pamiętam tylko, że proces ten znacznie dłużej trwał ;) Natomiast w przypadku gotowania w dużej ilości wody zgodnie z zalecanym czasem przez producenta, zazwyczaj można oczekiwać ryżu sypkiego. Struktura gotowanego na wchłonięcie - będzie w dużej mierze uzależniona od ilości wody, temperatury i czasu gotowania. Skrobia znajdująca się w ryżu może wchłonąć i zatrzymać duże ilości wody, tym samym wpływając na strukturę ryżu.
  • Tak Pani Izo, chodziło mi o przyrządzanie ryżu/makaronu np. na te dwa sposoby:czyli na parze lub w wodzie- interesuje mnie różnica w strukturze i smaku :) Bo już wiem,że wartości generalnie się nie różnią, prócz tego, że wraz z zbyt dużą ilością wody, w której sie gotuje można wylać sporo substancji...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/22 17:21
    @MalyKsiaze: Czyli podsumowując: im dłużej będziemy gotować ryż, tym pochłonie on więcej wody (o ile będzie miał taką możliwość ;)), a tym samym bardziej się rozklei. Będzie bardziej lepki, klejący. Chociaż zależeć to też będzie od gatunku ryżu i sposobu jego przetworzenia. Czym bardziej oczyszczony ryż (np. biały, długoziarnisty), tym ma mniej ochrony w postaci "otoczki" i będzie bardziej chłonął wodę niż pełnoziarnisty czy dziki.
    Ryże gotowane zgodnie z zaleceniami producenta, tak jak wspominałam wyżej - mają szansę na sypką strukturę. Oczywiście ta sypkość będzie uzależniona od gatunku / rodzaju ryżu.
    Na sypko możemy też ugotować ryż na wchłonięcie - ale nie zawsze to jest takie proste dla każdego, jakby się wydawało ;)
    Natomiast tak jak wcześniej wspominałam, nie pomogę w określeniu konsystencji ryżu gotowanego na parze.
  • Dziękuję dziękuje ogromnie Pani Izo- musze wyprobować przygotowanie na parze- zależy mi właśnie na uzyskaniu ryżu [po ugotowaniu] sypkiego- a nie taki "kleik"...
  • @Izabela "@Tvk_91: W nawiązaniu jeszcze do Twojego wcześniejszego stwierdzenia: "wygląda trochę inaczej niż ten na zdjęciu, jest cieńszy i bardziej podłużny", spójrz na surowy: http://www.ilewazy.pl/szklanka-czarnego-ryzu-venere. Zawsze prezentuje się trochę inaczej niż ugotowany. "

    Mój zagadkowy ryż właśnie doczekał się konsumpcji ;) Po analizie zdjęć na sucho i po ugotowaniu dochodzę do wniosku, że to jednak był ryż dziki, widocznie źle go podpisali w sklepie ;) Gotowałam go ok. 30-35 minut na małym ogniu i użyłam do zupy porowo-marchewkowej, bardzo smaczny, polecam :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/18 09:26
    @Tvk_91: Jestem bardzo ciekawa, jakie byłyby Twoje wrażenia po wypróbowaniu tego ryżu: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-pelnoziarnistego-czarnego-ryzu#komentarz-126607
    Zachęcam do zapoznania się z moim komentarzem - piątym od góry ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę