Szklanka ugotowanego kukurydzianego makaronu penne

Makaron kukurydziany penne ugotowany

Szklanka ugotowanego kukurydzianego makaronu penne waży 90 g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 178 kcal 160 kcal
Białko 3,6 g 3,2 g
Tłuszcz 0,7 g 0,6 g
Węglowodany 38,7 g 34,8 g
Błonnik 2,1 g 1,9 g

Makaron kukurydziany penne ugotowany kalorie w 100g: 178kcal

Zobacz więcej: szklanka makaron kukurydziany ugotowany 90g

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.11

Ważenie dodano: 2015.04.10 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka kukurydziana (99,5%), emulgator E 471.
Producent: Molino Andriani

Mamy 4 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Dlaczego kaloryczność makaronu tak bardzo spadła po ugotowaniu go? :o
  • Jak na makaron mała kaloryczność tej szklanki czy ktoś może jadł ? jaki ma smak?? i gzie go można dostać ??
  • Ja kupowałam makaron tej firmy przez neta, ale gryczany, a nie kukurydziany. Wiadomo, to nie jest to samo co z pszenicy durum, ale ogólnie był całkiem dobry.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/11 16:33
    @exhdjf: Wartość energetyczna makaronu podczas gotowania nie ulega zmianie. Dlaczego ? Bo woda nie dostarcza kcal. To dlaczego w takim razie 100 g makaronu przed gotowaniem dostarcza 355 kcal: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kukurydzianego-makaronu-penne-1, a 100 g makaronu po ugotowaniu 178 kcal. Otóż wynika to z odpowiednich przeliczeń. Podam na przykładzie powyższego makaronu kukurydzianego: 100 g surowego makaronu wypełnia po brzegi szklankę. Podczas gotowania zwiększył swoją objętość, pochłaniając wodę x 2. Po ugotowaniu otrzymamy zatem 200 g makaronu. Jaki widzimy na zdjęciu powyżej, ugotowany makaron (200 g) nie zmieści się już do jednej szklanki (90 g), tylko do 2 wypełnionych po brzegi. Te 2 wypełnione po brzegi szklanki będą dostarczać 355 kcal, ale makaron znajdujący się w jednej szklance ok. 178 kcal. Na tej samej podstawie wykonuje się przeliczenia dla 100 ugotowanego makaronu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę