Dip guacamole

Porcja dipu guacamole waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 104 kcal 156 kcal
Białko 1,7 g 2,6 g
Tłuszcz 9,1 g 13,7 g
Węglowodany 6,8 g 10,2 g
Błonnik 2,6 g 3,9 g

Dip guacamole kalorie w 100g: 104kcal

Zobacz więcej: 150g porcja limonka czosnek awokado sos chili pasta papryczka dip kolendra guacamole tabasco

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.30

Ważenie dodano: 2012.11.16 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: awokado, limonka, papryczka chili, pomidor, czosnek, czerwona cebula, sos tabasco z zielonej papryki jalapeno, świeże listki kolendry.
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/16 15:51
    Czy ktoś z Was krzywi się na samą myśl o awokado ?
    Mam głęboką nadzieję że nie, ale jeżeli znajdą się osoby, które odpowiedzą na to pytanie twierdząco, to zachęcam do sporządzenia i wypróbowania poniższego przepisu na dip z awokado w roli głównej, który według mnie rewelacyjnie smakuje. My go z Maciejem uwielbiamy. Być może "zarazimy" nim jeszcze szersze grono ?
    Jakie jeszcze inne dipy / pasty / sosy sporządzacie na bazie awokado ?

    SKŁADNIKI (na 3 porcje = 3 miseczki ze zdjęcia):
    • dojrzałe awokado: 2 sztuki
    • limonka: sok wyciśnięty z połówki
    • czosnek: 1 ząbek
    • cebula czerwona: 1 malutka lub pół średniej
    • pomidor: 1 sztuka mniejszej wielkości
    • papryczka chili: 1 mini lub kawałek większej
    • sos tabasco z zielonej papryki jalapeno: kilka kropel
    • świeża kolendra: 1 łyżka posiekanych listków

    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
    • czosnek, cebulę oraz papryczkę chili drobno siekamy
    • pomidora kroimy w drobną kostkę
    • awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wydrążamy do naczynia za pomocą łyżki (gdy będzie odpowiednio dojrzałe awokado, miąższ będzie z łatwością odchodzić od skórki)
    • miąższ rozgniatamy widelcem
    • wszystkie składniki dipu łączymy ze sobą.
  • Dzień dobry.
    Dip wygląda zachęcająco. Awokado raz próbowalam i nie przypadł mi do gustu. Nie d ałam rady nawet przełknąć.
    Przepraszam, że zadam następujące pytanie tu, jednak nie wiem gdzie indziej mogę to zrobić.
    Czy dietetyk, np: Pani, Pani Izabelo? pomaga w skomponowaniu diety, która ma na celu wszmocnienie zębów? Nie mam problemów z nadwagą, z odżywianiem itp. Chce się dowiedzieć czy dietetycy podejmują się takich problemów u pacjentów?
  • Uwielbiam awokado :) Ja zamiast guacamole wolę pastę z awokado.
    1 duże awokado
    1 ząbek czosnku
    pół łyżeczki soku z limonki
    pieprz grubomielony
    sól.

    Awokado pozbawione pestki i obrane ze skórki trzemy na tarce, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy przecisniety przez praskę czosnek, pieprzymy porządnie pieprzem, solimy, mieszamy na gładką masę, stosujemy na chleb zamiast masła.
    Pycha.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/16 17:53
    @Marlena: informacje wyślę Ci na maila z Twojego komentarza.
    Proszę o opinie dotyczące powyższego ważenia.
  • Właśnie zbliża się sezon na awokado (bo w Carrefourze już po 1,49zł/sztuka a nie 4zł :D ). Ciekawe czy w grudniu jeszcze niżej zejdzie. Ktoś się orientuje?
  • wiem że zimą w biedronce są po 0.99 zł. Przez jakiś czas tylko i wtedy się ludzie rzucają ;)
  • Patrycja 2012/11/17 00:17
    Naprawdę, 1-1,5 zł? Jakoś tak wyszło że nigdy nie próbowałam awokado, ale zawsze wydawało mi się, że jak wszystkie egzotyczne owoce musi być drogie... Chyba wybiorę się do najbliższego supermarketu i zakupię na wypróbowanie :D
  • ale Wy potraficie narobić smaku ;) lubię guacamole, ale jeśli chodzi o awokado, to mój faworyt to kanapka z chleba razowego z awokado i jajkiem, pycha! swoją drogą stanowczo wnoszę o rozbudowanie Waszego bloga zdroweconieco.pl, tam są takie super rzeczy, prawie z wszystkich przepisów już korzystałam i chętnie poznałabym więcej :)
  • uwielbiam awokado, ale gaucamole jeszcze nie robiłam, zastanawiam się czy można by to wszystko zblendoawć? ;)
  • ale w sumie to z czym się takie guacamole je? kojarzy mi się tylko z jakimiś nachosami ale ciężko o jakiś zdrowszy wariant w polskich sklepach :<
    ja awokado uwielbiam ale zwykle jem je zwyczajnie przekrojone na pół polane sokiem z cytryny i z solą, pyszne
  • Karolina 2012/11/17 16:37
    Czy to jest jakaś dietetyczna wersja czy oryginalna? Czy można spokojnie taką wartość kaloryczną przypisywać to dipu guacamole dostawanego w restauracjach? ;)
    Super ważenie! Pozdrawiam.
  • zu -> świetne będzie też z plasterkami lub słupkami warzyw, paluszkami grissini, wafami ryżowymi albo cienkimi grzankami z razowego pieczywa
  • Modlisshka 2013/01/15 12:04
    Awokado rozgniecone widelcem wymieszane z sokiem z cytryny i miodem. Rewelacyjna, pyszna i zdrowa pasta do kanapek, wafli ryzowych itp.
  • ktoś pisał, że avocado trzemy na tarce. Nijak sobie tego nie wyobrażam! Chyba, że ktoś usiłował jeść niedojrzałe a to jest absolutnie zakazane bo można zejść na skręt liszek! Każdy Indianin w meksyku Państwu to powie!
    Proponuję przy zakupach każdą sztukę sprawdzić palcem czy jest troszeczkę miękka.
    NA koniec dodam, że w Meksyku gdzie mieszkam kilogram avocado kosztuje tyle co kilogram brzydkich jabłek w polsce! :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/04 18:57
    @Beata: "uwielbiam awokado, ale gaucamole jeszcze nie robiłam, zastanawiam się czy można by to wszystko zblendoawć?" Pewnie, że można - przy czym uzyskasz bardzo silnie rozdrobnioną pastę, która nie dla każdego będzie atrakcyjna ...
    Gdy awokado rozdrabniamy widelcem, uzyskujemy w masie takie mini cząsteczki, które według mnie bardzo korzystnie wpływają na doznania smakowe w porównaniu do jednolicie zmielonego produktu :)

    @zu: "ale w sumie to z czym się takie guacamole je?" Z tym, z czym masz ochotę ;) Mi najbardziej smakuje z razowcem, ale dodatkami oprócz wspomnianych przez nachosów może być również pieczywo chrupkie, krakersy, wafle ryżowe, tortilla itd ...

    @Karolina: "Czy to jest jakaś dietetyczna wersja czy oryginalna?" To jest klasyczna wersja, którą jak najbardziej można zaliczyć do dietetycznych :)

    "Czy można spokojnie taką wartość kaloryczną przypisywać to dipu guacamole dostawanego w restauracjach?"
    To zależy od tego, z jakich proporcji składników sporządza taki dip kucharz w restauracji. Uważam jednak, że powyższa porcja z powodzeniem może służyć jako szacowanie.
  • Ja guacamole używam nawet jako sosu :D Dzisiaj np jadłam z makaronem pełnoziarnistym i kurczakiem. Polecam!
  • Mariiiiiiii 2015/02/18 03:30
    Mam pytanko a propos tego zachęcająco wyglądającego dipu - ile dni można go przechowywać w lodówce po sporządzeniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/18 08:16
    @Mariiiiiiii: Hmmm... Z reguły w moim domu po sporządzeniu znika natychmiast ;) Dlatego osobiście trudno mi się wypowiedzieć na ten temat. Jednak może pomogę w następujący sposób: od kilku lat gdy przychodzą do mnie pacjenci mieszkający samodzielnie albo niemający kogo poczęstować sporządzonym dipem lub pastą z awokado, proponuję następujące wyjście: wieczorem z połówki awokado robią sałatkę, natomiast z drugiej od razu sporządzają pastę / dip i spożywają ją na pierwsze lub drugie śniadanie. Dotychczas nie otrzymałam żadnych negatywnych komentarzy z tego tytułu. Ważne, żeby sporządzając na następny dzień pastę, dodać więcej cytryny niż zazwyczaj.
  • hmmm, guacamole jeszcze nie przyrządzałam, natomiast pasta na kanapki : awokado+2 ugotowane jajka+mała cebulka+sok z cytryny/limonki+pieprz i sól oczywiście.
    pyszne, polecam:)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę