Tort tiramisu

Kawałek tortu tiramisu waży 170 g.

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 335 kcal 570 kcal
Białko 5,9 g 10,0 g
Tłuszcz 23,4 g 39,8 g
Węglowodany 23,9 g 40,6 g
Błonnik 0,8 g 1,4 g

Tort tiramisu kalorie w 100g: 335kcal

Zobacz więcej: śmietanka kawałek biszkopt tiramisu kawa tort mascarpone bita śmietana

Ostatnia aktualizacja: 2013.07.10

Ważenie dodano: 2012.01.23 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: biszkopt (jaja, mąka pszenna tortowa, mąka ziemniaczana, cukier); masa: ser mascarpone, śmietanka tortowa 36 %, cukier puder, cukier z wanilią, kawa rozpuszczalna, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, czekolada, posypka czekoladowa, likier, wódka.

Mamy 50 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/23 14:28
    Dzisiaj czas na odsłonę produktu, o który bardzo intensywnie się pytacie. Na chwilę obecną można w internecie znaleźć kilkadziesiąt, a może nawet kilkaset różnych wersji deseru o nazwie tiramisu. Z dodatkiem jajek, bez nich, ze śmietaną, z ajerkoniakiem, z alkoholem, bez alkoholu, z biszkoptami w postaci ciastek, z biszkoptem, z różnymi serkami itp... itd... Można znaleźć różne sposoby wykańczania tego deseru: w pucharkach, w naczyniu, w formie, w tortownicy. W większości przepisów to przede wszystkim nasączony biszkopt (w postaci ciastek lub blatu) mocnym naparem kawy + alkohol + ser mascarpone + jaja i / lub śmietana + kakao lub gorzka czekolada + cukier. Według jednego z włoskich portali, oryginalny przepis powinien wyglądać tak: http://www.tiramesu.it/recipe_original.html. Jednak w samych Włoszech w zależności od regionu można spotkać wiele rożnych zmodyfikowanych wariantów. Możecie przeczytać kilka informacji o ewolucji tego deseru: http://www.tiramesu.it/recipe_evolution.html. I jeszcze zgrabnie napisany artykuł o historii powstania: http://www.cookingforengineers.com/recipe/60/The-Classic-Tiramisu-original-recipe
    Ja postawiłam na tort. Biszkopt wykonałam ze sprawdzonego już przepisu (który, wykorzystałam wcześniej również do tego tortu: http://ilewazy.pl/kawalek-tortu-ananasowo-kokosowego), zmniejszając ilość cukru do pół szklanki: http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_pina_colada/przepis.html.
    Inspiracją do sporządzenia masy tiramisu i wykonania tortu był przepis pochodzący ze strony kotlet.tv: http://kotlet.tv/tort-tiramisu
    Składniki, które ja użyłam:
    - biszkopt
    - ser mascarpone 500 g
    - śmietanka tortowa 36 % 400 g
    - cukier puder pół szklanki
    - cukier z prawdziwą wanilią 10 g
    - 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - czekolada 70 % 100 g (starta na tarce)
    - kakao
    - wódka kieliszek
    - likier kokosowy kieliszek (nie miałam amaretto)
    - posypka czekoladowa do dekoracji
    Gdybym ten tort robiła "pod siebie" wprowadziłabym pewne modyfikacje, typu mąka pełnoziarnista, ser mascarpone light, niewielka ilość muscovado lub miodu itd... jak w przyszłości dostanę natchnienie, to podzielę się z Wami wrażeniami :)
  • jest Pani czarodziejką w kuchni,piękny tort :)
  • Mascarpone light? Wow nie widziałam takiego :O
    Tort jak zawsze śliczny, nie dziwie sie, ze szybko zniknął ;)
    Ja bym dała do niego wiecej kawy i na górę tez trochę miłosnej bym z ta postpka znieszala. 4 lyzeczki na cały tort to wydaje mi sie za mało, ale to może przez moje kawowe "zboczenie", bo taka zwykła, czyli do picia z 2 lyzeczek zawsze zaparzam ;)
  • Kasia-amabell 2012/01/23 14:58
    Jesteś cudowna!!! Polecam stronę każdemu znajomemu i mój sposób na "odmawianie sobie" najpierw sprawdzam u was ile ma kcal, zawsze działa :**
  • BaŁaMuTkA 2012/01/23 16:22
    o Boże...jak to tiramisu cuudownie wygląda... ;D ;D dajcie kawałek ;D Pani Izabelo "czarodziejka w kuchni" jak to epileptyk powiedział idealnie pasuje do tego co widzimy na zdjęciach :)) Dziękuję za Ile waży :))
  • ale mi Pani smaka narobiła, ufff, ciężko przemóc ochotę na coś tak słodkiego! i pysznego!
  • wczoraj i dziś przeżywam mordercze katusze z powodu tego grzechu - i nagle pojawia się on na ilewazy.pl i potwierdza moje czarne scenariusze. biegam, męczę się, jeszcze kolejna seria wieczorem i może moje sumienie będzie czystsze.
  • połknęłam w sumie 2,5 kawałka, a torcik był cudowny przebajeczny, zamiast serków był jednak budyń.
  • Wygląda zachęcająco, jednak dla mnie krem musi zawierać żółtka...ot, taki element obowiązkowy, chociaż to kwestia smaku lub umiejętnego obchodzenia się z surowymi żółtkami. Myślę też, że muscovado pasowałby do takiego deseru :)
  • piękny!! :) A ile waży cały tort lub ile takich porcji da się z niego ukroić? u mnie w domu kroi się cieniutkie plasterki, bo każdy się zasładza za szybko :D
  • Wygląda świetnie, chociaż moim zdaniem do tiramisu powinno używać się specjalnych włoskich biszkoptów do tiramisu (około 5zł opakowanie) zamiast takiego własnoręcznie pieczonego biszkoptu :)
  • cherry90 2012/01/23 23:41
    nie wierze :) hehe akurat dzisiaj jadlam chce wejsc zobaczyc czy macie to ciasto a tu na glownej :) szok:)
  • torta ze zwyklych biszkoptow chyba nie byloby tak latwo sklecic :]
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/24 12:40
    Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa :) Cieszę się, że torcik spodobał się Wam :) Chociaż sama nigdy nie przepadałam to tortami (względy smakowe i żywieniowe), to zauważyłam, że dużą frajdę sprawia mi sporządzanie ich :) Mam nawet propozycję w tym temacie: wyślijcie poprzez formularz nazwę tortu, który chcielibyście, aby ukazał się następnym razem (mile widziane z linkiem): http://www.ilewazy.pl/dodaj-propozycje-do-zwazenia. Ten, który będzie najczęściej pojawiał się w zapytaniach, będzie zrobiony jako pierwszy :)
  • ślinka cieknie :)
  • mikumishi 2012/01/24 13:58
    A jak sprawa miałaby się z tiramisu z kremem z serków waniliowych i śmietany kremówki? Ostatnio robiłam właśnie taką wersję, ponieważ mascarpone nie za bardzo mi smakuje.
  • Gratuluję, piękny tort :) ja też wolę przygotować coś słodkiego dla innych niż sama zjeść (niestety to co dobre jest zazwyczaj bardzo kaloryczne). Ale to ciasto zachęca i do zrobienia i do spróbowania.
  • So Lovely 2012/01/24 16:18
    fuu az tyle?;/
  • prawie 600? a ja zawsze liczę jako 300 :D
  • 300 to bardzo uniwersalna miara kaloryczna dla wiekszosci słodkosci, które jemy, nieprawdaż?:D
    A batonik Snickers Super ma juz wiecej kcal nawet, choc takie 300 ładnie sie liczy jednak ;]
  • Tutaj kawałek nie jest duży, więc 600 to i tak mało. W domu kroimy zawsze większe, jak się coś urwie - to do ust odruchowo wsadzamy, nóż obliżemy, cośtam obskubiemy, więc nawet to liczenie kalorii spożytych w ramach wypieków można sobie odpuścić. Warto wiedzieć orientacyjnie ile kawałeczek ma kcal, ale i tak zazwyczaj zjemy więcej :)

    Ja kremówki zrobione z pełnoziarnistej mąki i słodzika wcinam w mgnieniu oka. Pół blaszki pochłonę w momencie :) A waga nawet nie drgnie :) Mimo iż, że ważyłem 93kg przed wakacjami - teraz ważę 55kg, i choć zdarzają się grzeszki od czasu do czasu całkiem spore - waga stoi w miejscu!
    Więc nie przejmujmy się tak kaloriami, przecież to ile wchłonie się naprawde jest jedną wielką tajemnicą naszego ciała. Ot tyle wywodów :)
  • kremowki ze slodzikiem? no to dziwie sie, ze cala blaszka naraz nie znika :]
  • Tak, ze słodzikiem. Ale na bazie pełnoziarnistej mąki spód i krem.. Zamiast krakersów robie spód z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem tłuszczu jednak. Margarynę w kremie nie da się ograniczyć, tu chodzi o konsystencję, ale zamiast szklanki mąki pszennej daje bardzo mocno zblendowaną Pełne Ziarno Lubelli. A wszystko na bazie przepisu: http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/03/napoleonka-na-krakersach.html

    Oczywiście zamiast cukru słodzik ;-).
  • W zasadzie to nie aż tak dużo kalorii jak na tak spory kawałek. Myślę, że mogłabym się skusić na coś takiego - tylko na połowę porcji bo nie wiem czy dałabym radę zjeść całą...
    PS. Dziękuję za tą stronkę jest cudowna.
  • Te 570 kcal to jest wartość energetyczna jednego kawałka, tak?
  • Ania1105 2012/04/22 09:59
    tak. jednego kawałka ze zdjęcia
  • Może mi ktoś powiedziec dlaczego toorty maja taka mase kalorii?:P
    Czym rozni sie w smaku takie tiramisu z pudełka np. GELLWE... pisze ze porcja ma 170 kcal.
  • Cóż, gotowy produkt z pudełka zapewne smakuje sztuczniej, a tu zaprezentowany tort jest domowy, z prawdziwych, pełnych składników i bez polepszaczy...bardziej kaloryczny, to fakt, ale bez takiej chemii. Poza tym, zależy też, ile proponowana na opakowaniu porcja ma gramów.
  • No tak to prawda, tam wszystko w proszku, ciasto wystarczy zalać woda, a do masy dodać troche mleka ja doodaje tylko 0,5 % i w sumie mam tylko 2 razy przekładany ciastem :) Ale dla mnie to znakomite wyjście jak zjesc więcej a mniej kalorii :D
  • mam pytanie. czy jak ważycie takie coś typu ciasto karpatka, tort tiramisu, zapiekanka, to co z tym robicie? jecie to czy dajecie komuś:P?
    głupie pytanie, ale nurtuje mnie :)
  • Wspaniale wyszedł wam ten tort. Ja dziś przygotowałam ciasto tiramisu z herbatnikami. Jest przepyszne.
  • Ja również chciałabym sie dowiedzieć: Pani Izabelo czy prowadząc zdrowy tryb życia pozwoliła sobie pani na zjedzenie jednego kawałka ciasta przygotowanego przez panią? bardzo prosze o odpowiedz bo dla wielu z nas jest pani autorytetem;)
  • Nie no, przepraszam, ale zwyczajnie nie mogę uwierzyć, że pojawiło się takie pytanie. Zjedzenie kawałka tortu gdy się takowy upiecze raz na jakiś czas to miałby być grzech? Okropne zaburzenie zdrowego trybu życia? Niestety, przesada w stronę skrupulatnego liczenia i pilnowania się to równie niebezpieczne co niekontrolowane jedzenie...

    Uwielbiam tiramisu chyba w każdej postaci. Odżywiam się zdrowo, dlatego taka czysta przyjemność od święta nie wyrządzi żadnej szkody.
  • Co oznacza od swieta? Raz w miesiacu? Raz na dwa miesiace? Raz na rok?
  • A jakie to ma znaczenie? Dopóki nie jest to codziennie...Nie ma jakichś wytycznych "mogę dwa razy do roku, tego i tego dnia". Czasem się zje raz w miesiącu, czasem z dnia na dzień, bo akurat okazja.
  • zapytałam Panią Izabele z czystej ciekawości, uważam że ludzie ktorzy dobrze się odżywiają jednak trzymają sie prostych zasad i nie wiem czy pozwalają sobie na takie odstępstwa;P
  • @xxx wstydem nie jest zapytać, to niewiedzy się powinniśmy wstydzić :) Była dziewczyna ciekawa, więc zapytała.
  • Nie sądzicie, że bardziej dziwnym by było, gdyby Pani Izabela nie zjadała choć kawałka tego tortu, niż gdyby go zjadła (będąc dietetykiem i wiedząc, że nie jest super zdrowy)? Przeraża mnie, że niektórzy traktują zasady zdrowego odżywiania bardziej serio niż dekalog. Takie podejście prowadzi na złą drogę. Ktoś mi kiedyś powiedział, że zdrowo się odżywiać, to znaczy stosować się do zaleceń w 80%. Pozostałe 20% niezdrowego jedzenia będzie zdrowe dla naszej psychiki. Rozumiem, że gdyby Pani Izabela odpowiedziała, że tortu nie spróbowała to wszyscy korzystający z tego portalu przestaliby jeść torty? Proszę was, kierujcie się czasem wewnętrznymi potrzebami, a nie tylko zasadami.
  • Kitek, masz rację! Wreszcie znalazł się ktoś ze zdrowym myśleniem. Myśle, że pani Izabela chociaż go spróbowała, jednak biorąc pod uwagę to zdanie "Gdybym ten tort robiła “pod siebie” wprowadziłabym pewne modyfikacje, typu mąka pełnoziarnista, ser mascarpone light, niewielka ilość muscovado lub miodu itd…" nie możemy być pewni. Teraz trzeba poczekać na odpowiedź pani Izabeli. Od tego zależy przyszłość niektórych z nas. Czy będziemy mogli zjeść tort czy nie? :O
  • Ja również zdrowo się odżywiam ale czasem zdarza mi się przy większej okazji zjeść coś takiego, natomiast szanuje ludzi którzy tego nie robią. To nie chodzi już o same zasady czy przekonania ale niektorzy sie nawet lepiej czują nie jedząc tego, nie potrzebują tego wolą zjeść pysznie a zdrowo a uwierzcie da się.
  • Sylwia, cieszę się, że się ze mną zgadzasz :-)
    olaa, nie wątpię, że można jeść pysznie i zdrowo. Popieram, bo sama staram się zdrowo odżywiać. Napisałaś jednak, że "niektórzy sie nawet lepiej czują nie jedząc tego, nie potrzebują tego". Jeżeli miałaś na myśli stan fizyczny bezpośrednio po zjedzeniu czegoś (no nie wiem, zgagę, wzdęcia,biegunkę, zaparcia?) to ok. Problem się zaczyna, gdy wiemy, że będziemy mieć wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś niezdrowego, dlatego tego nie jemy. Nikt nie lubi wyrzutów sumienia, więc lepiej ich unikać, nie robiąc czegoś, co by do nich prowadziło. Sęk w tym, że poczucie winy powinny wywoływać złe czyny (czy grzechy), a zjedzenie jakiegoś "śmiecia" do takich nie należy. Na koniec dodam, że nie chcę Cię olaa atakować, czy coś w tym stylu. Nie znam Cię, może źle odebrałam Twoje komentarze, może twoje pytanie było dyktowane przez czystą ciekawość. Przeraża mnie jednak, że wielu ludzi na tej stronie pisze, jakby mieli obsesje i bali się jeść niektórych produktów.
  • widze że temat anoreksji jest już passe, ortoreksja na fali? może dajmy każdemu jeść to co chce, nie wnikając w motywy, które każdy ma indywidualne, bo ludzkie gusta i pobudki są bardzo, bardzo różnorodne?
  • neutrino, zgadzam się z obiema częściami wypowiedzi. Sama na sobie przetestowałam, że po odwyku cukrowym, wiele rzeczy jest za słodkich. Ogólnie sama nie przepadam za tortami, bo nie lubię bitej śmietany, bez i mdłych kremów, ale czasem przychodzi ochota nawet na coś, czego nie lubimy. I fajnie jest tę chętkę zaspokoić, nawet gdybyśmy mieli stwierdzić, że tort był za słodki.

    rigby, tolerancja tolerancją, ale nie sądzisz, że jeżeli ktoś robi coś złego sobie, w przekonaniu, że jest odwrotnie, to należy zwrócić na to uwagę. Myślę, że wiele osób, które ma problem z jedzeniem, nie zauważa go. Kiedy tolerujesz coś złego, to już nie jest tolerancja, a przyzwolenie na zło. Ja nikomu nie zabraniam niczego, ani nie nakazuję. Po prostu zauważyłam (nie mam na myśli dokładnie tego ważenia, ale wile innych), że komentarze wielu ludzi, w których piszą np. z odrazą o produktach, tylko dlatego, że te mają zły skład, są nienormalne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/13 21:34
    @olaa: "Pani Izabelo czy prowadząc zdrowy tryb życia pozwoliła sobie pani na zjedzenie jednego kawałka ciasta przygotowanego przez panią? bardzo prosze o odpowiedz bo dla wielu z nas jest pani autorytetem"
    Tak, skonsumowałam kawałek powyższego tortu :)
  • Widzicie? teraz możecie jeść tort ;)
  • kocham klasyczne tiramisu.
  • mam dzisiaj urodziny-co można zamiast tortu, gdyz jestem samotna i calego nie zjem?
  • Wszystkiego najlepszego, Livio!
    A zamiast tortu może szampana? Z truskawkami?:)
  • Livia: a może tiramisu w mini wersji? takie w pucharku? albo wersja oszukana ;) w pucharku ułóż warstwowo jakieś ciastka, krem z mascarpone/ bitą śmietanę/ ricottę/ serek/ jogurt etc. potem warstwa np. owoców, bakali, czekolady.. znowu ciastka i znowu masa- ładna dekoracja na górze i masz urodzinowy deser jak z bajki ;)
  • Ja robię tiramisu bardziej popularnym sposobem - z włoskimi, podłużnymi biszkoptami. Dodatkowo używam białek jaj, pomijam alkohol. Moja, naprawdę spora porcja tiramisu ma ok. 500 kcal. Aż się boje pomyśleć, ile miałaby, gdybym białka zastąpiła (jak w oryginalnych, ortodoksyjnych, włoskich przepisach) dodatkowym 250-gramowym opakowaniem mascarpone...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę