Muffinka czekoladowa z mascarpone

Muffinki czekoladowe z mascarpone

Muffinka czekoladowa z mascarpone waży 60 g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 352 kcal 211 kcal
Białko 6,7 g 4,0 g
Tłuszcz 20,4 g 12,2 g
Węglowodany 36,5 g 21,9 g
Błonnik 1,6 g 1,0 g

Muffinki czekoladowe z mascarpone kalorie w 100g: 352kcal

Zobacz więcej: sztuka kakao 60g czekolada czekoladowe muscovado muffinki macsarpone cukier trzcinowy

Ostatnia aktualizacja: 2022.12.20

Ważenie dodano: 2012.01.01 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna, cukier trzcinowy Muscovado, kakao, soda, sól, woda, jogurt naturalny, oliwa z oliwek, żółtko jaja, likier kokosowy, ser mascarpone, białko jaja, czekolada do wypieków 51 % kakao.

Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/01 21:13
    Muffinki zrobiłam bardziej pod Macieja. Gdybym wykonywała je tylko dla siebie, mąkę pszenną zastąpiłabym mąką pełnoziarnistą drobnomieloną. Dla mnie słodycz była w sam raz (ucięłam sporo cukru z oryginalnego przepisu, ponieważ odkąd pamiętam - nie lubię mocno słodkich wyrobów. Według mnie, nadmiar słodkiego maskuje prawdziwy smak produktu / potrawy). Według Macieja byłyby bardziej idealne, gdyby zwiększyć nieco ilość cukru :)
    Na ciepło smakowały wyśmienicie. Szczególnie, gdy natrafiło się na gorącą czekoladę w środku muffinka :) A na zimno konsumowaliśmy je z waniliowym serkiem homogenizowanym.

    Składniki (na 12 sztuk o takim rozmiarze: http://muffinki.com/files/6%20zielona.jpg)
    • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
    • cukier trzcinowy Muscovado 2 łyżki
    • kakao 1/4 szklanki
    • soda oczyszczona 1 łyżeczka
    • sól szczypta
    • woda 1/2 szklanki
    • jogurt naturalny 1/2 szklanki
    • oliwa z oliwek (można użyć oleju) 1/4 szklanki
    • żółtko jaja 1 sztuka (rozkłócić)
    • likier kokosowy (można użyć dowolnego alkoholu) 1 łyżka
    • ser mascarpone 125 g
    • mąka pszenna 1 łyżeczka
    • białko jaja 1 sztuka (rozkłócić)
    • czekolada 51 % kakao 12 kostek (można śmiało użyć o większej zawartości kakao)

    Sposób przyrządzania:
    Ser mascarpone mieszamy z łyżeczka mąki oraz białkiem. Wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, sodę, sól. Mieszamy. Robimy wgłębienie. Wlewamy wodę, jogurt, oliwę, likier, żółtko. Delikatnie łączymy składniki łyżką. Każde wgłębienie na muffinki napełniamy 1 dużą łyżką masy, na to 1 łyżkę lekko zamrożonego nadzienia serowego, 1 kostkę czekolady, przykrywamy resztą masy (pamiętając, aby zostawić troszkę przestrzeni na wyrośnięcie ciasta). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut (patyczek musi być suchy).

    Inspiracją do wykonania powyższych muffinków był przepis: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_czekoladowe_z_masa_serowa/przepis.html (dodałam bądź odjęłam niektóre składniki oraz w części zmieniłam gramatury).
  • Taki pyrtek, a tyle kalorii...
  • lotopauanka 2012/01/01 22:34
    takie maleństwo! ja upiekłam dwa razy wieksze i zjadłam :|... Wasza strona odbiera człowiekowi niewinna przyjemnosc z jedzenia ;p
  • Fajnie, że przepis z ograniczoną ilością cukru. Wkurza mnie to, jak ludzie sypią go na potęgę, bo wtedy lepiej smakuje, i widać niedoskonałości.

    Mam jedno pytanie - opadają mocno po wyciągnięciu z piekarnika, i czy piekliście je z termoobiegiem czy bez?
  • Jak patrzę na skład to coś mi sie zdaje, ze one w ogóle słodkie nie były ;)
  • również nie lubię przesłodzonych ciast, ale tu zgodzę się z haruką - 2 łyżki cukru na 1 1/2 szklanki mąki i 1/4 szklanki kakao to nawet dla mnie trochę mało...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 09:52
    @Michał: "opadają mocno po wyciągnięciu z piekarnika, i czy piekliście je z termoobiegiem czy bez?"
    Pierwszą partię piekłam na podwójnym termoobiegu, temperatura 175 stopni. Drugą partię z dolną i górną grzałką bez termoobiegu, temperatura 180 stopni. Miałam wrażenie, że te drugie trochę bardzie wyrosły, ale może to tylko złudzenie, bo po prostu mogłam bardziej wypełnić gniazda. Kształt muffinek będzie uzależniony od rodzaju formy (nasza ma w podstawie dość dużą średnicę), jak i sposobu wypełnienia.
    "opadają mocno po wyciągnięciu z piekarnika" w niewielkim stopniu. Następnym razem, gdy będę je robić np. dla gości, bardziej wypełnię każde wgłębienie w foremce oraz ładnie je udekoruję :) Kupiłam kiedyś nawet taką książkę o muffinkach i tym podobnych. Leżała blisko dwa lata na półce. Ale kilka dni temu naszła mnie ochota na muffinki. Sięgnęłam po tą książkę. Jejku, jakie tam są inspiracje zarówno do zdobienia, jak i używania składników. Ponad 200 przepięknie udekorowanych ciastek, zarówno na słodko, jak i na słono. Można tam znaleźć chyba wszystkie możliwe składniki znajdujące się na półkach sklepowych :)
    @agnieszka: cukier wnosi tu jeszcze czekolada. Wprawdzie o zawartości 51 % kakao, ale w składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier oraz likier kokosowy. Dla mnie słodycz była idealna, ale mam świadomość, że to kwestia smaku :)
  • wyglądają niesamowicie pysznie! :D
    ja też nie lubię przesłodzonego, bleee. myślę, że mnie by spasowały ;)
  • Zgadzam się z lotopauanka, że ta strona odbiera przyjemność z jedzenia.:) Wszystko pełnoziarniste, takie niby zdrowe. Jakoś nie wierzę w moc tego typu produktów. Rozumiem nie objadać się fast-foodami itp., ale nie wierzę w zło cukru, mąki pszennej, soli, tłuszczu zwierzęcego itp. Nawet w programie " Wiem co jem" początkowa sytuacja jak ktoś sypie duże ilości cukru, soli na jedną rzecz jest przesadzona. Jak ktoś normalnie tych rzeczy używa to jest w porządku. Ludzie dawniej jedli tylko białą mąkę i byli zdrowi jak mało kto dziś. Mój dziadek z obrzydzeniem patrzył na ciemne pieczywo itp, a był zdrowy, że hej. Jadł tłusto a był chudy jak patyk. Muffinki apetyczne, zjadłabym spokojnie takich z 5.:)
  • tylko kiedys ludzie mieli wiecej ruchu, a teraz? wiekszosc siedzi caly dzien na tylku i tylko przenosi go na minimalne odleglosci - z fotela do windy, z windy do auta, z auta na inny fotel, itd... a niektorym nawet nie chce sie podniesc zadu z krzesla na kolkach zeby po cos podejsc 2 metry - po co wstawac jak mozna "podjechac" :|
  • To zależy jacy ludzie. Ja na przykład ruszam się dużo i nie jeżdżę windą:)Jem normalnie, bezdietowo i jestem bardzo szczupła. Jeśli już ktoś ma problem z kilogramami to niech lepiej je normalnie a zacznie się ruszać, niż na odwrót. A myślisz, że jak ktoś sie nie rusza to mu pomoże to, że zje chleb razowy a nie pszenny? Ilość się liczy. Dla mnie to jakaś ściema z tym, że razowy bardziej syci czy coś. Jaki chleb bym nie jadła to zawsze jem tyle samo kromek i nie czuję różnicy w sytości. A jeśli cos jest całkiem pozbawione tłuszczu (nie mówię tu o dużych ilosciach, bo tłuszczu w dużych ilościach nie lubię) to zawsze jest mniej smaczne i mniej syci. Jak ktoś jest otyły to wystarczy, ze zje połowę tego co zwykle a waga mu będzie spadać, niektórym później ale w końcu zacznie i po co tu kombinować.
  • Gabriela 2012/01/03 15:59
    @Spytka: Tu nie chodzi tylko o sylwetkę, lecz także o zdrowie. Chleb pełnoziarnisty jest zdrowszy od białego; dla wielu osób również smaczniejszy. Nie chodzi o to, czy zapycha czy nie, lecz o to, że ma więcej witamin i składników odżywczych niż biały - stąd zjadając mniejszą porcję, organizm czerpie z niego więcej "dobroci" niż z takiej samej porcji chleba białego. To przecież oczywiste. :P
    Poza tym, jaka jest różnica pomiędzy jedzeniem "normalnie" a "zdrowo"? Sądzę, że jedno drugiego wcale nie wyklucza.
  • Normalnie to nie przesadzanie z tym zdrowym, ale tez nie opycanie sie chemię. Nie liczenie kalorii i przejmowanie się każdym orzeszkiem. Normalnie to nie obawianie się cukru, soli i tłuszczu zwierzęcego, bo on tez jest potzebny i każdy kto się tego pozbawi w pewnym momencie rzuci się na to.
  • Tak, tylko że ja bym nie przesadzała z ta zdrowotnością chleba ciemnego. Ja kupuje różne chleby. Jeśli mam do wyboru naturalny chleb biały i ciemny z ulepszaczami to kupię ten biały.Dla mnie wyższość chleba ciemnego nad białym to coś w rodzaju niedawnej wyższośći margaryny nad masłem. Z czasem wyższość upadła.
    Ja bym powyższe muffinki upiekła z mąki białej, bo takie wypieki sa lepsze. Każda niedietetyczna osoba je woli. Te z ciemnej są bardziej twarde, bardziej suche, są mniej pulchne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/04 09:06
    @Spytka: rozwiązanie jest proste: Tobie smakują wyroby wyprodukowane z mąki wysoko przetworzonej, która została pozbawiona błonnika pokarmowego, większości składników mineralnych oraz witamin i takie będziesz spożywać. A innym smakują wyroby z mąki z pełnego przemiału, które dodatkowo są korzystne dla funkcjonowania organizmu. I tyle w tym temacie. Nie ma sensu udowadniania swojej racji innym ludziom.
  • Izabela masz rację: nie ma sensu, ale pisanie tu, bo i tak nie rozumiecie co piszę. Ja wcale nie napisałam co mi smakuje. Widzę tu znaczne kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Spożywam różne pieczywo, piekę w przewadzę z białej mąki, zdarza się, że i z ciemnej. Nie miałam na celu udowadniania tu swojej racji. Nie napiszę o co mi chodziło, bo i tak nikt tego nie pojmie. Czasem ta strona wydaje mi się chora...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/04 10:54
    @Spytka: nie widzę sensu w dalszym prowadzeniu tej dyskusji. www.ilewazy.pl to nie forum. Proszę o powrót do tematu.
  • Justyna - dietetyk 2012/01/06 13:20
    [komentarz usunięty] - proszę bez uwag osobistych. Maciej
  • Dziękuję za obliczenie kcal : ) I pomyśleć, że tutaj są tylko 2 łyżki cukru, a nie 3/4 szklanki, jak w oryginalnym przepisie.. :) No ale za to jest czekolada, mmm.. genialny pomysł! Koniecznie muszę to przetestować :)
  • @Spytka moze przeczytaj wywod o cukrze i bialej mace napisany na podstawie badan Westona Price'a http://www.sfd.pl/Tendencyjny_blog_informacyjno_prze%C5%9Bmiewczy_Obliques_i_Marucca-t744857-s2.html przy okazji popatrz na foto ;)
    nie mowie, ze ja sie super zdrowo odzywiam, ale mam swiadomosc, ze m.in. biala maka i cukier to SMIECI ;)
  • Właśnie z tymi śmieciami to przesada. Nie mówię tu o nadużywaniu a o normalnym spożywaniu. Jeśli zjem na śniadanie kilka kromek białego, naturalnego pieczywa to na pewno na zdrowiu nie stracę. W ciągu dnia i tak jem dużo różnych orzechów i ziaren. Nie jem słodyczy kupnych, nie słodzę herbaty, nie piję napojów, bo tego nie lubię, a jeśli zjem ciasto upieczone przez siebie z normalnym cukrem to tez nic nie stracę. Reszta to po prostu geny. Dla mnie najgorszym śmieciem jest chemia w pożywieniu i jej unikam.
    Pokolenie starsze jest dużo silniejsze a najczęśćiej ciemny chleb kojarzy im się z biedą i nie chcą na nie patrzeć. Podobnie jak na produkty typu light i inne takie nowoczesne koncepty żywieniowe. Ja jestem po środku.:)
  • Tutaj racja. Moja siostra ciemnego chleba nie je. Zawsze na śniadanie, dzien w dzien je 3-4 kromki z masłem i sporymi dodatkami. Cukier biały je, bo i sporo ciast wżera, śmietana czy inne tłuste dodatki tak samo, czasem potrafi zjeść 0,5kg sernika/orzechowca przed snem.. i co? Szczuplutka jak patyk.

    Mimo to, ja po prostu w smaku wolę ciemne pieczywo, a zdrowe odżywianie się daje jednak satysfakcję ;-)
  • Michał, daję satysfakcję a jak, ale ja uważam, że i to powinno się robić z umiarem.:) Jestem przekonana, że w diety nie należy bawić się bez kontroli dietetyka. Nawet jeśli chodzi o typowo zdrowe odżywianie a nie odchudzanie. Dietetyk powinien wtedy wskazać jak można te rzeczy "szkodliwe" zastąpić zdrowszymi odpowiednikami biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby organizmu i kwestię smaku. Sami ile byśmy się nie naczytali, naoglądali programów o żywieniu, ile byśmy nie klikali w "Ile waży" itp. to nigdy nie będziemy mieli tej samej wiedzy i to rystrykcyjne zdrowe odżywianie może nam w końcu zaszkodzić.
  • Upiekłam dziś te babeczki:)Idealnie trafione w mój gust smakowy:)Połączenie tych składników jest według mnie wyjątkowo udane. Niestety użyłam złej jakości papierowych foremek, ciasto mi z nich wypłynęło i ich wygląd był dużo gorszy niż prezentuje zdjęcie. Użyłam proponowaną ilość cukru, według mnie słodkość była akurat. Osoby dla których były one za mało słodkie posypywali je cukrem pudrem. Babeczki są sycące. Ja będąc na wielkim głodzie, zjadłam 4 i pozwoliło mi to spokojnie doczekać do obiadu.:)Zrobiłam 24 sztuki z 1,5 szklanki mąki typu graham i 1,5 szklanki mąki pszennej.:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/10 20:36
    @Spytka: "Upiekłam dziś te babeczki" Ale fajnie, cieszę się :) Wiesz co, mam dla Ciebie propozycję: jak już "zapoznałaś" się z mąką dyniową robiąc ciastka owsiane (a wiem to z komentarzy: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-maki-dyniowej) i lubisz mocno czekoladowe klimaty, to koniecznie wypróbuj ciasta "Leśne Runo" http://ilewazy.pl/kawalek-ciasta-czekoladowego-lesne-runo Jest proste w wykonaniu, mega czekoladowe i bardzo sycące :)
  • Izabela: mam taki zamiar na weekend.:)
  • Mgiełka 2012/03/02 20:02
    Przed chwilą upiekłam te muffinki i muszę przyznać, że są bardzo smaczne :) Jak dla mnie było tylko o 1 łyżkę cukru za mało więc sobie dosłodziłam (aha, ja użyłam zwykły biały kryształ) ale wiadomo, że to sprawa indywidualna :) Zostało mi pół opakowania tego boskiego sera mascarpone i muszę wymyślić co by tu dobrego z niego zrobić :>
  • http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Razowe-muffiny-z-otrebami.html

    - dla fanów wypieków razowych :)
  • Natalie77 2012/11/18 20:37
    Dość mało , a jak smacznie wygląda ;D
  • Koćpiergała 2022/12/19 10:09
    Zamiast mąki pszennej można dodać np. ryżową- wersja dla bezglutenowców. Zamiast cukru można dodać ksylitol. A mleczną czekoladę można zastąić gorzką. Zdrowsza wersja i mniej kalroyczna. Polecam.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę