Tabliczka czekolady do wypieków

Czekolada do wypieków

Tabliczka czekolady do wypieków A Cuisiner l'Universel o zawartości kakao 51 % waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 500 kcal 1000 kcal
Białko 5,0 g 10,0 g
Tłuszcz 37,5 g 75,0 g
Węglowodany 55,0 g 110,0 g
Błonnik 7,0 g 14,0 g

Czekolada do wypieków kalorie w 100g: 500kcal

Zobacz więcej: 200g porcja czekolada tabliczka 51 % do wypieków

Ostatnia aktualizacja: 2014.10.09

Ważenie dodano: 2011.12.30 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat wanilii z Madagaskaru. Masa kakaowa minimum 51 %.
Producent: Lindt

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/30 22:23
    W związku z tym, że producent nie podaje ani na etykiecie, ani w internecie wartości odżywczych do powyższej czekolady, wpisałam dane, które dotyczą czekolady Lindt Excellence o zawartości kakao 50 %. Biorąc pod uwagę, że skład w obu jest identyczny (tzn. składnikowo, bo nie nie wiem jak recepturowo :)), prawdopodobnie nie będzie zapewne pomiędzy obiema różnic liczbowych (różnią się na pewno procesem technologicznym).
  • masakra...
  • Wygląda niesamowicie! :)
  • grzybkowa. 2011/12/30 23:04
    mniam! jeszcze nie widziałam takiej w żadnym sklepie ; d.
  • Dziękuję za zważenie ;)
  • równiótki 1000, jak uroczo :)
  • Wobec tego czym różni sie czekolada do wypiekow od zwykłej? ;)
  • zabawne że we wszytkich przepisach z czekoladą podają,że należy użyć czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%, podczas gdy ta zawiera 51%... To wystarczyłoby kupić jakąś tanią za 1,50zł :P
  • @nimfaa - oj uwierz, że odczujesz różnicę, jeśli spróbujesz np. ciasta z taką czekoladą i ciasta z czekoladą po 1,50 ;D A ilość kakao w czekoladzie do wypieków zależy też od upodobań... Niektórzy wolą, gdy polewa jest gorzkawa, bo fajnie przegryza się ze słodkim kremem, a inni preferują, gdy jest delikatna i słodka.
  • Czy czekolada o zawartości kakao 70 % czt 80 % będzie miała mniej kalorii czy więcej?
  • evergreen 2011/12/31 13:08
    @ola, im większa zawartość kakao, tym większa wartość odżywcza (więc i więcej kcal)
  • czy to jest tzw. kuwertura?
  • Mam jedno pytanie - ile taka czekolada kosztuje?
  • Gabriela 2011/12/31 13:48
    @ola, czekolada o wyższej zawartości kakao być może będzie miała więcej kalorii (choć to w sumie zależy od producenta), ale za to jest zdrowsza! :) Zresztą, uważam, że różnica kilkunastu, czy nawet kilkudziesięciu kalorii na 100g nie ma żadnego znaczenia, przynajmniej w przypadku czekolady.
  • Cóż, według mnie lepsze są jednak takie z zawartością kakao 70%, nie są wcale droższe. Często używam czekolady o 99% zawart. kakao, tylko do jakiś wypieków, bo do bezpośredniego jedzenia, jak dla mnie się nie nadaje (jem 80 lub 90%).
  • evergreen - niby tak, ale chyba mniej wtedy dodają cukru? Bo wiadomo,że jak czekolada ma 80 % kakao to mniej cukru, więc kalorii nie powinno być więcej. Kakao jest nie jest kaloryczne
  • W Lidlu tez jest czekolada 200g do wypieków, oczywiście innej marki ale równiez spora zaw.mkakao i koszt ok 5 zł. Bardzo fajna, choć ta Lindta pewnie lepszej jakości i inna w skamy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/31 19:52
    @grzybkowa.: zakupiłam ją w Piotrze i Pawle. W Koszalinie ta czekolada jest nowością od kilku tygodni, a w większych miastach w tychże delikatesach dostępna była podobno od września.
    @haruka: "Wobec tego czym różni sie czekolada do wypiekow od zwykłej?" prawdopodobnie dzięki specjalnym procesom technologicznym, zachowuje odpowiednią strukturę w czasie / w trakcie / po przetwarzaniu między innymi w wysokich temperaturach. Zużyłam ją do dwóch wypieków: czekoladowego ciasta oraz muffinek, ale szczerze powiedziawszy nie widzę jakiś różnic pomiędzy nią, a innymi, które dotychczas używałam. W smaku nie jest ani za słodka, ani za gorzka. Według mnie, posiada "płytszy" smak w porównaniu do innych czekolad. Może ten "lepszy" efekt będzie bardziej widoczny w innych zastosowaniach (typu fondue, gorąca czekolada, polewa ?) Jeżeli mieliście z nią doświadczenia / porównania śmiało piszcie !
    @kola: "czy to jest tzw. kuwertura?" Raczej nie spełnia wymagań, poza tym, w innym przypadku producent wspomniałby o tym na etykiecie.
    @Michał: około 12-13 złotych.
  • @drugsx: może to wstyd się przyznać ale ostatnio użyłam takiej tańczej czekolady do ciasta, bo potrzebowałam aż 400g- ciasto "podwójnie musowe" z "moich wypieków": czekoladowy spód i podwójny(! :P) mus czekoladowy, i wyszło bez zarzutu :D oj smaczne i zgubne... ;]
  • I'm fine 2012/01/01 18:22
    Przy okazji: absolutnie nie używajcie do wypieków, polew itp. czekolad firmy Wawel- beznadziejnie się rozpuszczają, są grudkowate, po roztopieniu robią się właściwie niejadalne ;) Podejrzewam, że to wina tłuszczu roślinnego. W tej zważonej przez Izabelę poza tłuszczem kakaowym jest tłuszcz mleczny, który w polewie się dobrze sprawdzi.
  • Ania1105 2012/01/01 19:11
    ja do polew używam zawsze Alpen Gold - fajnie się rozpuszczają
  • A ja bym to zjadła całe :D:D na obiad :D
  • Wszystkie czekolady bez bakalii i orzechów będą dobre do polew. Nie ma sensu przepłacać. I tak na pierwszym miejscu (w przypadku mlecznej) walą zwykły cukier, a mogliby przynajmniej trzcinowy.

  • Ile kcal...
  • [komentarz usunięty. Promowanie niezdrowych nawyków odżywiania. Maciej.]

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę