Pieczone pączki z dziurką

Pieczony pączek z dziurką waży 60 g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 348 kcal 209 kcal
Białko 7,3 g 4,4 g
Tłuszcz 8,2 g 4,9 g
Węglowodany 61,9 g 37,1 g
Błonnik 1,8 g 1,1 g

Pieczone pączki z dziurką kalorie w 100g: 348kcal

Zobacz więcej: 60g pączek pączki pieczony z dziurką szuka

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.04

Ważenie dodano: 2016.02.04 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka pszenna typ 500, mleko o zawartości tłuszczu 2 %, drożdże instant, masło, cukier, jajko, sól, cynamon.

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/15 22:33
    Kilka dni temu zastanawiałam się intensywnie, jaki nowy produkt zamieścić z okazji tłustego czwartku. Wybór padł na pieczone pączki. Przewertowałam kilkanaście stron w internecie i zdecydowałam się na przepis zaprezentowany przez dorotus76: http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Pieczone-paczki.html.

    Składniki na pączki (wykonałam z połowy porcji + drobne modyfikacje):
    - mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki + pół szklanki do podsypywania
    - mleko o zawartości tłuszczu 2 % 160 g
    - masło 1 łyżka
    - drożdże instant cała paczuszka
    - cukier 1/3 szklanki
    - jajko 1 sztuka
    - sól szczypta

    Składniki na polewę (również z połowy porcji + drobne modyfikacje):
    - masło 50 g (1/4 kostki)
    - cukier pół szklanki
    - cynamon 2 łyżeczki
    - cukier z wanilią 1 łyżeczka

    Sposób wykonania: zgodnie z podlinkowanym przepisem.
    Jestem ciekawa, czy ktoś z Was sporządzał tego typu pączki i jakie są Wasze doznania smakowe ?

    Ps. w dniu dzisiejszym pod pieczonym pączkiem z dziurką, zamieszczamy zdjęcia wraz z wartościami odżywczymi wszystkich naszych dotychczasowych "tłustoczwartkowych" ważeń.
  • BaŁaMuTkA 2012/02/15 22:39
    Wygląda apetycznie :)) a Autorom jak smakował?? z pewnością zdrowszy zamiennik tradycyjnych pączków... może spróbuje swoich sił i wykonam niedługo(o ile sie udadzą) takie pączuszki :)
  • Tosieńka 2012/02/15 22:46
    Piekłam dziś takie :)
    Są przepyszne, można robić w wersji nadziewanej z nutellą albo powidełkami :P
  • Mogłyby mi smakować, tradycyjnych nie lubię. Za to ze wszystkich tłusto-czwartkowych przysmaków brak mi tu pączka francuskiego. Taki z dziurką, falowany, tłusty i mokry w środku ;).
  • Wow ale mało kcal jak na paczka :O szkoda, ze przepisowi raczej nie podolam :|
    Zamiast tej polewy na górę dałabym jednak nutelle żeby trochę czekoladowo było ;)
  • lenuskaaa21 2012/02/15 23:07
    pyszne!Robiłam je ostatnio w domu. Ale bez dziurki, tylko z nadzieniem serowym lub dżemem wiśniowym.Taki pączek z ciepłym mlekiem , to czysta poezja :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/02/15 23:19
    @BaŁaMuTka: "a Autorom jak smakował?" - Mi te pączki smakowały bardzo, najbardziej zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorące ;) Dobrze też pasowały do śniadania (gdzie pełniły role bułki) i lepiej się po nich czułem niż po tradycyjnych. Tym, którzy chcieliby wersję mniej kaloryczną polecam zwrócić uwagę na polewę/posypkę, dodaje ona dość sporo kalorii (w stosunku do swojej objętości) a nie jest niezbędna.

    ps. ciekawie zaczynają wyglądać statystyki odwiedzin dla pączków w ostatnich dniach: http://www.ilewazy.pl/wp-content/uploads/paczek.png kropki odpowiadają poszczególnym dniom, a najbardziej na prawo jest dzień dzisiejszy, jak widać oblężenie pączków i faworków się rozpoczyna ;)
  • Super, na pewno zrobię za rok. Na razie jestem na etapie wychodzenia z tych głupich, restrykcyjnych diet i po prostu obawiam się reakcji organizmu na taki wypiek.

    Można posmarować takiego pączusia dietetyczną nutellą, gdzieś widziałam przepis :3
  • Ania1105 2012/02/16 08:23
    robiłam je w zeszłym roku, baaardzo nam smakowały ;-) tyle, że posypaliśmy cukrem pudrem z wanilią, zamiast podanej w przepisie 'polewy'
  • Loretta- mieszanka slodzika, mleka w proszku, kakao i olejku np. waniliowego lub orzechowego. Do tego minimalna ilość wody/mleka ! I już :)

    Wyglądają calkiem znośnie, choć jak słyszę pączek to same skojarzenia jednak nasuwają mi te tluste, okropne smażone słodkości ;/
  • WiFiRiFi 2012/02/16 08:51
    Pycha. Właśnie zjadłam takiego mięciutkiego, świeżo pieczonego na śniadanie(+koktajl owocowy) z tym, że w wersji z otrębami orkiszowymi. Myślę, że kaloryczność była jeszcze mniejsza. Świetna alternatywa, jeśli ktoś nie lubi tłustych pączków albo nie może ich jeść.
  • jesteście po prostu niesamowici :) wczoraj wysłałam prośbę o zważenie takich pączków - a tu zaskoczenie dziś wchodzę na stronę i są :)
  • na pewno dużo zdrowsze, i chociaż kocham wszystko co słodkie to myślę, że nic nie zastąpi mi smaku tych prawdziwych tłustych pączków. ale przepis i ważenie godne uwagi, może kiedyś bym spróbowała ;)
  • Faktycznie bardzo smaczne, ale przez brak tłuszczu nie smakują, jak tradycyjne pączki. Raczej jak mięciutkie słodkie bułeczki.
    Zużyłam dużo mniej masła, bo tylko je posmarowałam pędzelkiem i posłodziłam, być może gdybym porządnie je umaściła (jak radziła autorka przepisu), byłyby smakowo bliższe pączkom. Mnie bardzo kształt przekonuje.
    Dzieci są zachwycone :)
    Dziękuję za inspirację.
    Tak wygląda mój wypiek:
    http://imageshack.us/photo/my-images/443/p1480564r.jpg/
  • rzeczywiście, bez tej polewy byłyby dużo mniej kaloryczne. Zdziwiło mnie, że ten ma ponad 200 kcal, gdzie tradycyjny, większy i smażony w głębokim tłuszczu ma 300... teraz wiem że 'winowajcą' jest polewa ^^
  • Litości!! Właśnie wyjęłam konfiturę różaną i... jestem zgubiona ;)
    Teraz to jest przepyszne.
    Dobrze, że zrobiłam tylko pół porcji, jak Izabela. Jest nas czworo do tego :)
  • właśnie wczoraj też robiłam te pączki:D Myślałam, że będę musiała sobie sama liczyć ile każdy ma kalorii a tu, proszę bardzo, jaka miła niespodzianka :D Jesteście świetni, pozdrawiam ;-)
  • @Dorota ten Twoj paczek wyglada mega mega pysznie :( ales mi smaka narobila... a tak dzielnie caly dzien mialam 0 paczkow na liczniku :P
  • Ale problem zjeść pączka raz w roku.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/02/16 20:58
    @Dorota: Wyglądają zachęcająco, gratuluję ;)
  • Zjadłem jednego - w szkole poczęstowali. Zjadłem, na początku pierwszy kęs - niebo w gębie, polane czekoladą..mmm.. później tłuszcz było czuć, zesmażony z milion razy, a później to zgagi dostałem ;-). Jak się okazało, był to zwykły z supermarketu za 50 groszy...

    Aby nie został mi niesmak, kupiłem sobie małego pączka w dobrej cukierni. Z budyniem, cukrem pudrem. Pychota! Słodkie jak cholerka, popić musiałem, chociaż zwykle posiłków nie popijam odrazu... :) Ale bez przesadyzmu, nawet od dwóch pączków, okazyjnie jedzonych, nikt nie przytyje, dajmy spokój...
  • Ja robiłam Wszystkim smakowały ,super są :)
  • Ten pączek wygląda bardzo ładnie. Ja zrobiłam wczoraj pieczone pączki z mąki owsianej, również z dziurką. Polałam je gęstym lukrem zrobionym z fruktozy i posypałam kolorową posypką. Wyszły przepyszne!

    Takich z cukierni nie jadłam od bardzo dawna... Nie tęsknię specjalnie, choć w dzieciństwie całkiem lubiłam.
  • @haruka: polecam się na przyszłość. Ja oczywiście wczoraj skończyłam na jednym tylko :)
    @Maciej: dzięki :) Faktycznie dobrze smakują jako bułeczki śniadaniowe, dziewczynki to nawet z szynką je jadły. Następnym razem upiekę je właśnie w formie małych bułek.
  • Pieczone paczusie to rewelacja-nie ma tam w nich tego oleju co mnie szkodzi na zoladek-smacznego
  • Witam. Mam pytanko:
    Chciałam sama sobie policzyc wartośc tych pączków w kalkulatorze (bo będę jeszcze je modyfikowała :) ) i jak pododaję do kalkulatora wszystkie składniki to chyba wyjdzie inna waga niż będzie po wyrośnięciu ciasta? Czy ma to jakieś znaczenie w póżniejszym przeliczeniu kcal?
  • Ciasto w czasie wzrastania zwiększa swoją objętość, a waga pozostaje ta sama. Jedynie w trakcie pieczenia pączki nieco odparują i wtedy stracą minimalnie na wadze, nie ma to jednak zasadniczo wpływu na kalorie, ich ilość się nie zmienia.
    Jeśli chcesz policzyć kalorie, podziel wagę ciasta na ilość sztuk i uzyskasz kalorie pojedyńczego ciastka.
  • moje dzieło :)))))
    http://inspiracjenasniadanie.blogspot.com/2013/02/blog-post_7.html
  • zrobiłam wczoraj po raz pierwszy takie pączki, część z lekkim lukrem, część z cukrem pudrem, a część, tak jak Pani Izabela, z masłem i cukrem (do którego moja mama zawsze wrzuca laskę wanilii, dzięki czemu pięknie pachnie i nie musiałam dodawać cynamonu).
    Moje wyszły troszkę mniejsze, wyliczyłam, że jeden miał ok 90 kalorii :)
    Niemniej jednak nie to jest najważniejsze- wyszły przepyszne! Tata był zachwycony, stwierdził, że normalnych, smażonych pączków już nie ruszy, a wczorajszy dzień okrzyknęliśmy "chudym czwartkiem" :)
  • Rok teme robiłam i wyszły mi kamienie :)
    Coś musiałam sknocić po drodze ;)
  • ten fajny pieczony tysiackalorii.blogspot com/2014/02/paczki-dietetyczne-pieczone.html#more :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę