Kawałek ciasta bananowo - kokosowego

Ciasto bananowo - kokosowe

Kawałek ciasta bananowo - kokosowego waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 336 kcal 504 kcal
Białko 4,5 g 6,8 g
Tłuszcz 21,4 g 32,1 g
Węglowodany 33,0 g 49,5 g
Błonnik 3,6 g 5,4 g

Ciasto bananowo - kokosowe kalorie w 100g: 336kcal

Zobacz więcej: kawałek ciasto porcja 150g banan bananowo-kokosowe kokos kokosowe bananowe wiórki mąka ryżowa

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.27

Ważenie dodano: 2016.04.28 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka ryżowa, wiórki kokosowe, banany, jaja, cukier puder brzozowy (ksylitol), olej kokosowy, cynamon, wanilia w proszku, soda oczyszczona.

Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/28 07:01
    Któregoś razu będąc w kawiarni wzięłam do ręki listopadowo - grudniowe wydanie magazynu Kukbuk. Moją uwagę przyciągnął przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi, które leżały u mnie już jakiś czas w kuchennej szafce i czekały na zużycie... Dodatkowo kilka dni wcześniej mąka ryżowa uczestniczyła w sesji zdjęciowej ilewazy.pl, w związku z czym bez dwóch zdań postanowiłam przyrządzić to ciasto.

    Wprowadziłam pewne modyfikacje (co jak wiecie często czynię korzystając z cudzych przepisów ;))

    Składniki:
    • Mąka ryżowa: szklanka (oczywiście można użyć mąki ryżowej pełnoziarnistej)
    • Wiórki kokosowe: 2 szklanki
    • Banany (optymalnie dojrzałe - nawet z ciemnymi kropkami): 6 dużych (lub 7-8 średniej wielkości)
    • Jaja klasa wagowa M: 4 sztuki (lub klasa wagowa L: 3 sztuki)
    • Cukier puder brzozowy (ksylitol): pół szklanki
    • Olej kokosowy: pół szklanki płynnego
    • Cynamon: 1 łyżeczka
    • Wanilia w proszku: 1 łyżka
    • Soda: 2 płaskie łyżeczki

    Polewa:
    • Czekolada gorzka: tabliczka (100 g)
    • Olej kokosowy: 1 płaska łyżka (do polewy warto użyć oleju tłoczonego na zimno - będzie bardziej aromatyczna)

    Do dekoracji:
    • Wiórki kokosowe: 5 łyżek

    Sposób przyrządzania ciasta:
    • Banany rozdrabniamy lub miksujemy. Ja użyłam blendera.
    • W misce łączymy mąkę z sodą, dodajemy wanilię oraz cynamon. Mieszamy.
    • W drugiej, większej misce na wyższych obrotach miksujemy przez minutę jaja, dodajemy ksylitol i ponownie miksujemy przez minutę. Cały czas miksując wlewamy powoli olej kokosowy. Miksujemy około 2 minuty.
    • Dodajemy banany, miksujemy około minuty do wymieszania.
    • Zmniejszamy obroty, wsypujemy partiami mąkę z dodatkami. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
    • Wsypujemy wiórki i krótko miksujemy do równomiernego połączenia się ich z masą.
    • Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Dno i boki smarujemy olejem kokosowym (bądź innym tłuszczem).
    • Gotową masę przelewamy do tortownicy.
    • Ja ciasto piekłam 45 minut (do suchego patyczka) w temp. 160 stopni (termoobieg).

    Polewa:
    • Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy olej kokosowy i rozpuszczamy (np. w kąpieli wodnej, w mikrofali, w nagrzanym piekarniku po wyjęciu ciasta, w rondelku (cały czas mieszając)).
    • Ciepłą polewę rozsmarowujemy na lekko przestudzonym cieście. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Ciasto robiłam dwukrotnie. Wszystkim degustującym osobom bardzo smakowało. Ponadto jedna z koleżanek nie przepada za kokosem, ale przyznała, że w tym zestawieniu wyjątkowo jej nie przeszkadzał ;)

    Oryginalny przepis i sposób przyrządzania:
    Składniki:
    7-8 średnich dojrzałych bananów
    2 szklanki wiórków kokosowych
    2 jajka "zerówki"
    szczypta soli
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    100g roztopionego masła
    1 szklanka mąki ryżowej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Cukier puder lub polewa czekoladowa do podania

    Banany obieramy i wraz z wiórkami, jajkami, solą, cynamonem i masłem miksujemy przez 1-2 minuty. Powstałą masę przelewamy do dużej miski i powoli, cały czas mieszając dodajemy przesianą i wymieszaną z sodą mąkę. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 25 centymetrów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (pieczenie równocześnie z góry i z dołu) lub 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 35-40 minut (warto wykonać test suchego patyczka). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
  • O Jezusku O_O.. gdyby pod zdjeciami był przycisk "Lubie to" to wciskam x 1000..nie ma dla mnie pyszniejszego połączenia niż banan z kokosem- jadłabym.
  • kusisz kusisz :D :D
  • Kokos i banan? Cudowne połączenie. Ciasto wygląda na bardzo fajne, puszyste, przepis na pewno do spróbowania!
  • Jak smakowało to ciasto? :)
  • Jedząc to ciasto dostarczamy sobie 12 kostek cukru... ale mimo wszystko spróbowała bym, wygląda rewelacyjnie
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/28 19:36
    @Alina55: Wliczyłaś w te kostki cukru węglowodany ogółem (monosacharydy, disacharydy, polisacharydy, błonnik), a analizując w produktach "kostki cukru" mamy na uwadze cukry proste i dwucukry.
    Ale ogólnie racja - ciasto do "light" nie należy ;)
    Jednak osoby zdrowe, prowadzące aktywny tryb życia mogą sobie na taki kawałek czasem pozwolić :)
  • Hohoho taki mały kawałek a kalorii co niemiara ! . W bioderka i tyłeczek pięknie idzie , wręcz poetycko :-) .
  • Wygląda ładnie, aczkolwiek ciasto to zupełnie nie moje klimaty. Wolę zjeść owoce np. z kremem albo budyniem; już jako dziecko nie lubiłam ciast, wkurzał mnie ten "chleb" i zawsze wyjadałam tylko nadzienie i chrupiącą posypkę :D
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]

    Ciasto wygląda super i na pewno też tak smakuje, chętnie bym spróbowała.
  • Ciasto wygląda na ciężkie, stąd i kaloryczne... ale ja chciałabym powiedzieć, że bardzo się cieszę że w końcu znowu widzimy coś w wykonaniu Izabeli :)
  • [komentarz edytowany, usunięte fragmenty nie na temat. Maciej]

    Mąka ryżowa wydaje mi się trudna w obróbce. Zrobiłam z niej kiedyś ciasto dla osoby chorej na dne moczanowa. Do dziś mi wstyd za ten wytwór ;) ale powyższe ciasto wygląda bardziej niż zachęcająco. I miło zobaczyć po sporej przerwie wypiek pani Izabeli. :)
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz edytowany, usunięte fragmenty nie na temat. Maciej]

    Po II - jeśli to ciasto wygląda na ciężkie to ja chyba potrzebuje mocniejszej dioptrii w szkiełkach..jak ma wyglądać? Jest z bananów! banan raczej jest taki hmm "mięsisty"? więc robi wrażenie ciężkiego, ale nalezy do wyjątkowo lekkostrawnych.. ciasto jak ciasto- ma wszystko inne co ciastu potrzebne aby mozna bylo nazwac to ciastem. Filozofii tyle że chyba zmienie nick na Kolumb. Wyważcie proporcje w ocenianiu.
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • Króliczę 2016/04/29 22:35
    [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz edytowany, usunięty fragment nie na temat. Maciej]

    A ciasto, pani Izabelo, bardzo ciekawe ;). Podziwiam za tyle pracy włożonej w całą stronę :).
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/30 05:51
    Moi Drodzy Użytkownicy - "zaszaleliście" ze swoimi wypowiedziami.
    Myślę, że jak ktoś będzie chciał zapoznać się z opiniami innych osób na temat powyższego ciasta (np. wrażenia po własnym przyrządzeniu i upieczeniu, zamiany składników itp, itd...), może mocno się rozczarować.
    Bardzo proszę o komentarze na temat zważonego produktu.
  • [komentarz usunięty - nie na temat. Maciej]
  • Przegapił pan jeden komentarz do wycięcia, panie Macieju: pierwszy obraźliwy komentarz Ijona.

    Ogólnie przepis fajny, tylko ja bym dodała trochę całych kawałków banana do tego, żeby nie była to tylko sama masa. Lubię jak ciasto ma jakąś "zawartość" poza pieczywem. Ciekawe mogłoby być też połączenie go z polewą z białej czekolady zamiast ciemnej.
  • Króliczę 2016/04/30 21:36
    Wyobrażam sobie zapach tego ciasta. Banany, kokos, cynamon i wanilia (nie cukier waniliowy). Musiało pięknie pachnieć, zwłaszcza podczas działania nań wysokiej temperatury.
  • Jak na ciasto wykonane z mąki ryżowej wygląda całkiem nieźle. Dodaję do ulubionych, chociaż ksylitol i olej kokosowy pewnie zastąpiłabym czymś pospolitszym.
  • Można by też zrobić polewę(-skoro ciasto bananowe) ze zmiksowanego banana z łyżeczką-łyżką masła orzechowego i kakao polecam PYCHA!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/07 07:05
    @Ola1612: Pomysł brzmi apetycznie :)
  • "Olej kokosowy: pół szklanki płynnego" - tzn. można taki nierafinowany ze słoika podgrzać do postaci płynnej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/27 12:42
    @cece: W okresie letnim bądź w temperaturze powyżej 25 stopni, olej kokosowy będzie występować naturalnie w postaci płynnej, a w pozostałych przypadkach można podgrzać np. w kąpieli wodnej. Polecam do ciasta użyć wersję rafinowaną, a do polewy nierafinowaną.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę