Mąka ryżowa

Szklanka mąki ryżowej waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 348 kcal 522 kcal
Białko 6,0 g 9,0 g
Tłuszcz 1,0 g 1,5 g
Węglowodany 78,0 g 117,0 g
Błonnik 1,4 g 2,1 g

Mąka ryżowa kalorie w 100g: 348kcal

Zobacz więcej: szklana mąka ryżowa biała oczyszczona 150g

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.30

Ważenie dodano: 2016.04.27 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Informacje: Produkt może zawierać gluten pochodzący ze zbóż.
Producent: Melvit S.A.

Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/27 14:38
    W dniu jutrzejszym ukaże się ważenie i przepis z wykorzystaniem powyższej mąki.
  • ja taką mąkę robię sama (cierpliwie blenduję ryż - czasem biały, czasem brązowy - w rozdrabniaczu aż nie będzie miałkim proszkiem). robię z niego pyszne naleśniki ryżowo-kokosowe, które kiepsko może się smażą (idealny naleśnik tylko na parze, ale komu chciałoby się tyle czekać :P), ale smak jest niesamowity!
  • @stand Naleśnik na parze? Nigdy o tym nie słyszałam, bardzo mnie zaciekawiłaś!
  • @stand jak robisz te nalesniki na parze? ;)
  • Jak naleśniki z nowego przepisu wychodzą mi takie, że bardzo ciężko je przewrócić tradycyjnie smażąc czy w ogóle zdjąć, żeby się nie rozwaliły, więc (nieobowiązkowo, ale wg mnie są lepsze) do ciasta dodaję trochę stopionego oleju kokosowego/zwykłego podgrzanego rzepaka, po rozmieszaniu po prostu wylewam ciasto (jak na cienkiego naleśnika) na patelnię (płaski talerz z brzegiem też się nada), stawiam ją na garnku o średnicy zbliżonej do patelni z gotującą się wodą (pomiędzy patelnię/talerz a garnek jakąś łyżkę czy cokolwiek metalowego/drewnianego, żeby para miała ujście - tak jak się np. roztapia czekoladę w kąpieli wodnej) i czekam aż "się zrobi", żeby przewrócić. Uwaga, trwa to dość długo, nawet jeśli ciasto wygląda już dobrze, to warto jeszcze trochę poczekać, bo może lekko smakować mąką, jeśli zdejmie się go za wcześnie - mój pierwszy z mąki ryżowej bardzo jechał ryżem, bo zrobiłam to za krótko ;-) Metoda dla wytrwałych, raczej na dwa duże naleśniki niż dziesięć (zajęłoby strasznie duużo czasu). Naleśniki tak zrobione na pewno nie są chrupiące na brzegach, tylko bardzo miękkie i delikatne. Ja zwykle naleśniki składam w trójkąt, więc nie powiem, czy nie są zbyt delikatne na zwinięcie w ścisły rulonik ;-)
  • @stand - zrób w mikrofalówce. Efekt będziesz mieć ten sam tylko w poniżej minutę.
  • naleśniki w mikrofalówce? Nie pomyślałabym nigdy ;) Chociaż w niej można zrobić chyba wszystko, ostatnio bułki na parze w niej robiłam ;)
  • Owszem. Znajoma mojej matki piecze normalne ciasto marchewkowe w mikrofali i bardzo smaczne wychodzi. Nie rozumiem narzekań ludzi na mikrofalówki. Dla mnie babole wychodzące z niej nie są winą samego urządzenia co nieumiejętności korzystania z niego. Jak ze wszystkim zresztą.
  • wydaje mi się się, że dziewczyny mówią o "normalnej" mikrofalówce a nie o takiej z możliwością pieczenia
  • cuckoo - Ona używa "normalnej" mikrofalówki, a na jakiejś nowej, bajeranckiej z tysiącem wyspecjalizowanych programów obsługiwanych przez smartfon dla ludzi, którzy nie potrafią poeksperymentować z ustawieniami. Jak ja nie znoszę tych wynalazków, ogłupiają jeszcze bardziej i tak ogłupione społeczeństwo.
  • Chyba wystąpił tu drobny problem z definicją pieczenia, mniejsza o to;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę