Krewetki tygrysie

5 krewetek tygrysich mrożonych waży 75 g. Krewetki po rozmrożeniu i usunięciu ogonków ważą 60 g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 92 kcal 55 kcal
Białko 22,0 g 13,2 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 1,0 g 0,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Krewetki tygrysie kalorie w 100g: 92kcal

Zobacz więcej: porcja 60g. krewetki tygrysie

Ostatnia aktualizacja: 2018.05.12

Ważenie dodano: 2010.06.21 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Frosta

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • pyyyszności.. :) i samo białeczko! :D
  • Tyle kalorii mają te rozmrożone ale surowe.
    Fajnie było by wiedzieć ile mają takie już przyrządzone,np.duszone albo podsmażane?
  • jak smażysz np. na łyżeczce oliwy to dodajesz jakieś 40 kcal ;]
  • na opakowaniu tych krewetek jest napisane że 125g ma 125 kcal .
  • A ja jutro zrobię sobie takie z grilla :)
  • czy jeżeli takie krewetki zrobie na grillu bez tłuszczu to czy ich kalorycznosc sie zmieni na gorsze (czyli więcej kcal bedzie) ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/06 10:30
    W dniu dzisiejszym zostały zmienione wartości odżywcze dla 100 g krewetek królewskich. Uczyniłam to na podstawie rozmowy: http://ilewazy.pl/krewetka-tygrysia. Cytuję swoją odpowiedź: "krewetki wpisywane były do systemu w czerwcu 2010 roku. Wydaje mi się, że taką informację zaczerpnęłam z opakowania (jeżeli pod ważeniem podaję producenta, to w większości przypadków informacje pochodzą od producenta (z opakowania, strony internetowej lub rozmowy telefonicznej bądź pisemnego kontaktu z działem technologii)), ale w tej chwili nie mogę potwierdzić już takiej informacji. Rzeczywiście, obecnie na stronie Frosty znajdują się inne wartości / 100 g – w związku z czym zmieniam je również na ilewazy.pl."
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/06 10:48
    @anna: możesz sobie porównać ważenie krewetek koktajlowych przed obróbką termiczną i po usmażeniu. Tylko koniecznie przeczytaj najpierw mój pierwszy komentarz znajdujący się pod smażonymi krewetkami:
    http://ilewazy.pl/szklanka-krewetek-koktajlowych
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-smazonych-krewetek-koktajlowych
    @VV: z krewetek wyparuje woda, zmniejszy się tym samym ich rozmiar - skurczą się. W przeliczeniu na 100 g gotowego produktu będzie widoczna różnica w wartościach, ale dla całości, którą spożyjesz będzie taka sama jak przed obróbką, ale o mniejszej objętości.
  • OrangePrincess 2014/02/28 16:22
    A ile waży 100g surowych krewetek po ugotowaniu ? Waga ich się zmniejsza czy zwiększa ?
  • niccoere 2014/02/28 22:31
    @orangeprincess pewnie są odrobinke cieższe, bo nasiakają wodą
  • jaka jest cena takich krewetek?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/05/12 18:30
    @OrangePrincess: Waga zmniejszy się.
    @olqa16: Około 40 zł / 220 g / Frosta
  • Jestem ciekawa jak bardzo zmienia się kaloryczność, kiedy krewetki przygotujemy na maśle, z białym winem i czosnkiem? Uwielbiam tak podane krewetki, chciałabym wiedzieć ile mogą mieć kalorii??
  • Yummy, dzis na obiadek w stir fry'u :D Paradoksem jest roznica cenowa krewetek w Polsce a za zachodnia granica gdzie zarabia sie znacznie wiecej. Ja place za dobrej jakosci krewetki tygrysie ok 15-18 zl/250g.
  • w polsce tez płaci się około 16zł za 250 gram, ale czy są "dobrej jakości" lepszej czy gorszej, to nie wiem :)
  • Mam pytanie, czy takie krewetki są już wypatroszone? Czy trzeba to zrobić samemu, i w jaki sposób?

    Nigdy nie przyrządzałam krewetek, a od jakiegoś czasu mam mega ochotę na spróbowanie. Podpowiecie jakiś prosty smaczny przepis? :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/23 08:29
    @Tvk_91 mrożone krewetki zazwyczaj są już wypatroszone, ale to zależy od producenta. Warto jednak sprawdzić :)
  • Dzięki za odpowiedź, chyba w przyszłym tygodniu w końcu kupię i spróbuję :)
    Przy okazji, tu jest fajny poradnik ze zdjęciami, jak trzeba obrać krewetkę: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/08/jak-oczyscic-krewetki-instrukcja-krok.html
  • Mam jeszcze trochę głupie pytanie ;) Czytałam, żeby z głów i pancerzyków zrobić bulion; generalnie przerażają mnie trochę te ich oczy, one nie wypłyną w trakcie gotowania?... ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/24 09:31
    @Tvk_91 nie mam zielonego pojęcia, jestem uczulona, więc nigdy nie robiłam.
  • No i pierwsze krewetki za mną ;) Udało mi się dostać świeże, kupiłam na próbę 4 sztuki, łącznie niecałe 10 deko. Obróbka średnio przyjemna, tą pierwszą to nieźle zmasakrowałam ;) Z następnymi już poszło lepiej.
    Użyłam do zupy "tom yum" robionej na gotowej paście, dodałam pieczarki, paprykę i mleko kokosowe; zgodnie z poradą Pani sprzedawczyni wrzuciłam obrane krewetki na ok. 2,5 minuty przed końcem gotowania. Były lekko twardawe, i nie wiem, były za krótko czy za długo? :)
  • Ale w smaku dość ciekawe, myślę że jeszcze nie raz sięgnę po te żyjątko, bardzo bogate w białko :)
    Pytanie odnośnie wywaru: zamroziłam "obierki" czyli główki i pancerzyki, z czterech sztuk. Czy taka ilość wystarczy do ugotowania zupy na jedną porcję, czy przydałoby się ich więcej? Ile czasu trzeba je gotować? I z czym polecacie zrobić taką zupkę? Jak doprawić?
  • Tvk_91 obieranie pancerzykow to musi byc niezle wyzwanie. Ja zawsze kupuje juz obeane bez glow...te oczy mnie hipnotyzuja, haha. Bardzo lubię krewetki. Goszcza u mnie na stole stosunkowo często na wiele sposobow. Duzo bialka, malo kcal ale sporo cholesterolu...jednak isoby zdrowe nie musza sie go obawiac.
  • @zubikacja było trochę zabawy z tymi pancerzami ;) Na początku ciężko; obiorę tak jeszcze kilkanaście krewetek i może dojdę do wprawy ;)
    A podpowiesz jakiś prosty przepis na krewetki? Bo już myślę o kupieniu następnej porcji :)
    Jakie powinno być mięso krewetki po ugotowaniu/usmażeniu? Miękkie czy lekko twardawe? Jak kosztowałam kalmara i ośmiornicę, to każde z nich było lekko twarde i gumowate; krewetka też tak ma? Czytałam, że za długo gotowana staje się gumowata; ale co to znaczy za długo? ;)
  • Tvk_91 Najczesciej i najchetniej przyzadzam wszelkie dania typu chinskiego i tajskiego z dodatkiem mleczka kokosowego i/lub pasty curry. Podsmazam z czosnkiem na oleju kokosowym jesli nie mam mleczka. Dodaje do zup tez chinskich lub tajskich. Do tegoduzo wazyw typu mini kukurydze, fasola plaska zielona, brokuł, etc. Fajnie smakuja w ciescie nalesnikowym smazone na glebokim oleju. Wczesniej marynowane w czosnku i occie balsamicznym.Kiedys robilam takie pyszne mini szaszlyki z krewetek, mini kukurydz, ananasa, pieczarek i papryki chyba. Spróbuj pokombinowac z roladkami a'la sushi. Zamiast lisci nori eksperymentalnie zawinelam w ciasto nalesnikowe z dodatkiem smietany, szczypiorku i ogorka zielonego. Jeszcze polecam sajgonki z dodatkiem krewetek. Tu sprawdzaja sie te male koktajlowe. Ja pieke w piekarniku lekko posmarowane olejem. Pycha!
    A po przygotowaniu sa raczej miękkie. Gumowatosc w ich przypadku jest znacznie mniejsza niz u innych morskich zyjatek...ale jest i to w nich tez lubie. Taki ich miekko-gumowaty urok:D
  • Kupiłam ostatnio krewetki mrożone, rozmiar (jeśli dobrze pamiętam) 50-90. W smaku jak dla mnie nie ma różnicy z tymi dużymi, a jest o wiele prościej z obróbką. Na ok. 30 sztuk trafiła mi się jedna nie do końca oczyszczona, ale wystarczyło po rozmrożeniu lekko ją tam nacisnąć... i opłukać pod bieżącą wodą ;)

    Podsmażyłam na oleju i dodałam do zupy pomidorowej z mlekiem kokosowym i imbirem, doprawionej po tajsku. Oprócz tego w zupce był ryż jaśminowy, żółta fasola szparagowa, kalafior i plasterki limonki. Polecam ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/12 09:43
    @Tvk_91 widzę, że dalej eksperymentujesz z krewetkami :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę