Dorsz wędzony

Dorsz wędzony waży 500 g. Ryba po usunięciu części niejadalnych waży 400 g.

  100g na zdjęciu (400 g)
Energia 94 kcal 376 kcal
Białko 22,1 g 88,4 g
Tłuszcz 0,5 g 2,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,4 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 2,9 g 11,7 g

Dorsz wędzony kalorie w 100g: 94kcal

Zobacz więcej: sztuka 400g dorsz wędzony

Ostatnia aktualizacja: 2022.02.09

Ważenie dodano: 2011.03.05 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 57 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mmmm, ile białka, pychota (aż się godna zrobiłam). Uwielbiam ryby. Ta jest dobrym przykładem do włączenia w jadłospis osób na diecie Dukana
  • Dziekuję baaardzo za to ważenie! :) U mnie w małym osiedlowym sklepiku zawsze można go dostać, i jest przepyszny, i zawsze zastanawiałam się jakie (i w jakich proporcjach) ma wartości odżywcze. I rzeczywiście samo dobro w tym dorszu :P
  • Tsunade15 2011/03/06 11:59
    Oo a ja jadłam wczoraj na kolacje dorsza wędzonego ;) Liczyłam sobie 95 kcal/100g, więc się nie pomyliłam za bardzo. Ufam tylko wartościom kalorycznym na ileważy.pl, bo w różnych tabelach są różne wartości ;D
  • mozna by sobie spokojnie pozwolic na całego. narzarłabym się i do tego jeszcze schudła bo ma tyle białka ze organizm potrzebował by duzo energi
  • Jeny, ile białka! :O
  • Och super! Już nie będę musiała liczyć na oko, dziękuję bardzo :) Swoją drogą niewiele się pomyliłam w tym moim liczeniu "na oko" :) Pyszności.
  • Jak cenowo wychodzi taki dorsz? Powiem szczerze, że właściwości odżywcze ma pierwszorzędne, ale czy można stosować go regularnie w diecie? Jak nabiał (twaróg chudy)/wędlinę do kanapek?
  • hmm... dorsz wedzony jest gdzies tak za 18zl za kg wiec tu bedzie cos około dychy za sztuke
  • a i jeszcze dodam ze ten dorsz to jedna z niewielu rzeczy przy ktorych mozna sie nawpieprzac a i tak sie schudnie :)
  • Wow, rybka pierwsza klasa, szczegolnie jesli chodzi o wartosci odzywcze i znikoma ilosc tluszczu, chociaz ten z ryb jest nader zdrowy.
    Wczoraj zajadalam sie dzikim lososiem, niebo w gebie i rowniez bardzo bogaty w walory odzywcze, w koncu moglam odczuc roznice w smaku od sztucznie hodowlanego lososia z Norwegii.
  • Pyszna ryba :)Zgadzam sie samo dobro :
    Ola: nie uzywaj na tym forum zadnych wulgaryzmow !Nazarlabym sie, nawp...Ludzie z kultura spozywaja posilek, jedza czy delektuja sie,ale na pewno nie zadne z "okreslen" uzytych przez Ciebie.Naprawde nie przystoi i jest wrecz NIESMACZNE !!!!!!
  • A jak wygląda spożycie takiego dorsza w codziennej diecie? Bez obaw mogę zastąpić codziennie kanapkę z twarogiem/polędwicą z indyka na takiego dorsza? Oczywiście w przeliczeniu wagowym tak żeby kalorycznie wyszło na to samo. Chodzi mi o składniki czy nie za dużo byłoby któregoś, bo raczej nie zaleca nikt jedzenia codziennie wędzonych ryb (lub co 2 dzień) głównie dominuje chuda wędlina drobiowa i chudy twaróg.
  • @Lila88 to przecież jeszcze nie wulgaryzmy nie przeadzaj...
    @bronek ta ryba to praktycznie samo białko, jeśli chodziło Ci o to czy jego nadmiar szkodzi to powiem tylko tak - jem codziennie bardzo dużo białka i żyje ;)
  • A ja powiem tak, że dzienna norma na białko wynosi 33-54g i nie powinno się jej przekraczać, ponieważ nadmiar białka w diecie obciąża nerki, sprzyja miażdżycy i zwiększa wydalanie z organizmu m.in. wapnia... Także nie codziennie lecz z 2-3 razy w tyg można taką rybkę zjeść o ile proporcje spożytego białka będą zachowane. Inna sprawa że współcześnie "objadanie się" białkiem zwierzęcym jest powszechne i warto pomyśleć o częściowym zastąpieniu go białkiem roślinnym. Tyle ode mnie;)
  • @ ewkie, norma białka to 1g/1kg masy ciała, chyba, że ktoś waży 35 kg...
  • norma białka waha się w zależności od zapotrzebowania (aktywności) od 0,8-2g/1kg masy ciała. Dawka 1,5g jest raczej racjonalna dla przeciętnego człowieka.
  • Ja waże 55kg przy 170cm i zjadam ponad 120g białka z samego mięsa i nabialu dziennie, do tego jeszcze jakieś tofu, no i warzywa czy nawet płatki rownież zawieraja jakieś białko. Lubię jeść dużo objetosciowo, a z białka w tłuszcz nie idzie wiec głownie nim się napycham i jakoś mi to nie szkodzi...
  • Przestańcie tak liczyć to białko co do grama... Jak przekroczycie nieco normę to przecież nic strasznego się nie stanie, a z własnego doświadczenia wiem, że niedobór białka jest znacznie bardziej niebezpieczny. Nasz organizm ma wprawę w radzeniu sobie z takimi małymi nadwyżkami, wiec po prostu zjedzcie tą rybę i już, jak macie ochotę ;)Smacznego :P
  • To ja się tylko dołoże: dieta Dukana właśnie polega na jedzeniu samych białek. Duża ich ilość sprzyja chudnięciu, gdyż białka nie są zamieniane na tłuszczyk. Z drugiej jednak strony jeśli je się bardzo dużo białka to trzeba pamiętać aby dużo pić i pozbywać się szkodliwych substancji zalegających w nerkach. Poza tym nie popadajmy w skrajności - jakbyśmy jedli samo białko to wtedy istnieje jakieś niebezpieczeństwo, jednak jeśli przeważają białka w codziennej diecie, a do tego jemy węglowodany (a więc chleb czy makarony) to nie ma zagrożenia bo jedno neutralizuje drugie w żołądku jeśli chodzi o te szkodliwe substancje.

    Grunt to zachowadź rozsądek i nie kierować się jakimiś statystykami i tym co piszą w necie, a znaleźć jakieś wiarygodne źródło. :)
  • Właśnie sobie dzisiaj kupiłem! Mniam. Nawet nie drogi, szczerze myślałem, że cena będzie wyższa. 17zł/1kg, a dałem za moją rybkę niecałe 7zł/300g :)
  • "gdyż białka nie są zamieniane na tłuszczyk"

    a to mi dopiero nowina, z tego co mi wiadomo nadmiar bialka jest przetwarzany na tluszcz.
  • @ madzia: nie prawda. To nadmiar niespalonych kalorii sprawia, że tyjemy ;)
  • @madzia to dlaczego ludzie tak dobrze chudnąc na tej diecie proteinowej, o której pisała as chociaż nie musza ograniczać jedzenia co do ilości?? :> zreszta sama jem bardzo dużo chudego mięsa, ryb i chudego nabialu, a wiec białka i poziom tłuszczu w organizmie z ostatniego pomiaru mam 16.8% czyli raczej białko mi się nie odlozylo w opone ;)
  • Nadmiar białka zostaje wydalony przez organizm. Nawet może dojść do tego, że wystąpi białkomocz tzn. białko w moczu ostatecznym.
  • A niedobór z kolei skutkuje zanikiem mięśni (boli :/), a poza tym różnymi skurczami (przeszkadza), drętwieniem, problemami ze skórą (brak ciągłości? nie wiem jak to nazwać) i baaardzo powolnym gojeniem się wszelkich ran i zadrapań. To na tyle czysto empirycznych doświadczeń ode mnie :)
    I zgodzę się w 100% z aś. Grunt to zdrowy rozsądek. Wszystko jest człowiekowi potrzebne do życia, w końcu jesteśmy wszystkożerni ;)
  • Jak smakuje?
  • Smakuje bardzo dobrze :)
  • Jejku powiedzcie mi o co tu w końcu chodzi... Patrzyłam dzisiaj na taką rybę w Bieronce i ona w 100g ma 252kcal, a tutaj ma bardzo mało. Jaką ja mam pewność, że jeżeli kupię taką rybę w normalnym sklepie to będzie ona miała takie wartości jak ta na zdjęciu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/11 17:31
    @K@si@: a czy na opakowaniu widnieje rozkład poszczególnych składników wpływających na wartość energetyczną (białek, tłuszczy, węglowodanów)?
    Dorsz jest z natury chudą rybą - więc sama jestem zaskoczona. Czy w składzie nie było jeszcze dodatkowych substancji?
    Pewności co do danych zawartych w jakichkolwiek tabelach i odzwierciedleniem ich w rzeczywistości nigdy nie możemy mieć. To są wartości średnie. Ostatecznie zależą od wielu czynników. To będą zawsze dane poglądowe. Bierzemy pod uwagę nie tylko kcal, ale patrzymy wgłąb produktu i na podstawie tych informacji podejmujemy decyzję, czy jest to dobry produkt, czy nie.
  • K@si@ : z tego co wiem, to w biedronce nie ma dorsza wędzonego. jest za to makrela, która ma właśnie 252kcal/100g. może coś Ci się pomyliło ?
  • pyroraptor 2011/03/11 17:44
    Takie wartości ma makrela - wiem, bo mam ją w domu. Makrelę pomyliłaś z dorszem.
  • @k@si@ to pewnie była ryba w oleju czy cos, bo dorsz na pewno nie bedzie miał tyle kcal chyba ze myslałas ze podali na 100g a podali np. na sztuke? ja dzisz kupiłam w rybnym dorsza wedzonego, troche u mnie drogo bo 18zł/kg moja rybka wazyla 33dkg ale byly tez wieksze, najpierw chciałam kupić taką półkilowa ale mi kasy zabrakło. jeszcze nie jadłam. jutro na 2 sniadanie bedzie, ale skubnelam na sprobowanie i niebo w gebie :)
  • pyroraptor ma racje to wlasciwości makreli. a właśnie makrele wędzoną najczęsciej sie kupuje i najłatwiej ją dostać. wasnie zastanawiałam sie w jakim miescie w biedronce sa dorsze bo u mnie nie ma choc mieszkam w zachodniopomorskim. W takim małym mieście
  • milenka00 2011/03/12 18:26
    przepyszny jest, 100 razy bardziej smakuje mi bardziej niż tłusta makrela ;)) ja zjadam 350 g, 200 na obiad i 150 na kolację, ale trzeba uważać ma sporo soli ;(
  • kaligula 2011/05/02 22:53
    ohyda! takie suche, że trudno to zjeść. Normalnie jak bym odżywiał się trocinami. Chude ryby po uwędzeniu są niesmaczne.
  • kaligula 2011/05/02 22:54
    a od białka idzie utyć, bo jest przetwarzane na glukozę. Na Dukanie lubią jedza mniej więcej 1000-1500 kcal na dobę i dlatego chudną.
  • Jesli ktoś lubi tłuste jedzenie to chude, wedzonego ryby mu nie posmakuja. Ja uważam, ze są bardzo smaczne - prawie jak suszone, chociaż NIESTETY tylko prawie :(
    Dlaczego uważasz, ze ludzie jedzą na dukanie po 1000-1500 kcal skoro tam wcale nie ma limitu co do ilości jedzenia
  • kaligula 2011/05/03 02:16
    brak limitu kalorycznego to tylko teoria - białka są bardzo sycące i ludzie jedzą niewiele, choć nie czują głodu, skąd złudzenie jedzenie do pełności. Zauważ, że w książce dukana porcje na jedną osobę wbrew pozorom są bardzo małe - i to ma się nazywać jedzenie bez ograniczeń ? Na dukanie je się produkty wysokobiałkowe i niskotłuszczowe, a takie mają niewiele kalorii (1 g białka to 4 kcal, tłuszczu 9 g) oraz warzywa niskowęglowodaowe (=niskokaloryczne)
    Po prostu policzyłem kaloryczność autentycznych jadłospisów dukających i kalorii jest tam niewiele. Dla przykładu jadłospis na fazę I:
    śniadanie - 5 jajek gotowych na twardo - 388 kcal
    II śniadanie - serek wiejski niskotłuszczowy (dozwolone są chyba do 4%)
    obiad - 500 g (tyle dałem żeby było więcej kalorii, choć i tak mało kto tyle pewnie je) piersi z kurczaka - 495 kcal
    podwieczorek - puszka tuńczyka w sosie własnym - ok. 120 kcal
    kolacja - dajmy np. tego dorsza - 376 kcal
    łącznie: 1579 kcal - to aż ta dużo ?
  • kaligula 2011/05/03 02:20
    założyłem, że serek wiejski to jedno normalnej wielkości opakowaie (200 g) i ma ok. 100 kcal w 100 g. Specjalnie dałem tak duże porcje (mało kto na dukanie tyle je) by kalorii było więcej.
  • hmm ja nie uwazam zeby to co wymieniles to byly duze porcje. 500g kurczaka/indyka/innego chudego miesa/chudej ryby to u mnie standard na obiad, a do tego dochodza jeszcze jakies surowki. Pozatym prawie codziennie zjadam kostke chudego twarogu (kupuje takie po 250g) z... czyms - owocam, warywami albo wymieszana z jogurtem, kakao i slodzikem. Czesto jeszcze jakis jogurt sie trafi, jajko albo wlasnie "wiesniak". Na dukanie nie jestem, bo nie umialabym zrezygnowac z np. owocow, warzyw, bakalii, muesli czy niestety rowniez slodyczy.
    Jak widzisz jem raczej duzo bialka, ale niestety nie czuje zeby powodowalo ono jakas szczegolna sytosc - moze tylko ja tak mam :(
  • 0,5kg to dla ciebie norma??? ja uwazam ze porcja 250g miesa to juz duza
  • Lubię mięso :D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/03 13:04
    Proszę o komentowanie dorsza.
  • pyroraptor 2011/05/04 01:25
    [komentarz usunięty] - nie na temat. maciej
  • papryczqa 2011/06/09 09:02
    Kupiłam go zachęcona komentarzami o jego smaku :( Mi jakoś zupełnie nie posmakował, może przez to, że za suchy...
  • ja wlasnie lubie za te suchosc :) moglby byc jeszcze wiekszym sucharem jak dla mnie :P
  • @haruka mnie również odpowiada suchość dorsza:) dziś jadłam i smakował wyśmienicie, tylko słonawy troszku za bardzo jak dla mnie, ale mimo wszystko pychaaa:)
  • Idealnie pasuje do sałatki z pomidorów, sałaty i jakimś dressingiem z soku z cytryny i ziół- właśnie dzięki tej suchości, która wam tak nie pasuje :P Nadaje się też na pastę rybną- zmiksowany z serkiem wiejskim :)
  • Dziś zjadłam małe śniadanko z myślą, że właśnie zjem na obiad takiego dorsza. Udało mi się pochłonąć pół rybki ok.16 i do wieczora nie jestem głodna także pewnie już nic nie tknę. Pyszna rybka i bardzo sycąca. A ta ilość białka... ;)
  • Ile mniej więcej gram będzie mieć dorsz położony na jednej kromce chleba? Nie dużo, byle przykryło powierzchnię. Nie mam obecnie dostępu do wagi kuchennej, byłabym wdzięczna za odpowiedź.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/13 17:22
    @N.: według mnie około 20 - 30 g, dla zobrazowania spójrz sobie na kawałek pstrąga: http://www.ilewazy.pl/kawalek-pstraga-wedzonego
  • Dziękuję bardzo :)
  • kurczę, a ja dziś pomyliłam makrelę z dorszem, miałam zamiar kupić to pierwsze... zabieram się do kolacji, a tu... rozczarowanie:) do mnie smak wędzonego dorsza jednak nie przemawia, chociaż uwielbiam ryby.
  • Czy ryba czerniak to właśnie dorsz wędzony? Bo spotkałam się z nazewnictwem wymiennym w tym przypadku.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/13 18:17
    @ewu: "Czy ryba czerniak to właśnie dorsz wędzony?" Nie. Czarniak (nie czerniak), to inaczej dorsz norweski. Ryba ta należy do rodziny dorszowatych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarniak. Ryba ta w handlu jest tańsza, stąd producenci potrafią oszukiwać i mówić, że sprzedają "standardowego" dorsza, czyli atlantyckiego.
  • Rybka smaczna, niestety bardzo mocno konserwowana sola, ale taki widać jje urok. Co do czarniaka to patrząc na opis wydaje się on nawet lepszy od zwykłego dorsza, jako, że zyje bardziej na atlantyku niż w bałtyku = mniejsze stężenie zanieczyszczeń. Oczywiście mozna pogryść rybkę orzechem brazylijskim i będzie o wiele lepiej.
  • KejtiKejti 2022/02/08 16:26
    "Właśnie sobie dzisiaj kupiłem! Mniam. Nawet nie drogi, szczerze myślałem, że cena będzie wyższa. 17zł/1kg, a dałem za moją rybkę niecałe 7zł/300g :)"

    Ależ chciałoby się wrócić do tych czasów! Teraz zwykła makrela w Biedronce 21,80/kg... ;)

    PS Nie chcę tym komentarzem wywołać politycznej dyskusji, to tylko refleksja z nutką smutku, bo pokochałam ryby wędzone (i inne) dopiero jakieś 3 lata temu i nie pamiętam tak niskich cen.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę