Szklanka ugotowanych ziaren pszenicy

Ziarna pszenicy ugotowane

Szklanka namoczonych i ugotowanych ziaren pszenicy waży 170 g.

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 120 kcal 204 kcal
Białko 4,4 g 7,5 g
Tłuszcz 0,9 g 1,5 g
Węglowodany 27,7 g 47,1 g
Błonnik 4,5 g 7,7 g

Ziarna pszenicy ugotowane kalorie w 100g: 120kcal

Zobacz więcej: 170g szklanka pszenica ziarna Boże Narodzenie ugotowana

Ostatnia aktualizacja: 2015.12.23

Ważenie dodano: 2015.12.23 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/19 20:45
    Już dzisiaj możecie się wymieniać wzajemnie przepisami na kutię (jakby nie było prawie każdy sporządza ją inaczej) A w Święta zaprezentuję Wam swoją ulubioną wersję :)
  • Ania1105 2011/12/19 20:53
    Pani Izo, prosimy o Pani przepis wcześniej, żeby można było go wykorzystać na święta ! ;-)
  • Hmm, z serii głupich pytań początkujących praktykujących: gdzie mogę kupić pszenicę? xD
  • Dziękuję czekałam na to ważenie :* moja mama robiła mi kiedys na smiadanie pszenicę taką lub orkisz z odrobiną miodu. A dla mnie obok czarna kawa .. To była przyjemność.. Moze jeszcze wroci ..:)
  • @D: nie wiem, jak u Ciebie, ja mieszkam w dużym mieście, znajdziesz tu wszystkie sklepy sieciowe, ale pszenicy w nich już niestety, nie.
    Jedyne miejsce to targ ze straganami, gdzie panie od lat sprzedają naprawdę świeże owoce i warzywa, grzyby, zapomniane szare renety i takie tam.
    Sprawdź :)
  • pszenice w warzywniaku zwlaszcza teraz przed swietami. bez problemu
  • a u mnie w domu nie je się kuti. u nas je się kluski z makiem :) czyli makaron z makiem i bakaliami :) odpowiednio przyprawiony.
  • u mnie są kluski kładzione z makiem i bakaliami. ostatnio na wigilii która robiłyśmy z koleżankami była kutia z ryżem - i u koleżanki która ją zrobiła tak się właśnie podaje :)
  • Moja babcia miesza wszelakie bakalie (najczęściej rodzynki, drobno posiekane migdały, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, morele suszone), które można dodawać wedle uznania, z masą makową, którą wcześniej sama sporządza. Dodaje do tego taką ilość gotowanej pszenicy, by masa była gęsta i lepka, ale by czuć było wyraźnie posmak bakalii i maku. Dodaje do tego miód, aromaty, również wedle uznania, u nas zazwyczaj króluje aromat waniliowy. Całość się miesza, odstawia w miejsce o temperaturze pokojowej na 2h. Fakt faktem, że można danie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno oraz eksperymentować z dodatkami. Moja babcia dodatkowo przyozdabia kutię owocami suszonymi i bakaliami oraz świeżymi pokrojonymi owocami z wierzchu. ;)
  • Szczurka 2011/12/20 18:57
    W tym roku wyciągam od babci przepis na kutię :) A od drugiej babci - na moczkę. Swoją drogą, czy taką pszenicę dałoby się zjeść tak, jak na przykład jada się pęczak?
  • dałoby się, jest słodkawa w smaku
  • fajna jest zamiast makaronu w potrafie "makaron z serem i truskawkami". Ja ją też diodawalam do jogurtu naturalnego (średnio podgotowaną+moczyla sie troche w jogurcie)- smak jak Activia!
  • @Szczurka: hm.... co to jest moczka? :)
  • hajjjj, naprawdę tak trudno wpisać w wikipedii? :)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Moczka
  • @hajjjj: moczka to wigilijny deser zrobiony z namoczonego (stąd nazwa) piernika z dodatkiem bakalii, jak w kutii, makówkach czy kluskach z makiem.
    Przepisów na potrawę tyle, co na inne wigilijne dania. Masa :)
  • Mmm, moczka :) Może i nie wygląda super apetycznie, ale dobrze przyrządzona jest przepyszna :D W wykonaniu mojej babci - najlepsza, podobnie z makówkami. A co do kutii - u mnie w domu nigdy się jej nie robiło. Chociaż chętnie bym spróbowała, bo wszystko co ma bakalie, miód i mak zdecydowanie dobrze mi się kojarzy :)
  • Czy mogłabym się dowiedzieć ile około waży łyżka ugotowanej pszenicy? Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/03 14:59
    @xandra: nie sprawdzałam osobiście, ale biorąc pod uwagę kilkanaście naszych poprzednich ważeń ryżu i kasz, można uznać, że w zależności od ilości nałożenia ugotowanej pszenicy na łyżkę, waga powinna się kształtować w granicach 15 - 25 g.
  • Kiedyś się taką zajadałam. Taką zwykłą, kupowaną na rynku (jak kupowałam to się dziwili czy to dla konia) :)
  • Julietta 2012/12/19 13:44
    Jaka firma sprzedaje taką pszenicę? Moja mama pierwszy raz chce robić w tym roku kutię i nie wiemy, gdzie kupić :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/05/22 18:47
    @Julietta: Na przykład producent: Bio Babalscy. W okresie świątecznym w wielu sklepach oraz na bazarach z produktami spożywczymi pojawia się w sprzedaży "pszenica na kutię".

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę