Szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

Kasza gryczana ugotowana

Szklanka ugotowanej palonej kaszy gryczanej waży 140 g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 121 kcal 169 kcal
Białko 4,7 g 6,6 g
Tłuszcz 1,1 g 1,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,3 g
Węglowodany 22,2 g 31,1 g
Błonnik 2,1 g 2,9 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Kasza gryczana ugotowana kalorie w 100g: 121kcal

Zobacz więcej: szklanka kasza gryczana 140g palona

Ostatnia aktualizacja: 2019.03.28

Ważenie dodano: 2010.02.09 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 47 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Dziekuje za zwazenie :)
  • Jest to kasza prażona (palona) czy niepalona?
    Chociaż myślę, że prażona, bo ciężko znaleźć w sklepach nieprażoną :(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/26 09:28
    W szklance znajduje się kasza gryczana palona.
    Różnica pomiędzy obiema kaszami polega na tym, że podczas prażenia część labilnych witamin z grupy B ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury, natomiast w pozytywnym aspekcie, proces prażenia wpływa na wzrost zawartości rutyny (związku przeciwutleniającego) w ziarniakach.
    Jeżeli chodzi o dostępność kaszy gryczanej niepalonej, myślę, że można ją dostać w każdym sklepie z tzw. zdrową żywnością, w delikatesach typu "Piotr i Paweł" oraz "Bomi", a także na specjalnych półkach w wielu supermarketach. Kasza nieprażona staje się coraz bardziej powszechna, więc myślę, że powoli będzie się pojawiać w mniejszych sklepach spożywczych.
  • Zastanawia mnie brak zawartości błonnika?
  • Te 140 g to jest chyba połowa torebeczki? Bo ja jak na razie spotkałam się tylko z kaszą gryczaną w torebkach
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/15 12:21
    Z ilości 40 g suchej kaszy gryczanej, uzyskalibyśmy około 140 g kaszy ugotowanej, czyli około połowy woreczka.
    Woreczki weszły do obrotu handlowego znacznie później niż kasza sprzedawana na kilogramy lub w workach o danej pojemności (np. 500, 1000 g), ale w obecnych czasach ludzie ułatwiają sobie życie, stąd w wielu sklepach coraz rzadziej można spotkać kaszę w pojedynczych woreczkach. Oferują ją na pewno sklepy ze zdrową żywnością w wersji BIO, EKO itp.
  • do tego kawałek gotowanej piersi z kurczaka i kilka łyżek buraczków ze słoika i pyszny obiad :)
  • Kasza gryczana ma bardzo duzo blonnika a nie jak podano ze nie ma go wcale.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/14 21:05
    Poprawione.
  • Pycha!
  • Moja ulubiona ksza! :D
  • widziałam ważenie kaszy nieugotowanej, szklanka to 180g. więc żeby wyszła szklanka po ugotowaniu potrzeba ugotować 1/3 szklanki kaszy? dobrze myslę? :) pytam ponieważ gotuje tylko dla siebie i chciałabym na raz tylko 1 porcję :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/16 22:04
    @emilka: żeby uzyskać szklankę ugotowanej kaszy, należy wziąć około 40 - 45 g surowych ziaren. Będą to mniej więcej 3 łyżki stołowe.
  • Jestem lekko skołowana. Zawsze słyszałam, że najgorszym "zapychaczem" do obiadu są ziemniaki, ryż jest mniej kaloryczny, a kasza to już w ogóle najmniej kaloryczna. A tu proszę, widzę że jest całkiem na odwrót jeśli chodzi o kaloryczność.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/25 09:26
    @Monija: Wartość energetyczna wymienionych przez Ciebie surowców będzie uzależniona między innymi od zawartości wody w produkcie. Przykład: ziemniaki zawierają średnio 79 g wody / 100 g oraz 77 kcal / 100 g. Kasza gryczana 13 g wody / 100 g oraz 336 kcal / 100 g.
    Ale kcal nigdy nie były i nie będą wyznacznikiem jakości pożywienia. Ziemniaki dostarczają głównie witaminę C, a kasze witaminy z grupy B. Stąd najważniejsze jest urozmaicenie. W różnym czasie zostają strawione te oba surowce itd... Polecam przeczytać moją opinię na temat częstotliwości spożywania ziemniaków: http://www.ilewazy.pl/ziemniak-ugotowany
  • Dziękuję za komentarz i lekturę do poczytania :D
  • dużo węgli:P
  • ale na takich węglach się nie warto oszczędzać ;) jadłabym częściej gdyby nie to że w ogóle mi nie smakuje przez co muszę ją chować w zupach i sosach. jaglana i jęczmienna za to już bardzo!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/25 17:50
    @rigby: "jadłabym częściej gdyby nie to że w ogóle mi nie smakuje przez co muszę ją chować w zupach i sosach." A próbowałaś kaszy gryczanej niepalonej ? Przekonało się już do niej wiele osób, które nie chciały słyszeć o kaszy gryczanej ze względu właśnie na ten specyficzny posmak wynikający z procesu prażenia.
    Wygląda tak: http://www.ilewazy.pl/lyzka-kaszy-gryczanej
    Można ją kupić zarówno luzem w workach foliowych lub w woreczkach do gotowania.
  • hmm, szukałam już kaszy gryczanej niepalonej, ale nie zastałam w żadnym standardowym sklepie. ale widzę, że pisała Pani o Piotrze i Pawle, jak tylko tam zajrzę to na pewno poszukam. w razie czego dodam kaszę gryczaną do listy produktów motywujących do wizyty w sklepie ze zdrową żywnością ;)
  • to ile taki cały woreczek będzie mieć kcal???:-)
  • 140g tej kaszy to tak jakby 140 ml szklanki o pojemności 250ml?
    Kompletnie już się pogubiłam.
    Zawsze wsypywałam ugotowaną kaszę do szklanki o pojemności 250ml i liczyłam, że ma 143 kcal. Czyli wychodzi na to, że zaniżałam wartości kaloryczne?
  • Nic z tego nie rozumiem. Ile będę mieć kalorii, jeżeli ugotuję jedną pełną szklankę kaszy ? Dlaczego surowa kasza (nieugotowana) ma więcej kalorii niż jak ją się ugotuje ? Naprawdę nie rozumiem... :(
  • żarłok 2013/01/18 20:19
    @Nati, 100 g surowej kaszy ma ok. 360 kcal. (tej z Biedronki)
    Po ugotowaniu będzie to 300 g, a kalorie i wartości odżywcze się nie zmienią.
    Kasza podczas gotowania zwiększa swoją masę, ale nie traci nic na składzie.
    Np. 150 g ugotowanej kaszy ma tyle wartości co 50 g surowej.
  • Ja mam szklankę, która ma 200 ml ?(nie 250ml) Ile to będzie kalorii, gdy surową kaszę wsypię do szklanki o pojemności 200ml ? Po ugotowaniu kaloryczność się zmiejsza to ile będzie ?
  • kasiełę 2013/01/19 10:16
    Nati, kalorycznosc sie nie zmienia. Po prostu w szklance zmiescisz mniej kaszy ze względu na jej zmianę objętosci (pod wpływem gotowania pęcznieje)
  • To mam liczyć, kalorie całej szklanki surowej kaszy czyli 605 kcal czy 143 kcal ?
  • kasiełę 2013/01/19 12:20
    to, co nakladasz sobie na talerz... jezeli ugotujesz kasze i nalozysz sobie na obiad jedna szklanke (juz ugotowanej)to przyjmij, ze jest to +/- 140kcal. a jezeli ugotujesz szklanke surowej kaszy i na obiad zjesz wszystko, to musisz liczyc 600kcal
  • exiables 2013/02/05 19:03
    dzisiaj zjadłam właśnie szklankę ugotowanej z 200 g kapusty pekińskiej i sosem grzybowym (samemu robionym) + 100 g piersi ugotowanej. czy taki obiad jest w porządku?
    nie wiem czy pekińskiej nie za dużo, bo zajmowała 3/4 talerza! niby warzywa zdrowe i niskokaloryczne, no, ale przecholować też nie dobrze..

    a co do kasz, to moja ulubiona, jak byłam mała nie przepadałam, teraz doceniam jej wyrazisty smak, pasuje do sosów jak i sama:)
  • No pewnie, że w porządku! Fajny, zdrowy obiad, niekoniecznie tylko dla osób na diecie. :)
  • Zastanawiam się czy wartość kaloryczna na 100 gram ugotowanej kaszy może się znacznie różnić w zależności od sposobu gotowania. W programie ,,Wiem co jem" podano że gotowana kasza gryczana na 100 gram ma tylko 63 kcal ( wartość kaloryczna na sucho - taka sama jak podano na ileważy.pl ). Spowodowane jest to tylko większą ilością użytej wody do gotowania?

    link do odcinka: http://tvnplayer.pl/programy-online/wiem-co-jem-i-wiem-co-kupuje-odcinki,991/odcinek-8,kasza-i-higiena-miejsc-intymnych,S02E08,19248.html
  • @mayinka - tak ilością wody i/lub czasem gotowania.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/13 16:50
    @mayinka: podany przez Ciebie link wskazuje na błąd w adresie albo strona już nie istnieje, stąd nie mogę ustosunkować się do konkretnych zdań przytoczonych w programie. Jednak biorąc pod uwagę fakt, iż 100 g ugotowanej kaszy gryczanej dostarczałoby zaledwie 63 kcal, oznaczałoby, że pochłonęłaby ona wówczas 5,3 x wody. Na ilewazy zostało zważonych już kilkadziesiąt różnych surowców zbożowych i strączkowych i żaden nie pochłonął podczas gotowania tyle wody... Powyżej zważona kasza gryczana pochłonęła 3,3 x wody i gdy czasami przygotowuję jakieś obliczenia do nowej potrawy i empirycznie sprawdzam, zawsze wychodzi podobnie. Nawet zastanawiam się nad tym, czy kasza gryczana miałaby możliwość pochłonąć 5,3 x wody. Może, gdyby była gotowana kilka godzin ? Ale wszystkie labilne składniki ulotniłyby się wówczas, a poza tym kasza byłaby kompletnie rozgotowana i posiadałaby większy indeks glikemiczny. Nie widzę w takim sposobie obróbki żadnych plusów.
  • Nie wiem dlaczego, ale po obróbce kaszy zawsze wychodzi mi 130-140 kcal/100 g ugotowanej kaszy. Tak duża różnica pochłoniętej wody? Ten wynik wychodzi mi z kaszami różnych firm i wcale nie jest niedogotowana. (: A już nie wiem co musiałoby się zrobić z tą kaszą, aby wyszło 63 kcal...
  • Właśnie ugotowałem woreczek kaszy 100g w wodzie z listkiem laurowym i majerankiem. Czas gotowania 17 minut i potem jeszcze 5 minut garnek pod kołdrą. Zgodnie z opakowaniem 100 gram to 346 kcal. Po dokładnym odsączeniu kasza ma 402 gramy, więc matematycznie 100 gram ugotowanej ma 86.06 kcal.
  • Jeżeli mówimy o ugotowanej kaszynasiąkniętej wodą to tak alena opakowaniu jest wyraźnie napisane, że 100 g to ok 360 kcal i chodzi o suchy produkt. Jeśli mówimy o 100 g ugotowanej kaszy to może być faktycznie te 86 kcal.
  • Wlasnie palaszuje przepyszna zapiekanke z kaszy gryczanej prazonej:) Oto przepis dla zainteresowanych:
    Skladniki:
    100 g kaszy suchej czyli jeden woreczek
    nie cala szklanka soczewicy zielonej
    400 g pieczarek
    mala cebula
    pol brokula
    3 szuszone pomidory w oliwie
    piertuszka, kolendra
    dwa zabki czosnku
    30 g parmezanu
    2 jajka
    odrobina mleka lub jogurtu lub smietany
    pesto z bazylia (dodaje praktycznie do wszystkigo bo uwielbiam)

    ugotowana kasze nalezy zmieszac z soczewica, pesto, podsmazonymi pieczarkami z cebula i ugotowanym brokulem. nastepnie dodac zblendowane jajka z parmezanem (mozzarela mogla by byc lepsza ale nie mialam akurat), kolendre pieprz i sol oraz czosnek. Wykladamy do zaroodpornego naczynia. Na wierzch kladziemy pokrojone suszone pomidory i posypujemy parmezanem ( tu mozzarella bylaby niezastapiana no ale...). Oczywiscie pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni, u mnie z termoobiegiem ok 15-20 min. Przed podaniem posypalam natka piertuszki:) Z powodzeniem mozna jeszcze doda kukurydze lub inne ulubione warzywa
    Smacznego!

    Nie wiem ile kalori cala zapiekanka posiada, poprostu nie chce mi sie liczyc i marnowac czasu. Mi bardzo smakowala i jak sadze jest zdrowa i funkcjonalna dla organizmu. Szkoda tez, ze az tyle miejsca na forum zajmuja standardowe pytania pojawiajace sie pod kazdym warzeniem tego typu produktow. Przeciez to wszystko jest logiczne..oh well. Moze jakas ogolna informacja na stronie jak wyglada sprawa z kaszami, ryzami i innymi pozwolilaby na niezasmiecanie tej fajnej stronki idiotycznymi pytaniami. W poszukiwania jakiejs ciekawej informacji lub inspirujacego przepisu duzo osob musia czytac wszystkie te brednie:(
  • Pani Izabelo :) z tego co wiem jest Pani dietetykiem, czy może Pani mi odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie ?. Uwielbiam kasze gryczaną i ryż brązowy. Czy jeżeli zjem na obiad cały taki ugotowany woreczek ryżu czy kaszy to jest Pani zdaniem za dużo ?. Czy to za wielka porcja węglowodanów ?. Nie wiem jak powinnam na to patrzeć może tylko ja jadam tam wielkie porcje ?. :) Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Moja sytuacja jest taka że w tej chwili muszę przytyć 8 kg, po prostu za mocno schudłam, więc myślę że mogę sobie teraz na to pozwolić, lecz czy przy normalnym żywieniu jak już odzyskam wagę to dalej mogę tak jeść ?. :)
  • @FitOla - nie jestem panią Izabelą, ani nawet dietetykiem, ale myślę, że jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Przynajmniej w pewnym stopniu.
    Przede wszystkim podajesz zdecydowanie za mało danych, żeby odpowiedzieć jednoznacznie na Twoje pytanie. Nie znam(y) ani dokładnej wagi, ani wzrostu, ani nawet aktywności - czyli po prostu nie jesteśmy w stanie określić Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To nawet lepiej, bo nie jest to miejsce na tego typu analizy. Posłużę się więc standardowym przykładem - kobieta umiarkowanie aktywna z zapotrzebowaniem energetycznym 2000 kcal.

    W racjonalnej diecie uznaje się, że ilość energii pochodząca z węglowodanów powinna wynosić co najmniej 55%, przy czym maksymalnie 10% mogą to być cukry proste. 55% z 2000 kcal to aż 1100 kcal dziennie. Dodatkowo, uznaje się, że najważniejszy posiłek dnia powinien wynosić około 30% dziennego zapotrzebowania, czyli w naszym przypadku 600 kcal.

    Przy "idealnym rozkładzie" kalorycznym w ciągu dnia 55% kcal pochodzących z węglowodanów z 30% kcal z obiadu z 2000 kcal dziennego zapotrzebowania (ale zamieszałam) to jest 330 kcal. Czyli prawie dokładnie tyle, co 100 gramów (1 woreczek) podanych przez Ciebie produktów.
    Woreczek kaszy gryczanej ma zazwyczaj 100 gramów, czyli około 340 kcal. Ryżu brązowego podobnie - około 320 kcal.

    To wszystko dla osoby, która nie chce przytyć. Spotkałam się ze stwierdzeniem, że aby zdrowo przytyć powinniśmy spożywać dziennie 300-500 kcal w nadmiarze, czyli do obiadu dodatkowo około 90-150 kcal.

    Uogólniając, upraszczając i mniej licząc. ;) Nie zjadasz wcale żadnej "wielkiej porcji węglowodanów", zwłaszcza że Twoje wybory są bardzo dobre. Zarówno kasza gryczana, jak i ryż brązowy są polecane w diecie (chociaż oczywiście polecam też jak najbardziej urozmaicać sobie dietę). Jeśli nie czujesz się przejedzona, nie jest Ci ciężko, i nie masz wrażenia, że najzwyczajniej w świecie ta porcja jest dla Ciebie za duża - moim zdaniem możesz spokojnie jeść taką ilość.
  • @Iwona95 - bardzo dziękuje Pani za tak wyczerpującą odpowiedź. Bardzo jest przydatne to co Pani napisała :)
  • mikisielka 2015/01/11 15:09
    Nie do końca rozumiem. Ugotowałam torebkę kaszy, która według producenta miała 100g. Po ugotowaniu wyszło mi 190g. Na opakowaniu było napisane również, że w 100g (suchego produktu) znajduje się 356kcal. Wywnioskowałam z tego, że po ugotowaniu jednej torebki również znajdzie się tyle kalorii. Według waszego przelicznika moja porcja po ugotowaniu miała ok 200kcal. Nie rozumiem już naprawdę jak to działa.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/05 15:06
    @mikisielka: Wytłumaczę Ci najpierw na bazie moich obliczeń:
    Kasza gryczana w trakcie gotowania (czas zalecany przez producenta) pochłonęła wodę 3,3 razy, czyli ze 100 g uzyskałam 330 g.
    100 g surowych ziaren kaszy zajmuje około połowę szklanki: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kaszy-gryczanej-2. Po ugotowaniu nie zmieści się już do połowy szklanki, tylko do około 2,5 (biorąc pod uwagę informację znajdującą się pod zdjęciem - szklanka ugotowanej kaszy gryczanej = 140 g). Zarówno te około pół szklanki przed gotowaniem, jak i blisko 2,5 szklanki po ugotowaniu dostarczą około 330 kcal. Dopiero, gdybyśmy chcieli przeliczyć, ile to jest 100 g ugotowanej kaszy, wyjdzie wynik ok. 100 kcal.
    A dlaczego 100 kcal ? Dlatego właśnie, że ugotowana kasza nie zmieści się już do połowy szklanki, więc wartość dla 100 g zostanie "rozrzedzona" wodą o ok. 3,3 x.
    W Twoim przypadku kasza pochłonęła wodę 1,9 razy. Zarówno woreczek przed gotowaniem, jak i ugotowana kasza (mieszcząca się blisko w 1,5 szklanki) dostarczy ok. 330 kcal. Natomiast 100 g ugotowanej kaszy po przeliczaniach dostarczy ok. 175 kcal.
  • Mój dziadek bardzo lubi taką kaszę, przyrządza ją ze smalcem i skwarkami, a następnie dodaje do tego jogurt owocowy... Jak dla mnie, trochę dziwne połączenie ;)
  • Mam takie pytanie - jaka jest optymalna porcja kaszy do obiadu? Dodam, że zjadam do tego jeszcze całego (takiego dużego) fileta z kurczaka + np. pół brokuła + kalafiora trochę... no ogólnie dużo warzyw. Mam 16 lat.
  • I mierzę 154 cm
  • @wiecznie_glodna
    Ja zjadam ok. 2/3 woreczka kaszy, czyli ok. 1,5 takiej szklanki jak na zdjęciu, do tego mix warzyw i sos na bazie śmietany/ jogurtu i sera.
  • @wiecznie_glodna ja zawsze widziałam, że zbilansowany posiłek powinien wyglądać tak: http://2.bp.blogspot.com/-Kd1dUHsBFyo/UOpltKUQANI/AAAAAAAACFk/chExrQs3fiE/s1600/talerz+kopia.jpg ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę