Biała fasola

Szklanka białej fasoli waży 170g.

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 288 kcal 490 kcal
Białko 21,4 g 36,4 g
Tłuszcz 1,6 g 2,7 g
Węglowodany 61,6 g 104,7 g
Błonnik 15,7 g 26,7 g

Biała fasola kalorie w 100g: 288kcal

Zobacz więcej: 170g fasola szklanka biała

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.06

Ważenie dodano: 2010.02.08 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 26 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ile waży i ile kalorii ma szklanka takiej fasoli po ugotowaniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/23 16:42
    Gdy w przyszłości ugotujemy, zważymy i zrobimy fotki, na pewno wstawimy taką fasolę na ilewazy.pl
  • czytałam niedawno o takich srodkach o nazwie fasolimina ktore neutralizuja trawienie skrobii- czyli mozemy sie nazrec chleba makaronu itp. i wszysko wydalimy. zastanawia mnie jednak czy jedzenie bialej fasoli tez by podzialala w pewnym stopniu- w koncu fasolimina to wyciag z bialej fasoli
  • może pani Izabela pomoże w rozwiązaniu Twojej zagadki Ola. ;)
    a ciekawi mnie ten fakt, lubię nawet fasolę w sałatce.
  • dlatego zadałam to pytanie. mam nadzieje ze pani Izabela mi pomoże... :)
  • uwielbiam białą fasolke. zwlszcza w barszczu. czesto wyjadam z puszki ;]
  • w puszcze jest zwykle 240g fasolki (bez zalewy) ciekawe ile to kcal
  • Najczesciej masz napisane na puszce ;)
    @Ola w carb blockerach jest jakiś wyciąg z białej fasoli, ale moim zdaniem zjedzenie powiedzmy szklanki fasoli wcale nie działa tak samo - w końcu te wszystkie wyciągi, ekstrakty itp. to tylko jakaś pewna substancja z produktu bez "niepotrzebnej" reszty. Tak mi sie przynajmniej wydaje :)
  • Mademoiselle 2011/04/19 18:18
    moze będzie mieć minimalną część działania tych wyciągów, bo w końcu w takich preparatach jest skoncentrowana jakaś konkretna substancja. Więc nawet zakładając, że masz tu x gramów lub miligramów owej fasolaminy, to masz jeszcze dużo węgli z których- nawet jak fasolamina trochę tam podziała- i tak większość będzie wchłonięta ;) tak przynajmniej ja to widzę.
  • no właśnie o to mi chodzi. Wiem że puszka fasoli nie zadziała jak ta tabletka (piszą że jedna może powstrzymać trawienie skrobi nawet do 1000 kcal). Po prostu ja nie używam jakiś "wspomagaczy" po za tym jestem niepełnoletnia i bym ostała po prostu "orzchan" od mamy za sugestie o jakis pigułkach. A że ta fasolamina to wyciąg z białej fasoli to fasola będzie "naturalnym wspomagaczem" które zdecydowanie preferuje. Do tego jest przecież pyszna :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/17 12:06
    Fasola w postaci naturalnej (nieskoncentrowanego wyciągu) nie posiada na tyle silnych właściwości, aby samodzielnie mogła przyczynić się do jakichkolwiek efektów.
    Tylko połączenie racjonalnego odżywiania się z odpowiednią względem
    osoby aktywnością fizyczną oraz umiejętnością radzenia sobie ze
    stresem, emocjami - będzie trwale dawało efekty w postaci zdrowia i dobrego samopoczucia.
  • hmmm byc moze zle to zrozumialam, ale napisala Pani o spektakularnych efektach, z zatem czy to oznacza, ze te blokery weglowodanow/tluszczy - no poprostu wchlaniania kalorii naprawde dzialaja? Np. preparaty zawierajace chityne lub wspomniana fasolamine? Jesli tak to w jaki sposob? Bo przeciez chybs ten tluszcz czy wegle nie moga tak poprostu "preleciec" przez jelita, tylko w jakis (chociaz czesciowy) sposob musza sie rozlozyc prawda? Kiedys czytalam, ze tak naprawde nikt nie przeprowadzil naukowych badan potwierdzajacych dzialanie tego typu specyfikow - jak to w koncu jest?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/17 16:27
    Rzeczywiście, to słowo "spektakularnych" zostało przeze mnie napisane nad wyrost. Zmieniłam na jakichkolwiek. Ogólnie, można znaleźć mnóstwo informacji o fasolaminie - przedstawionych zwłaszcza przez producentów, farmaceutów, korporacji itp., którzy twierdzą, że środek został przebadany, naukowo potwierdzony, ale póki co sama nie mogę dokopać się do tych wiarygodnych źródeł...dlatego moja druga część powyższej wypowiedzi podkreśla, że "tylko... itd..."
  • Pani Izabelo, mam pytanie. Czy spożywanie fasoli, ciecierzycy w dużych ilościach jest niezdrowe i jak wpływa na sylwetkę? Oczywisćie określenie "dużo" nie znaczy, że ponad dzienne zapotrzebowanie, a jedynie, że np. mam te warzywa w obiedzie, kolacji. :) Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Patrycja 2011/10/26 14:58
    O Boże....właśnie zjadłam całą miske fasoli po bretońsku :)
  • Fasola jest ok ale na noc trzeba w namiocie spać z niezapietym zamkiem i nie radził bym podchodzić do otwartego ognia hahaha
  • Nadal czekam na fasolę po ugotowaniu.Przecież nikt nie spożywa jej na surowo,a po ugotowaniu jej parametry się diametralnie zmieniają
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 19:37
    @Danutka: przyznam szczerze, że zapomniałam o ponownym zważeniu fasoli po ugotowaniu, jednak na tę chwilę również nie mogę zapewnić, kiedy ukaże się takie ważenie.
    Odpowiem jednak na Twoje dylematy:
    "Przecież nikt nie spożywa jej na surowo" Oczywiście, że nie. Tak samo jak kilkuset zważonych na ilewazy suchych produktów np. zbożowych (typu ryż, kasza, makaron itd...) Część osób oszacowując wartość odżywczą potrawy bierze pod uwagę suchy produkt, a część ugotowany / przetworzony. Gdy ja obliczam wartość dania dla jednej osoby, biorę pod uwagę najczęściej wartości "suchego" produktu, nie poddanego obróbce termicznej.
    "po ugotowaniu jej parametry się diametralnie zmieniają" Wartości liczbowe fasoli przed gotowaniem i po ugotowaniu będą takie same. Różnica polega na tym, że gdy weźmiemy szklankę suchej fasoli, to po ugotowaniu zrobi się kilka szklanek (nie wiem na tą chwilę ile, bo nie przeprowadzałam doświadczenia). Zarówno 1 szklanka suchej fasoli jak i kilka szklanek ugotowanej będzie posiadać te same wartości (liczbowe). Dopiero, gdy weźmiemy jedną szklankę ugotowanej fasoli i wykonamy dla niej przeliczenia, okaże się, że ma mniej kcal itd.. ale gdy dołożymy pozostałe szklanki, znowu uzyskamy wartość 1 szklanki surowej.
    Aby zobrazować tę sytuację możesz spojrzeć na 2 poniższe ważenia:
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-nasion-soi
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanych-nasion-soi
  • ile może ważyć łyżka UGOTOWANEJ białej fasoli (jaś karłowy)? przyjmuję, że SUCHA waży ~20g. Czy mogę więc przyjąć, że po ugotowaniu będzie to ~10g, tzn, że fasola ta zwiększy swoją objętość dwukrotnie?
  • KasiaPica 2013/08/06 08:36
    Ten produkt ma ewidentny błąd - wartość kaloryczną zaniżoną o ponad 60 kcal na 100g. Zresztą nie zgadza się z wartością, która powinna wyjść z wyliczenia BTW.
  • Zacząłem używać tej fasoli jako zamiennika ziemniaków. Właściwie to ziemniaków nie jadam od 5 lat to i ich smaku za bardzo nie pamiętam... więc albo skutecznie się oszukuję i wyobrażam sobie tylko, że tak kiedyś ziemniaki smakowały, albo faktycznie można stwierdzić, że fasola śmiało może wyprzeć ziemniaki ze względu na smak a nawet konsystencję - jakby się uprzeć... Można też zrobić z takiej fasoli puree fasolowe. Można użyć puree fasolowe, do zrobienia ciasteczek, używając tego puree zamiast mąki.
  • kasandraa 2014/10/21 20:33
    Na moim opakowaniu znajduje się tabela informująca, iż wartość kaloryczna wynosi ok. 350. Skąd ta różnica?
  • Pani Izabelo czy fasola będzie się róznić wartościami BTW w zalezności od tego w jakim jest okresie wegetacji?znalazłam wartości dla fasoli karłowej gdzie węglowodany to niecałe 40g/100 gram,natomiast dla fasoli tycznej jak te podane przez Panią.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/14 18:39
    @Olcia86: Pewne różnice pomiędzy fasolami mogą występować w zależności od wilgotności i stopnia dojrzałości. Przyglądając się wartościom odżywczym należy zwrócić uwagę, czego dotyczą. Na naszej stronie póki co węglowodany ogółem oznaczają węglowodany przyswajalne + błonnik. W innych tabelach mogą być podane węglowodany jako tylko przyswajalne.
    Gdy rozporządzenie w tej kwestii stanie się obligatoryjne, sposób prezentowania wartości na etykietach produktów / wyrobów oraz w różnego rodzaju tabelach powinien być spójny i spełniać te same warunki.
  • ankarrrttt5 2016/02/29 11:58
    Czy to jest fasola Piekny Jas czy karlowa?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/06 17:52
    @ankarrrttt5: Zapewne chodziło Ci o fasolę Piękny Jaś Karłowy i fasolę Piękny Jaś Tyczny. Niestety, nie pamiętam już którą z nich kupiłam w 2010 roku do zważenia...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę