Porcja klusek z makiem i bakaliami

Kluski z makiem i bakaliami

Porcja klusek z makiem i bakaliami waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 294 kcal 294 kcal
Białko 7,9 g 7,9 g
Tłuszcz 13,4 g 13,4 g
Węglowodany 38,3 g 38,3 g
Błonnik 5,4 g 5,4 g

Kluski z makiem i bakaliami kalorie w 100g: 294kcal

Zobacz więcej: 100g porcja mak Boże Narodzenie kluski

Ostatnia aktualizacja: 2022.12.14

Ważenie dodano: 2022.12.14 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: makaron, mak, miód, suszone morele, rodzynki, orzechy włoskie, płatki migdałowe

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mniam :P (Ale klusek prawie nie widać... to raczej porcja bakalii z kluskami i makiem)
  • Mmmmmm :D Patrzę na to i aż się świąt chce. Moja mama na Wigilie zawsze robi w miseczkach makówki : mak, śmietanka, rodzynki, pokruszone herbatniki i prażone płatki migdałowe. Kaloryczne bardzo ale raz na rok, szczególnie w taki dzień, warto ;>
  • Oooo to jest właśnie taki makaron, który zawsze uwielbialam :D jeszcze czasem jadłam z owocami. W wersji niesłodkiej nigdy mi nie smakowal
  • zawsze wcinam takie danie na święta ;)
  • fota w stylu "poczuj magię tych Świat" ;)
  • uwielbiam! - moja ulubiona wigilijna potrawa od czasów dziecka :)
  • Moja również :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/27 11:59
    Ja też uwielbiam takie kluski z makiem, ale jeszcze obłędniej smakuje mi kutia z pszenicą lub ewentualnie z pęczakiem :)
  • @Izabela : polecam rowniez z ziarnem orkiszu :)) trochę inna konsystencja, odrobinę bardziej kleista
  • Ania1105 2011/11/27 12:28
    to jest obłędnie słodkie i pyszne! ;-)
  • noooo kutia też jest pycha- szczególnir dla takiego bakaliolubicza jak ja :) ah te święta i świąteczne pyszności- tylko raz w roku tak się na nie czeka.... :]
  • bayaderka 2011/11/27 15:30
    a czy kutię przyrządza się w ten sam sposób co makiełki z jedną tylko różnicą - pszenicą zamiast makaronu ? zawsze mnie to zastanawiało ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/27 16:47
    @bayaderka: "makiełki z jedną tylko różnicą – pszenicą zamiast makaronu" w niektórych rejonach Polski makiełki to danie, które oprócz bakali itd... zawiera namoczoną, czerstwą bułkę pszenną ;)
    "a czy kutię przyrządza się w ten sam sposób co makiełki" według mnie wszelkie składniki poza głównym różnicującym, czyli pszenicą, makaronem, bułką pszenną, kruchym ciastem (w łamańcach) mogą być takie same. Chyba, że jest inaczej, to chętne dowiem się o tym od jakiegoś specjalisty :)
    Ale gdybym sporządzała na jedną okoliczność np. kutię i kluski z makiem, wówczas celowo zmieniłabym rodzaj i ilość składników w obu propozycjach, aby bardziej różniły się między sobą :)
  • U mnie na święta jest i kutia i takie kluski, jedno i drugie uwielbiam ;) W kutii zdecydowanie dominują suszone owoce, orzechy są zawsze rozdrobnione, jest ich niedużo, pozatym mak gotujemy do niej na mleku. W kluskach z kolei jest wiecej orzechów, są w "całości", a z owoców najwiecej jest rodzynek, innych naprawdę niewiele, pozatym dodajemy kandyzowana skorke pomarańczowa :) Tak to wyglada u mnie, ale w każdym domu tego typu potrawy przygotowuje sie przeciez nieco inaczej :)
  • u mnie na wigilii są zawsze kluski z makiem i makiełki:D Makiełki to namoczona w mleku bułka ze słodką masą z maku,miodu i rodzynek, kluski z makiem- tak jak te powyżej tylko bez orzechów. U mnie w domu niestety nie je się kutii, ale jadłam kiedyś u babci i ona jest bardziej kleista, nie dominuje w niej mak, tak jak w kluskach, ale właśnie owoce suszone orzechy,miód...
  • tam w środku jest makaron? ;)
  • nie da sie nie dodać cukru!! (ew. miód, ale to kalorycznie podobnie jest)
    a zjadliwa jest Bakallandu, choc ja wolę zrobic sama-nie trzeba dużo czasu! a jest banalna0 u mnie nigdy nie było na świeta takich rzeczy, ja w tym roku robię dla rodziny po raz pierwszy!
  • Emma: tak, w kluskach z maskiem jest makaron:D
  • A czy mogę spytać, jakiego makaronu Pani użyła, Pani Izabelo? Zostałam zobligowana do zrobienia klusek z makiem na wigilię w tym roku i zastanawiam się, czy rodzina mnie wyklnie, jeśli użyję makaronu ekologicznego Jarowit, z pszenicy z pełnego przemiału etc.. ;)
  • marta, wiem, że makaron POWINIEN być w kluskach z makiem. ale tu nie widzę go ani odrobiny.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/23 09:48
    @Izabella: niestety, nie sporządzałam tego makaronu samodzielnie. Dodano do niego makaron z pszenicy zwyczajnej, jajeczny. Osobiście robiąc to danie, zawsze dodaję makaron razowy (zresztą innego nie kupuję, chyba, że sporadycznie na ilewazy.pl ;))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/23 09:49
    @emma: zapewniam Cię Emmo, że makaron się tam znajdował. Przyjrzyj się jeszcze raz uważnie fotce. Jest dokładnie wymieszany z masą makową :) Zresztą taki jest najlepszy, bo w innym przypadku dominowałyby kluchy ;)
  • ja tu widze makaron ;) dobrze, e nie ma go wiecej - jak dla mnie w tym daniu i tak sluzy tylko jako tlo do bakalii :]
  • U mnie bułka - chałka! Pycha! Nie mogę się już doczekać makiełek. Zawsze robię dużą porcję na wigilię, 25 grudnia odgrzewam w mikrofalówce to, co zostało, resztę zamrażam i wyciągam w Sylwestra, gdy siedzę sama przed telewizorem i zajadam smutki... Pyszności!
  • potrawa która ma największe powodzenie jak sie kończy :) wigilia, 1 dzień świąt każdy je po troszke. Ostatniego dnia zwykle resztka zostaje, która smakuje najlepiej i wszyscy sie o nią "biją". mhm zawsze tak jest. :D
  • a u mnie mówi się na to "makiełki" i skład taki sam jak tych klusek z ważenia. myslałam, że nazwa zalezy od regionu ale jak widać nie bo świeta zawsze spędzam w Koszalinie :)
  • U mnie makiełki to mleko, mak, cukier, rodzynki i makaron :)
  • Ciekawa jestem, czy ma więcej kalorii jak jest więcej maku niż bakalii czy też mniej? U mnie kluski z makiem to jednak głównie mak, a tu na zdjęciu widzę głównie bakalie :) ja dodaję tylko rodzynki i trochę orzechów. Jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych :)
  • Portugalia 2013/08/11 18:18
    Polecam kluski z makiem i... z cukrem pudrem! Pierwszy raz zjadłam takie danie na Słowacji. Naprawdę przepyszne!
  • Pierwsszy raz widzę taką kombinację. U mnie od zawsze są makówki (mak, miód,mleko, bakalie) przełozone chałką :) Pysznosci :)
  • Kasiatysiąc 2014/09/09 17:54
    [Komentarz usunięty. Propagowanie nieodpowiednich zachowań żywieniowych. Izabela]

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę