Porcja jaglanego quiche z łososiem, szpinakiem i cukinią

Jaglany quiche z łososiem, szpinakiem i cukinią

Porcja jaglanego quiche z łososiem, szpinakiem i cukinią waży 140 g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 274 kcal 384 kcal
Białko 12,6 g 17,6 g
Tłuszcz 17,2 g 24,1 g
Węglowodany 17,9 g 25,1 g
Błonnik 1,5 g 2,1 g

Jaglany quiche z łososiem, szpinakiem i cukinią kalorie w 100g: 274kcal

Zobacz więcej: porcja łosoś 140g szpinak mozzarella tarta quiche wytrawna

Ostatnia aktualizacja: 2014.05.26

Ważenie dodano: 2012.11.22 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka jaglana, masło, jaja, wędzony łosoś, szpinak, mozzarella, cukinia, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz.

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/22 20:15
    Pamiętacie ważenie mąki jaglanej ?
    Produkt ten zakupiłam po raz pierwszy z myślą o ilewazy.pl. Po zważeniu i sfotografowaniu, zaczęłam buszować w internecie w poszukiwaniu ciekawego przepisu na wykorzystanie mąki z prosa. Zainteresował mnie przepis z poniższego źródła: http://zdrowienawidelcu.pl/jaglany-quiche-ze-szpinakiem-cukinia-i-lososiem/. Pomyślałam również, że fajnie będzie podzielić się z nim również z Wami. Poniżej zaprezentowane składniki są praktycznie identyczne jak w oryginalnym przepisie, natomiast sposób przyrządzania zmodyfikowałam, umieszczając własne wskazówki.
    Quiche smakował zarówno mi, jak i Maciejowi. Wprawdzie wyczuwa się specyficzny smak mąki jaglanej, jednak według mnie nadaje to ciekawy charakter smakowy. Szczerze polecam to danie :) Aby otrzymać wersję light, można zamiast masła dodać do kruchego ciasta jogurtu, a także zamienić standardową mozzarellę na tą z obniżoną zawartością tłuszczu.

    SKŁADNIKI - CIASTO:
    • mąka jaglana: 200 g (pełna szklanka)
    • masło: pół kostki
    • jajo: 1 sztuka
    • szczypta soli
    • zimna woda: 2-3 łyżeczki

    SKŁADNIKI - FARSZ:
    • łosoś wędzony na zimno pokrojony na kawałki: 200 g
    • szpinak w liściach mrożony: 150 g
    • mozzarella: 125 g
    • cukinia zielona: 1 mała sztuka
    • cebula czerwona: 1 mała sztuka
    • czosnek: 2 małe ząbki
    • jaja: 1 sztuka
    • olej: 2 łyżki
    • zimna woda: 1/3 szklanki
    • przyprawy do smaku

    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
    • mąkę jaglaną, masło, jajko, sól i wodę ugniatamy na gładką masę. Ja wykonuję tę czynność w malakserze. Surowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki
    • cebulę kroimy w półksiężyce, cukinię w słupki, czosnek przeciskamy przez wyciskacz. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, dodajemy tłuszcz, a po chwili warzywa. Smażymy przez kilka minut (na tym etapie możemy pominąć dodawanie tłuszczu i udusić w nieprzywierającym naczyniu). Po kilku minutach dodajemy mrożony szpinak. Po zdjęciu z ognia dokładamy wędzonego łososia. Dokładnie mieszamy
    • ciasto wyciągamy z lodówki. Musimy wyłożyć nim formę do tarty. W związku z tym, że mąka z prosa nie zawiera glutenu, rozwałkowanie schłodzonego, surowego ciasta będzie znacznie utrudnione, dlatego najlepiej odrywać kawałki ciasta i pokrywać nim równomiernie foremkę
    • spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 C
    • foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut (w przypadku tej mąki nie jest konieczne obciążanie np. suchymi ziarnami strączkowymi w trakcie pieczenia, ponieważ nie posiada ona tendencji do wyrastania)
    • po odpowiednim czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy (dzięki temu spód nie nasiąknie w trakcie pieczenia od nadzienia)
    • na podpieczone ciasto nakładamy farsz
    • zalewamy jajkiem roztrzepanym z zimną wodą.
    • na wierzchu układamy mozzarellę uprzednio pokrojoną w plasterki, przyprawiamy
    • pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C
  • Wasze dwutysięczne ważenie :-) Wygląda smakowicie !
  • Ania1105 2012/11/22 20:29
    to naprawdę wygląda przepysznie!
  • A żeby było mniej tłusto, to polecam inną wersję spodu z jaglanką - kaszę jaglaną gotuje się gęsto z wybranymi przyprawami, następnie wykłada się nią formę i zapieka kilka minut. Dodaje się nadzienie i piecze aż będzie gotowe. Ani tłuszcz, ani jajko nie są w takim spodzie potrzebne :) Oczywiście, nie smakuje jak kruche ciasto, ale dla mnie jest przepyszne :)
  • Super! Ostatnio każde nowe ważenie jest lepsze od poprzedniego :)
  • wygląda pysznie
  • wygląda tak, że aż ślinka cieknie! mam tylko jedno "ale", czemu porcja taka małaaaa :P czy taką możma się najeść? :)
  • Cudowne. Kocham quiche. Ale nigdy nie najadam sie 1 kawalkiem, a dwa to masa kalorii :(
  • Sfotografowany kawałek to 1/8 czy 1/6 całości?
  • Natalie77 2012/11/23 10:35
    Wygląda pysznie :)
  • Pani Izabelo - dziękuje! już wiem co zrobię w ten weekend z przeziębieniem :-)
  • to wyglada jak taka tarta, i wcale nie ma porażającej ilości kaorii. Czy coś takiego można zjaeść w ramach obiadu czy bardziej kolacji?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/11/23 19:45
    @emma: "Sfotografowany kawałek to 1/8 czy 1/6 całości?" bliżej 1/8
    @eM.: "czemu porcja taka małaaaa :P czy taką możma się najeść? :)" porcja to określenie tego co jest na talerzu (w sensie kawałek, fragment) niż propozycja ilościowa (to trzeba samodzielnie oszacować), jak dla mnie to 2-3 takie kawałki były by posiłkiem.
    @UnhappyHippe: Wedle własnych preferencji ;)
  • Patrząc że ten kawałek jest w sumie wielkości dłoni (co widać na zdjęciu) to może i jestem łasuch, ale tym bym sie najadł... :)
  • Mam ślinotok...kocham quiche <3
  • Nigdy nie jadłem, ale po komentarzach sądze że będe musiał spróbować :D chwilowo zajadam sie oliwkami ;D
  • Oj, obrobka termiczna lososia nie jest dobrym pomyslem! Kwasy omega-3 utleniaja sie niezwykle szybko i sa bardzo szkodliwe!
  • Eva, czyli wg Ciebie jedzenie łososia w postaci innej niż surowe mięcho jest bardzo szkodliwe?
    Czy to prawda?
  • Pierwszt cytat

    "Podzielam zdanie Staniola, wg mnie również główną rolę odgrywają tutaj gusta smakowe. Już nie popadajmy w skrajności.
    Jeśli wolisz dobrze wypieczone/wysmażone mięsko (podobnie jak ja) to kontynuuj taki sposób przyrządzania, ale to tylko moje zdanie. Wartość białka rośnie z tego powodu, iż potrzeba większej ilości np. mięsa, żeby uzyskać 100g, ponieważ podczas obróbki termicznej waga maleje."



    I drugi

    "Niestrawne woski występują w znacznych ilościach w popularnej na rynku tzw. rybie maślanej. Jako ryba maślana określa się w handlu ryby różnych gatunków. Jednak w przypadku gatunków escolar i oilfish głównym składnikiem oleju są niestrawne woski. Spożycie tych ryb może powodować u osób podatnych oleiste biegunki o różnym stopniu nasilenia, mdłości i wymioty oraz świąd skóry. W grupie zwiększonego ryzyka mogą znajdować się ludzie z problemami jelit, złym wchłanianiem i kobiety w ciąży.

    Ze względu na podwyższone ryzyko występowania istotnych ilości substancji szkodliwych należy ograniczać spożycie, a kobiety w ciąży i karmiące powinny unikać, ryb i przetworów rybnych z gatunków takich jak:
    halibut,
    łosoś bałtycki,
    szprot bałtycki (szczególnie wędzony),
    ryba maślana (zawiera szkodliwe woski),
    duże ryby drapieżne, jak tuńczyk, miecznik, marlin, rekin (mogą zawierać wysoki poziom groźnych skażeń),
    produkty rybne zawierające konserwanty chemiczne (substancje te są szkodliwe)."

    Więc odpowiedziec trzeba sobie samemu, ale wydaje mi się że nie można właśnie popadać w skrajność, bo w tych czasach większość rzeczy jest uznawana za nie zdrowe, szkodliwe....itp.
  • Marzena9845 2014/05/26 14:30
    jaka jest średnica formy?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę