Kawałek pełnoziarnistej szarlotki z mąką teff

Pełnoziarnista szarlotka z mąką teff

Kawałek pełnoziarnistej szarlotki z mąką teff waży 120 g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 277 kcal 332 kcal
Białko 4,4 g 5,3 g
Tłuszcz 16,1 g 19,3 g
Węglowodany 33,4 g 40,1 g
Błonnik 5,9 g 7,1 g

Pełnoziarnista szarlotka z mąką teff kalorie w 100g: 277kcal

Zobacz więcej: kawałek porcja pełnoziarnista szarlotka jabłka mąka teff ciasto 120g

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.04

Ważenie dodano: 2016.04.07 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka teff, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, olej kokosowy, jaja, stevia z inuliną, jabłka, cukier puder brzozowy-ksylitol, orzechy włoskie, wanilia,cynamon.
Zobacz przepisy na świąteczne słodkości: Pomarańczowo-orzechowy miodownik, kruche ciastka z marmoladą, jabłecznik z cynamonem na kruchym cieście.

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/07 07:24
    Składniki - ciasto:
    • mąka teff: 1/3 szklanki
    • mąka ryżowa: 4 łyżki
    • mąka kukurydziana: niepełna szklanka
    • olej kokosowy: 100 g
    • jaja klasa wagowa M: 2 sztuki
    • stevia z inuliną: 2 łyżki

    Składniki - jabłka + dodatki
    • jabłka (użyłam renet): 4 duże
    • orzechy włoskie: 2 garście
    • cukier puder brzozowy (ksylitol): 4 łyżki
    • wanilia w proszku: 1 łyżka
    • cynamon: 1 łyżka

    Sposób przyrządzania:
    • mąki wraz z olejem koksowym i jajami ugniatamy na gładką, spójną masę. Ja wykonuję tę czynność w robocie planetarnym
    • kolejnym krokiem jest schłodzenie surowego ciasta, przy czym można to zrobić na dwa sposoby. Masę formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą, a po schłodzeniu wałkujemy i przenosimy do foremki, albo (tak jak ja to uczyniłam), surowym ciastem wykładam formę (poprzez wałkowanie lub palcami), robię dużo dziurek widelcem i dopiero wkładam do lodówki na co najmniej 60 minut
    • piekarnik (grzanie góra-dół) rozgrzewamy do temperatury 180 C
    • foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut (ciasto możemy dodatkowo obciążyć np. suchymi ziarnami strączkowymi wysypanymi uprzednio na papier do pieczenia lub kulkami ceramicznymi)
    • gdy ciasto znajduje się w piekarniku, przygotowujemy nadzienie
    • jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i rozdrabniamy (np. w kostkę, paski, na grubym tarle itp...)
    • dodajemy do nich pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, przyprawy, cukier brzozowy
    • masę wykładamy na podpieczony spód
    • pieczemy około 15 minut w temp. 180 C
  • Super przepis dziękuję a z maka pelnoziarnista można to zrobić zamiast TEJ?
  • Króliczę 2016/04/07 10:18
    @Agataskate:
    Można.
    Najwyżej Ci nie wyjdzie.
  • @Agataskate - wyjdzie wyjdzie :) a jak się boisz to daj 2/3 pełnoziarnistej 1/3 białej :)
  • i ogólnie super przepis
  • Przyznam szczerze, że tęskniłam za potrawami/ daniami wykonanymi przez Panią. Świetnie, że znowu się pojawiło coś własnej produkcji, a na dodatek takie zdrowe :)
  • wygląda "tradycyjnie", składniki akurat mam (oprócz teff, ale w dzisiejszych czasach to nie problem), a właśnie na taką tradycyjną miałabym ochotę. czy mocno odbiega od klasycznej szarlotki? może Pan Maciej mógłby się wypowiedzieć?
  • Wygląda fajnie, ale czegoś brakuje na górze :) Jakaś kruszonka by się przydała albo kratka czy coś :)
  • o nie! ma być dużo grubo utartych jabłek i mało ciasta! :P opcjonalnie bita śmietana :P
  • @cuckoo o nie nie, tylko nie bita śmietana, jeśli dodatek do szarlotki to tylko lody :D
  • :)
  • @cuckoo najlepszy jabłecznik jaki jadłam to jabłecznik z budyniową pianką. niebo w gębie.lody i bita śmietana już nie potrzebne
  • Ja lubię równowagę pomiędzy ilością ciasta i nadzieniem, ale poza tym uważam, że kruszonka na górze wygląda estetycznie i apetycznie. A nadzienie lubię w nieco innej wersji - szare renety karmelizowane rządzą! Wtedy szarlotka dla mnie broni się i bez lodów i bez bitej! Solo jest pyszna!
  • no, do lodów czy śmietany pasuje raczej wyraziste (kwaśne?) nadzienie, ja lubię mało kwaśne i mało słodkie :P ale jakby tę tartę polać cieniutko karmelem?, hm...
  • Z karmelizowanymi brzmi pysznie, chociaż wyobrażam sobie, że jest meega słodka. W sumie to dla mnie ciepła szarlotka zawsze broni się sama :D
    Kiedyś robiłam taką z kruchym ciastem, do którego dodałam dużo zmielonych orzechów, wyszła naprawdę bardzo dobra!
  • Tak, ja też robiłam z mielonymi orzechami w cieście i potwierdzam - wyśmienita!

    A z karmelizowanymi jabłkami wcale nie jest taka słodka. Ja wlewam na patelnię łyżkę wody, dodaję cukier, wcale nie dużo na kilogram jabłek chyba 60 gramów i podgrzewam, aż zmieni się w syrop i zabulgocze ten syrop. Potem dodaję jabłka i na dużym ogniu smażę około 7 minut. Takie karmelizowane jabłka są świetne, bo po pieczeniu są miękkie w środku, ale zachowują swój kształt, nie zmieniają się w papę :)
  • A, jeszcze bezpośrednio po zdjęciu jabłek z ognia dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej i energicznie mieszam na patelni. Wtedy mąka wchłania resztki syropu i przy pieczeniu spód ciasta nie nasiąka sokiem :)
  • @Surykatka w takim razie super, na pewno spróbuję. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/14 17:42
    @hejhej: "czy mocno odbiega od klasycznej szarlotki? może Pan Maciej mógłby się wypowiedzieć?"
    Maciej nie próbował tej szarlotki, ponieważ przebywał w podróży służbowej. Ciasto - biorąc pod uwagę poszczególne składniki wchodzące w jego skład - rzeczywiście różniło się smakiem od "klasycznej" szarlotki. Myślę, że duży udział jabłek przybliżał smak do "standardowego". Taki rodzaj wypieku będzie akceptowalny przede wszystkim przez ludzi otwartych na doświadczenia kulinarne z wyżej wymienionymi składnikami.
  • @Olcia86 ciekawe, pierwszy raz słyszę o takiej piance

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę