Kawałek jabłecznika z płaskurką i bakaliami

Jabłecznik z płaskurką i bakaliami

Kawałek jabłecznika z płaskurką i bakaliami waży 75 g.

  100g na zdjęciu (75 g)
Energia 275 kcal 206 kcal
Białko 7,1 g 5,3 g
Tłuszcz 12,0 g 9,0 g
Węglowodany 40,1 g 30,1 g
Błonnik 2,0 g 1,5 g

Jabłecznik z płaskurką i bakaliami kalorie w 100g: 275kcal

Zobacz więcej: kawałek porcja ciasto jabłecznik szarlotka jabłka 75g żurawina orzechy bakalie

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.23

Ważenie dodano: 2016.02.21 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka z pszenicy płaskurka, jaja, oliwa z oliwek, jabłka, żurawina suszona, orzechy włoskie, cukier puder brzozowy, sok z limonki, wanilia w proszku, przyprawa do piernika, soda oczyszczona, proszek do pieczenia.

Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/21 15:38
    W nawiązaniu do swojego komentarza pod ważeniem: http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-z-pszenicy-plaskurki-typ-650
    Przedstawiam Wam dziś Jabłecznik z płaskurką i bakaliami :)

    Składniki:
    • mąka z pszenicy płaskurka: 2 szklanki http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-z-pszenicy-plaskurki-typ-650
    • jabłka (użyłam odmiany Alwa): 6 małych sztuk (warto dodać renety lub boskopy)
    • żurawina suszona: 2 łyżki
    • orzechy włoskie: garść
    • cukier puder brzozowy (ksylitol): pół szklanki
    • jaja: 4 sztuki klasa wagowa M
    • oliwa z oliwek: 1/3 szklanki (można użyć np. oleju kokosowego)
    • sok z limonki: 2 łyżki
    • wanilia w proszku: 1 łyżeczka
    • przyprawa do piernika: 1 łyżka (można użyć cynamonu)
    • soda oczyszczona: 1 płaska łyżeczka
    • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka (można użyć np. kamienia winnego)

    Sposób przyrządzania:
    • Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i rozdrabniamy (np. w kostkę, paski, na grubym tarle itp...)
    • Dodajemy do nich świeżo wyciśnięty sok z limonki, suszoną żurawinę, pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, przyprawy, 2/3 cukru brzozowego.
    • Jaja miksujemy z ksylitolem (1/3 ilości) na najwyższych obrotach przez kilka minut.
    • Dodajemy tłuszcz i w dalszym ciągu miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut.
    • Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do wymieszania składników na wolnych obrotach.
    • Dodajemy 2/3 jabłek z dodatkami. Miksujemy na wolnych obrotach do wymieszania składników.
    • Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie keksówka). Na nie wykładamy resztę jabłek z dodatkami (1/3 ilości).

    Ja powyższe ciasto przygotowywałam w robocie planetarnym. Zastosowałam takie parametry:
    - Jaja + ksylitol: trzepaczka, maksymalne obroty, 5 minut
    - Po dodaniu oliwy: trzepaczka, maksymalne obroty, 4 minuty
    - Po dodaniu mąki: mieszadło (u mnie typ K), minimalne obroty, 2 minuty
    - Po dodaniu jabłek z dodatkami: mieszadło, minimalne obroty, 1 minuta

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C (ja piekłam z funkcją termoobiegu) około 60 min (warto wykonać test suchego patyczka).
  • Ciekawa jestem jak kształtowałyby się wartości odżywcze i kaloryczne jeśli chodzi o ciasto wegańskie. Wystarczyłoby tak naprawdę zamienić jajka na siemię lniane, więc ostatecznie raczej podobnie tylko bez cholesterolu i etycznie :)
  • O, mało kalorii w kawałku! Uwielbiam szarlotki, ale na kruchym. Jednak i to ciacho prezentuje się apetycznie.
  • @ViolaR - tylko, że wstrętnie. I wcale nie bardziej etycznie niż z jajek od sąsiadki, której kury są traktowane jak święte krowy. Poza tym cholesterol z jajek należy do tego dobrego rodzaju.

    Nie wyobrażam sobie oliwy z oliwek w cieście. Zbyt nachalny smak. Poza tym, nasz stary, dobry rzepakowy i tak jest zdrowszy co potwierdza nawet WHO w swojej klasyfikacji.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/22 06:47
    @Airam: A próbowałaś ciasta, które w swoim składzie zawiera oliwę z oliwek, czy tylko sobie dotychczas wyobrażałaś jak może takie ciasto smakować ? Ja jeszcze nie wyczułam nawet w minimalnym stopniu posmaku oliwy w cieście, więc się tak zastanawiam - jak to jest u innych osób ? (ale po konsumpcji, nie w wyobrażeniach).
    Co do wyboru tłuszczu, nie warto skupiać się tylko i wyłącznie na jednym rodzaju.
    Warto mieć na uwadze, że różne tłuszcze posiadają różną budowę, co determinuje ich zastosowanie we własnej kuchni / przemyśle spożywczym itd...
    Na tej podstawie powinniśmy we własnym zakresie dobierać ich rodzaj do indywidualnego zapotrzebowania.
    Mając tym samym na uwadze, że warto je urozmaicać - zresztą dotyczy to każdej grupy żywności w swoim menu ;)
  • jakos nie czuc oliwy wgl w ciescie, tak samo jadłam ciasto gdzie podstawą był majonez i ciasto bylo pyszne bez posmaku majonezu. Wiec trzeba wybrobowac a nie odrazu mowic ze cos moze miec taki czy inny smak
  • Żal mi tych jabłek zmiksowanych z mąką. Za to ta górna warstwa kusi, mmm.
  • Może i trzeba wypróbować, ale ta zasada na dobrą sprawę sprawdza się tylko u tych co oliwę z oliwek lubią. Ja osobiście nienawidzę oliwek i nic z nich pochodnego. Jak widzę jak ktoś na oliwie z oliwek smaży stek z polędwicy wołowej to chce mi się wyć jak można tak mordować naturalny smak i aromat mięsa tłuszczem, który ma tak intensywny własny smak i zapach. Cóż, może niektórzy go lubią, ale dla mnie, która go nie znosi jest to nie do przyjęcia.
    Co do użycia tłuszczów ogólnie przyjmuję zasadę im mniej tym lepiej, najlepiej wcale poza tym naturalnie zawartym w łososiu, mleku itd., a jak już absolutnie muszę bo inaczej patelnia zamieni się w odkrywkową kopalnię węgla, to pozostaję konserwatystą i wybieram albo rzepakowy albo masło. Inne mi nie pasują, bo mają swoje własne smaki i zapachy, co dla mnie zanieczyszcza potrawę. W potrawach azjatyckich jeszcze ujdzie olej ryżowy, ale to tyle.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę