Kapuśniaczek w cieście francuskim

Kapuśniaczki w cieście francuskim

Kapuśniaczek w cieście francuskim waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 267 kcal 347 kcal
Białko 4,7 g 6,1 g
Tłuszcz 18,1 g 23,5 g
Węglowodany 21,8 g 28,3 g
Błonnik 1,0 g 1,3 g

Kapuśniaczki w cieście francuskim kalorie w 100g: 267kcal

Zobacz więcej: sztuka cebula 130g kapusta ciasto pieczarki kiszona francuskie kapuśniaczki kapuśniaczek

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.03

Ważenie dodano: 2012.03.31 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Zobacz przepisy na smaczne paszteciki: Paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z ciasta francuskiego, fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego.

Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/31 20:12
    Mrożone ciasto francuskie zakupiłam po raz pierwszy kilka tygodni temu, ze względu na Wasze prośby dotyczące jego zważenia. Leżało tak sobie bezczynnie w zamrażarce zajmując przy okazji miejsce ;)
    W związku z tym, że uwielbiam paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, postanowiłam, że sprawdzę jak taki farsz będzie się komponował w innym rodzaju ciasta. Przyznaję, że były smaczne (konsumowaliśmy z barszczem czerwonym) i mocno sycące.
    Dla zainteresowanych podaję przepis:

    Składniki:
    Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 450 g (6 gotowych porcji)
    Kapusta kiszona odciśnięta 200 g
    Pieczarki 150 g
    Olej 2 łyżeczki
    Cebula czerwona 50 g
    • Przyprawy (pieprz kolorowy świeżo zmielony, sos sojowy o obniżonej zawartości sodu, listek laurowy, ziele angielskie)
    • Jajko - opcjonalnie

    Sposób przyrządzania:
    • Kapustę, pieczarki oraz cebulę drobno siekamy.
    • Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, dodajemy łyżeczkę oleju, a po chwili cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy pieczarki. Dusimy do odparowania cieczy.
    • Rozgrzewamy nieprzywierające naczynie, dodajemy łyżeczkę tłuszczu, a po chwili kapustę. Podlewamy połową szklanki wody, przyprawiamy i dusimy do miękkości na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy wodą.
    • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C (termoobieg).
    • Kapustę (wyjąć ziele angielskie i listek laurowy !) łączymy z pieczarkami i cebulą.
    • Na lekko rozmrożoną porcję ciasta francuskiego (tak, aby nie była za sztywna i za miękka) nakładamy farsz.
    • Tworzymy rulonik. Na wierzchu robimy kilka nacięć nożem.
    • Każdy kapuśniaczek możemy posmarować roztrzepanym jajkiem.
    • Pieczemy ok. 20 min.
  • Ja zazwyczaj robię pierogi z płatów gotowego ciasta francuskiego, a nie takie kapuśniaczki - paszteciki :) również faszeruję kapustą, pieczarkami, cebulą, chociaż raz spróbowałam wersji na słodko - z twarożkiem wymieszanym z serkiem homogenizowanym waniliowym, wyszły również smaczne, jednak wersja wykwintna zdecydowanie bierze górę ;)
    Podziwiam Państwa za tą stronę, jest niesamowicie przydatna. ;)
  • Ależ to tłuste...
  • ile??oo
  • o kurde...
  • thewaaay 2012/03/31 23:53
    Bardzo kaloryczne ;o
    Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :)
  • Ja czasem gdy uznam, że miałam ciężki dzień i zasłużyłam sobie, to zjadam sama całą porcję, tj. 6 takich kapuśniaczków :D
  • @Kamila - niekiedy człowiek musi sobie umilić życie :)
  • Apetyczne, chciałoby się spróbować ;)
  • Jestem jeszcze przed śniadaniem i nagle wywołaliście we mnie tym kapuśniaczkiem wilczy głód ;)
    Czasem kupuję takie na ciepło w sklepie, gdzie takie wypiekają. Gdyby tylko to ciasto francuskie było mniej kaloryczne...
  • Ojej, Myślałam, że jest to mniej kaloryczne :)
    Ja często kupuję takie kapśniaczki w drożdżowym cieście. Czy wtedy są mniej czy bardziej kaloryczne od tych we francuskim?
  • Was dziwi kaloryczność tego? To naprawdę nie zwracacie uwagi na to co jecie... Przecież nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie to otyłość w czystej formie.
  • a to ciekawe,bo jadam ciasto francuskie kilka razy w tyg i nie jestem otyła,a nawet chuda ;]
  • ciasto francuskie niestety zawsze będzie tłuste :S już lepsze filo, chociaż nawet kupując mrożone jest trudniejsze do formowania :(

    btw. tutaj chyba nie chodzi o chwalenie się swoją sylwetką??
  • Pani Izabela pisała, że są mocno sycące, więc jeśli zjemy je z zupą to przy powstrzymamy się przed kilkoma. Czasem trzeba zjeść coś więcej :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/01 18:18
    @maylo: "Ja często kupuję takie kapśniaczki w drożdżowym cieście. Czy wtedy są mniej czy bardziej kaloryczne od tych we francuskim?"
    Możesz sobie zrobić porównanie z następującymi pasztecikami z kapustą i grzybami:
    http://ilewazy.pl/pasztecik-z-kapusta-i-grzybami
    http://ilewazy.pl/pasztecik-pelnoziarnisty-z-kapusta-i-kurkami
    http://ilewazy.pl/5-pasztecikow-pelnoziarnistych-z-kapusta-i-kurkami
    Zwróć uwagę na wartości zarówno dla 100 g, jak również dla sztuki i porcji.
  • koszmar. uwielbiam wszystko, co jest w cieście francuskim, ale ostatnio cholesterol nie pozwala mi jeść żadnych bomb tłuszczowych. nie wiem, jak przeżyję święta:)
  • Myślałam, że to mniej kcal. U mnie są dwa razy takie i zjadałam czasami 2 na drugie śniadanie. Strasznie dużo jak na takiego małego kapuśniaczka :/
  • mały wielkościowo, ale zapytaj w swpjej piekarni ile ważą Twoje, bo..np Fornetti ze szpinakiem mają 30g a są niespelna 2 razy mniejsze wizualnie, wiec rożnica kolosalna (4 razy w masie!!)
  • A ja zainspirowana Pani Izabeli wypiekiem wczoraj zrobiłam swoje pierwsze kapuśniaczki (również z kupnego ciasta francuskiego).

    Dziś pamiętając ile dodałam składników, wyliczyłam kaloryczność dla 1 sztuki i się mile zaskoczyłam :)

    Z mojego przepisu 1 sztuka porównywalnej wielkości miała (a z niedowierzaniem przeliczyłam dwukrotnie :D) 200 kcal (+/-, bo nie ważyłam dokładnie pieczarek, proporcjonalnie wiem ile zużyłam z opakowania 500 g).

    Myślę, że ta spora różnica polega na tym, że ja przygotowałam z 1 rulonika (275 g) ciasta również 6 sztuk, tak jak Pani Izabela z ciasta 450 g.
    Bałam się aż, że nakładam bardzo dużo farszu, a sklejam dosłownie max. 1 cm ciasta, więc mi się rozlecą po upieczeniu, ale na szczęście tak się nie stało :)

    Polecam na sycący obiadek 2 sztuki ze szklanką barszczu czerwonego ^^
  • a jak wygląda kaloryczność takiego kapuśniaczka z piekarni (np. z Awiteksu)? one są chyba trochę mniejsze?
  • Pani Izabelo, bardzo proszę o odpowiedź.
    - Ile waży i jaką kaloryczność miały by kapuśniaczki w cieście francuskim z biedronki? Czy były by może zbliżone do tego kapuśniaczka?
    - Ile kalorii mogły by mieć ciastka w cieście francuskim z serem i morelą z biedronki?
    Proszę jeszcze raz o ważenie. Pozdrawiam.
  • dołączam się do prośby linaeve

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę