Oponki z serem

Oponka z serem waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 312 kcal 94 kcal
Białko 10,0 g 3,0 g
Tłuszcz 14,7 g 4,4 g
Węglowodany 33,4 g 10,0 g
Błonnik 0,8 g 0,2 g

Oponki z serem kalorie w 100g: 312kcal

Zobacz więcej: sztuka ser 30g twaróg oponki

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.04

Ważenie dodano: 2016.02.04 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna, twaróg półtłusty, cukier, śmietana 18 % tłuszczu, żółtka, soda oczyszczona, ocet, spirytus, cukier puder, olej.

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/07 09:36
    Dzisiaj tłusty czwartek. Sprawdźmy, jakie ważenia "spełniające kryteria" tego święta łasuchów ukazały się dotychczas:
    • pączek tradycyjny : http://ilewazy.pl/paczek
    • pączek pieczony: http://ilewazy.pl/pieczony-paczek-z-dziurka
    • pączki mini: http://ilewazy.pl/5-mini-paczkow
    • pączek z dziurką donut: http://ilewazy.pl/paczek-z-dziurka-donut
    • faworki: http://ilewazy.pl/5-faworkow; http://ilewazy.pl/faworek
    • faworki orkiszowe: http://ilewazy.pl/5-faworkow-orkiszowych; http://ilewazy.pl/faworek-orkiszowy

    Do powyższych produktów dołączamy dzisiaj oponki z serem wykonane przez naszą koleżankę Karolinę. Przepis pochodzi stąd: http://www.wielkiezarcie.com/recipe21652.html.
    Oponki z serem
  • Moja Babcia robi przepyszne oponki :) Fajnie, że je zważyliście. Dziękuje :)
  • arbuzowedaiquiri 2013/02/07 10:42
    @neutrino - jestem pewna na sto procent, że takie oponki, w wersji upieczonej a następnie lekko posmarowanej tłuszczem (roztopiony olej kokosowy, polecam :p) będą smakowały równie wybornie :D

    te oponki prezentują się świetnie !
    ja w tym roku zrobiłam minimuffinki pączkowe z ricottą i wodą różaną ;)
    ale w zeszłym królowały u mnie takie właśnie oponki (w wersji pełnoziarnistej).
    są przepyszne <3
  • @arbuzowedaiquiri - mogłabyś podać przepis na te razowe oponki? ;))
  • Moje niestety miały więcej, bo strasznie dużo oleju wypiły ;) Ale co tam, oponki jem raz do roku :)
  • Swoją drogą z masy oponkowej można smażyć na patelni teflonowej smaczne racuszki (trzeba tylko dodać mniej mąki, aby ciasto było luźne jak na lane kluski). Smakują jak beztłuszczowe oponki ;)
  • się lubi.
  • jaki tłuszcz polecacie do smażenia? rzadko jadam smażone potrawy, a po ostatnich oponkach (zaledwie kilka niewielkich sztuk) strasznie rozbolał mnie brzuch i myślę, że winny był właśnie proces smażenia.
  • Ja zawsze pączki, oponki i tego typu wyroby smażę na smalcu i wychodzą rewelacyjne. Ważne aby dodać odrobinę wysokoprocentowego alkoholu, wtedy nie chłoną tłuszczu. Miałam kiedyś specjalny tłuszcz "pączkowy" ale kupiłam go na Ukrainie, w POlsce nigdy nie spotkałam się już z nim.
  • dziękuję! :)) zwłaszcza za ten 'myk' z alkoholem, wykorzystam przy smażeniu pączków w przyszłym tygodniu (nie było mnie w domu na tłusty czwartek, więc brat domaga się rekompensaty ;)) a czy olej kokosowy również się nada?
  • E tam ja się nie przejmuję Tłusty czwartek raz do roku bo w sumie ino w ten dzień robię Oponki,Faworki i rozetki skandynawskie.Oponki i faworki czy chrusty jak kto woli to wspomnienie z dzieciństwa i smak.Więc jem i nie martwię się kaloriami.
  • Po ci do tego śmietana? :o Nigdy się tak nie robiło w moim domu... Zajadało się w dzieciństwie. Nie rozumiem tego całego szału na tłusty czwartek, dzień jak codzień, ot, zwykłe święto. Głupie są wymówki, że to wymaga jedzenia pączków. Ja tam ich nie lubię, są niesmaczne w przeciwieństwie do Donut'ów.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę