Kawałek pełnoziarnistego ciasta z owocami i kruszonką

Pełnoziarniste ciasto z owocami i kruszonką

Kawałek pełnoziarnistego ciasta z owocami i kruszonką waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 314 kcal 471 kcal
Białko 6,2 g 9,3 g
Tłuszcz 17,5 g 26,3 g
Węglowodany 35,2 g 52,8 g
Błonnik 3,3 g 5,0 g

Pełnoziarniste ciasto z owocami i kruszonką kalorie w 100g: 314kcal

Zobacz więcej: jagody 150g maliny wiśnie porcja mąka Owoce i ich przetwory kawałek ciasto pełnoziarnista kruszonka

Ostatnia aktualizacja: 2014.03.25

Ważenie dodano: 2012.10.14 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: owoce (wiśnie, jagody, maliny), mąka pszenna pełnoziarnista, masło o zawartości tłuszczu 82 %, ciemny cukier trzcinowy muscovado, nierafinowany cukier z soku palmy kokosowej, jaja, proszek do pieczenia.

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/14 22:36
    Wraz z dzisiejszym ważeniem, chcę się z Wami podzielić przepisem na bardzo smaczne ciasto (opinia moja, Macieja, rodziny, wielu znajomych oraz pacjentów).
    Wraz z początkiem sierpnia, na ilewazy.pl pojawiło się ciasto ucierane z owocami i kruszonką: http://www.ilewazy.pl/kawalek-ciasta-z-owocami-i-kruszonka. Na jego bazie robiłam już kilka modyfikacji, aż uznałam, że na tę chwilę powyższa będzie odpowiednia. Znając siebie nie poprzestanę na tej modyfikacji, bo już mam kolejne pomysły na zmiany (np. zamiast masła wykorzystać olej, dodać orzechy itd...).
    Przepis ma być dla Was inspiracją. Dlatego rzadko występujący w sprzedaży nierafinowany cukier z palmy kokosowej możecie zastąpić innym. Zamiast wymienionych owoców można dodać swoje ulubione, zamiast mąki pszennej - orkiszową itd...
    Wczoraj spotkała mnie przykra niespodzianka związana z powyższym ciastem.
    Otóż zamiast dotychczas używanych świeżych owoców dodałam mrożone. W kilku komentarzach zdążyłam przeczytać, żeby ich nie rozmrażać przed pieczeniem. Tak też uczyniłam... Po upieczeniu przez odpowiednią ilość czasu (a także skontrolowaniu stopnia upieczenia drewnianym patyczkiem) oraz ostygnięciu ciasta okazało się, że środek podczas krojenia wypływa ... Cóż, na reanimację było za późno. Trzeba było wyrzucić. Ale nie dałam za wygraną i dzisiaj znów upiekłam z mrożonymi owocami, wcześniej je jednak rozmrażając.

    SKŁADNIKI NA CIASTO:
    • Rozmrożone wiśnie 200 g
    • Rozmrożone jagody 200 g
    • Rozmrożone maliny 200 g
    • Maka pszenna pełnoziarnista 250 g (2 szklanki)
    • Jaja klasa wagowa L 4 sztuki
    • Masło 200 g (kostka)
    • Cukier trzcinowy dark muscovado 150 g (szklanka)
    • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Uwaga: można użyć świeżych owoców

    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
    • Mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
    • Masło 75 g
    • Cukier nierafinowany palmowy 50 g

    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
    • Jeżeli będziemy używać mrożonych owoców - polecam je uprzednio rozmrozić i odcisnąć sok.
    • Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem (ja używam do tego celu oleju).
    • Przygotowujemy kruszonkę: na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili mąkę. Mieszamy, studzimy.
    • W misce ucieramy masło, partiami dodajemy cukier. Powinniśmy ucierać masło z cukrem około 8 minut.
    • Nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu.
    • Następnie dodajemy po kilka łyżek mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach - tylko do połączenia się składników.
    • Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu rozkradamy owoce i posypujemy kruszonką.
    • Ciasto pieczemy ok. 60 - 70 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku.
  • cudowne! na pewno kiedyś upiekę.
    pani Izabelo, z ciekawości: czy przed świętami pojawi się jakieś ciasto typowo świąteczne (np. coś z kategorii piernika?) w wersji zdrowej? byłoby świetnie ;)
  • jeszcze uwaga - w przepisie brakuje ilości cukru
  • O na pierwszym zdjęciu wygląda jak " latające ciasto" :D
    A tak poza tym to bardzo apetyczne :)
  • senowa, przepis i ważenie piernika juz jest :) http://www.zdroweconieco.pl/aromatyczny-piernik-czekoladowy.html ja także z chęcią skorzystam z nowych przepisów. Marzy mi się ciasto marchewkowe albo dyniowe, wszak mamy jesień :)
  • Ile tego cukru?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/15 11:44
    @cykada: do ciasta dałam 150 g dark muscovado, a do kruszonki 50 g cukru nierafinowanego z palmy kokosowej.
    @Ala: dziękuję za podanie informacji o pierniku - to samo miałam uczynić po przeczytaniu informacji od "senowa" :)
    Jeżeli chodzi o przepis na pyszne ciasto marchewkowe, zapraszam w to miejsce:
    http://www.ilewazy.pl/kawalek-ciasta-marchwiowego#comment-22933
  • witam, czy mogłabym się dowiedzieć ile kawałków jest w takim cieście, albo ile ważyło całe? przyda mi się to przy wprowadzaniu zmian do przepisu i liczeniem kalorii w już zmodyfikowanym:)
  • kurcze, nie chciałm sie powtarzać, ale to juz kolejny przepis pani Izabeli który zwalił mnie z nóg!!!
  • Candycloud 2012/10/15 17:06
    Skąd wy bierzecie takie okropne światło... Szczególnie to widać na zdjęciach na zielonym tle, gdzie wszystkie prezentowane potrawy nabierają żółtej albo wręcz zielonkawej barwy..
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/15 18:29
    @nana: "ile kawałków jest w takim cieście, albo ile ważyło całe?"
    Całe ciasto ważyło 1500 g. Wszystkich kawałków było dziesięć.
  • Tak apetyczne ciasta to tylko tutaj :) Na pewno będzie próba upieczenia go w sobotę! :)
  • Karolina 2012/10/16 12:55
    Miałam przyjemność skosztować tego ciasta, wykonanego przez Panią Izabelę :) Pani Izo, było przepyszne :) Mogłabym zostać Pani królikiem doświadczalnym lub testerem i próbować każdego Pani dania ;)
  • @Candycloud: a co ci nie pasuje w świetle? to ciasto jest pełnoziarniste dlatego ma taki kolor. takie z mąki pszennej jest jaśniejsze i to nie kwestia światła
  • Szczerze to wyglada obrzydliwie ;P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/16 22:23
    @Karolina: "Pani Izo, było przepyszne :)" Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało :) "Mogłabym zostać Pani królikiem doświadczalnym lub testerem i próbować każdego Pani dania ;)" Będę brała tę informację pod uwagę w przyszłości ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/10/16 22:55
    @Candycloud: Sprawdziłem na wszystkich dostępnych mi urządzeniach (naszych i u znajomych - w sumie 5 różnych monitorów, dwa różne tablety i dwie komórki) i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. Jak zwraca uwagę UnhappyHippie to ciasto kolorystycznie wygląda inaczej niż takie standardowe (wpada w żółty, ale moim zdaniem to bardzo przyjemny żółty), być może to jest przyczyną "dziwnych" kolorów? Jeśli komuś coś nie pasuję w kolorach to proszę o zwracanie nam uwagi, będziemy to dopracowywać jeśli problem jest szerszy (proszę o nie kontynuowanie tego kolorystycznego wątku tutaj, tylko o zgłaszanie bezpośrednio przez dział kontakt).
  • fajnie by bylo jakby pojawilo sie ciasto snickers ale to tez super.pozdrawiam.
  • o własnie, co prawda jest juz kilka popularnych ciast np: sernik, jabłecznik, makowiec i inne, ale takie coś jak snickers, ciasto jogurtowe, ciasto 3-bit, kokosowe, rolada jakaś, miałyby pewnie swoich zwolenników ;) aczkolwiek i tak już jest fajnie ;D
  • ja to chcę <3
  • Te ciasto wygląda naprawde wspaniale ! i to tego zdrowe.. musze przyznać Pani Izabelo, że ma Pani talent :) uwielbiam te strone, zaglądam i podpatruje codziennie :)
  • Dobry ma skład to ciasto.

    Niestety większość ludzi ma klapki na oczach, więc nie dociera do ich główek, że można robić ciasta na mące pełnoziarnistej i zdrowszym cukrze.

    Prawie wszyscy używają najgorszą białą mąkę i biały cukier.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę