Syrop z agawy

Łyżeczka syropu z agawy waży 8 g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 310 kcal 25 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,5 g 0,0 g
Węglowodany 76,0 g 6,1 g
Błonnik 3,0 g 0,2 g

Syrop z agawy kalorie w 100g: 310kcal

Zobacz więcej: 8g łyżeczka syrop agawa

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.04

Ważenie dodano: 2012.06.21 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: 100 % naturalny syrop z agawy prosto z Meksyku.

Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • haha, no genialna jestem ^^ dokładnie po 25kcal zawsze liczyłam ;)
  • Ktoś może coś powie o tym syropie? Często widzę jak ludzie zamiast cukru dają właśnie syrop z agawy. Jest słodszy od cukru? Zdrowszy?
  • uwielbiam do wszystkiego! serka wiejskiego, do kaszy mannej, owsianki, do kawy i herbaty do jogurtu naturalnego! polecam, zawsze stoi u mnie na półce.
  • wydaje mi się, że nie jest słodszy... choć czytałam takie opinie. syrop z agawy jest trochę rzadszy niż miód i ma zdecydowanie bardziej neutralny smak, więc - jakkolwiek uwielbiam miody, to przez ich intensywny aromat nie do wszystkiego pasują, natomiast agawa jest bardzo neutralna w smaku, także z powodzeniem nadaję się do słodzenia wszystkiego ;)

    jeśli chodzi o kwestie "zdrowotne"... agawa ma na pewno niższe IG niż cukier czy nawet miód, co z pewnością jest korzystne dla cukrzyków, a wynika ze zwiększonej zawartości fruktozy. no i tu kwestia sporna - niektórzy uważają fruktozę za świetną alternatywę białego cukru, bo nie powoduje nagłych skoków glukozy we krwi i wyrzutów insuliny, zaś wg innych spożywanie fruktozy powoduje tycie, ponieważ prawdopodobnie jest ona od razu przerabiana na tłuszcz, w przeciwieństwie do glukozy, która może zostać wykorzystana od razu jako paliwo lub zmagazynowana w postaci glikogenu... natomiast pomijając to, jakie węglowodany i w jakich proporcjach zawiera syrop z agawy, to w porównaniu do białego cukru jej niewątpliwą zaletą jest obecność pewnych ilości mikroelementów jak żelazo, magnez, potas czy wapń.
    ja uważam, że najważniejsze jest urozmaicenie w diecie, bo nigdy nie wiadomo, czy nadmiar jakiegoś rodzaju produktu nam nie zaszkodzi. dlatego do słodzenia używam zarówno syropu z agawy, ksylitolu, miodów, syropu klonowego jak i cukru (głównie brązowego) ;)
  • aaa... i jeszcze sobie przypomniałam, że na moim syropie jest chyba wzmianka o tym, że jest on źródłem inuliny (nie ma mnie w domu, więc teraz nie sprawdzę ;)), co stanowi o jego dodatkowych prozdrowotnych własnościach. inulina to prebiotyk, czyli (zacytuję za wikipedią^^): "stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów w surowicy krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, redukuje toksyczne metabolity, poprawia wchłanianie Ca z układu pokarmowego"
  • Agnieszka dziękuję bardzo za taką obszerną odpowiedź! Jak będzie trochę pieniędzy to kupię na wypróbowanie :)
  • Ostatnio skusiłam się, bo lubię słodkie a nie chcę przesadzać ze słodzikami i przyznam, że bardzo dobre :)
  • Bardzo przydatna strona, żałuję że wcześniej na nią nie trafiłam. A syrop z agawy niestety nie jest idealnym zamiennikiem cukru, możecie o tym poczytać więcej na blogu dla alergików http://www.urok-zycia-alergika.pl/2015/02/syrop-z-agawy-caa-prawda-bez-sodzenia.html

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę